Onnellisuus, tavarat, ja niiden keskinäinen suhde

Onnellinen_93

Viime viikkoinen YLE:n esittämä Perjantai-ohjelma pisti ärsyttäämään. Ensinnäkin asioiden virheellinen yksinkertaistaminen ärsytti, sekä monien oleellisten seikkojen mainitsematta jättäminen ärsytti. Ohjelma pisti miettimään, että kuinka hukassa ihmiset mahtaa oikein olla sen kanssa mitä onnellisuus on, tai mistä se syntyy. Siksi koin tarvetta kirjoittaa oman näkemykseni onnellisuudesta, tavaroista, ja niiden keskinäisestä suhteesta.

Ensinnäkin, kuka ylipäätään on keksinyt tai väittää, että tavarat luo onnellisuuden? Tai että tavarat, joita ei aivan pakosti tarvitsisi, olisivat merkityksettömiä sen vuoksi, että ne ei yksin tai ollenkaan synnytä onnellisuutta?

Vaikka tavarat ei synnytä onnellisuutta, niin tavarat (joka muuten on naurettavan laaja-alainen termi) voi kuitenkin synnyttää nautintoja ja virikkeitä (esim. moottoripyörä tai vaikka poreamme), tai toimia rikkaiden lukemattomien eri kirjavien tuntemuksien ja mielenmaisemien synnyttäjinä (taide, musiikki, elokuvat, tai vaikka kodin sisustus jne.). Tavara voi myös pitää sisällään voimakkaita emotionaalisia latauksia joko henkilökohtaisista muistoista johtuen, tai tavara voi olla pala jotain kulttuuria, historiaa tai jotain muuta laaja-alaista asiaa johon kokee tunneperäistä vetovoimaa.

Onnellisuus on eräänlainen emotionaalinen pohjakerros, jonka päälle syntyy muita emootioita, joiden ilmentymisen asteeseen onnellisuus vaikuttaa. Onnellinen iloitsee, nauttii, ja kokee monia rikkaita tuntemuksia herkemmin, kuin vähemmän tai ei ollenkaan onnellinen. Toisin sanoen kaikki tuntuu onnellisena paremmalta.

No mistä onnellisuus sitten syntyy?

Onnellisuus syntyy yksinkertaistettuna emotionaalisten ja fyysisten tarpeiden riittävästä tyydyttymisestä, riittävästä selkeydestä, ymmärryksestä ja hyväksymisestä, sekä riittävästä terveydestä.

Uskon, että ei voi olla täysin onnellinen, jos nämä seuraavat asiat ei täyty.

A. itsensä arvostaminen ja rakastaminen, itsestänsä pitäminen, itsensä täydellinen hyväksyminen.

B. Tunne ja tieto siitä, että muutkin voi pitää ja rakastaa minua, vaikka ei sillä hetkellä elämäntilanteessaan näin konkreettisesti tapahtuisikaan.

C. Omien tarpeidensa riittävä tyydyttyminen. esim. tarve olla yksin, tarve olla seurassa, seksuaaliset tarpeet, tarve olla luonnossa, tarve liikkua, ym.

D. Toisten ihmisten kohtelu niin kuin toivoisi muiden kohtelevan itseään.

E. menneisyyden virheiden ja vääryyksien riittävä hyväksyminen ja ymmärtäminen.

F. Riittävä neurologinen terveys (on aika vaikea olla onnellinen, jos jokin sairaus laittaa onnellisuutta käytännön tasolla määräävät hormonit ja aivojen välittäjäaineet mullin mallin, tällöin ei paljoa ympäristön vaikutukset merkitse).

Tavaroista vielä sen verta, että on hyvä ymmärtää, että tavaroiden hankkiminen on taitolaji, eikä tavaroita voi vain haalia hetken mielijohteesta sikin sokin kotiaan. Tällöin tavarat luo sekaannusta, niin suoraan mielessä, kuin myös visuaalista sekaannusta, joka sekin vaikuttaa kielteisesti mieleen.

Tavaroita ei saa olla liikaa, ja kaikki merkityksetön voi tuottaa vain negatiivista emotionaalista taakka. Tavaroiden oikealla sijoittelulla ja sijainnilla on iso merkitys, sekä järjestyksellä!

Esinettä hankkiessaan pitäisi käyttää aikaa ja perehtyä huolella eri vaihtoehtoihin, jotta osaa ostaa juuri sen itselle täydellisimmän vaihtoehdon, jolloin siihen haluaa sitoutua ja on tyytyväinen vuosienkin päästä siihen mitä on ostanut, ja ostovaihtoehtojen tutkiminen ja punnitseminen voi olla todella kivaakin. Toki se on oma keskustelunsa, kuinka löytää syvä ymmärrys siitä mistä todella pitää ja mistä ei pidä, monilla voi olla vaikeuksia hahmottaa sitä, ja kuvitelmat omista mieltymyksistä voi vaihdella tiuhaan. Pitää myös pyrkiä ostamaan kerralla laatua!

On jo psykologinen fakta, että sisustaessa huonekalujen ja esineiden harmonisella sijoittelulla on merkitystä, ja vaikutusta mieleen. On olemassa aina se teoreettinen psykogisesti täydellinen tapa sijoittaa huonekalut ja esineet, sekä täydellinen suhde huonekalujen ja esillä olevien esineiden määrässä. Tietenkään sitä täydellistä sijoittelua ja suhdetta ei voi, eikä tarvitse millilleen löytää, mutta jos vaikka sen 80% täydellisyyden löytää, niin se on käytännössä jo riittävän täydellistä ollakseen täydellistä. Visuaalisen harmonian vaikutus mieleen tosin vaihtelee ihmisten välillä!

Tässä minun näkemykseni asioista, varmaan lisää vivahteita ja huomiota löytyisi tähän tekstiin, niin kuin perfektionisti aina löytää, mutta ei tässä mitään kirjaa oltu kirjoittamassakaan.

3

278

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tavaraatarvitaan

   Harkittua ja viisasta pohdintaa sinulta.

   Tavara on tosiaankin laaja käsite, täysin eri asia, hankitko kotiisi jonkin kipon ikkunalaudalle, vai koneen keittiöön, tai työkalun autotalliin, joka mahdollistaa jonkin asian tekemisen ja sitä on kiva käyttää.

   Perjantai-ohjelma on niin ärsyttävän teennäinen, ettei sitä viitsi seurata, varsinkin, se nykyään kaikissa ohjelmissa pakollinen tumma kiintiö käkkäräpää, niin yksinkertainen ja jutut klisehelinää.

  • Katsouudestaan

   Täysin eri mieltä! Mihin tahansa Täydellisyyteen pyrkiminen on uskonnollista perintöä, kontrollointia!! Ei ole oikeasti mitään kaavaa tai suhteellista tapaa järjestää huonekaluja, se vaan on jonkun keksimä, joku friikkiys. Ei mitään erityistä positiivista merkitystä esm mieleen. Päin vastoin epäjärjestys aktivoi aivoja, järjestys voi jopa lamaannuttaa tai tuottaa ahdistusta " kun ei kuitenkaan ole täydellistä". Kaaos tai epäjärjestys, niiden sietäminen vaatii kyllä vähän ( hyvä sinänsä)totuttelemista. Tietysti rajansa kaikella: liika tavara on liikaa. Liian monella Nykyihmisellä on liikaa tavaraa.

  • 7470

   Lukematta koko litaniaasi arvioin omalla kohdallani, että onnellisuuden hetket ovat lyhyehköjä. Tyytyväisyys omaan elämään saattaa olla likimain kokoaikaista.
   Olen ollut melkien koko ajan tyytyväinen 50 vuotta jatkuneeseen parisuhteeseeni johon sopii viikoittain myös muutama onnellisuuden hetkikin.

   Tyytyväisyyteni syntyy haasteista ja onnistumisista.

   Onkohan onanointia kun olen selittänyt itselleni, että hyväksymällä omien resurssiensa rajallisuuden ja elämällä niiden puitteissa, vertaamatta ulkopuolisiin niin on mahdollista elää tyytyväisenä.
   Pettymysten looginen käsittely lyhentää niiden aiheuttamia tyytymättömyysjaksoja.

   Ainakin minulla tyytyväisyys materiaan on lyhytaikaista. Esimerkisi kun velkaa tekemättä ostaa hyvän, tehdasuuden auton, niin onnellisuutta saattaa kestää kotimatkan ajan. Jonkin asteinen tyytyväisyys on pitempijaksoista mutta pian ko. materia on arkipäiväistynyt eikä vaikuta tunne-elämään sitä eikä tätä.

   Omalla lapsuuden ja nuoruuden olosuhteillakin lienee merkityksensä. Nuorena en olisi voinut kuvitella miten hyvön elämän tulen elämään ja, parista terveydellisestä takaiskusta huolimatta, se vielä jatkuu mutta olen lyhentänyt elämämme suunnittelun vuoteen tai kahteen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maailman suurin sanomalehti: Sanna Marin on coolein poliitikko

   Sanna saa taas ylistystä maailmalla. Ja mikäs siinä, onhan hän ylivoimaisesti paras pääministeri Suomen historiassa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaa
   Maailman menoa
   699
   6362
  2. Sanna Marinin UUSI sähellysvideo julki. Iljettävää ja kuvottavaa katseltavaa

   En olisi uskonut että näen maamme pääministeristä näin puistattavan videon. Jos jäljellä oli vielä ripaus arvovaltaa ja kunnioitusta pääministeriä koh
   Maailman menoa
   731
   6193
  3. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   334
   4195
  4. Sanna Marin juhlii humalassa haarat levällään

   Kuvat tulivat vihdoin julki. Melkoinen pienen lapsen äiti.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   378
   3795
  5. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   413
   3131
  6. Petteri Orpo väläyttää leikkauksia: 'Me joudumme säästöihin ja sopeutukseen'

   Jätti-inflaatio sähkö, polttoaineet, ruoka ym. kallistuu hurjasti ja Petterin kokoomus haluaa leikata, ja kokoomuksen tuntien leikkauksien painotus ni
   Maailman menoa
   318
   2990
  7. Parveketupakointi

   Tupakoija on itsekäs ja piittaamaton muista asukkaista, parvekkeella tupakoijan savu kulkeutuu useisiin lähistöllä oleviin asuntoihin. Ei ole mukavaa
   Maailman menoa
   238
   1984
  8. Kerrotko mies mikä minussa on vikana?

   Kun, et kerran lähesty?
   Ikävä
   208
   1698
  9. Jauhojengi äänet lisätty videoon jälkikäteen

   Kylläpäs taas jauhotettiin persupölvästit tässäkin tapauksessa :-D Hyvä läppä tuo kyllä on.
   Maailman menoa
   65
   1206
  10. Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa.

   Videot alkoivat levitä somessa: Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa. Pääministeri Sanna Marin tanssii ja laulaa useilla videoilla
   Pori
   206
   1178
  Aihe