Hei, nyt tulee tyhmä kysymys.
Taloni on kaksikerroksinen ja melko avoin eli lämpö nousee alhaalta hyvin yläkertaan. Öljylämmitys, automaattisuntti ulkoilma-anturilla.
Alakerrassa on aina hieman viileämpi, asteen tai pari, kuin yläkerrassa.
Ajatus on se, että haluaisin nostaa alakerran lämpöä hieman, yläkerrassa vastavuoroisesti voisin jopa laskea lämpöä.
Jos asetan automaattisunttia asetusarvoltaan hieman isommalle, jotta alakerran patterit (aina termostaatit vitosella) olisivat hieman lämpöisemmät ja pudotan yläkerran patterien termostaatit vastavuoroisesti hieman pienemmälle eli vaikkapa vitoselta neloselle, kulutanko silloin enemmän öljyä?
Eli onko tuo suntin asetusarvo se kulutuksen kannalta määräävä tekijä vai pystynkö vastavuoroisesti pelaamaan yläkerran termostaateilla öljynkulutusta alaspäin?
Automaattisuntin käyttö
3
199
Vastaukset
- oikeatapa
Patterikierron lämpöä nostamalla lisääntyy tietenkin lämpöhäviöt putkistosta, eli öljyn kulutus nousee. Parempi olisi isontaa alakerroksen pattereiden venttiileiden esisäätöä, ja vastaavasti pienentää yläkerrassa. Näin pattereiden teho pienenisi yläkerroksessa ja kasvaisi akerroksessa, mitä alunperin haettiinkin.
- perusasiat_säätöön
Ajatusmalli on ns. PÄVI. Lämpötilaa ei säädetä termostaateilla, vaan asettelemalla jokaisen patterin vesivirtaama ao. huoneen lämmöntarvetta vastaavaksi. Tunnetaan myös nimellä perussäätö.
Termostaatit ovat aika epätarkkoja säätölaitteita, on hystereesiä eli säätö laahaa mekanismin kitkasta johtuen lämpötilamuutosten perässä yms. Liian kuuman veden kanssa voi jopa tulla värähtelyä eli termari pumppaa auki - kiinni - auki. Ei todellakaan kannata säätöä täysin näiden varaan jättää. Termostaattien juju on pistää lämmitys poikki, jos huone alkaa auringon säteilyn tms. takia lämmetä liikaa. Normaalitilanteessa termostaatin pitäisi olla (lähes) auki.
Perussäätöä tehtäessä pitää olla kylmä keli ja mahdollisimman vähän ns. ilmaislämmön lähteitä (auringon säteily yms). Alkaa siis olla passeli vuodenaika moiseen. Säädön ajaksi termostaatit irti ja sitten säädellään venttiileitä (ns. esisäätö), kunnes kaikkissa huoneissa on yhtä lämmintä. Tämän tekee joko putkari tai sitten pitäisi saada hommattua venttiilirunkoon sopiva säätötyökalu - olettaen, että venttiilit eivät ole 30 vuoden takaa. Kun lämmöt ovat tasattu, saa koko talon lämpötilan kohdilleen shuntin säätökäyrää muuttamalla. Sitten vaan termostaatit paikalleen ja homma pulkassa. - lämpöässä
Danfoss venttiileihin ei tarvitse avainta. Itselläni TA:n ja avain löytyi tuolta:
https://www.jukira.fi/product_details.php?p=46422
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124570MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar912356Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5641785Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011491- 91453
Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671187Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331118Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt219990Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64967Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3948