80-luvun 8-bittiset kotitietokoneet

old.computers

Jos jätetään Commodore 64 pois laskuista koska sehän oli "jokaisella", myös itselläni niin mitäs muita koneita teillä oli tai ehkä jopa vieläkin tallessa, kenties peräti toimintakunnossa? Oliko se teillä kauan käytössä ja korvasiko Commodore 64 tai Amiga sen jossain vaiheessa vai hyppäsittekö suoraan PC:n käyttäjäksi sen jälkeen? Oliko samaa konetta kellään muulla, esim. luokkakaverilla, sukulaisella tms. jonka kanssa olisitte voineet vaihdella kokemuksia, pelejä tai ohjelmia?
Itsellä ensimmäinen tietokone oli Salora Manager jolla pelailin ja opettelin vähän Basic ohjelmointia. Sitten sain Commodore 64:n ja Salora siirrettiin kaappiin jossa se seisoikin yhtä kertaa lukuunottamatta käyttämättömänä aina näihin päiviin asti ja uskomatonta kyllä lähti vielä käyntiin kaikkien näiden vuosien jälkeen kaikinpuolin toimivana.

Commodore 64 tuli myydyksi jo vuonna 1991 mutta tuo eka tietokone tuli onneksi säilytettyä. Samoin tallessa on kuusnelosesta seuraava kone, Amiga 500:n ja sekin toimii mutta se ei ole milloinkaan edes seisonut kovin pitkiä aikoja käyttämättömänä, välillä oli muutaman vuoden käyttämättä mutta tämäkin lähti sen jälkeen käyntiin täysin normaalisti ja on pelannut ongelmitta vuosikausia.

36

1794

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linuxuser

      itsellä oli -80 luvulla joku semmoinen VIC 2000 tms. jossa oli C-kasetille tallentuvat/ajettavat ohjelmat...

      • Arvaustoimisto

        Varmaan Commodore VIC-20, ainakin minulla oli tuo, vuodesta 1981 tai jotain. Siinä oli huikeat "3583 bytes free", siis muutama kilotavu. Olin muistakseeni 11-vuotias kun ostin sen. Niitä kasetille tallennettavia ohjelmia soitettiin joskus Ylen radiokanavilla, josta koitettiin saada äänet kohdilleen. VICin jälkeen piti parin vuoden välein vaihtaa C64, C128, Amiga500.

        Sitten 1988 täytyi opiskelujen takia hankkia PC, siinä oli prosessori 80286, RAM 640 384 kilotavua ja fyysiseltä kooltaan valtava kiintolevy 20 megaa ja sitten 3,5" korppuasema. Monet ohjelmat sai toimimaan ilman mitään kummempaa asennusta, kopioitiin vaan yhdestä hakemistosta kaikki tavara korpulla toiseen koneeseen, siinä se.

        Yllättävää, että olen joutunut käyttämään Windowsiakin. Nyt kympin tultua alan siirtyä Ubuntuun niin paljon kuin mahdollista.


    • Mc-68000

      C-64 kasettiasemalla oli ensimmäinen. Sitten Amiga-500. Siinä oli jossain vaiheessa kaksi diskettiasemaa. Loppuaikoina oli käytössä muistaakseni 50Mt kiintolevy. Monella kaverilla oli myös Amiga. Amigalla aloitin ohjelmointiharrastuksen assemblerilla. Myöhemmin sain c-kääntäjän. 80-luvun lopulla hankin ensimmäisen pc:n.

      Tallessa ei ole kuin kasa diskettejä noilta ajoilta.

    • Commodore VIC-20 minulla oli ja on edelleen toimivana tietääkseni, mutta pitäisi viritellä joku suora videokaapeli Vicin ja näytön välille, sillä minkäänlaista analogi-TV-viritintä minulla ei enää ole ollut vuosiin.

      Onhan niitä muistoja, vaikka ehkä päällimmäisenä tulee mieleen, että se lerppuasema olisi kyllä pitänyt hankkia, vaikka hinta aika suolainen olikin. Se kasettiasema on kyllä aivan suolesta. : )

    • Ennen.oli.rauta.hardista

      Ittellä ollut noita Commorojuja Vicistä A-nelitonniseen. Kavereilla oli sitten Spectravideoita ja parilla tyypillä oli Amstradit, toisessa niistä oli joku aivan oman standardin levykeasema. Tosin ne standardit vaihteli valmistajan omissakin laitteissa, ainakin C= tuotteissa, esim. C16:ssa oli aivan omat liittimet, eikä vaikkapa 1541-leivänpaahdin käynyt siihen.

      Viissatkussa mulla oli parhaillaan 3 lisälevyasemaa. Esimerkiksi demo-orkesteri Alcatrazin melkein kolme varttia kestänyt näytös "Odyssey" https://www.youtube.com/watch?v=xBzVMSUMGXU toimitettiin neljällä korpulla. Vaan kun oli neljä levyasemaakin, niin ei tarvinnut vaihtaa levykettä kesken demon.

      Ensimmäisen kerran törmäsin autoboottiin diesel-mallin 128:ssa. Siihen kun tyrkkäsi kaupasta ostetun 5,25"-lerpulla olleen alkuperäispelin ja napsautti virrat päälle, niin peli latautui automaattisesti. Ei tarvinnut kirjailla mitään typeriä LOAD "*",8,1 loitsuja. Oli se melkoista kehitystä.

      • Amiga 500:lle ohjelmia teki joskus tavan amatöörit kun teki paskaa mitä ei saanut aina järkevästi kiintolevylle asennettua, tai sitten oli joku huojuva levykepino.

        Ei silti, ymmärrän kyllä että joku peli vei useamman levykkeen mutta kyllä se nyt olisi pitänyt pakata niin, että pelin alkamisen jälkeen levykettä ei tarvitse vaihtaa ainakaan puoleen tuntiin.

        Fiksusti tehdyissä peleissä saattoi olla joku alkuanimaatio ja lopputekstit ekalla levykkeellä, sitten jaettu peli vaikka kolmeen osaan että niille jokaiselle oli oma levyke niin sai pidettyä levykkeen vaihdot kurissa.


      • huohhoiijjjaaah

        Ja sitten se pakkauksen purku olisi kestänyt pitempään kuin levykkeen vaihto!


    • The_Real_J

      Itselläni oli aluksi Sharp MZ-721. Siihen ei ollut hääppöisiä pelejä, johtuen osaksi siitä, ettei siinä ollut edes oikeaa grafiikkaa ja kunnon ääniä vaan joko merkkigrafiikka tai klomppinen pseudografiikka ja piippiääni.

      Myöhemmin sain Sharpin MZ-821 mikron. Siinä oli jo varsin hyvät grafiikkaominaisuudet (8-bittisten parhaimmistoa, jos unohdetaan spritejen puute), ja kohtalaiset äänet (taisi olla sama äänipiiri kuin Memotechin kotimikroissa). Pelejä ei edelleenkään pahemmin löytynyt, joten käytin enemmän aikaa olemassa olevien pelien koodin tutkimiseen ja koodaamiseen.

      Ylioppilaslahjarahoilla ostin Amigan. Taisi olla käytetty 500. Myöhemmin päivitin sen 500 :aan ja edelleen 1200:an ja sitä tuli laajennettua aika paljon. Pelejä lyötyi, mutta myös koodausta tuli harrastettua.

      Tätä nykyä on Linux pääasiallisena käyttiksenä ja viihdekäyttöä varten Windows.

    • hyvinpelittääehkä

      Vaatekaapin aarrelaatikosta löytyy vielä VIC-20, ilmeisen toimintakuntoisena...käynnistyi se viimekerralla ainakin ilman ongelmia, siis noin 27 vuotta sitten.

    • old.computers

      Mielenkiintoisia koneita :) Sehän niissä tosiaan 80-luvulla oli että eri merkkiset koneet eivät olleet keskenään yhteensopivia joten valtavirran Commodore 64:sta poikkeavilla koneilla joutui harrastelemaan aika yksikseen ja jäämään paitsi kopioiduista peleistä ;)

      Itse hankin ensimmäisen oman PC:ni niinkin myöhään kuin vasta vuonna 2001.
      Nykyään pääkoneena mulla on läppäri jossa Windows 10. Tämäkin on jo yli 4,5v vanha. Pelikonsoleitakin on kerääntynyt muutama, Playstation 1, 2 ja 3.
      Niin ja kaipa tuo älypuhelinkin on mainittava kun niilläkin tekee nykyään aika paljon samoja hommia mitä tietokoneella, Samsung Galaxy, tosin malliston hintahaitarin halvimmasta päästä oleva J3, viime vuoden mallia. Ensimmäinen Android käyttöjärjestelmää käyttävä laite mitä olen omistanut. Entiset puhelimet oli Nokioita.

    • Atari_800_XL

      Hyvät grafiikat verrattuna 64:seen. Äänet 64:sta huonommat musiikkiin, mutta paremmat ääniefekteihin. Prossussa 1,79 MHz vs 64:sen 1 MHz. Kasettiasemaa pystyi turbottamaan kovin vähän 600 -> 900 bps. Mulla oli lisäksi kaksi lerppuasemaa.

      Lisävirityksenä muistin lisäys 64->128 kt konekielimonitori, millä pystyi assemblerillä ronkkimaan peleistä kopiosuojauksia pois. Pelin pystyi kopsaamaan lisämuistiin ja jos kone jumittui, resetointi ja pelin kopsaus lisämuistista päämuistiin ja uusi yritys. Paljon nopeampaa kuin pelin lataus kasetilta tai lerpulta :-)

      • atareissa_lisäprosessor

        Atareissa ja Amigoissa hoiti ne lisäprosessorit grafiikat ja äänet suurimmalta osin

        oma prosessori oli lähinnä hallinta yhteys näihin lisäprosessoreihin


    • Dragon_32_ja_64

      Atarin lisäksi oli ensin Dragon 32 ja myöhemmin vielä Dragon 64.

    • Atarin_pelien_kopiointi

      Postin kautta lerppuja vaihdeltiin ympäri Suomea. Olipa joku vaihtokaveri Hollannissakin.

    • Dragonin_kasettiasema

      Kasettiasemana toimi tavallinen kasettinauhuri B-)

    • Grundy Newbrainin hankin 1984, sitten 1987 PC:n. Armeijaa varten hankin nestekidenäyttöisen Canon X-07:n.

    • xcdfvgbh

      Joo, Viccihän se oli, niitä on vintillä parikin kappaletta lisälaitteineen.

    • äläpä_valehtele

      Ei ollut kaikilla. Itse en edes tuntenut ketään jolla olisi ollut oma tietokone 1980-l.

    • Arvaustoimisto

      Olet oikeassa. Kaikkia ei kiinnostanut. Suurella osalla EI OLLUT EDES VARAA tietokoneen ostoon. Ehkäpä aloittaja tarkoitti tietyn mallin markkinaosuutta.

      • old.computers

        Nämäkin ovat hyviä vastauksia ja muistutuksia siitä että kotitietokone ei vielä 80-luvulla ollut joka kodissa.
        Tarkoitin nimenomaan Commodore 64:n markkinaosuutta, sitä myytiin eniten ja kiinnosti kysyä tässä ketjussa niistä paitsioon jääneistä koneista mitä muilla on ollut.
        Kyllähän varallisuuskin varmasti vielä rajoitti kotimikrojen yleistymistä silloin, kotimikron hinta oli 80-luvulla vielä tuhansissa markoissa, kuusnelonenkin lie maksanut 3000mk ainakin piakkoin markkinoille saapumisensa jälkeen. Tosin PC maksoi kai ainakin 10.000mk ellei jopa useampiakin kymmeniä tuhansia ja kykeni silti heikompiin suorituksiin kuvan ja äänen saralla kuin C-64.
        Sellainen vaikutelma on että tytöt eivät tainneet vielä 80-luvulla suuremmin innostua tietokoneista?


      • old.computers kirjoitti:

        Nämäkin ovat hyviä vastauksia ja muistutuksia siitä että kotitietokone ei vielä 80-luvulla ollut joka kodissa.
        Tarkoitin nimenomaan Commodore 64:n markkinaosuutta, sitä myytiin eniten ja kiinnosti kysyä tässä ketjussa niistä paitsioon jääneistä koneista mitä muilla on ollut.
        Kyllähän varallisuuskin varmasti vielä rajoitti kotimikrojen yleistymistä silloin, kotimikron hinta oli 80-luvulla vielä tuhansissa markoissa, kuusnelonenkin lie maksanut 3000mk ainakin piakkoin markkinoille saapumisensa jälkeen. Tosin PC maksoi kai ainakin 10.000mk ellei jopa useampiakin kymmeniä tuhansia ja kykeni silti heikompiin suorituksiin kuvan ja äänen saralla kuin C-64.
        Sellainen vaikutelma on että tytöt eivät tainneet vielä 80-luvulla suuremmin innostua tietokoneista?

        C-64:ssä oli kyllä ilmestyessään erinomaiset ääni ja grafiikkaominaisuudet. IBM PC:ssä taas sai laajennettua muistia 256kt saakka, paljon nopeampi prosessori, sarjaportti..

        Mutta, vuotta myöhemmin tuli XT ja siihen sai muistia 640kt saakka, sai ostettua halvalla turbo pascalin, oli kiintolevy, TSR-ohjelmat...

        Ei oikein ollut C-64:llä mitään jakoa enää siinä kohtaa perusjutuissa.


      • old.computers kirjoitti:

        Nämäkin ovat hyviä vastauksia ja muistutuksia siitä että kotitietokone ei vielä 80-luvulla ollut joka kodissa.
        Tarkoitin nimenomaan Commodore 64:n markkinaosuutta, sitä myytiin eniten ja kiinnosti kysyä tässä ketjussa niistä paitsioon jääneistä koneista mitä muilla on ollut.
        Kyllähän varallisuuskin varmasti vielä rajoitti kotimikrojen yleistymistä silloin, kotimikron hinta oli 80-luvulla vielä tuhansissa markoissa, kuusnelonenkin lie maksanut 3000mk ainakin piakkoin markkinoille saapumisensa jälkeen. Tosin PC maksoi kai ainakin 10.000mk ellei jopa useampiakin kymmeniä tuhansia ja kykeni silti heikompiin suorituksiin kuvan ja äänen saralla kuin C-64.
        Sellainen vaikutelma on että tytöt eivät tainneet vielä 80-luvulla suuremmin innostua tietokoneista?

        Vuonna 1985 tietokone oli 5 %:lla kotitalouksia. Vasta 1990-luvun lopulla se yleistyi. 50 % saavutettiin 2001.


      • M-Kar kirjoitti:

        C-64:ssä oli kyllä ilmestyessään erinomaiset ääni ja grafiikkaominaisuudet. IBM PC:ssä taas sai laajennettua muistia 256kt saakka, paljon nopeampi prosessori, sarjaportti..

        Mutta, vuotta myöhemmin tuli XT ja siihen sai muistia 640kt saakka, sai ostettua halvalla turbo pascalin, oli kiintolevy, TSR-ohjelmat...

        Ei oikein ollut C-64:llä mitään jakoa enää siinä kohtaa perusjutuissa.

        PC:t olivat aluksi tuhottoman kalliita. Joskus 1986 alkoi tulla halpaklooneja. Itse ostin syksyllä 1987 ja maksoi n. 5150 mk. Nykyrahassa 1575 € tai palkkoihin suhteutettuna n. 2500 €. Eli sellainen "halpakone"


      • old.computers kirjoitti:

        Nämäkin ovat hyviä vastauksia ja muistutuksia siitä että kotitietokone ei vielä 80-luvulla ollut joka kodissa.
        Tarkoitin nimenomaan Commodore 64:n markkinaosuutta, sitä myytiin eniten ja kiinnosti kysyä tässä ketjussa niistä paitsioon jääneistä koneista mitä muilla on ollut.
        Kyllähän varallisuuskin varmasti vielä rajoitti kotimikrojen yleistymistä silloin, kotimikron hinta oli 80-luvulla vielä tuhansissa markoissa, kuusnelonenkin lie maksanut 3000mk ainakin piakkoin markkinoille saapumisensa jälkeen. Tosin PC maksoi kai ainakin 10.000mk ellei jopa useampiakin kymmeniä tuhansia ja kykeni silti heikompiin suorituksiin kuvan ja äänen saralla kuin C-64.
        Sellainen vaikutelma on että tytöt eivät tainneet vielä 80-luvulla suuremmin innostua tietokoneista?

        Kuusnelonen maksoi aluksi 4000 mk, mutta 1983 taisi pudota 3000 mk:hon. Tämä oli enemmän kuin monen kuukausipalkka.


      • okaro kirjoitti:

        PC:t olivat aluksi tuhottoman kalliita. Joskus 1986 alkoi tulla halpaklooneja. Itse ostin syksyllä 1987 ja maksoi n. 5150 mk. Nykyrahassa 1575 € tai palkkoihin suhteutettuna n. 2500 €. Eli sellainen "halpakone"

        Sitähän se. Nykyään tietokoneet ovat tosi halpoja.


    • nykyisin64bittiä

      oma konekanta 8-bittisten aikaan oli vic-20, svi 328 msx adapteri, svi-738. näistä vic on vielä toimintakuntoisena tallessa. 8bittisten jälkeen tuli atari st ja sen jälkeen ensimmäinen 80386dx-16mhz pc vuonna 1995 (käytettynä),

    • golden80s

      Omassa läpipiirissä C64 jyräsi 80-luvulla niin totaalisesti, että oli "out of business" jos sitä ei omistanut. Vähän sama kuin nykypäivän muksulla ei olisi Android-luuria. Muut koneet jäi täydelliseen marginaaliin.

      80-luvun loppupuolelle tultaessa kaveripiiri alkoi siirtyä Amiga 500:een. Jotkut sai Amigan kylkeen oikein kovalevyn. Joku paremman talon muksu sai A2000:n sisäisellä SCSI-kiekolla. A3000:sta ei ollut kellään, mutta se taitaakin jo mennä 90-luvun puolelle.

      A500 jyräsi grafiikka ja äänipuolella muut alleen. Yksi tyyppi sai jostakin syystä vanhemmiltaan Atari ST:n, joka hävisi äänissä selvästi Amigalle. Ainoastaan vektoripohjaisissa peleissä ST oli hieman Amigaa parempi nopeamman prossunsa ansiosta (8MHz vs 7,14Mhz).

    • Nostalgiaaa

      Kukapa ei voisi muistaa sitä c64 pelien lataamista kasettiasemalta, joka oli ihan arvoitus, että onnistuuko se 20 minuutin lataus. Taikka kuinka se olikaan kuningas kaveripiireissä, jos oli amiga 500 lisämuistikortti, ja varsinkin jos siinä oli vielä virtakytkin. Tai kuinka nörtti olitkaan kaveripiireissä, jos amigassasi oli korppuasema, matriisi kirjoitin. Ainoa mikä nykyisin risoo, miksi tulinkaan myyneeksi nuo kaikki kapineet, ja nyt olen metsästänyt kyseisiä laitteita takaisin. Edellytyksenä on amigassakin, että pitää löytyä hyvät tai uudenveroiset alkuperäis laatikot, amigaan se kassi, eikä kauhean kellertäväkään saa olla.

      • skldfjsklfjljfllsdfkdjl

        Kellastumisen saa pois retro bright käsittelyllä.
        Mahtaakohan Suomesta saada tuota Salon Care hiusainetta mikä näyttää toimivan parhaiten noissa Youtube videoissa missä käsittelevät noita kellastuneita vanhoja tietokoneita uudenveroisen näköiseksi?
        Eli vetyperoksidia sisältävä hiusaine levitetään kellastuneiden kuorien päälle, kone tietysti purettuna niin että muovit voi käsitellä huoletta, päälle kääritään kirkasta tuorekelmua ja osat ulos ottamaan aurinkoa jonka UV säteily yhdessä vetyperoksidin kanssa häivyttää kellastumisen ja palauttaa alkuperäisen vaalean sävyn muoveihin.

        Video aiheesta:
        https://www.youtube.com/watch?v=VU7vXMezW_I


    • harakoille-mennyttä

      Nykyäänhän vasta tietokoneet on sellaisia että tulisi mieleenkään maksaa sellaisesta yhtään mitään.

      Kyllä käy sääliiksi niitä jotka niihin on kymmeniä ja satoja tuhansia uhranneet. Tuhansien ja kymmenien tuhansien työtuntien uurastus mennyt aivan harakoille.

      • asertghuozset

        Aika moni aloitti ohjelmoinnin juuri C-64 aikoihin ja moni sai siitä ammatin.


      • srtyustysty

        "Nykyäänhän vasta tietokoneet on sellaisia että tulisi mieleenkään maksaa sellaisesta yhtään mitään."
        Ja tuon saman lausuu joku toinen pölvästi 20v päästä.


      • Aina.Näin

        Ei kannata vieläkään maksaa, muutaman vuoden kuluttua kaikki ovat parempia..


      • yoooppss--
        Aina.Näin kirjoitti:

        Ei kannata vieläkään maksaa, muutaman vuoden kuluttua kaikki ovat parempia..

        Ehtii vain kuolla ennen kuin ehtii edes aloittaa mitään tietokoneilua


      • Aina.Näin
        yoooppss-- kirjoitti:

        Ehtii vain kuolla ennen kuin ehtii edes aloittaa mitään tietokoneilua

        Ei ehdi enää kuolla aloittamatta. Daaa


      • born.in.the.70s
        Aina.Näin kirjoitti:

        Ei kannata vieläkään maksaa, muutaman vuoden kuluttua kaikki ovat parempia..

        Tuhansia markkoja ja euroja on varmaan palanut mutta jos ostamatta jättäminen tarkoittaa mysö tietokoneen käyttämättömyyttä ja osaamattomuutta niin tähän mennessä on kyllä jo pahasti syrjäytynyt tietoyhteiskunnasta.
        Ainakin meiltä 70-luvulla syntyneiltä on työelämässä vaadittu tietokoneen käyttötaito, se on pakko osata. Ilman Commodore 64:sta ja vastaavia se voisi olla ollut vaikeampi pala ainakin työelämän alussa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      91
      2900
    2. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      299
      1676
    3. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      246
      1547
    4. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      87
      1391
    5. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      402
      1374
    6. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      398
      1292
    7. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      2
      1079
    8. Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa

      Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1037
    9. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      329
      874
    10. Miksi Purra-graffiti ei nyt olekkaan naisvihaa?

      "Pohtikaapa reaktiota, jos vastaava graffiti olisi tehty Sanna Marinista", kysyy Tere Sammallahti. Helsingin Suvilahden
      Maailman menoa
      257
      855
    Aihe