Asiantuntija: ydinvoiman rooli melko marginaalinen

"Kasvihuonekaasupäästöt eivät käänny laskuun jo sovituilla toimilla lähivuosikymmeninä, arvioi Kansainvälinen energiajärjestö IEA."
https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/ei-riitä-päästöt-eivät-käänny-laskuun-nykysitoumuksilla-arvioi-energiajärjestö-iea

Rahaa on tuhlattu ydinvoimaloihin, joita kuitenkaan ei voida rakentaa niin paljon kuin ilmastonmuutoksen torjunta vaatisi. Tällä palstalla olen kuulutellut ydinvoima/ilmastonmuutos-skenaarioita, joissa osoitettaisiin, että ydinvoima pelastaa ilmastonmuutokselta, niinkuin hokema kuuluu. Ei ole löytynyt sellaista. "Ydinvoimalla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksessa" on paras anti mitä olen saanut vastaukseksi. Asiantuntijoiden arviot ovat suunnilleen tällaisia: "ydinvoiman 2.5-kertaistamisella 20 vuodessa saadaan 5% päästösäästö tavoitteesta. En sanoisi tuota merkittäväksi rooliksi, koska kysymys kuuluu: "millä loput 95%"?

Artikkeli jatkuu:

"IEA:n mukaan vuoteen 2040 mennessä 40 prosenttia kaikesta energiasta tuotetaan uusiutuvilla. Euroopan unionissa tuulivoima on tuolloin noussut tärkeimmäksi sähköntuotantotavaksi.

Maailman sähköistyminen on ylipäätään voimakas trendi. Esimerkiksi sähköautojen määrän IEA ennustaa yli satakertaistuvan nykyisestä noin kahdesta miljoonasta autosta noin 280 miljoonaan sähköautoon vuonna 2040. Tämä on tosin vain viitisentoista prosenttia ennustetusta kahden miljardin auton kokonaismäärästä.

Ydinvoiman roolin IEA arvioi pysyvän maailman energiantuotannossa melko marginaalisena."

Ydinvoiman osuus maailman sähköntuotannossa on kyllä yllättävän suuri, noin 11%. Sen osuus onneksi pienenee tasaisen hitaasti.

11

810

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Missä.Vastaus

      "IEA:n mukaan vuoteen 2040 mennessä 40 prosenttia kaikesta energiasta tuotetaan uusiutuvilla"

      Kysymys kuuluu: "Millä loput 60%" ?

      • Vähänhän tuo 40% globaali UE-osuus on, mutta saastuttavia ja vaarallisia energiamuotoja, kuten ydin- ja hiilivoimaa, pitää korvata uusiutuvilla energioilla sitä mukaa kuin mahdollista ja tarve vaatii.

        Enemmän saataisiin aikaan ihmislajin asennemuutoksella: energian säästämisellä, energiatehokkuuden lisäämisellä, sekä yleisesti turhan kulutuksen vähentämisellä. Turhuuden osaa jokainen itse mielessään arvioida, mutta siitä luopuminen ei ehkä onnistu ilman hallinnon ohjausmekanismeja.

        Yksi hyvä keino suunnan muuttamiseksi on jokaisella: ostaa vihreää sähköä. Ei maksa paljon, ja sähkölaskun päästöjä voi hyvällä omallatunnolla ja ylpeänä esitellä jälkeläisilleen:

        - 0g CO2
        - 0g ydinjätettä.

        (öhöm)

        Viite:
        "Missä.Vastaus
        15.11.2017 14:34

        "IEA:n mukaan vuoteen 2040 mennessä 40 prosenttia kaikesta energiasta tuotetaan uusiutuvilla"

        Kysymys kuuluu: "Millä loput 60%" ?
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15072879/asiantuntija-ydinvoiman-rooli-melko-marginaalinen#comment-91835561


    • TuulikorruptioSeis
    • K.Late

      " Kalajoella tuulivoimayhtiöt ajavat hankkeitaan maaliin poikkeuksellisin keinoin."

      https://areena.yle.fi/1-4290331

      Kas vaan, tuulimyllyläiset ovat omaksueet ydinvoimayhtiöiden toimintatavat, tosin paljon pienemässä mittakaavssa. En tiedä, on tuo nyt varsinaisesti korruptiota, lahjoittihan ydinvoimayhtiö Perusvoima aikoinaan kaikille kansanedustajille kalliit kello, eikä tuostakaan tullut syytettä, vaikka sitä kovasti paheksuttiin.

      Ehkä se on siitä kyse, että kuka tekee ja mitä. Ruskean energian toimintatavat jo tunnetaan ja niiltä ei odoteta kovain puhtoista peliä, mutta vihreältä energialta odotetaan sataprosenttista hygieniaa ja vain puhtoista toimintaa. Taitaa olla itse hankittu vamma, jos tuosta traumatisoituu.

    • K.Late

      "Ydinvoimalla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksessa"

      Joo, nyt sen kolme prosenttia, eikä kukaan taida uskoa edes viitteen prosenttiin. On silläkin roolinsa, mutta ydinala tuntuu tekevän itsensä niin merkittäväksi, että kokonaiskuva pikkuisen häiriintty. Tosiasioiden tunnustaminen on vaikeaa koska mielikuvamainostaminen ajaa ohi faktojen.

      Toisaalta vaikka ydinala haluaakin tehdä itsensä korvaamattomaksi, niin se pystyy pitämään bluffinsa vain harvoissa maissa. Jo 20 vuodessa ydinalasta tulee syrjästäseuraaja uusien tuotantojen valtaessa alaa. Suomessa ydinvoiman panttivankeus kestää vielä lähes sata vuotta(OL3 ja HK1, käyttöikä 60 vuotta, jätteen pakkaus vähintään 80 vuotta) ja silloin maailman olisi jo syytä olla pikkuisen erillainen.

      • FaktaaKehiin

        Kiina on mallimaa. Siellä lisätään ydinvoimaa tuuli- ja aurinkovoiman rinnalla. Nähdään että noiden vaihtelevatehoisten kanssa tulee ongelmia, kun osuus verkossa saavuttaa tietyn osuuden. Jo nyt joudutaan huomattava osa tuuli- ja aurinkovoima blokkaamaan verkosta, kun verkon välityskyky tai kulutustaso ei mahdollista sen hyödyntämistä.


    • vihreä.valhe.etovaa

      Vihreä lanka lehti ei nyt ole se luotettavin tietäjä. Täällä on paljon kysytty "mitä ydinvoiman tilalle Suomessa" eikä vastausta ole saatu vaikka vuosia on kyselty. Varmaan tuota 60% tullaan kysymään paljon, eikä vastausta tule.

    • > Rahaa on tuhlattu ydinvoimaloihin

      Miten niin? Kannattavimpia sähköntuotantomuotoja pitkällä tähtäimellä, joten tuhlaamisesta ei oikein voi puhua.

      > joita kuitenkaan ei voida rakentaa niin paljon kuin ilmastonmuutoksen torjunta vaatisi.

      Tämä on täysin sinun keksintöäsi. Kyllä voitaisiin, mutta kun änkyrät (kuten sinä) vastustavat.

      Kai tajuat, että kaltaisesti ovat yksi suurimmista syyllisistä kasvihuonekaasujen lisääntymiseen? Miten ihminen voi noin aktiivisesti vastustaa puhtaita, turvallisia ja edullisia energiantuotantomuotoja ja kehtaa vielä aamulla katsoa itseään peilissä. Voin fyysisesti pahoin kun ajattelenkin sinua ja tapaasi toimia.

    • Päästörajattuleevielä

      Ydinvoima on otettava vakavasti hiilidioksidipäästöjen alentajana mutta se ei riitä yksinään vaan sen lisäksi tarvitaan kaikki uusiutuvat ,ja mieluummin joku sais pikkuhiljaa keksiä sen saasteettoman ikiliikkujan koska päästöt ei todellakaan enää anna armoa,nyt mennään 400 ppm,enää muutama vuosisata ja time is up kaikille planeetan päällä,joten aikaa ei olisi sekunniksikaan hukattavaksi enää.
      Se on varmaa se että kaikki polttaminen tullaan kieltämään niin puun kuin öljyn,turpeen,alkoholin,hiilenkin,edes leirinuotioita ei voida enää lopussa ,jos pitoisuudet ei ala laskea ,sallia.
      Mutta nykyään tuntuu siltä että suurin osa ihmiskunnasta ei välitä näistä päästöistä tuon taivaallista,nutta asenne tulee vielä muuttumaan radikaalisti kunhan tilanne tästä vielä pahenee radikaalisti.

    • Niin, nythän tilanne pitäisi saada sille mallille, että niitä reaktoreita putkahtelee tuotantolinjalta kuin halpoja autoja konsanaan. Samalla tietysti panostetaan runsaasti uusiutuviin, energian säästöön ja keskipitkällä/pitkällä aikavälillä fuusiotutkimukseen. Nirsoilun täytyy loppua, mikäli päästöjä oikeasti halutaan vähentää.

      • NoinOn

        Kehitteillä olevat pienehköt modulaariset reaktorit ovat sellaisia, että reaktorilaitos voitaisiin valmistaa kokonaisuudessaan tehtaassa ja kuljettaa sellaisenaan sijaintipaikalleen. Ne olisivat tyyppihyväksyttyjä niin, että jokaisen osalta ei tarvittasii kymmeniä tuhansia sivuja analyysejä ja muita selittelyjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe