Voiko jäähdytinnesteen tyypin selvittää?

olisikivatietää

Olen lukenut että pelkkä väri ei välttämättä kerro totuutta. Voiko jäähdytinnesteen tyypin selvittää jälkikäteen jollain tapaa?

6

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • virhemahdollisuus
      • koko_juttu_tähän

        Vanhan käsityksen mukaan erivärisiä autojen jäähdytinnesteitä ei saa sekoittaa keskenään. Asian tekee sekavaksi se, että edes kaikkia samanavärisiä ei saa sekoittaa.

        Uudet autot huolletaan ohjelman mukaisesti yleensä merkkiliikkeissä, jolloin autoilijan ei tarvitse tietää yksityiskohdista mitään. Vanhat autot taas huolletaan usein edullisemmissa paikoissa tai ne voivat olla ihan omahoidossakin.

        Jäähdytinnesteen lisäystarve voi iskeä kuitenkin yllättäen myös merkkihuollettuihin autoihin. Jäähdytinjärjestelmissä voi esimerkiksi olla pieniä vuotoja, joiden vuoksi järjestelmiin pitää lisätä nestettä. Mutta varsinkin vanhan auton tai sisämoottorilla varustetun veneen omistajan kannattaa perehtyä erilaisiin glykoleihin. Asia on erityisen ajankohtainen näin talven lähestyessä, kun nesteiden pakkasen kesto on syytä tarkastaa.

        Glykoleita on erilaisia ja erivärisiä. Vanha nyrkkisääntö on, että erivärisiä glykoleita ei ole syytä sekoittaa keskenään. Huonoimmassa tapauksessa kemialtaan erilaisten glykolien sekoittaminen voi sakkauttaa jäähdytinnesteen, mikä voi jopa tukkia jäähdytinjärjestelmän.

        Jos jäähdytinneste ei kierrä, voi moottori ylikuumentua ja pahimmillaan leikata kiinni, ja se käy kalliiksi. Vähemmän huonossa tapauksissa erikemiaiset glykolit voivat tehdä nesteen pakkasenkeston mittaamisen hankalaksi tai huonontaa muuten olennaisesti nesteen ominaisuuksia.

        Perinteinen glykoli on etyleeniglykoli, joka on kohtuullisen myrkyllistä. Tämä tavara on yleensä värjätty vihreäksi. Etyleeniglykoleita on myös terästetty erilaisilla lisäaineilla, joilla jäähdytinnesteet tehdään esimerkiksi paremmin uudempien moottoreiden alumiiniosien syöpymistä ehkäiseviksi, tai selkeästi perinneglykoleita pitkäikäisemmiksi. Tällaiset glykolit ovat usein punaisia, kuten esimerkiksi Nesteen myymä. Punaisia ovat myös Volkswageneissa käytettävät long life-glykolit.

        Kolmas vaihtoehto on propyleenipohjainen glykoli. Sen etu on, että se ei ole kovinkaan myrkyllistä. Ongelma on, että aineen väri saattaa olla melkein mitä tahansa.

        Esimerkiksi Biltema kauppaa propyleenipohjaista jäähdytinglykolia, joka on väriltään vihreää. Vielä pari päivää sitten Bilteman verkkosivut kertoivat, ettei ainetta saa sekoittaa propyleeniglykoliin. Tuossa oli kuitenkin virhe, oikeasti piti lukea, että ei saa sekoittaa etyleeniglykoliin – joka siis yleensä on myös vihreää.

        Propyleeniglykoli voi olla myös esimerkiksi oranssin väristä.

        Kuluttajalle värikirjo on sietämätön sekamelska. Bilteman vihreää ei siis passaa sekoittaa Nesteen vihreään, Teboilin vihreään tai vaikkapa merimoottorivalmistaja Volvo Pentan vihreään. Bilteman vihreää lukuunottamatta nuo kaikki ovat etyleeniglykoleita.

        Ihan varma ei tietysti voi olla siitä, miten suuria riskit vääränlaisten sekoitusten käytössä todellisuudessa ovat. Etenkin merkkien omien jäähdytinnesteiden kauppiaat tietysti korostavat vääränlaisen sekoituksen uhkia, koska ne haluavat myydä litkuja omilla brändeillään – joista voi ottaa huikean ylihinnan. Harva haluaa ottaa kalliin koneen kanssa pienintäkään riskiä, ja suostuu siksi maksamaan ylihintaa merkkinesteistä.

        Toinen vaihtoehto on perehtyä sen verran kemiaan, että hankkii oikeanlaiset valmisteet merkkiliikkeitä halvemmista paikoista. Mutta pelkän värin perusteella ei jäähdytysainetta siis voi valita.


    • rustless

      Valurautaisiin lohkoihin kannattaa laittaa tietysti vain laatu tavaraa, ei tokmannin litkuja missään tapauksessa!

    • värisokea

      Kirjoituksessa lukee että: "Kuluttajalle värikirjo on sietämätön sekamelska. Bilteman vihreää ei siis passaa sekoittaa Nesteen vihreään, Teboilin vihreään tai vaikkapa merimoottorivalmistaja Volvo Pentan vihreään. Bilteman vihreää lukuunottamatta nuo kaikki ovat etyleeniglykoleita."

      Väri ei siis kerro mitään. Pitää tietää mitä järjestelmässä pyörii. En itsekään tiedä voiko sitä mitenkään selvittää. Paras vaihtoehto taitaa olla tyhjäys ja huuhtelu ja täyttö aineella joka on tiedossa ja joka kirjataan huoltokirjaan.

    • olisikivatietää

      Ilmeisesti ei pysty helposti selvittämään tuota. Nimimerkki "värisokea" ehdotus taitaa olla paras ja varmin konsti kun ei väreihin voi luottaa. Vanhat pois ja uusi tiedossa oleva tilalle.

    • Autoteknikko

      Voi selvittää, mutta maksaa. Mihin sitä tietoa tarvitsisit?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1804
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1602
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      19
      1399
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe