Jouluruokavinkit uunittomalle mökille

LiisaMamma

Suunnitelmissa on viettää Joulu saaristossa sähköttömällä mökillä. Ainoa lämmönlähde on puulämmitteinen vuolukivihella, jolla on hyvä keittää, mutta hellassa ei ole uunia. Saunassa on kertalämmitteinen kiuas ja ulkona pallogrilli.

Puuron ja kasvisten keittäminen rosollia varten ei ole ongelma, mutta iso osa perinteisistä joulun mauista kuitenkin syntyy uunissa. Olisiko täällä kellään antaa vinkkejä, miten valmistaisin kinkun ja perinteiset laatikot, vai täytyykö keksiä jotain muuta niiden tilalle? Karjalan paistia olen suunnitellut mahdolliseksi kinkun korvaajaksi ja laatikotkaan eivät ole ihan pakollisia, mutta kysynpä nyt kuitenkin, jos täällä sattuisi jollain olemaan hyviä vinkkejä uuniruokien valmistamiseksi ilman uunia.

Myös kaikenlaiset muutkin jouluiset mökkiruokavinkit ovat tervetulleita.

14

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uuniton

      Viekää kaikki laatikot ym. valmiiina ja rakentakaa tiilestä umpinainen uuni ulos. Siinä voi lämmittää ruuat mainiosti. Pallogrilli saattaa soveltua tähän myös jos sinne mahtuu.

    • mahdollisuustämäkin

      Pallogrillillä voi kuulemma kypsentää kinkun. Sitä en tiedä, kuinka se tapahtuu ja miten kokonainen kinkku edes mahtuu grilliin. Hiiliä ainakin täytyy lisätä kypsentämisen aikana, jos aikaa kuluu 8 - 10 h.

      • kokeilehuviksesi

        Niin varmasti. Helpompaa ja järkevämpää on kuitenkin haudata kinkku maahan foliossa ja nuotio päälle, eli rosvopaistia tekemään.


      • LeivinuuniinUlos

        Mieleen tulee myös jonkin tilapäisuunin rakentaminen kivistä tai tiilistä. polttaa siellä tulta ja sitten kinkku uuniin . Vrt. leivinuuni.


    • oho3

      Savupöntöstä saa hyvän uunin. voi asettaa vaikka levynpälle jos ei halua ulkona hääriä.

      • kkii

        keitä kinkku. näin mekin tehtiin yhtenä jouluna ja hyvää tuli..


    • Joulukinkkuhan syödään perinteisesti kylmänä (paitsi ehkä jouluillallisella suoraan uunista otettuna), joten kinkun voi paistaa valmiiksi kotona ja ottaa sen sitten vain mukaan mökille. Laatikotkin voi tehdä valmiiksi kotona ja lämmittää ne sitten vaikka paistinpannulla (paistinpannulla voi nopeasti pyöräyttämällä muutenkin lämmittää melkein mitä vain). Karjalanpaistinkin voi tehdä valmiiksi kotona ja lämmittää sitten kattilassa.

      Kun kokataan alkeellisemmissä olosuhteissa kuten vaikka veneessä tai sähköttömässä mökissä, niin esivalmistelun tärkeys korostuu. Kyllä minäkin kokkaan vaikka kuinka hienon aterian purjeveneeni kaksiliekkisellä spriikettimellä (jääkaappi toki löytyy), mutta silloin ateria on valmiiksi esivalmisteltu kotona ja työjärjestys mietitty etukäteen (pihvit ja kalat tosin paistan aina paikan päällä, lisukkeille riittää yleensä lämmitys).

    • kestääaikapitkään

      """Niin varmasti. Helpompaa ja järkevämpää on kuitenkin haudata kinkku maahan foliossa ja nuotio päälle, eli rosvopaistia tekemään. """"

      Tuolla tavalla ei rosvopaistia tehdä, ja jos kinkun kaivaa routaiseen maahan ja nuotio päälle, niin kypsyminen kestää ehkä 4-5 vuorokautta, tai jopa 10vrk.

    • Rautapatakokki

      Eletroluxsin 7 litran sähkökäyttäisellä haudutuspadalla olen tehnyt karjalanpaistin kotona monta kertaa ja pieni kinkkukin siinä valmistuu hauduttamalla hienosti.
      Katso netistä osoitteella haudutuspata, sieltä saat ohjeita.
      Ostin omani Teksisiltä monta vuotta sitten ja 7 litran pata on sopivan kokoinen, olen karjalanpaistin antanut muhia noin 4-5 tuntia ja hyvää on tullut aina.
      Kyllä vanhalla kunnon rautapadallakin saa hellalla lihat tulemaan, itselläni on kirpputorilta ostettu 1920 luvun iso rautapata jonka kotona usein panen tavallisen takan hiillustalle lihaklöntteineen muhimaan - 3,5 tuntia kun muhii johan on kypsää liha - mutta alussa pitää katsoa että vesi ei pääse kuivumaan.

      Toivottavasti sun mökillä on sähköt?

      • kunhankysynvaan

        Aloituksen ensimmäinen rivi.

        "Suunnitelmissa on viettää Joulu saaristossa sähköttömällä mökillä."

        Mitä veikkaat löytyyko aloittajan mökiltä sähköt?


    • LiisaMamma

      Kiitos vinkeistä ja ideoista, vaikka mitään patenttiratkaisua uunin korvaamiseksi vielä löytynytkään. Ensi kesänä saatamme toteuttaa haaveen ulkoleivinuunista. Lopulta päädyimme yksinkertaisiin ja hellalla valmistettaviin ruokalajeihin.

      Menu koostui pääasiassa näistä ja hyvää oli.
      - Karjalanpaisti
      - keitetyt perunat
      - itse tehty rosolli
      - suutarinlohi
      - kraavisuolattu siika
      - saaristolaisleipä
      - ohrapuuro ja sekahedelmäkiisseli

      Huomenna vielä puuroaamiainen. Sitten laitetaan mökki talviteloille ja ajellaan kotiin ensi kesää odottelemaan.

    • vähän_ärsyttävä_aloitus

      Vai ei löytynyt patenttiratkaisua uunin korvaamiseksi. Siis halloota, onko järjen käyttö tosiaan noin vaikeeta aikuisella ihmisellä.

      Kerrotko, mitä järkeä olisi, noin niin kuin ajatuksenkaan tasolla, tehdä jouluruuat alusta loppuun saakka saaristossa uunittomalla mökillä?
      Valmiit joulusapuskat vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin niiden raaka-aineet ja ovat köykäisempiä kuljetella. En ymmärrä miksi mökille pitäisi kuskata kilo tolkulla kuorimattomia perunoita, porkkanoita ja lanttuja tai 6 kilon kinkku josta jää paistamisen jälkeen 3 kiloa jäljelle. Mitä järkeä on kantaa kilotolkulla jätettä saareen ja saaresta pois, jos turhat painolastit voi välttää kevyillä kertakäyttövuokilla ja elmukelmulla.
      Jos meinaat, että teet laatikot kaupan valmiista soseista homman helpottamiseksi, niin hups, samalla logiikalla voi silloin viedä kotona jo täysin valmiiksi tehtyjä ruokiakin.

      Mietipä tämä talvi sitä, miten ensi jouluna lämmität umpikostean, jopa pakkasen puolella olevan ulkoleivinuunin niin, että se pysyy 8-12h tasalämpöisenä. Meinaan sellaista uunia ei ole keksittykään jota voisi tuntikausia lämmittää ulkona saariston kosteissa talviolosuhteissa uunin halkeamatta. Tietenkin voihan sitä tehdä uunin joka kestää muutaman vuoden, mutta ei se ongelmaa pitkässä juoksussa poista. Toinen vaihtoehto on rakentaa ulkouuni sellaiseen maahan jossa lämpötila pysyttelee ympäri vuoden 10-15 asteen tuntumassa plussan puolella.

      Jos minä olisin sinä, miettisin, miten hellan tilalle voisi asentaa sellaisen hellan jossa on uuni ja vesisäiliö. Meinaan tällaisia on muurattu kymmeniin tuhansiin rintamamiestaloihin 1950-luvulla. Tai miten nykyisen hellan tilalle voisi muurata takkaleivinuuniyhdistelmän.

      • valmisruuatYäk

        Onkohan suusi tuohesta? Makuja on monenlaisia. Itse en kyllä tyytyisi kotona paistettuun kinkkuun. Kinkku pitää olla Aattoiltana vielä lämmin kypsennyksen jäljiltä, niin maistuu herkulliselta. Meillä leivinuuni mökillä ja joka Joulu laatikot ja kinkku paistetaan siinä.


    • noeitodellasikaa

      lämmintä kinkkua ei syö koiranikaan, ei syö kyllä kylmänäkään. Peruna-porkkana-lanttulaatikot eivät maistu edes arkena, joten eipä tulisi mieleenkään syödä niitä juhlaruokana. Suutarinlohi ja kraavisuolattu siika, siinä on hyvät kalat pilattu liialla suolalla.

      Edellispäivänä itse kalastettua siikaa, kuhaa, ahventa mitä sieltä nyt sattuu tulemaan, kevyesti maustettuna, pannulla paistettuna, rinnalle kunnon yrttirisotto ja hyvä salaatti. Itse leivottu ruisleipä, kunnon voita. Jälkiruuaksi lakkoja. Avot siinä on huippuateria, voi syödä milloin tahansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2418
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      86
      1743
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe