Käyttö- ja hallintaoikeustestamentin saaja ei suostu maksamaan puuttuvaa osaa lakiosasta rintaperilliselle, miten pitää edetä? Millainen vaade Käräjäoikeudelle asiasta tehdään?
Voiko pienet tulot olla syy jättää puuttuva lakiosa maksamatta esim. 15.000 euroa, jos henkilöllä on kuitenkin kaikkinensa varallisuutta ainakin 200.000 euron arvosta? Eikö hallintatestamentin alainen omaisuus esim. asunto pidä myydä jos lakiosaa ei makseta muuten rahana? Ei kai hallintatestamentin purkautumisesta tässä tapauksessa voi testamentin saaja vaatia korvausta, jos henkilö ei halua maksaa puuttuvaa lakiosaa realisoimalla muuta omaisuuttaan, tai ottamalla sitä vastaan lainaa?
Voiko Käräjäoikeus edellisessä tapauksessa päättyä siihen että pienten tulojen takia lakiosaa ei tarvitsisi maksaa, vaikka muuta omaisuutta löytyy?
Kuka maksaa Käräjäoikeuden ja asianajan kulut, se joka kieltäytyy maksamasta puuttuvan lakiosan vai rintaperillinen joka vaatii lainmukaista lakiosaansa? Olettaisi että jos lakiosaa vaativa rintaperillinen joutuisi maksamaan kulut, kukaan ei vapaaehtoisesti maksaisi lakiosaa.
Lakiosaa ei suostuta maksamaan
13
4681
Vastaukset
- sösl
Jos hallintaoikeus koskee vainajan avioleskeä ja hänen lakiinkin perustuvaa oikeuttaan pitää joku kuolinpesään kuuluva, hänelle asunnoksi sopiva asunto (jos hän ei sellaista omista) sekä tavanomainen asuntoirtaimisto hallinnassaan, hänen ei tarvitse lakiosia(kaan) maksaa, mutta muiden perillisten tai testamentinsaajien kyllä, silloin esim. avolesken vähätulousuus ei "pelasta" häntä lakiosien maksamiselta.
Siispä siinäkin tapauksessa, että avioleski itse omistaa hänelle sopivan toisen asunnon, hän joutuu luopumaan lakiosavaatimusten verran hallinnastaan. Onko kyseessä avioleski ja omistaako hän muun itselleen sopivan asunnon?- Testamentinsaaja
Avopuoliso.
- Yksiselitteinen
Tapaus 1 OLIKO LESKELLÄ OIKEUS JÄÄDÄ YHTEISEEN KOTIIN?
http://www.idealista.fi/10-faktaa-tunne-oikeutesi-avoliitossa/
* Ongelma: Leena ja Kari olivat olleet avoliitossa 25 vuotta. Kummallakin oli omat aikuiset lapset aikaisemmista suhteistaan. Leena ja Kari olivat tehneet keskinäisen testamentin, jonka mukaan Leenalla oli oikeus jäädä asumaan eliniäksi avopuolisoiden yhdessä omistamaan asuntoon. Kaikki lapset olivat tietoisia tästä testamentista, ja Kari oletti lasten kunnioittavan hänen tahtoaan.
Kari kuoli. Hänen varoihinsa kuului lähinnä puoliosuus asunnosta ja jonkin verran säästöjä, jotka kuluivat hautajaiskulujen ja muiden pienten laskujen maksamiseen. Lapset vaativat lakiosiaan isänsä jälkeen. Oliko Leenan asuminen vanhassa kodissa turvattu?
* Ratkaisu: Lapsilla on oikeus saada lakiosansa jäämistöstä ilman hallintaoikeusrajoituksia. Leenan testamentilla saama hallintaoikeus rajoittaa lasten oikeuksia saada lakiosat vapaasti hallintaansa.
Tämän vuoksi lakiosia ei ollut mahdollista maksaa ilman kuolinpesän asunto-osuuden myyntiä. Kun Leenalla ei ollut mahdollisuutta lakiosien maksamista varten. Leena ei siten voinut jäädä asumaan asuntoon avopuolisonsa kuoleman jälkeen.
Olisiko asian voinut järjestää toisin?
Jos Leena ja Kari olisivat olleet avioliitossa, leskellä olisi ollut oikeus vedota perintökaaren säännökseen, jonka mukaan leski saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden viimeisen yhteisen asunnon ja siellä olevan tavanomaisen koti-irtaimiston. Lesken asumissuoja on vahvempi kuin lasten oikeus saada lakiosa rajoittamana hallintaansa.
Avoliitossa Kari olisi voinut tehdä testamenttiin lisäyksen siltä varalta, että joku lapsista vaatii lakiosaa Leenan eläessä: esimerkiksi jos joku lapsista tekee niin, hän saa perintöosanaan vain lakiosan määrän muun osuuden mennessä jollekin aivan muulle. Säännös olisi saattanut vähentää lasten halukkuutta lakiosan saamiseen Leenan eläessä. Myös Leena olisi voinut kirjoittaa vastaavan määräyksen omaan testamenttiinsa turvatakseen Karin asemaa.
--
Avopuolison hallintatestamentti jää toiseksi rintaperillisten lakiosavaateelle. Jos avopuoliso ei pysty muuten maksamaan lakiosaa/lakiosia, hallintatestamentin alainen asunto menee myyntiin ilman että rintaperillisille aiheutuu tästä hallintatestamentin purkautumisesta kuluja. Avopuoliso voi vaatia mitä vaan mutta laki on rintaperillisten puolella jos asiaa puidaan Käräjäoikeudessa. - hankala_änkyrä
Ilmoita että jos lakiosan maksamisesta ei olla päästy sovintoon päivään X mennessä, haet kuolinpesään pesänjakajan käräjäoikeudelta. Pesänjakajan tehtäviin kuuluu lakiosan suuruuden ratkaiseminen. Avolesken hallintaoikeus väistyy lakiosan tieltä ja tarvittaessa asunto menee pakolla myyntiin lakiosan toteuttamiseksi. Testamentin saajalla on oikeus maksaa lakiosa rahana, ellei sitä (aivan poikkeuksellisesti) ole testamentissa kielletty, mutta pesänjakaja ei voi tähän velvoittaa. Jakajan kulut maksetaan jaossa päältä päin eli "perit" kuluista lakiosasi suuruisen murto-osan.
- Lisäkysymyksiä
Pesänjakaja tuo kuluja lakiosaansa vaativalle rintaperilliselle, koska pesänjakajan kulut maksetaan pesästä jonka ainoa osakas hän on. Aika epistä kun hallintatestamentin saaja ei ole edes pesän osakas. Jos hän olisi maksanut puuttuvan lakiosan ilman asian Käräjäoikeuteen viemistä, pesälle ei tulisi kuluja pesänselvittäjästä. Saako änkyrän lakiosan maksusta kieltäytyvän pesälle aiheuttamat kulut jotenkin takaisin häneltä, pesänjakajan ottaminenhan ei ole ilmaista? Pesä on muilta osin selvä, vain lakiosan maksamisesta kieltäytyminen johtanut Käräjäoikeuden pesänselvittäjän määräämiseen. Voiko hallintatestamentin saaja vaatia jotain korvausta jos asunto menee myyntiin siksi ettei hänellä ole "muka" varaa maksaa lakiosaa muuten pienten tulojensa tähden? Varallisuutta hänellä kuitenkin on kiinteistöomaisuudessa ja asunnon puolikkaassa keskiverto suomalaista enemmän, eli noin 200.000 euroa, jota vastaan saisi aivan varmasti lainaa esim. 15.000 euron puuttuvan lakiosan maksuun. Kaiken lisäksi hänen osuutensa asunto-osakkeen omistuksesta nousee lakiosan verran, eli käytännössä hänelle tulee todellisina kuluina vain summan korkokulut. En ymmärrä miksi lakiosaa ei haluta maksaa vaan aiheutetaan turhia kuluja kaikille.
- RintaperillistenOikeudet
Melko erikoista että pesän ulkopuolisen henkilön, testamentin saaneen avopuolison kieltäytyessä maksamasta lakiosaa rintaperillisille, joudutaan ottamaan pesänselvittäjä jonka kulut maksetaan pesästä eli rintaperilliset maksavat ne. Yleensähän velkasaatavan perinnän ja oikeudenkäyntikulut maksaa velallinen.
Kuka maksaa lakiosan suosiolla jos tietää että riidan kulut maksavaa pesä eli lakiosan vaatijat? Kai pesänselvittäjän ja lakimiehen kulut(joka todennäköisesti tarvitaan mukaan pesänselvittäjän luo, jos vastapuolellakin on) voi vaatia jotenkin korvattavaksi lakiosan maksusta kieltäytyneeltä, joka aiheuttaa toimillaan pesälle ja pesän osakkaille kuluja? - Anonyymi
RintaperillistenOikeudet kirjoitti:
Melko erikoista että pesän ulkopuolisen henkilön, testamentin saaneen avopuolison kieltäytyessä maksamasta lakiosaa rintaperillisille, joudutaan ottamaan pesänselvittäjä jonka kulut maksetaan pesästä eli rintaperilliset maksavat ne. Yleensähän velkasaatavan perinnän ja oikeudenkäyntikulut maksaa velallinen.
Kuka maksaa lakiosan suosiolla jos tietää että riidan kulut maksavaa pesä eli lakiosan vaatijat? Kai pesänselvittäjän ja lakimiehen kulut(joka todennäköisesti tarvitaan mukaan pesänselvittäjän luo, jos vastapuolellakin on) voi vaatia jotenkin korvattavaksi lakiosan maksusta kieltäytyneeltä, joka aiheuttaa toimillaan pesälle ja pesän osakkaille kuluja?Lakiosa ei ole velka. Pesänjakaja määrittää lakiosan määrän ja sen tehtyään on kysymys velasta. Jos vielä tällöinkään pesänjakajan päätöksen mukaista lakiosaa ei siihen veltoitettu maksa, asia käsitellään velkomusasiana käräjäoikeudessa, ja velallinen maksaa oikeudenkäyntikulut.
- Yksiselitteistä
Avopuolison rintaperilliset voivat mitätöidä hallintaoikeuden lakiosaan asti.
- laissa
Lakiosan loukkaaminen
Lakiosan loukkaaminen tarkoittaa sitä, että perinnönjättäjä testamenttaa omaisuutensa lakiosaan oikeutetun rintaperillisen ulottumattomiin. Rintaperillinen voi estää lakiosan loukkaamisen. Rintaperilliselle on turvattu oikeus lakiosan saamiseen perinnönjättäjän jälkeen.
Lakiosa on määritelty siten, että se on puolet siitä perintöosan arvosta. Perintöosa on puolestaan se osuus perinnöstä, minkä perillinen saisi lainmukaisen perimysjärjestyksen perusteella. Testamentin avulla lapset voidaan siten osittain syrjäyttää perinnöstä, mutta ei kokonaan. Koska lakiosa on vain puolet jäämistön kokonaisarvosta, perittävällä on mahdollisuus määrätä puolet omaisuudestaan haluamalleen henkilölle. Jos perinnönjättäjällä ei ole rintaperillisiä (lapset, lapsenlapset…), voi koko omaisuuden testamentata haluamallaan tavalla ilman, että siitä voidaan esittää lakiosavaatimuksia.
Lakiosa on suoritettava sitä vaativalle rintaperilliselle täysimääräisenä ja vapaana rasitteista. Lakiosan loukkaaminen tapahtuu myös esimerkiksi silloin, jos rintaperilliselle annettaisiin testamentilla omaisuutta, johon toisella henkilöllä on hallintaoikeus. Lakiosa saadaan kuintenkin maksaa myös rahana. Jos siis perinnönjättäjä siirtää testamentilla kaiken omaisuutensa, esim. talon, jollekulle henkilölle, ei testamentin saajan pidä antaa lakiosana rintaperilliselle osuutta juuri kyseisestä omaisuudesta. Jos testamentin saaja maksaa lakiosaa vaatineelle rintaperilliselle rahana lakiosan arvoa vastaavan määrän, on lakiosaperillinen silloin saanut lakiosansa loukkaamattomana.
Rintaperillisellä on oikeus hakea kanteella lakiosan täydennystä silloin, kun perittävän elinikänsä aikana tekemät vastikkeettomat luovutukset ovat esteenä lakiosan toteuttamiselle. Rintaperillisen lakiosavaatimuksia kohtaan lesken asema on testamentin saajasta eroavalla tavalla vahva. Lesken vähimmäissuoja syrjäyttää perillisten lakiosaoikeuden. Lesken vähimmäissuojan voidaan katsoa kattavan oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja siihen kuuluva tavanomainen asuinirtaimisto. Lakiosan toteuttaminen estyy, mikäli se koostuu lesken vähimmäissuojaan kuuluvasta omaisuudesta. Tällöin lakiosan toteuttaminen siirtyy siihen ajankohtaan, jona lesken oikeus lakkaa.- Anonyymi
Mitä nuo rasitteet voivat olla? Onko vaikka tontti, josta menee kiinteistöverot?
- Anonyymi
Meidän lapsilla oli tilanne jossa heidän mummunsa sai hallinnan papan pesään.
Kun vaadin alaikäisten lasteni puolesta lakiosia alkoi uhkailut ettei lapseni saa mitään hänen jälkeensä.
No käytiin lasten kanssa keskustelua että paljonko mummilla on jäljellä 10- 15- 20-25-30 vuoden kuluttua.
Totesimme että kyseessä sellainen talousnero ettei häneltä tuksin jäisi mitään, eli uhkauksen arvo oli 0.
Vaadittiin ja saatiin sitten lapsilleni lakiosat.
Nyt 15v myöhemmin olen kuullut että mummi on talousvaikeuksissa.
Loppuosan hallinto-oikeudesta hän joutui luopumaan joten lapseni ovat saaneet perintönsä.
Mummi katksisi kokonaan välit lapsiini joten häneltä on jäänyt 4 lastenlasta tuntemattomaksi, mutta kun oli ahne, joko kaikki tai ei mitään niin käteen jäi ei mitään.- Anonyymi
"Kun vaadin alaikäisten lasteni puolesta lakiosia alkoi uhkailut ettei lapseni saa mitään hänen jälkeensä."
Jäi aika paljon epäselvää tuossa...?!
Olitko siis itse luopunut perinnöstä vai oliko lasten toinen vanhempi, siis mummun ja papan lapsi, kuollut?
- Anonyymi
Ahneus puhuu
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän475146- 3261918
Nainen, se auttaisi jo paljon minua
tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin1131838Anja ja Janne
Eli nämä kosulan manipellet sai raploojan tubetuksen loppumaan,sitten selitellään uusimmalla videolla ettei heillä ollut701517Tässä epämiellyttävä totuus
Sinä olet henkisesti sairas ja se on epämiellyttävä totuus jota välttelet ja jota et halua kuulla sanottavan. Sinä elät681467- 811214
Elämäni rakkaus
Miten hirveästi haluaisin olla lähelläsi, halata sinua ja kuiskata monta kertaa, että rakastan sinua. Hyvää yötä! Mieh321213- 361056
- 421035
Mikä sinussa on parasta
Olet sellainen ihana kokonaisuus, että en löydä huonoa juttua. Mutta siis parasta. Tarmokkuus, pitkäjänteisyys, kädet, ä21984