Miksi planeetat ei putoa alas?

MrNewTime

Ihmittelen tätä asiaa, miksi planeetat ja tähdet ei putoa alas, vaan pystyvät kellumaan TYHJÄN päällä, vaikka painavat mielettömän paljon. Tämä tuntuu samanlaiselta hölynpölyltä, kuin laajeneva avaruus! Onko taivaankappaleet kiinnitetty näkymättömillä köysillä maailmankaikkeuden kattorakenteisiin, etteivät putoa?

MrNewTime

54

1877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • planeetta_ei.kirj

      Esittämässäsi asiassa ei ole mitään järkeä.

      • MrNewTime

        Koetappa asetella vaikka kivi ilmaan siten, että se jää leijumaan ilmaan eikä putoa. Tai vaikkapa auto tai ihminen. Ei onnistu, ei! Miten muka palaneetat sitten voivat olla putoamatta alaspäin?? Pelkkää satua tuo. Samanlaista huuhaata, kuin mitä avaruuden laajeneminen.

        MrNewTime


      • r0lle

        esim kuu on kaikenaikaa vapaassa pudotuksessa kohti maata, mutta koska kuu liikkuu kiertoradallansa samalla eteenpäin, niin maan pinta kaartaa samaa tahtia alta pois kun kuu tänne putoaa, joten tuloksena se vain kiertää maata. sama pätee maan ja auringonkin suhteen, ja keskipakoisvoima estää aurinkokuntaa tippumasta galaksin keskustaan kun kierretään galaksin keskustaa


      • MeiltäKarkaavaKuu
        r0lle kirjoitti:

        esim kuu on kaikenaikaa vapaassa pudotuksessa kohti maata, mutta koska kuu liikkuu kiertoradallansa samalla eteenpäin, niin maan pinta kaartaa samaa tahtia alta pois kun kuu tänne putoaa, joten tuloksena se vain kiertää maata. sama pätee maan ja auringonkin suhteen, ja keskipakoisvoima estää aurinkokuntaa tippumasta galaksin keskustaan kun kierretään galaksin keskustaa

        Kuu etääntyy maasta vähän vajaat neljä senttimetriä vuodessa ja tutkijoiden mukaan karkaamis vauhti vain kiihtyy. Sen pakonopeus on siis suurempi kuin siihen kohdistuva maan vetovoima, muuten meidän oikeasti tarvitsisi pelätä että kuu tippuu taivaalta. Joskus alkuaikoina yli neljä miljardia vuotta sitten kuu oli paljon nykyistä lähempänä maata ja alkumeren vuorovesi allot jopa sadan metrin korkuisia. Kuun etääntyminen johtuu kiertolaosen syntytavasta eli Theaksi nimetyn protoplaneetan törmäämisestä Maahan yli neljämiljardia vuotta sitten. Törmäys myös muutti Maan kallistuskulmaa, jota Kuu pitää omaööa kiertoliikkeella vakaana. Kun joskus hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa kuu karkaa Maalta, Maan kallistuskulma muuttuu ja maa kaatuu kyljelleen niin että pohjoinen on aina aurinkoa kohti ja etelä auringosta poispäin. Sen on ennustettu tapahtuvan kuitenkin vasta joidenkin miljardien vuosien päästä ja melko pian sen jälkeen auringosta loppuu polttoaine jolloin tähti luhistuu punaiseksi järtiläiseksi nielleen sisuksiinsa sen mitä maapallosta on enään jäljellä. Onneksi ihmiskuntaa ei enään ole sitä näkemässä, sillä takavuosien ihmistä koskevien ennusteiden mukaan ihminen onnistuu ajamaan oman eläinlajinsa sukupuuttoon seuraavan sadanvuoden aikana monen muun nyt jo uhanalaisen eläin lajin ohella. Jännää kuitenkin ajatella joka uusivuosi täällä maan päällä, että kuu on noin nelisen senttiä kauempana kuin vielä vuosi sitten.


      • Anonyymi
        MrNewTime kirjoitti:

        Koetappa asetella vaikka kivi ilmaan siten, että se jää leijumaan ilmaan eikä putoa. Tai vaikkapa auto tai ihminen. Ei onnistu, ei! Miten muka palaneetat sitten voivat olla putoamatta alaspäin?? Pelkkää satua tuo. Samanlaista huuhaata, kuin mitä avaruuden laajeneminen.

        MrNewTime

        Trolli mikä trolli. Avaruudessa kaikki suunnat ovat tasavertaisia, eikä siellä ole olemassa sellaisia asioita kuin ylös ja alas. Itse asiassa planeetat, Aurinkokunta ja koko Linnunrata ovat vapaassa pudotuksessa, ja tällä hetkellä ne putoavat Andromedan galaksia kohti. Se tosin kestää muutaman tuhatta miljoonaa vuotta. Joten älä suotta vaivaa pikku päätäsi moisella asialla. Taivas ei putoa niskaasi.


    • näin.on

      Tähdet ovat reikiä Taivaankuvussa. Reiät eivät putoa. Planeettoja ja Aurikoa taas kannattelevat pallonmuotoiset kehät Maan ympärillä.

    • Ressu1

      Ootko savorinen gravitaatiosta kuullu..

    • hiljaatuulikeinuttaa

      Köysi on hyvä ajatus.Vielä kun löydät tukevan puun oksan niin kaikki stemmaa.

    • FeikinFeikki

      FeikinFeikki tuas työntyilöö esiin.

    • kfhjshjgths

      Ne eivät tiedä, mihin pitäisi pudota,kun avaruudessa ylös ja alas on samantekevää.

    • näin.on

      Planeetat ja tähdet eivät putoa. Ne työntyvät.

    • airfoiljokaeikirj

      Tähti ei paina. Sillä on massa mutta ei painoa ellei se olisi jollakin pinnalla ja samaan aikaan jonkin muun painovoimakentässä. Tämäkään sääntä ei ole aukoton. Löytyy siis tilanteita jossa olisi pinnalla ja gravitaatiokentässä ja ei olisi painoa. Mutta pääsääntoisesti painoa on silloin.

      olkoot aloittaja feikkiheikki tai mikä.

      tähdet ovat jollakin kiertoradalla esim linnunradan ympäri. jolloin tilanne on vakaa vaikka näyttää että kelluskelevat vain paikallaan. Nopeutta niillä on paljon.

    • sadullakuuhun

      maailmankehä on tavallaan lottokone ja planeetat palloja , kaikki pallot on samankokoisia , näyttävät eri kokoisilta kun ovat eri etäisyydellään toisistaan, siksi tuntuukin tämä eläminen melkoiselta lottoamiselta, kohta liikkeemme lakkaa , olemme putoamassa putkesta odottamaan seuraavaa planeettaa viereemme , tämä jakso kestää 1 tanelin ajan ( vastaa 1 miljoonaa ihmisvuotta).
      samalla voimme katsella lähestyvää alusta avaruudesta joka aikoo laukeutua päiväntasaajalle , mutta kuski ei tiedä että sinne pitää laskeutua sivuttain , sekä jos saapumisnopeus on väärä tai vastasuuntainen tulee kaput , liukuu kenttä alta pois.australiaan laskeutuminen rikkoo tuulilasin jos ei tajua laskeutua väärinpäin.....pitää siis kääntää ajoissa........nasallahan on tämä opas mutta se jäi nevadan autiomaahan viime kuvauksissa, silloin kun kuvat oli mustaa ja valkoista ja töllöt pyöreitä ja kuvanlaatu,laaduton.

      nasa on kerännyt rahaa seuraavaan matkaan kusen heevoon , planeettaan jota vasta maalataan......vinkki syntynyt miljardeja vuosia sitten "jälkipamauksessa" tästä antaa viitteen 6 valovuoden päässä oleva 6000 vuotta vanha hutunhäntä, tämän paljasti vanha hautalöytö 100 ekk........jonka löysi pikkupoika eilen sattumalta puun oksalta........

    • Altocumulus

      Jos keskustellaan siitä, että "alas putoaminen" tarkoittaisi planeettakunnan keskustähteen (Maan kohdalla Aurinkoon) putoamista, putoamattomuuden syy on planeetan etenemisnopeus avaruudessa, joka esim. Maalla on Wikin mukaan 29.78 km/s (107200 km/h; 66600 mph) tai oikeastaan tasapaino keskipakoisvoiman ja painovoiman välillä.

      • putoaa.koko.ajan.ohi

        Juuri näin. Jos heittää kiven niin kivi ei saman tien ala liikkumaan suoraan alaspäin vaan jatkaa eteenpäin kulkevaa liikettään eli alkuperäinen liike ei häviä mihinkään. Maan vetovoima saa kiven lopulta putoamaan alaspäin kun putoamisnopeus kasvaa tarpeeksi suureksi eteenpäin kuljettavaan nopeuteen verrattuna.

        Planeetat lentävät kovaa vauhtia Auringon ohitse. Putoamisliike saa niiden liikesuunnan kääntymään Auringon suuntaan mutta ei tarpeeksi nopeasti. Aurinkoa kiertävällä radalla Auringon vetovoimasta aiheutuva putoamisliike ja planeetan radan suuntainen eli sivuun Auringosta osoittava liike ovat tasapainossa ja estävät planeettaa osumasta Aurinkoon.

        Planeetta siis putoaa koko ajan kohti Aurinkoa mutta sivusuuntaisen liikkeensä vuoksi se putoaa koko ajan Auringon ohitse. Jos planeetan liike radallaan jostakin syystä yhtäkkiä pysähtyisi eli sivusuuntaista liikettä ei enää olisi niin silloin se putoaisi suoraan Aurinkoon.


    • Hehheeeehheee

      Eikäkköö kuan kauan sitten kun tuli alkupammaus ja sitten muodostui kaikkia kappaleita ja sitten niillä oli valmiit kiertoradt tehtynnä ja sinne ne sitten jäivät liikkumaan. Kuitenkaan sama ei koske meteoriitteja, asteroidej. Niillä on ns. vapaa liikkubvuus, rajat auki. Hehhehh. Joku kohta selittää että johtuu auringosta vaan autrinkokin on paikallaan . hehhehh..

      • Meteoriitti mihinkään liiku. Se olla möllöttää maassa tai museon hyllyllä, jos joku ei siirtele sitä.


    • oipoiiii

      Väärä palsta, sillä jumala se tökkii sormellaan vähän väliä pallukoita takaisin haluamilleen kiertoradoille. Ei ihme että maa tärisee välillä. Kuhan ei vaan torkahda liian pitkäksi aikaa muutoin me paistutaan.

    • Haudalla

      Missä vitussa tämä superpallo sitten on !!!

      • sol.system.vinter.gatan

    • Altocumulus

      " miksi planeetat ja tähdet ei putoa alas "

      Aikaisemmassa speakissäni 2.1.2018 16:26 unohdin, että kysymys koski myös tähtiä. Vastaus on fysikaalisesti sama, mutta "putoamiskeskus" on Linnunrata-galaksimme keskus (n. 30 kilovalovuoden päässä), ja vauhtina, josta on tullut kiertonopeus, on Auringon ja sen planeettakunnan vauhti, 217 km/s (kierrosaika n. 200 megavuotta).

      Tämän kiertoradan havainnoimiseksi haluan kertoa, että rata on luonnollisesti taivaalla näkyvän Linnunrata-vyön tasossa, sen akselin pohjoisnapa on lähellä Otavan tähdistöä ("alapuolella"), galaksin keskus (Jousimies) tähän aikaan vuodesta Auringon suunnassa, ja tällä megavuodella kiertoratamme tangentti osoittaa Joutsenen suuntaan.

      Tällainen pyörivä galaksi on yleisin keski-ikäinen ja -kokoinen galaksityyppi. Galakseilla on omia "suoria" liikeratojaan (esim Andromeda-galaksi törmää meihin 5 gigavuoddessa hiukan alaviistosti Cassiopean läheltä), mutta tietääkseni "pyöriviä metagalakseja" ei ole muodostunut.

      Galaksit eivät ole kaikkeudessa tasaisesti jakautuneet, vaan muodostavat eri kokoisiaparvia ja tihentymä-rihmastoja, joten maailmankaikkeuden aineellistunut osa muistuttaa pesusientä - joka ilmeisesti paisuu ympäriinsä kiihtyvällä nopeudella. Lopulta kaikki (ns. pimeän energian seurauksena) todellakin sinkoutuu tyhjyyteen, kunnes atomitkin kylmyydessä hajoavat.

      Yleisvaikutelmaksi siis syntyy, että taivaalla melkein kaikki ovat liian (liike-) energisia putoillakseen juuri mihinkään.

    • Kapteenihaddock

      Putoavathan ne tähdet, ja nimenomaan alaspäin. Kyse on vain siitä että tämä ympäröivä universumi putoaa myös samaa vauhtia alas.

      Tai noin trolli voisi tähän röllialoitukseen vastata.

      • Altocumulus

        Niin, jos saat minut sopimaan, että gravitaatiokentässä oleminen on putoamista, vaikka etäisyys vuorovaikuttavien kappalten kesken on vakio vaikkapa kiertoliikkeen keskipakoisuudesta johtuen, niin sitten kaikki putoaa - vaikka kaikkoaakin, kuten galaksit.


    • MrNewTime

      Tiesittekö, että alapuolella on tulinen helvetti ja yläpuolella ihana taivas. Helvetissä on paljon viinapulloja, missä ei ole pohjaa ja paljon kauniita naisia, missä ei ole reikää. Joten katsii elää elämänsä kunnolla, ettei putoa aikanaan alas tuliseen pätsiin.

      MrNewTime

    • nääi
    • Avaaja: Jos painovoimaa ei olisi, planeetat eivät pystyisi kiertämään aurinkoa (tai kuut planeettoja jne.) vaan tangentiaalisesti jatkaisivat poispäin kohteesta, liikkuen suoraan.

      Painovoima jonka kohde tuottaa tosin käyristää liikerataa niin että sen sijasta että kohde jatkaisi muualle se alkaa kiertämään

      Oheisessa kuvassa tangentti on merkattu Vr:nä (eli liikkeen nopeuden suuntana)
      https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-ca19020b4e7d02267aad8c3225a440f5

    • Helppokiva

      Kaikki selittää jotain ydinfysiikkaa mutta mulla on todella helppo vastaus. AVARUUDESSA EI OLE PAINOVOIMAA. Got it?

      • louskutinpas

        Hra Helppokiva on nero!

        Maa on litteä, sen päällä on kansi eikä mitään avaruutta ole olemassakaan.


    • MrNicePressure1

      Aloittaja on feikki, mutta kysymys on hyvä.

      Miten vetävä voima on juuri sopiva siihen että planeetat ovat kiertäneet Aurinkoa sen viisi miljardia vuotta ilman että olisivat karanneet tai tippuneet Aurinkoon?

      Aurinko on menettänyt ajan kanssa pienesti massaansa, mutta sekään ei ole muuttanut tilannetta?!?

      Kyllä vetävät voimat ja kaareutuva avaruus ovat huuhaata.

      Oikeasti Aurinko laajenee ja säteilee laajenevaa työntävää voimaa joka työntää laajenevia planeettoja pois päin laajenevasta Auringosta.

      Silloin laajenevat planeetat eivät voi karata tai pudota laajenevaan Aurinkoon edes miljardien vuosien aikana!

      .

      • Tuossanoin

        Njääh, ei siihen mitään mystistä työntävää voimaa tarvita. Kyse on hyvin arkisesta asiasta.

        Voit todeta sen vaikkapa yksinkertaisella kokeella:

        Ota keppi ja sido sen päähän naru siten, että se ei pääse luistamaan. Tämän jälkeen sido keppiin kiinnittämäsi noin 20 cm pitkän narun päähän joulukuusen koristepallo tai vastaava pallomainen objekti. Lopuksi tökkää keppi porakoneeseen ja ala pyörittämään sitä varovasti kiihdyttäen. Mitä tapahtuu?

        Nyt sinulla on käsissäsi yksinkertainen malli esimerkiksi maasta ja auringosta. Keppi kuvastaa aurinkoa ja sitä kiertävä pallo maapalloa. Pallo pysyy kiertävällä radalla, koska niin sanottu keskipakoisvoima on yhtä suuri kuin narun palloon kohdistama voima. Maan ja auringon välillä narun virkaa hoitaa kuitenkin gravitaatio, eli sama voima, joka pitää jalkasi maassa.


      • MrNicePressure1
        Tuossanoin kirjoitti:

        Njääh, ei siihen mitään mystistä työntävää voimaa tarvita. Kyse on hyvin arkisesta asiasta.

        Voit todeta sen vaikkapa yksinkertaisella kokeella:

        Ota keppi ja sido sen päähän naru siten, että se ei pääse luistamaan. Tämän jälkeen sido keppiin kiinnittämäsi noin 20 cm pitkän narun päähän joulukuusen koristepallo tai vastaava pallomainen objekti. Lopuksi tökkää keppi porakoneeseen ja ala pyörittämään sitä varovasti kiihdyttäen. Mitä tapahtuu?

        Nyt sinulla on käsissäsi yksinkertainen malli esimerkiksi maasta ja auringosta. Keppi kuvastaa aurinkoa ja sitä kiertävä pallo maapalloa. Pallo pysyy kiertävällä radalla, koska niin sanottu keskipakoisvoima on yhtä suuri kuin narun palloon kohdistama voima. Maan ja auringon välillä narun virkaa hoitaa kuitenkin gravitaatio, eli sama voima, joka pitää jalkasi maassa.

        Kuvaile miten vetävä voima syntyy, toimii ja välittyy.

        Vetävät voimat ovat huuhaata!

        Ps. Kestääkö naru pyörittämistä 5 miljardia vuotta?

        .


      • MrNicePressure1 kirjoitti:

        Kuvaile miten vetävä voima syntyy, toimii ja välittyy.

        Vetävät voimat ovat huuhaata!

        Ps. Kestääkö naru pyörittämistä 5 miljardia vuotta?

        .

        Kestääkö keppi jäätä? Tai pulu purjoa? Entä banjo pierua?

        .


      • Tuossanoin
        MrNicePressure1 kirjoitti:

        Kuvaile miten vetävä voima syntyy, toimii ja välittyy.

        Vetävät voimat ovat huuhaata!

        Ps. Kestääkö naru pyörittämistä 5 miljardia vuotta?

        .

        Vielä kerran, auringon ja maan välillä ei ole narua, vaan sen vertauskuvallisen narun virkaa hoitaa gravitaatio. Gravitaatio taas on sama voima joka pitää jalkasi maassa. On totta että gravitaation tarkka syntymekanismi tunnetaan vielä suhteellisen huonosti. Teorioita on olemassa, mutta niitä ei ainakaan minun tietääkseni ole vielä kyetty todistamaan tarpeeksi hyvin.

        Vetävistä voimista taas riittää esimerkkejä, esimerkiksi mangetismi, sähkömangetismi ja gravitaatio.


      • MrNicePressure1
        Tuossanoin kirjoitti:

        Vielä kerran, auringon ja maan välillä ei ole narua, vaan sen vertauskuvallisen narun virkaa hoitaa gravitaatio. Gravitaatio taas on sama voima joka pitää jalkasi maassa. On totta että gravitaation tarkka syntymekanismi tunnetaan vielä suhteellisen huonosti. Teorioita on olemassa, mutta niitä ei ainakaan minun tietääkseni ole vielä kyetty todistamaan tarpeeksi hyvin.

        Vetävistä voimista taas riittää esimerkkejä, esimerkiksi mangetismi, sähkömangetismi ja gravitaatio.

        Kaikki selittyy ilman vetävää voimaa.

        Myös magnetismi.

        Kaikkien laajenevien kappaleiden läpi työntyy koko ajan laajenevaa tuöntävää voimaa ja magnetismissa on kyse siitä että tuo laajeneva työntävä voima aktovoituu työntävän voiman avulla, jolloin se työntää esim. magneetit kiinni toisiinsa.

        Kun laajenevan työntävää voimaa välittävän tihentymän sisälle työntyy laajenevaa työntävää voimaa, se laajenee nopeammin ja vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa voimakkaammin jne.

        Erittäin yksinkertaista ja kaikki selittyy vain yhdellä voimalla.

        .


      • Sopivavoima

        Ne kappaleet on jääneet kiertämään, joilla on sopivasti voimat tasapainossa. Muut on häipyneet jo kauan sitten.


      • palloviski
        MrNicePressure1 kirjoitti:

        Kuvaile miten vetävä voima syntyy, toimii ja välittyy.

        Vetävät voimat ovat huuhaata!

        Ps. Kestääkö naru pyörittämistä 5 miljardia vuotta?

        .

        "Kuvaile miten vetävä voima syntyy, toimii ja välittyy.

        Vetävät voimat ovat huuhaata!"

        Painovoiman perimmäinen olemus on vielä nykyäänkin jonkinlainen mysteeri myös tiedemaailmassa joten sen perusteellinen ja kaikkia havaintoja tukeva selitys olisikin Nobel-palkinnon arvoinen suoritus.


    • tietäjä-

      kaikki on simulaatiota. turha tätä on enempää miettiä.

    • turhaa-pähkäilyä-

      Herää kysymys, mikä on alas. Kun ihmetellään jonkin putoamista, niin mihin. Taivaalta voi pudota maahan, mutta mihin aurinko voisi pudota. Jonkin tyhjyytteen kai. Ei kai maapallo ole ainut planeetta johon jotakin voi pudota.

    • JärkevääAjattelua

      Tuolla joku mainitsi painovoiman. Sen olemassaoloa ei olla todistettu vaan se on filosofinen ajattelumalli.
      Maa on litteä.

    • kysy_lapsi_kysy

      Sama periaate kuin lentokoneella. Alipaine ja noste pitävät painavan ison lentolinnun ylhäällä. Bernoulin laki. Samasta syystä planeetat ja galaxit -mitä kaikkea niitä nyt onkaan - eivät putoa maahan.

      • MrNicePressure1

        Niin, työntävä voima riittää.

        Jos laajeneva planeetta työntyy vähän normaalia kauemmaksi laajenevasta Auringosta, Auringosta peräisin olevaa laajenevaa voimaa työntyy enemmän ohi laajenevasta planeetasta.

        Jos laajeneva planeetta vajoaa vähän lähemmäksi laajenevaa Aurinkoa, siihen kohdistuu aikaisempaa enemmän työntävää voimaa joka työntää pois päin laajenevasta Auringosta.

        Näin laajeneva planeetta heijjaa spiraaliaradalla pois päin laajenevasta Auringosta.

        .


      • MrNicePressure1
        MrNicePressure1 kirjoitti:

        Niin, työntävä voima riittää.

        Jos laajeneva planeetta työntyy vähän normaalia kauemmaksi laajenevasta Auringosta, Auringosta peräisin olevaa laajenevaa voimaa työntyy enemmän ohi laajenevasta planeetasta.

        Jos laajeneva planeetta vajoaa vähän lähemmäksi laajenevaa Aurinkoa, siihen kohdistuu aikaisempaa enemmän työntävää voimaa joka työntää pois päin laajenevasta Auringosta.

        Näin laajeneva planeetta heijjaa spiraaliaradalla pois päin laajenevasta Auringosta.

        .

        Ongenkohomaisesti, you know.

        Laajenevat planeetat ohjautuvat tiettyyn syvyyteen laajenevaan energiamereen, jota työntyy ulos laajenevasta Auringosta, sen mukaan mikä laajenevan planeetan tiheys ja tilavuus on.

        .


      • MrNicePressure1
        MrNicePressure1 kirjoitti:

        Ongenkohomaisesti, you know.

        Laajenevat planeetat ohjautuvat tiettyyn syvyyteen laajenevaan energiamereen, jota työntyy ulos laajenevasta Auringosta, sen mukaan mikä laajenevan planeetan tiheys ja tilavuus on.

        .

        Tietenkin siihen vaikuttaa myös planeetan ikä, koko ja sukupuoli, you know. Laajentuva Aurinko on tietenkin sitä planeettaa vanhempi, koska muutenhan niiden tiheys ja tilavuus olisivat erilaisia.

        .


    • Universumissa ei ole mitään "alaspäin", siksi planeetat tippuu joka suuntaan, ympyröiden ja heliksien muodossa. Maapallo esimerkiksi tippuu auringon ympäri, ja aurinkokunta tippuu galaksin ympäri.

      Miksi maapallo sitten ei putoa aurinkoon, sitä voi olla vaikea selittää tiedemiesten painovoimateorialla. Vauhtii vaan "sattuu" olemaan juuri tarpeeksi että se ei putoa eikä lennä ulos, mutta mikä aiheuttaa tuon tasapainon vauhdin ja painovoiman välillä?

      Pääasia tieteessä on kuitenkin että tehdä ennustuksia esimerkiksi taivaankappaleiden radoista, joten ei välttämättä niin välitetä mistä kaikki johtuu, jos ennustukset toimii, ja ne toimii hyvin, paitsi suuressa mittakaavassa, galakseissa.

      • palloviski

        Aikojen alussa kun avaruudessa on lennellyt paljon enemmän tavaraa eri nopeuksilla, liian hitaat ja liian läheltä menneet kappaleet Aurinko on vetäissyt painovoimalla itseensä, liian nopeat ovat jatkaneet matkaansa. Juuri oikealla nopeudella liikkuvat kappaleet ovat jääneet kiertoradalle mutta niitä on vähän.


    • ämpäritesti

      Teepä seuraava koe:
      Ota ämpäri ja täytä se vaikkapa puoliväliin vedellä.
      Heiluta ämpäriä sitten, niinkuin moukarinheittäjä.
      Vesi pysyy ämpärissä.
      Kun ämpäri on pääsi yläpuolelle, keskeytä liike.

      • Eikö tuo ole vähä huono testi, koska maapallo ei ole ämpäri? Vesi pysyy ämpärin sisällä koska veden pitää olla jonku jutun sisällä, muuten se tippuu. Esimerkiksi jos yrität laittaa vettä potkupallon ympäri, ei se pysy sen ympärillä edes niin kauan että voisit alkaa heiluttamaan sitä.


      • Trexnonar kirjoitti:

        Eikö tuo ole vähä huono testi, koska maapallo ei ole ämpäri? Vesi pysyy ämpärin sisällä koska veden pitää olla jonku jutun sisällä, muuten se tippuu. Esimerkiksi jos yrität laittaa vettä potkupallon ympäri, ei se pysy sen ympärillä edes niin kauan että voisit alkaa heiluttamaan sitä.

        Jos laitat vettä ämpärin sisälle, jonka käännät ylösalaisin, niin pysyykö vesi sen sisällä? Entä, jos vettä on maassa (eli se ei ole minkään sisällä), niin mikä estää sen tippumisen?

        PS. Yritän vasta harjoitella käyttämääsi kieltä, joten ymmärtänet mahdolliset lapsukset...


      • SattumanSatoa
        Trexnonar kirjoitti:

        Eikö tuo ole vähä huono testi, koska maapallo ei ole ämpäri? Vesi pysyy ämpärin sisällä koska veden pitää olla jonku jutun sisällä, muuten se tippuu. Esimerkiksi jos yrität laittaa vettä potkupallon ympäri, ei se pysy sen ympärillä edes niin kauan että voisit alkaa heiluttamaan sitä.

        "Eikö tuo ole vähä huono testi, koska maapallo ei ole ämpäri? Vesi pysyy ämpärin sisällä koska veden pitää olla jonku jutun sisällä, muuten se tippuu. Esimerkiksi jos yrität laittaa vettä potkupallon ympäri, ei se pysy sen ympärillä edes niin kauan että voisit alkaa heiluttamaan sitä."

        Entä jos pallo olisi vapaassa putoamisliikkeesä, kuten vaikka ISS:llä (silloin kun sen rataa ei korjata)? Luulisi veden pysyvän pikkasen paremmin ja kukaties jopa siihen asti että ehtii heiluttamaan. Tietääkö joku olisiko jotain tuon tapaista jo kokeiltu? Vesitipoilla ja niitä hiukan isommilla lorauksilla on avaruudessa leikitty moneen otteeseen, mutten ole seurannut onko palloja kasteltu.


    • ilmosohvi

      "Miksi planeetat ei putoa alas?"

      Jos vaikka olisit Marsissa, voisit ihmetellä sitä samaa - ei niin, että Mars putoaisi Maahan, vaan miksei Maa putoa Marsiin. Tämän perusteella voit ihmetellä. missä päin on "alas" missäkin paikassa.

      Filosofi tuumaisi tuohon, että ihmiskunta on muinoin pitänyt itseään maailman keskipisteenä ja "alas" on tietenkin meihin päin. Ehkä vieläkin jotkut ajattelevat niin ja joutuvat kummastelemaan kun kaikki ei tipukaan.

    • kirnuakos
    • Anonyymi

      Ne ovat painottomassa tilassa, painovoimaa ei yksinkertaisesti ole ilmakehän ulkopuolella, yleissivistystä...

      • Anonyymi

        Kyllä ilmakehän ulkopuolella gravitaatio vaikuttaa. Muuten Kuukin karkaisi tangentin suuntaan.
        Sinulla taitaa olla puutetta siitä yleisivistyksestä. Kiertoradalla olevat kappaleet ovat vapaassa putoamisessa ja siksi esimerkiksi kansainvälisellä avaruusasemalla on painoton tila.


    • Anonyymi

      Tähdet ja muut taivaankappaleet ovat painottomia ja kiertävät kehää litteänmaailmamme yläpuolella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1676
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1391
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1222
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      849
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      186
      743
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe