Yritetään kestää!

Tämä jatkuva lumi/vesisade,siis ilmastonmuutos.Minulla ei todellakaan ole päivä paistanut aina risukasaan,mutta eihän säidenhaltijatkaan ole olleet tasapuolisia?

Ilmastonmuutos,kuinka se todella voi planeettamme elinympäristöä muuttaa,tuskin sitä edes tiedemiehet tietävät?
Jääkarhuja säälin,niiden elinpiiri tuhoutuu ja ne eivät kuitenkaan ole syypäitä tässä luonnon
tuhoutumisessa.

12

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ramoona_

      Ihminen kestää kyllä pimeyttä, vesisadetta ja ankeaa säätä lämpimissä taloissaan ja ruuan saannin ollessa turvattu. Pimein talvi on jo taittunut, lisääntyvässä valossa kaikki näyttää lohdullisemmalta. Olemme etuoikeutettu laji , koska osa meistä voi lennähtää välillä aurinkoon tai lumisille hangille. Lentopisteitä on saanut ahkerasta lentomatkailusta, nyt on aiheellisesti kaavailtu, että paljon lentävä joutuu maksamaan enemmän lentolipuistaan.

      Jääkarhujen tilanne on sydäntäsärkevä. Ne tarvitsevat paksun rasvakerroksen kylmässä selvitäkseen, ne tarvitsevat hylkeitä ravinnokseen. Hylkeet tarvitsevat jäälauttoja elääkseen. Kun laji kuolee sukupuuttoon, se ei vain yhtäkkiä häviä , vaan kuolee kitumalla nälkään.

      Kuuntelin juuri uutisista, miten roudan puute vaikeuttaa maa- ja metsätaloutta. Kasvitaudit lisääntyvät, maa ei muokkaudu kuten routiessa, tarvitaan uusia kasvilajeja, metsän korjuu ja kuljetus ovat vaikeuksissa. Kohta ei routa aja edes porsaita kotiin, mistä saadaan uusi vertauskuva ?
      Suomessa kootaan perinnetietoa lasten lumileikeistä, ainakin eteläisessä osassa lumileikit alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Itse sain lapsena tehdä puhtaalle hangelle lumienkeleitä, rakentaa nuoskalla lumilinnan, käydä lumisotaa ja lähteä kotiovelta hiihtämään koko talven. Saatiin iloita jäällä napakelkasta ja luistelusta, narinasta askelten alla pakkasella , potkukelkkailusta ja peffamäestä, lumen valosta ja hankien hohteesta. Tuleeko lumesta ja jäästä ylellisyyttä, joita tavoittelemaan lennetään maapallon toiselle puolelle. ..ja se taas lisää ilmasto-ongelmia.

      Koetetaan kestää, täällä ei lumitöitä ole tarvinnut tehdä eikä pelätä kaatuilua liukkaalla, lämmityskulut alhaiset. Onhan sekin jo jotain.

      • captcöpenick

        Minustakin oli lohdullista että syksykesän jälkein tämä pimein päivä helpottui siksi, että päivävaloisuus on jo jatkumisen puolella.
        Toinen hyvä huomio oli havaita että aamuyöllä kuu on käynyt täytenä. Monilla tyypeillä on silloin helpompaa.
        Mutta mistä pitkäkestoinen pilvistymisen lisääntyminen johtuu? Alan väki sanoo että Linnunratagalaksi kierroksellaan, joka kestää 260 milj. vuotta ajautuu universumin runsaspilviselle alueelle.


      • captcöpenick kirjoitti:

        Minustakin oli lohdullista että syksykesän jälkein tämä pimein päivä helpottui siksi, että päivävaloisuus on jo jatkumisen puolella.
        Toinen hyvä huomio oli havaita että aamuyöllä kuu on käynyt täytenä. Monilla tyypeillä on silloin helpompaa.
        Mutta mistä pitkäkestoinen pilvistymisen lisääntyminen johtuu? Alan väki sanoo että Linnunratagalaksi kierroksellaan, joka kestää 260 milj. vuotta ajautuu universumin runsaspilviselle alueelle.

        No moikka kapu!
        Minullakin toi täydenkuunhulluus alkaa helpottamaan.
        Se vain on niin uskomaton juttu,minkätähden se kuu ei anna nukkua?
        Vaikkei sitä edes nää,eikä edes tiedä kuun olevan täysillä, tietty rauhattomuus valtaa mielen ja nukutuksi ei saa??


    • Kaiken tuon minkä Ramoona luetteli tulee tietoisuuteemme. Joskus on kerettiläinen ajatus vallannut, onko niin välttämätöntä meille kaikkea luetella !👺

      No onhan se parempi kuin elää tietämättömyydessä, mutta silti koen epäoikeudenmukaisena vaatia yksitysten ihmisten, osaltaan paikkaavan teollisuuden aiheuttamaa ilman saastumista.

      Muuttavan ruokailutottumuksiaan, välttävän matkustelua ja autoilua. kaikessa ajatella ekologisesti, höh!

      Helsinki esim. käyttää kivihiiltä yhä lämmitykseen. Toki olen kohdallani oppinut lajittelunkin, enkä ylenpalttisesti kuluta naudanlihaa, autoa joudun taas käyttämään asioidessani.

      En minä jaksa surra sellaista, mille en mitään voi, mutta värejä haluan kotonani käyttää,...ne piristävät kummasti, samoin hyvät valonlähteet.

      Kestetäänhän me tytöt ja pojatkin 😊, kohtahan tuo aurinkoinen jo valaisee tienoot ja kodit, silloin kuljetaan "sirrillä silmin" onnessamme valossa ! ❤️

    • Eilen tv:ssä sanottiin, että on tekeillä sopimus Pohjoisnavan kalastuskiellosta, koska vain muutaman vuoden kuluttua se on kesäisin jäistä vapaa. Halutaan suojella alue kalastukselta. Järkytyin, kun ajattelin jääkarhujen tilannetta. Kyllä kai niille on mahdollista luoda keinojäät, joilla ne voivat liikkua kotiympäristössään, sillä eihän niille ole mitään muuta paikkaa maailmassa.

      Kyllä sitä ihmettelee, onko todella mahdollista, että ihminen yksin on aiheuttanut ilmastonmuutoksen, vai onko siihen osallisena luonnon omat rytmit. Maapalloa on peittänyt jääkaudet, se on ollut jossakin vaiheessa paljonkin lämpimämpi kuin nykyisin. Ihminen on vain kiihdyttänyt tätä kiertokulkua. Emme me tarvitse mitään ulkoavaruuden uhkia ja harmageddonia maailmaamme tuhoamaan, osamme tehdä sen ihan itse. Mitkään ohjeet ja valistukset eivät mene vallanpitäjien tajuntaan. Ei tarvitse kuin kuunnella uutta Ameriikan isäntää.

      Ihminen on sietämättömän tyhmä ja kovakorvainen. Kuinka monta vuosikymmentä onkaan puhuttu merten saastumisesta, ja mitä siitä on hyödytty!
      Pari päivää sitten esitettiin jossakin ohjelmassa kartta maailman meristä. Nyt on jo useassa paikassa Uudenmaan kokoisia muovi- ja jätekasaumia, jotka kiertävät ympyrää merivirtojen kuljettamina. Muovi hiutuu yhä pienemmäksi hiutaleeksi, joka lopulta tuhoaa merten eläimistön viimeistä sinttiä myöten. Muovi ei häviä, se vain hajoaa yhä pienemmiksi hiduiksi.

      Ja mitä luinkaan tänään uutisista! Kaakaopapujen kasvatus estyy ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. 30 v. kuluttua ei ole enää raaka-ainetta suklaan valmistamiseen.
      Miten sitten käy! Joko tämä järkyttävä katastrofi herättää ihmiset?

      Yritetään kestää. Vaikeaa tulee olemaan.

    • Tottakai olemme muutoksenkourissa!
      Todella se meidän talvemme onkin siirtynyt sinne rapakontaakse?
      Täällä lunta yli puolimetriä,keskisessä siis ja jäistä ei tietoakaan.
      Toi luontokin kaiketi vaistoaa tämän ilmastonmuutoksen?

      Varikset vielä elävät minun kustannuksella ja urpiaisia todella paljon ruokittavana.
      Niille täytyy olla kuorittua auringonkukkaa,mutta se elinpiiri,jossa tunnet olevasi osa tätä luntoa
      ja että se varpunenkin voi olla se pieni veljesi,niinkuin sanoittaja sen asian on nähnyt.

      No kyllä noi linnut vaistoavat sen kesän ja kevään olevan tulossa,pientä laulua jo virittelevät,tai sitten kiittelevät ruokkijaa?

    • Toi muovi oli yksi paholaisen keksintö?
      Nyt vedämme sitä muovia kalojen kiertokulussa elimistöömme ja ihmettelemme,mistä toi syövän lisääntyminen on lähtöisin?
      Kuinka saastuneita todella meret ovat?

    • Ramoona_

      Eihän tuossa "luettelossani" mitään uutta ollut, mutta kun en teollisuuden päästöihin tai sademetsien hakkuisiin voi vaikuttaa , mietinpähän näitä yksittäisen ihmisen valintoja ja tuli kirjatuksi mietintää tänne julkipalstalle. Syyllistämisen saisin aloittaa itsestäni, jos siitä jotain todellista hyötyä olisi. Nautin matkailusta, jopa lentäen, kulutan varmasti tarpeettomastikin luonnonvaroja, toisaalta kulutus pitää talouden pyörät pyörimässä. Turismitulot ovat monelle alueelle elintärkeät. Hyvähän se on minun turvatuissa oloissa luennoida, kun ei puutu mitään, punaisen lihan syöntikin on minimissä lähinnä sen takia, ettei se enää maistu, elimistö ei varmaan sitä kaipaa enää.

      Ei ole minukaan tapanani synkistellä , osaan kyllä nauttia niin arjesta kuin juhlastakin ja teen sen hyvällä omallatunnolla. Muutamaan luonnonsuojelujärjestöön kuuluvana kannattajajäsenenä saan postia, eläimistön ja kasvikunnan asiat ovat lähellä sydäntä, huoltakin kohtuudella kannan ja edes joskus "luennoin", jos ja kun en muuta osaa enkä voi.

      Kauppoihin on alkanut ilmestyä ihania tulppaanikimppuja, joulun punaisten ja valkeiden kukkien jälkeen oranssit ja keltaiset piristävät aisteja. Hyvä valaistus on todellakin kannattava satsaus, turvallisuustekijäkin. Pärjäilläänhän me !

      • Eihän me voida todellakaan pelastaa tätä ylikansoittunutta maailmaa,me voimme vain elää sitä elämää,joka kantaa elämäämme eteenpäin.

        Olen ollut aikeissa myydä tämän rantatilani ja muuttaa kulutuksen,kultuurin ja jopa lähemmäksi mieheni hautaa,mutta ihminen kaiketi erakoituu,ettei tarvitse lähelleen ilmapiiriä,jonka tuntee vieraaksi?

        Ruuhkavuodet, kaupunkikeskeisyys asumismuotona jotenkin palautti minut takaisin luonnonläheisyyteen ja nautin todella,joskin työntäyteistä,mutta viihtyvyydelle annan ne puuttuvat pisteet


      • lumityöt.sai.jäädä

        Rajansa kaikelle siinäkin. Mitä enemmän ikää tulee, sitä vaikeampaa tulee olemaan selvytyminen siellä korvessa.
        Silloin viimeistään on hyvä päästä lämpimään kämppään vaivattomammin, ja kotipalvelu henkilökunnan piiriin. Voihan kukin päättää miten viettää raihnaisaikansa, rämpiikö lumen keskellä puita pulkassa vetäen , vai nauttiiko yhteiskunnan tarjoamaa apua.


      • lumityöt.sai.jäädä kirjoitti:

        Rajansa kaikelle siinäkin. Mitä enemmän ikää tulee, sitä vaikeampaa tulee olemaan selvytyminen siellä korvessa.
        Silloin viimeistään on hyvä päästä lämpimään kämppään vaivattomammin, ja kotipalvelu henkilökunnan piiriin. Voihan kukin päättää miten viettää raihnaisaikansa, rämpiikö lumen keskellä puita pulkassa vetäen , vai nauttiiko yhteiskunnan tarjoamaa apua.

        Todella järkevä ratkaisu lumityöt.sai jäädä!
        Sinä teit oman ratkaisusi ja minä teen omani!
        Olishan minulla kaupunkiasunto,mutta mitä minä siellä tekisin?Katselisin autoja ja ihmisiä, täällä näen variksia ja harakoita ja kesällä,kun survaisen soutupaatin vesille ja viritän verkot,niin jopa tulee saalista.
        Minä täytän ensikesänä kahdeksankymmentä,enkä häpeä ikälisiäni lainkaan.

        Olen harrastanut,kilpahiihtoa,suunnistusta,jopa kilpapilkkimistä,että kuntoilu on ollut aina se laji josta en ole tinkinyt.

        Jokainen aamu laitan kiittimeni ristiin,että kiitos luojani olet antanut minulle tämän päivän.
        Noita lumitöitä voisit vähän vähentää, kaiketi se viesti ei ole häntä tavoittanut?


      • Sinulle Ramoona!
        Todella,kuinka noi ruokatottumuksetkin ovat muuttuneet kevyempään suuntaan.

        Se eläintenteurastus täällä maatilalla oli jo silloin,kun täällä pentuna olin, hirveää.
        Piilouduin metsään,kun sianverta olisin joutunut sekoittamaan,siis vatkaamaan.

        Tehokarjatalous jotenkin jättää sen eläimen ,vain korvamerkityksi ei esimerkiksi lapsuuden,
        Sievikiksi,Pimpulaksi, Jotenkin se Pimpula osasi kätkeä maitonsa,jollen minä sitä lypsänyt,niin se oikutteli?

        No tuskin sinä Ramoona moista olet kokenut? minä olen


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe