Pitää alkaa ostaa elektroniikka Englannista

Asun Helsingissä ja seinästä tulee 245V. Vähintään. Tiedän että se on määräysten sisällä, mutta muutamat laitteet hurisee tuon takia. Huomioon ottaen että ei koskaan mene tuon alle, ottaa hiukan päähän.
Ilmoita

Mittari on paskana ei suomen sähköverkossa voi olla noin kovaa jännitettä.
2 VASTAUSTA:
Näin on, vähintäänkin mittarista paristot lopussa.
Kyllähän se tuolla aika korkealla voi olla, mutta tällöin on kyllä jotain häikkää -kerran on tulllut vastaan se tilanne että päämuuntajan käämikytkimen säätäjä temppuili ja sitten on tullut jakaleumuuntajien väärään asentoon unohtuneita väliottokytkimiäkin joskus vastaan.
+Lisää kommentti
Mitä sanoi korkeasta jännitteestä se yritys, joka vastaa sähkönsiirrosta kiinteistöösi? Oletko pyytänyt sieltä virallisen mittauksen tehtäväksi?
Ilmoita
Missähän olisi totuus verkkojännitteen suuruuteen liittyvistä asioista ?

Suomessa verkkojännite oli alunperin 220V.

Joskus jo 1980 -luvulla Euroopassa (siis jo ennen kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995) asiaa haluttiin yhtenäistää, jotta Euroopassa käyttökelpoisille sähkölaitteille saataisiin laajempi markkina-alue ja vapaa kilpailu ko. markkina-alueen sisällä.

Noina 220 V aikoina Iso-Britanniassa verkkojännite oli 240V.

Sitten tehtiin yhtenäistämispäätös (1980 -luvulla, tarkka vuosiluku ei ole tiedossani).

Eurooppaan valittiin 230V verkkojännite, ja sille ilmoitettiin vaihtelualueeksi +/- 10%.

Näinollen siis niin kauan kun verkkojännite pysyy välillä 207V - 253V, ei valitusoikeutta.

Mutta se ISO kysymys tulee tässä:

Tälläkin palstalla on esitetty väitteitä, joiden mukaan 95% ajasta (vaiko 99% ajasta ?) verkkojännite tulee olla nimellisesti 230V +/- 10%, eli siis todellisuudessa tuon em. 207V - 253V.

Olennaista ei ole se, onko tuo aikaväli 95 vai 99%

Vaan olennaista on se, kuinka korkealle verkkojännite saa nousta tuon 95% tai 99% aikavälin ulkopuolella ?

Asiaa voi miettiä myös ylijännitesuojalaitteiden kannalta:

Sinimuotoisen vaihtojännitteen huippuarvohan on neliöjuuri 2 * tehollinen arvo, ja tuo verkkojännitteen 230 V on nimenomaan tehollinen arvo, joten siis:

tehollinen arvo Huippuarvo
207 V ................................. 293 V
230 V ................................. 325 V
253 V ................................. 358 V

Silti olen kuullut esitettävän väitteitä, joiden mukaan 390 V mitoitettu VDR (varistori) olisi alimitoitettu 230V sähköverkossa käytettäväksi. Ilmeisesti suositellaan 420 V.

Varistorien nimellisarvo ilmeisesti kertoo sen, millä jännitteellä se johtaa.

Mutta kuten zenerdiodienkin osalta, tuo "millä jännitteellä se johtaa" on vähintäänkin epätäsmällinen ilmaus.

Jos olisi olemassa suojalaite, joka rajajännitteen alapuolella ei johda lainkaan ja yläpuolella johtaa kuin suora johdin, niin asia olisi hyvin selvä, mutta näin terävärajaista ylijännitesuojalaitetta ei käsittääkseni ole olemassa.

Toisaalla netissä löysin sivun, joka antaa zenerdiodin toiminnasta tämänlaisen käsityksen:

http://www.radartutorial.eu/21.semiconductors/hl11.en.html

tuon mukaan esim. 5V zenerdiodi johtaisi aavistuksen verran jo alle 5V estojännitteellä, ja mitä enemmän tuo 5V ylitetään, sitä voimakkaammin se johtaa.

Antaa aiheen pariin kysymykseen:

1. onko tuon em. web -sivun alaosassa oleva kuva "Figure 5: Diagram of a Zener diode"
oikein tehty (sen tarkoitus on ilmeisesti kuvata sekä 2V että 5V zenerdiodin käytöstä graafisella kuvaajalla) oikein tehty ?

2. Ilmoitetaanko varistorin liipaisujännite samoin kuin en. mukaan zenerdiodin, eli siis, että
varistori alkaisi johtaa hieman jo ennen nimellisjännitettään, ja kun nimellisjännite ylitetään, niin johtaminen olisi sitä voimakkaampaa, mitä enemmän nimellisjännite ylitetään ?

Kun siis vielä 10% ylijännitteellä 230 V AC onkin tosiasiassa 253 V AC, niin silti huippujännite on silloinkin "vasta" 358 V, eli 32V alempi kuin 390 V varistorin nimellisjännite.

Alkaako 390 V varistori siis johtaa jonkun verran jo 32V nimellisjännitettään alemmalla jännitteellä vai onko niin, että verkkojännite voi tosiaan joskus ylittää nimellisarvon selvästi enemmän kuin "vain" 10 % :lla ?

Asia on sikäli olennainen, että jos yli 10% ylityksiin pitää varautua, niin se vaikuttaa jokaisen sähkölaitteen suunnitteluun, ja samalla myös esim. ylijännitesuojana toimivan varistorin mitoitukseen.
8 VASTAUSTA:
Ehkä sinun kannattaisi mennä kouluun ennenkuin rupeat suunnittelemaan sähkölaitteita. Suoli24 harrasteljapalstalta on aivan turha kalastella ohjeita 230 V verkkoon liitettävien laitteiden rakentamiseen.
Nyt kun vajakki suksit vi**uun täältä kertomasta mitä me harrastelijat verkkoon kytketään niin ollaakin jo lähtöasetelmissa! Tässä vähän esimakua elämänkoululaisen aikaansaannoksista, laite on tälläkertaa jopa CE-merkitty!

http://aijaa.com/2q2P5Z

230V jännitteellä pysäyttää tehokkaasti mutta mikron muuntajan läpi syötettynä ei mene hiiri lähellekkään.

Tee sinä koulujesi kanssa mitä osaat niin me elämänkoululaiset tehdään mitä huvittaa. Eipä tarvinut taas kauaa olla poissa palstoilta niin taas oli joku kukko hypännyt pöydälle.
Tässä "Meikä-" -miehen toinen viritys:
4.6.2017 22:06
Saunavesiin pitäisi vähän saada lisää lämpöä ja tämä tuli ensimmäisenä mieleen, sähköturvallisuus silti mietityttää...
http://aijaa.com/VyPhaj
Joo todellaki, toi oli joskus kesällä keskeneräisellä cribillä mukavuutta lisäävänä tekijänä. Eipä ollut silloin tuo torvelo neuvomassa kun nimenomaan kyselin palstalaisten mielipidettä laitteen sähköturvallisuudesta ennen kuin skriivasin siihenkin permanent-tussilla CE-merkinnän päälle. Tässä ketjussa ei ole kukaan kaivannut holhoojaa.
apu-mies kirjoitti:
Tässä "Meikä-" -miehen toinen viritys:
4.6.2017 22:06
Saunavesiin pitäisi vähän saada lisää lämpöä ja tämä tuli ensimmäisenä mieleen, sähköturvallisuus silti mietityttää...
http://aijaa.com/VyPhaj
Joillakin ihmisillä on kiire kuolemaan.
Meikä- kirjoitti:
Nyt kun vajakki suksit vi**uun täältä kertomasta mitä me harrastelijat verkkoon kytketään niin ollaakin jo lähtöasetelmissa! Tässä vähän esimakua elämänkoululaisen aikaansaannoksista, laite on tälläkertaa jopa CE-merkitty!

http://aijaa.com/2q2P5Z

230V jännitteellä pysäyttää tehokkaasti mutta mikron muuntajan läpi syötettynä ei mene hiiri lähellekkään.

Tee sinä koulujesi kanssa mitä osaat niin me elämänkoululaiset tehdään mitä huvittaa. Eipä tarvinut taas kauaa olla poissa palstoilta niin taas oli joku kukko hypännyt pöydälle.
Taas joku trollaamassa palstaa. Kun tälläinen alkaa niin ei todellakaan yllytetä omaa osaamistaan yliarvioivaa hengenvaaralliseen leikkiin. Dunning-Kruger - ilmiö on niin kovin yleinen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ylivertaisuusvinouma

Kun sitten omaa (olematonta) osaamistaan yliarvioidaan turvallisuuteen liittyvissä asioissa seuraa rumaa jälkeä.

TUKES sähkötapaturmat 2002 elokuu

http://www.tukes.fi/fi/Rekisterit/sahko-ja-hissit-rekisterit/sahkotapaturmat/

"Eläkeläismies oli valmistanut pistotulpasta, sähköjohdosta ja kahdesta ruuvimeisselistä myyränkarkotuslaitteen, jossa toinen meisseli oli kytketty vaihejohtimeen ja toinen nollajohtimeen. Tuntemattomasta syystä hän oli tarttunut jännitteisiin meisseleihin tai paljaisiin johtimiin silloin, kun pistotulppa oli kytkettynä pistorasiaan. Mies sai sähköiskun, jonka aiheuttamiin vammoihin hän kuoli myöhemmin sairaalassa."
Jees, mulla on ihan realistiset käsitykset omista sunnuntai-harrastelijan taidoista, en ole erikoistunut mitenkään sähköpuolelle vaan muutenkin mekaniikkaan ja teknologiaan, harrastustasolla, ja kyllä meikällä täällä on (samalla nimimerkillä) jyrkkä nöyrä katse ylöspäin kun joku oikeasti kertoo asiaa, riippumatta sitten henkilön iästä, sukupuolesta, koulutusasteesta taikka seksuaalisesta suuntautumisesta!

Sen sijaan tuo yllä esiintyvä paskakasa ensinäkin eksyi tyystin aiheesta kun katkeroitui tuolle varistori-miehen selostuksille josta ei nallereppukursseillaan ymmärtänyt tuon taivaallista, ja sen lisäksi luokattoman huonojen oppien kanssa antoi sitten vieläpä väärää tietoa:

"Suoli24 harrasteljapalstalta on aivan turha kalastella ohjeita 230 V verkkoon liitettävien laitteiden rakentamiseen. "

Ensinäkin täällä on erittäin pätevää porukkaa neuvomaan sähkötöissä kaikilla jännitealueilla, ja toisekseen 230V sähkölaitteita, kuten vaikka nuo minun kuvalinkit, on täysin laillista rakentaa omaan käyttöön:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161135

minun selaimella tarkalleen puolivälissä sivua:

56 §
Sähkötöiden tekemisen edellytyksiä koskevat poikkeukset
Edellä 55 §:ssä säädetyistä vaatimuksista voidaan lisäksi poiketa seuraavissa maallikkotöissä:

3) omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden korjaaminen, jos tämä liittyy sähköalan harrastustoimintaan.
näin.on kirjoitti:
Ehkä sinun kannattaisi mennä kouluun ennenkuin rupeat suunnittelemaan sähkölaitteita. Suoli24 harrasteljapalstalta on aivan turha kalastella ohjeita 230 V verkkoon liitettävien laitteiden rakentamiseen.
Joo kouluistahan valmistuu ammattimiehiä.
+Lisää kommentti
"omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden .."
Pitää olla pirun tarkka näiden omien laitteiden kanssa, ettei polta taloa tai tapa ketään niillä.
Arvaatte varmaan vakuutuskorvaukset vahingon sattuessa.
3 VASTAUSTA:
Joo, vakuutukset ei tietenkään korvaa ja jos tuollaisesta rotanloukusta joku kersa tippuu niin varmaan häkki heilahtaa, kuten sille joka tukesin tilastoissa laittoi 230V aitaansa kun muksut syyhki omenoita.

Minun kaltaisilla elämäntapaintiaaneilla ei mitään kotivakuutusta ole mahdollisuutta tuollaisiin hallikyhäelmiin ottaa, ja ympäriltä poltettava metsäkin on oma ja maksettu.

Vituttaa vaan ankarasti tommoset, milloin mikäkin koulutusasteen keharit millä ei ole mitään kiinnostusta mihinkään tekniikkaan ja muutaman vuoden koulussa istuneena luulee jotain näistä tietävänsä ja johtajan kuvat vilkkuu silmissä.

Kun koulutukseen hakeutuvat vatipäät on monesti tuota "näin on" -miehen tasoa, niin kolme vuotta pitää käyttää tehokkaasti siihen, että kerrotaan pelkistä sähkön vaaroista ja sitten ne tulee tänne toistelemaan samaa paskaa papukaijan tavoin kun kuvittelevat muiden olevan yhtä tyhmiä kun itse ovat.

Meillä on suomessa monta laillista vaarallista harrastusta, kuten vaikka motocrossi. Pitäisikö valtion näihinkin harrastuksiin kouluttaa kansalaispoliiseita/maailmanparantajia?
Meikä- kirjoitti:
Joo, vakuutukset ei tietenkään korvaa ja jos tuollaisesta rotanloukusta joku kersa tippuu niin varmaan häkki heilahtaa, kuten sille joka tukesin tilastoissa laittoi 230V aitaansa kun muksut syyhki omenoita.

Minun kaltaisilla elämäntapaintiaaneilla ei mitään kotivakuutusta ole mahdollisuutta tuollaisiin hallikyhäelmiin ottaa, ja ympäriltä poltettava metsäkin on oma ja maksettu.

Vituttaa vaan ankarasti tommoset, milloin mikäkin koulutusasteen keharit millä ei ole mitään kiinnostusta mihinkään tekniikkaan ja muutaman vuoden koulussa istuneena luulee jotain näistä tietävänsä ja johtajan kuvat vilkkuu silmissä.

Kun koulutukseen hakeutuvat vatipäät on monesti tuota "näin on" -miehen tasoa, niin kolme vuotta pitää käyttää tehokkaasti siihen, että kerrotaan pelkistä sähkön vaaroista ja sitten ne tulee tänne toistelemaan samaa paskaa papukaijan tavoin kun kuvittelevat muiden olevan yhtä tyhmiä kun itse ovat.

Meillä on suomessa monta laillista vaarallista harrastusta, kuten vaikka motocrossi. Pitäisikö valtion näihinkin harrastuksiin kouluttaa kansalaispoliiseita/maailmanparantajia?
Jos menisit motocross - palstalle kyselemään neuvoa johonkin alan harrastajien mielestä typerään ja vaaraa ympäristölle aiheuttavaan temppuun niin ihan varmasti saat lunta tupaan. Syynä se, että harrastajat eivät halua että joku yksittäinen pösilö palstalta saamiensa ohjeiden avulla pääsee lehtiin tuhoa aiheutettuaan ja tuo muille fiksummille harrastajille huonoa mainetta.

Miksi luulet että esimerkiksi kemian harrastajilla ei enää juurikaan ole avoimia ja aktiivisia keskustelufoorumeita? Petri Gerdin tapauksen jälkeen kyseiset palstat hiljenivät ja kysyjät jäivät täysin vastauksetta jos kysymykset millään tavalla liittyivät räjähdysaineisiin tai huumaisaineiden synteesiin. Syynä se, että kukaan ei halua joutua jälkeenpäin miettimään omaa vastuutaan tapahtumista varsinkin kun viranomaiset tulevat jälkeenpäin kyselemään.

Esittämäsi kysymykset varistorin ja zenerdiodin käyristä saavat vastauksensa komponenttivalmistajien datalehdykäisistä, alan suomenkielisistä oppikirjoista, kirjasta A r t of E l e c t r o n i c s ja monesta ylijännitesuojausta käsittelevästä sivusta. Jos joudut niitä erikseen kyselemään palstalla niin osaamisesi ei monen keskustelijan mielestä ole riittävää verkkosähköllä toimivien laitteiden protoiluun.

Tässä Vishayn "Varistorin toiminnan perusteet"
https://www.vishay.com/docs/29079/varintro.pdf

Jos ongelmia on yksityiskohtien osalta niin se on eri asia kuin että perusteet ovat hukassa. Kannattaa ensin lukea niitä oppikirjoja ja datalehdykäisiä ja vasta sitten tulla kyselemään jos joku siellä selitetty ei tunnu järkevältä tai perustellulta. Asioita enemmän opiskelleiden haukkuminen ei ainakaan paranna saumoja saada apua täältä. Anti-intellektualismille ei pitäisi olla täällä sijaa.

Palstalta saat juuri sen arvoisia vastauksia kuin mistä olet meille maksanut.
oletko.itse.hakenut kirjoitti:
Jos menisit motocross - palstalle kyselemään neuvoa johonkin alan harrastajien mielestä typerään ja vaaraa ympäristölle aiheuttavaan temppuun niin ihan varmasti saat lunta tupaan. Syynä se, että harrastajat eivät halua että joku yksittäinen pösilö palstalta saamiensa ohjeiden avulla pääsee lehtiin tuhoa aiheutettuaan ja tuo muille fiksummille harrastajille huonoa mainetta.

Miksi luulet että esimerkiksi kemian harrastajilla ei enää juurikaan ole avoimia ja aktiivisia keskustelufoorumeita? Petri Gerdin tapauksen jälkeen kyseiset palstat hiljenivät ja kysyjät jäivät täysin vastauksetta jos kysymykset millään tavalla liittyivät räjähdysaineisiin tai huumaisaineiden synteesiin. Syynä se, että kukaan ei halua joutua jälkeenpäin miettimään omaa vastuutaan tapahtumista varsinkin kun viranomaiset tulevat jälkeenpäin kyselemään.

Esittämäsi kysymykset varistorin ja zenerdiodin käyristä saavat vastauksensa komponenttivalmistajien datalehdykäisistä, alan suomenkielisistä oppikirjoista, kirjasta A r t of E l e c t r o n i c s ja monesta ylijännitesuojausta käsittelevästä sivusta. Jos joudut niitä erikseen kyselemään palstalla niin osaamisesi ei monen keskustelijan mielestä ole riittävää verkkosähköllä toimivien laitteiden protoiluun.

Tässä Vishayn "Varistorin toiminnan perusteet"
https://www.vishay.com/docs/29079/varintro.pdf

Jos ongelmia on yksityiskohtien osalta niin se on eri asia kuin että perusteet ovat hukassa. Kannattaa ensin lukea niitä oppikirjoja ja datalehdykäisiä ja vasta sitten tulla kyselemään jos joku siellä selitetty ei tunnu järkevältä tai perustellulta. Asioita enemmän opiskelleiden haukkuminen ei ainakaan paranna saumoja saada apua täältä. Anti-intellektualismille ei pitäisi olla täällä sijaa.

Palstalta saat juuri sen arvoisia vastauksia kuin mistä olet meille maksanut.
Tuo varistori/zeneri -mies en ole todellakaan minä joten aivan rturhaan häntä dissaat. Täällä kun on meitä kaiken tasoisia harrastajia ja tehdään pitkälti mitä halutan. Suomi-foorumin lukijalla on itsellä vastuu omista teoistaan eikä tarvita mitään DDR kommunisteja sitä vahtimaan.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Pitää alkaa ostaa elektroniikka Englannista

Asun Helsingissä ja seinästä tulee 245V. Vähintään. Tiedän että se on määräysten sisällä, mutta muutamat laitteet hurisee tuon takia. Huomioon ottaen että ei koskaan mene tuon alle, ottaa hiukan päähän.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta