Veden suurkäyttäjille alennuksia

valitustiettäparas

Herra Hannu Hämäläinen esittää, että Tohmajärven kunnan vesilaitos myöntäisi alennuksia veden suurkäyttäjille. Näillä hän tarkoittaa karjatiloja.

Ensiksi muistellaan menneisyyttä. Tohmajärvellä jo vuosikymmeniä sitten kunnallinen vesijohtoverkosto ulotettiin haja-asutusalueille. Mutta, kas kummaa, vettä ei kulunutkaan. Syynä oli se, että maanviljelijät ottivat kunnallisen veden varavedeksi ja käyttivät omaa vesilaitostaan, jos ei kuivuus haitannut. Tämän johdosta veden käyttäjien perusmaksut nostettiin pilviin kustannusten kattamiseksi. Ja se jatkuu edelleen. ”Tavan käyttäjillä” perusmaksu on enemmän kuin kulutuksesta perittävä maksu. Eli muut kuin karjatilalliset ovat maksaneet karjatiloille vedettyjen liittymien kustannukset.

Toiseksi muiden veden käyttäjien kustannuksella ei tule eikä voida tukea liiketoimintaa. Muiden kustannettavaksihan nuo alennukset tulisivat. Tässä on syytä viita jo muutoinkin maataloudelle maksettaviin kansilliseen ynnä muihin tukiin.

Ja muutoinkin tuo ehdotus liikelaitoksena tai vastaavana taseyksikkönä toimivan vesilaitoksen kohdalla lainvastainen. Eli tämä on suora viittaus valitustiehen, jonka tällaisen ehdotuksen hyväksyminen automaaattisesti tuottaa.

33

988

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkupiha

      kummallista suhmurointia.eihän se pikkupihakaan enää vettä kuluta

      • kuka.kuluttaa

        Mutta, mahlahalli sitäkin enemmän. Tulee siinä pullotettaessa kunnallisvedelle melkoinen voitto.


      • samavalittaja

        Mahtava logiikka aloittajalla, siis oletat kulutuksen olevan sidoksissa liittymään?

        Taitaa olla samä hörhö, joka teki aloituksen sähkön siirtohinnoista

        Eiköhän sen liittymän vedenkulutus ole ihan jokaisen oma asia, miksi et sitten itse täytä kaivoasi ja kuluta niin paljon että saat omasta mielestäsi rahat takaisin?


    • hhhv

      Hyvä että joku huomasi ettei tämän Hämäläisen pyyntö ihan kohdallaan ole. Ei jatkoon, sanoisin.

    • Valitustiettäparas

      Ei näytä riittävän Eu- ja kansallinen tuki vaan Tohmajärven ympäristölautakunta aikoo antaa kunnallista tukea karjatiloille (Tohmajärven ympäristölautakunnan esityslista 21.3.2018).
      Asian tekee hupaiseksi se, että esityslistan selostusosassa todetaan tilojen käyttävän kunnallista vettä vain varavetenä, mikäli oma kaivo tyhjenee. Koko kunnan kattavan infran ylläpidon maksavat tavalliset kuluttajat korkeina perus- ja käyttömaksuina.

      Esitys ”omien kaivojen käyttö”-kohta kertoo, että tavalliset käyttäjät ovat maksaneet vuosikymmeniä ympäri kuntaa rakennnetusta vesi-infrasta. Maatalouslomittaja Hämäläinen ja kaksitoista muuta unohtavat tarkoituksella tuon omien kaivojen käytön ja haluavat alennuksen kalliista varavedestä, tavallisten kuluttajien maksettavaksi.

    • Valitustiettäparas

      Esityksen mukainen erikoinen päätös Tohmajärven ympäristölautakunnassa syntyikin 21.3.2018. ”Veden suurkäyttäjille annettava alennus riippuu ympäristölautakunnan vuoden 2019 budjettiraamista”.
      Ehkäpä joku ehtii ennen raamia lukemaan Vesihuoltolain 681/2014. Kohtuullinen korko pääomalle sallitaan. Sen suuruinen alennusko on suunnitteilla?
      Mitenhän esittelijä perustelee sen, kun suurkäyttäjien alennukset jäävät ”pienkäyttäjien” maksettavaksi?. Päätöksen selostusosassahan myönnetään kunnallisen veden olevan suurkäyttäjille varavetenä. Varsin kalliisti rakennettuna ja sallittua ”pääomalle kohtuullista korkoa tuottamattomana”. Ei kai kunnan budjetista varata alennukseen tarvittavaa tukea?

      Kannattaa jokaisen luke Ander Blomin väitöskirja suomalaisen päätöksenteon ominaispiirteistä.

      • eettvarttivaan

        Ympäristölautakunta 17.10.2018 ja kunnanhallitus 12.11.2018 päättivät, että veden suurkäyttäjille annetaan alennuksia.

        Merkillistä päätöksentekoa, koska alennuksen suuruutta ei kerrota. Alennuksen suuruudesta päättää ympäristölautakunta syksyllä. Saa nähdä, kerritaanko veden pienkäyttäjille, paljonko he joutuvta rahoittamaan vedn suurkäyttäjiä. Perusmaksut ovat ylen suolaisia. Mutta Sipilä hallituksen kanssahan tuo päätös ja alennuksen suuruuden salaaminen on sopusoinnussa. ”Katsotaan kuinka käy” - periaatetta noudatetaan, eikä uskalleta tehdä valituskelpoista päätöstä

        Mummot maksavat.

        Vakavasti puhuen, kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä tuo päätös ei noudatteleUlkopuolinen ei tiedä, minkä verran ympäristölautakunnan budjettiin on tuohon alennukseen varattu euroja. Kaikkien tulojen ja menojenhan on oltava talousarviossa. Ja kuinka homma mahtunee kunnan avustuksien perusteisiin?


      • eetvarttivaan

        Kunnahallitus päätti esittää, että 2000 kuutiota käyttävät saavat veden puoleen hintaan. Siinä tulee mummoille maksettavaa.
        Perustelut kulutuksen lisäämisestä ja vesilaitoksen tulojen pysymisestä ennallaan ovat hupaisia. Mummot perusmaksuillaan tämän lystin kustantavat.
        Jatkoa tasemummoille.


      • eeetvarttivaan

        Näemmä sitten ympäristölautakunta esittää vesimaksujen korostusta.
        Vesi- ja jätevesi hinnoitellaan täällä näemmä neliömetreittäin. Muhkea hintahan siitä tulee, kun siitä kuutiot lasketaan, miten sitten kuutioitetaankaan. Ka ympärsitölautakunnan esityslista 13.11.2018.
        Päästään maksamaan tukea veroina, alveina, vesi- ja jätevesimaksuina..


      • vilhovelmeri

        Varmaan vihreä värisuora, EU-tuki, kansallinen tuki ja kunnallinen tuki. Kuntalaiaten tasa=arvoista kohtelua ei tarvittane. Jokuhan se maksaa nuo alennukset, ei lisääntynyt kulutus niitä kata, ja tuskin lisääntyykään. Pienkäyttäjöt ovat maksaneet ison investoinnin.


    • mievuan

      Voi jeesus, olisiko oma lehmä ojassa............tai jonkun muun??

      • ojalanlaskuoppi

        Kiintoisaa, 1999 kuutiota vuodessa käyttävä maksaa vedestä kaksi kertaa enemmän kuin 2001 kuutiota käyttävä. Jos vettä kulutuksen mukaan näyttäisi menevän yli tuhat kuutiota, mutta alle kaksituhatta kuutiota, niin kannattaa juoksuttaa vettä turhaan. Tai eihän se turhaan mene, kun hinta puolittaa.
        Millhä laskuopilla tulevan koulun elinkaarihanke lasketaan? Siinä on kyseessä isommat rahat kuin tässä vesilahjoituksessa. Siinä sitä elätettävää riittää.


    • vilejelyihme

      Tuhat kuutiota vettä, ilmaiseksi. Kannattaa miettiä viljelyssuunnitelmiq.

    • Ojalanlaskuoppi

      Kiintoisaa nähdä kunnanhallituksen pöytäkirja. Lehtiuutisen perusteella todellakin tuhat kuutiota tulisi ilmaiseksi.
      Kulutuksen lisääntymiseen ei näemmä uskota, sillä ympäristölautakunta esittää maksuihin korotuksia.

      • siinämiettimistä

        Paljonko raaka-vesi muuten maksaa? Kyllä se siirtomaksaa, jos halutaan tasa-arvoinen järjestelmä, pitää liittymien kauimmaisten maksaa eniten.


    • ojalanlaskuoppi

      Vanhaa sanontaa käyttäen ”eipä ota erkkikään (tarkoituksella pieni kirjain, ei erisnimi) selvää, siitä mitä kunnanhallitus päätti 12.11.2018 veden suurkäyttäjille annettavista alennuksista. Ensin todetaan, että alennus on kokeiluvuosina 2018-19 50 prosenttia 2000 kuutiota ja enemmän käyttävilt. Sitten sanotaan, että hakemus on tehtävä syyskuun loppuun mennessä ympäristölautakunnalle, joka päättää tarkemmista alenneusperusteista. Voipi ilmeisesti päättää vaikkapa, että alennus annetaan yhdestä kuutiosta 50 prosenttia. Päätöksessä näkyy vahvasti Tohmjärven savolaistuminen 1600-luvulta alkaen. Silkkaa Itä-Savoa, Ei mitään Pohjois-Karjalaa, sehän on entisenkin itärajan takana.

    • yrittäjäaiemmin

      Ja karjalainen kateus voittaa kiimankin.

      • väisälänalgebra

        Annika Hedbergin mukaan (HS 24.11.2018) naudankasvattajat saavat tuloistaan 90 prosenttia suorina EU-tukina. Olisikohan tuo veden alennusprosentti vedettävissä samalle tasolle?


    • väisälängeometria

      Vesilaitoksen maksut. Varsin ”mutkat suoriksi” -valmistelua. Alennusprosentti päätetään! ”Perusteet hakemusten käsitttelyn yhteydessä” ratkaistaan?? Liekö sitä ”strategista päätöksentekoa”, kun yksityiskohdista ei ole tässä vaiheessa käsitystä. Esimerkiksi siitä, koskeeko alennus koko kulutusta vai 2000 kuutiota ylittävää kulutusta. Ensimmäinen vaihtoehto on tähän astisen päätöksenteon mukainen.

      Milloinkahan muuten Tohmajärven kunnallisessa päätöksenteossa veden kulutusmaksut vahvistetaan kuutiometriä kohti? Nyt vuosiaon päätetty kulutusmaksuista neliömetreinä, laskutus kyllä tapahtuu kuutiometreinä.
      Toivottavasti koulurakentamisessa eivät kuutiot ja neliöt menen sekaisin.

    • perusmatikka

      ”Alennusta veden hintaan suurkäyttäjille” -aloitteen käsittely on omalaatuista. Ei mitään arvioita kulutuksen lisääntymisestä, ei nykyisestä kulutuksesta jakulutuksen jakautumisesta, ei tietoja investointitarpeista, ei mtään tietoa aloitteen aiheuttamista tuloista ja menoista tms. Hyppy pimeään, täydellisesti. Tosin eipä tuota 50 prosentin alennustakaan ole avattu.

      Ei sovi ihmetelleä, että sote ulkoistettiin. Nyt ei tosin tiedetä kuka palvelut järjestää. Tasemummot -dokumentti jätti monia kysymyksiä.
      Seuraavana ulkoistetaan koulurakennus. Puhutaan puolen miljoonan euron vuotuisista liisauskustannuksista. Kuinka paljon muut kustannukset kiinteistöön liittyen ovat, sitä ei tiedetä. Ja tuo liisaukswn hintakin vaikuttaa hive- tai have -menetelmällä lasketulta (hihasta tai hatusta). Julkisessa takentamisessa aina hinta nousee arvioista, tuplaantuminenkin on tavallista. Melkoinen nousu näkyy olevan Tikkalankin päiväkodin rakentamisessa. ”Tuli yllättäen”. Varmaan pikalahovautio. Entä jos koulurakentamisessa tuplaantuu niin hinta kuin liisausaikakin? Kuntoiluhallin miljoonakin lienee vain päänavaus.

      Kaikkiaan Tohmajärven kunta on maksajan roolissa. Kus5annuksiinsa se ei itse pysty enää vaikuttamaan.

    • Väisälängeometria

      Jään odottamaan esitystä erään puolueen jäsenien kuntaveroprosentin alentamisesta. Sekin on varmaan ihan mahdollista.

    • eetueetvartti

      Suurkäyttäjille alnnuksia, pienkäyttäjille ruoka-apua Nurkkalasta. Kertoo paljon Sipilän Suomesta.

      • punikkieisnaijaa

        Kertoo eniten sun sairaasta-asenteesta. Missä kaupassa naula maksaa saman kappaleelta, kuin ostaessa 1000 naulaa?

        Miksi terveyskeskus ja lääkäri käyntimaksut ovat ilmaisia, kun käyt kolme kertaa, tai lääkkeet menevät yli omavastuun? Puretaanko epäoikeudenmukaisuus kerralla?


      • oikeaveronmaksaja
        punikkieisnaijaa kirjoitti:

        Kertoo eniten sun sairaasta-asenteesta. Missä kaupassa naula maksaa saman kappaleelta, kuin ostaessa 1000 naulaa?

        Miksi terveyskeskus ja lääkäri käyntimaksut ovat ilmaisia, kun käyt kolme kertaa, tai lääkkeet menevät yli omavastuun? Puretaanko epäoikeudenmukaisuus kerralla?

        Nämä veden suurkäyttäjät elätetään tukiaisilla. Rahat tulevat EU:sta, ja suomalaisilta veronmaksajilta. Vesijohtoverkko on maksatettu pienkäyttäjillä vuosikymmenten kuluessa. Eli se "tuhannen naulan hankinta" maksatetaan yhden naulan ostajilla. Pienkuluttjaa rokotetaan perusmaksuilla, niihin uppoaa monelta enemmän kuin kulutukseen.
        Varsin kehnosti valmisteltu asia, ei tietoa kustannusvaikutuksista. Tosin neliömetrin lisäksi ei Tohmajärvellä taideta johdannaislukuja ymmärtää, kun käyttöveden hintakin päätetään neliömetreissä, näin on mennytlautakunnan, kunnanhallituksen ja valtuuston läpi vuosia. No, sakokaivojen tyhjennyksn kohdalle joku oli keksi kuutionkin olemassaolon.
        No, maalaiskunnissa riittää elätettävää pääkaupunkiseudulle.


      • jokopoistetaantukenne

        Samalla tavalla elätetään piilotuilla, näitä KÖYHIÄ ja varattomia, joille vain taivas on rajana mässäillä, asunto, toimeentulo ja terveydenhoidon palveluilla.

        Viljelijät taas on pakotettu tuottamaan halpaa raaka-ainetta tukien varassa jälleen em, mainituille.


    • jokuvaansillviisii

      Ostamalla ulokomailta olisi vielä halvempaa. Mustan mullan alueella, vaikkapa Ukrainassa tuotetaan kaksi satoa kasvukaudessa, Suomessa hätäisesti yksi. Maanviljelys Suomessa on pelkkää museaalista nostalgiaa yhteiskunnan tuella.

      • madeinrussia

        Eipä, taida olla kauaa euroopassa se maa.


    • iivanitämaalta

      Niin, kepulaiset ovat vahvasti kallellaan Venäjän suuntaan. Ahon perässä marssitaan Putin käskyttämässä tahdissa.

      • persereikätapaus

        Ja sinä Ruotsiin.


    • Ojalanlaskuoppi

      Tohmajärven tukiaisvedenhinnoilla on näemmä viittä vaille globaaleja ulottuvuuksia. Näin se homma laajenee , kun valtuusto määrittelee veden hinnan neliömetreinä. Kai ne alennuksetkin ovat siten neliömetreissä.
      Tuleekohnan noilla johdannaismiitojen osaamisilla uudesta koulukeskuksesta uusi Kerimäen kirkko vai urheiluhallin eteinen? On siinä ta4jouksen tekijöillä pelin paikka.

    • voevoevoe123

      Valtuustossa näemmä todettiin, että veden alennukset suurkäyttäjille ovat ”yrittäjyyden tukemista”. Tai itse asiassa alennuksen vastustamista pidettiin yrittäjyyden vastustamisena. Vähän nolo toteamus yrittäjyyttä kohtaan.

      • jotain.tolkkua

        Mahlahallin tavoite olikin tämä veden hinnan alentaminen. Paljonkohan kunnalle maksaa nämä työllistyneet?


    • älypoistuijovuosiasitten

      Ei pidä ilkeyttään irvailla. Tämä on Tohmajärven tärkein elinkeinopoliittinen päätös tällä vuosisadalla.. Ei haittaa vaikka vuosistaa on jäljellöm yli 80 vuottA. Parempaan ei pystytä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2033
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1670
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe