Virtajohdon irroittamisen vaikeat seuraukset

virtaongelma

Hei kaikki!

Tässä on ongelma, joka esiintyy silloin, kun päävirtajohdon irroittaa pois koneesta. Sitä ei tosin ole pakko irroittaa, mutta kesän tulevina ukkosona otan sen pois tai sitten olen hommannut jonkinlaisen ylijännitesuojan.

Kun virtalähteen johdon irroittaa hetkeksi, niin käynnistyksessä tapahtuu seuraavaa: Kone lähtee mustalla ruudulla käyntiin ja noin 5 sekunnin päästä prosessorituuletin ottaa maksimikierrokset hirveällä äänellä ja mitään muuta ei tapahdu. Kone vaatii 2-6 yritystä ja sitten se käynnistyy normaalisti. Kun virtajohto on kiinni, koneen sammuttaminen ei tuota ongelmia ja käynnistys tapahtuu normaalisti ja prosessori lämpiää kohtalaisessa rasituksessa HP:n erinomaisen kunnolla puhdistetun hiljaisen vakiojäähyn ansiosta maksimillaan noin 55 C ja lepotilassa 30 C. Se on siis kunnossa ja kone toimii täysin moitteettomasti ja on restauroinnin jälkeen minun tarpeisiin aivan riittävän nopea.

- kone HP dc7900 SFF (olisko vuosimallia 2008-2009, ostin 2 vuotta sitten muutamalla kympillä)
- bios päivitetty
- prosessori vaihdettu Core2 X 2 E8400 (3,0GHz ---> Core2 X Q9650 (3,0 GHz
- nöytönohjaimeksi koneen oman Q45 ohjaimen tilalle vaihdettu matalaprofiili AMD HD5450, joka on integroitua ohjainta huomattavasti tehokkaampi
- 120 GB SSD SATA2 (3GB/s) ja 750 GB Samsung sata2 (3GB/s) 1TB ulkoinan sata3 (6GB/s), mutta toimii (3GB/s), joka on hidas, mutta riittää.
- koneen oma verkkokortti toimii, mutta mulla pakkauksessa oli uusi ylimääräinen matalaprofiili Dynalink ja asensin sen paikoilleen ja disabloin koneen oman verkkokortin laitehallinnasta
- KVR muistia oli 2 X 2 GB 800MHz ja sitä lisätty niin, että nyt on 4 X 2GB eli 8GB.
- viimeisilleen päivitetty Win 10 Pro (Itse asennettu puhtaalle levylle noin vuosi sitten aidolta MS-kiekolta

Kone alkaa olla jo hyvin vanha ja kenties emolevy olla tiensä päässä, mutta koneen soisi kestävän vielä. kun siitä on tehnyt reilusti tehokkaamman alkuperäisversiosta ja kymppi pyörii softineen tosi nopeasti. Nykypäivän mittapuun mukaan näytönohjain on etana, mutta pelejä ei pelata ja Youtube videot ja näytönpäivitysvauhti on tarpeisiini riittävä. Toisaalta samanlaisia koneita on vielä muutamilla kympeillä ostettavissa ja yksi vaihtoehto olisi ehkä ostaa samanlainen kone ja rukoilla, että emo on paremmassa kunnossa ja siirtää sisuskalut siihen tarvittaessa. Koneen virheeton toiminta ja nopeus ikäisekseen kyllä pistää epäilemään sitä, että emolevy olisi vaurioitunut. Tän mallin koneet ovat osoittautuneet hyvin kestäviksi.

Tällä kokoonpanolla tämä on toiminut aikaisemmin virtajohdon irroittamisen jälkeenkin normaalisti, mutta muutama kuukausi sitten tämä vika ilmeni ensimmäisen kerran suurena käynnistysvaikeutena, kun johto irroitettiin.

Jos vika olisi jollain tavoin virtalähteessä, niin mulla on yksi toinen ehjä käytetty samanlainen HP dc7900SFF-virtalähde varaosaksi.

Eli miksiköhän tuo virtajohdon irroittaminen vaikeuttaa käynnistystä tuolla tavoin? Bios-patteri ainakin toimii sillä perusteella, että kello pysyy ajassa johdon irroittamisen jälkeenkin.

25

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitsevoispelata

      Vaihda kuitenkin se bios patteri uuteen, älä osta liian vanhaa. Kun töpseli irroitetaan, ei emolevy saa ollenkaan sähköä, ja töpselin ollessa seinässä ja kone sammutettuna, emolevylle menee pikkasen sähköä jatkuvasti 5V Standbay liittimeen. Mutta toisaalta, sunhan ei ole pakko tempoa sitä töpseliä seinästä ollenkaa.

    • Reset.Vikako

      Minulla sama ongelma, sama HP:n malli. Ei johdu bios-patterista, koska kelloaika säilyy. Veikkaan että powerissa/emolla lyytit sopivasti kuivuneet, mikä aiheuttaa että CPU:lle menevä reset-linja ei toimi ihan oikein.
      Jos johtuu tästä, niin reset-napin painaminen pitäisi auttaa, mutta kotelon etuseinässä ei ole reset-nappia.

    • ledhinku

      Vaikka kello pysyy ajassa, kannattaa paristo 2032 vaihtaa, kun kerran käynnistyjärjestys sekoaa sähkökatkon takia, sitten kun se on vaihdettu mietitään jatkotoimenpiteitä.

      • ladattavaakkup

        Yleimittarilla tarkastaa ensin akkupatterin jännitteen, niin ei turhaan tarvitse vaihtaa.


    • biossiin

      Kerran oli justiinsa samat oireet ja sama malli. Kone katkaisimella varustetun jatkojohdon takana (aina virrat pois käytön jälkeen). Muistaakseni piti vain bios palauttaa oletuksille ja rupesi toimimaan. Patterista tai muusta ei ollut kyse.

    • KymppiSekoilee

      Voi tuo olla win-10 ongelmakin. Ootko kokeillu käynnistää konetta usb-tikulta, esim. linux mintillä tai ubuntulla. ??

      • biosiin

        Ei tuo vika liity käyttiksiin, siitä olen varma. Win ja Ubuntu oli rinnakkain siinä koneessa jonka "korjasin". Ei tainnut edes biosin ikkuna avautua.


    • Kokeilepa piruuttaan painaa käynnistyspainiketta viitisen sekuntia ennen kuin jälleenkytket sähköt. Utelias itsekin tietämään kuinka käy.

      Koneen takana ei virtalähteessä taida olla erillistä päävirtakatkaisinta.

      • Seinästäsähköä

        Tein tuon tempun ja seurauksena oli koko seinäpistokkeen irtoaminen kun
        yritin sammuttaa konetta. Mitä ehdotat vielä lisäksi?


      • mitä_ihmettä--
        Seinästäsähköä kirjoitti:

        Tein tuon tempun ja seurauksena oli koko seinäpistokkeen irtoaminen kun
        yritin sammuttaa konetta. Mitä ehdotat vielä lisäksi?

        Etkö hallitse lihasvoimia ei sitä koko konetta kuulu painaa täysillä lihasvoimilla vain sitä käynnistysnappia niin kuin kollimaattori kertoi

        Muuten noiden pitsalaatikko -hp:dein kanssa on tottunut siihen että niille pitää antaa 10 sekunnin käynnistysresettiä aivan säännöllisesti tuntuu olevan herkkä sähköhäiriöille tms.


    • Silläongelmaselviää

      Laita kytkin!
      Ps. windows vakoilee muutenkin kaiken!

    • voivoivoooii

      Windowsin ongelma, jos konetta ei saisi sammutta.. ettei vakoilu katkea.

      Lisäksi käynistys ongelma viittaa paskaan poweriin joka varmaan juuri siksi että ollut 2v kokoajan sähköt päällä!

    • virtaongelma

      Hei kaikki vastanneet ja kiitos ohjeista ja vinkeistä!! Tuhannesti kiitoksia!!!

      Mä itse aloin kuitenkin ajatella, että jos emolevy ei vanhuuttaan saa / tuo tarpeeksi virtaa, niin menettelin seuraavasti:

      Olen jo neljä kertaa irroittanut virtajohdon ja sen uudelleen kytkemisen jälkeen en ole tehnyt mitään kahteen tuntiin eli 120 minuuttiin. Kone käynnistyy täysin normaalisti. Maallikkona epäilen emolevyn virransaannin puutteellisuutta. Jos Virtapiuha kytketään 20 sekuntia irroittamisen jälkeen, tulee taas ulvominen mustalla ruudulla! Mutta 2 tuntia on eri juttu.

      Toki jo tämän ikäinen emo jo taistelee evoluution kamppailussa jo viimeisiään, mutta kaikkiin tavaroihin ihmisellä saattaa liityä tunnearvoa, joka ei ole mitattavissa vaihtoehdoksi sellaiseen, että marssii kauppaan ostamaan 3500€ uuden huippukoneen. Minulla olisi kyllä varaa siihen, mutta haluan vain rautaa, joka on minun tasolleni sopivaa.

      • biossolmussa

        Oletko palauttanut biosin tehdasasetuksille? Ei ole mitään uutta että hp huudattaa tuuletinta.


      • virtaongelma

        En ole palauttanut biosia, siinä on se viimeinen, mitä tuohon malliin saa.


    • virtaongelma

      Joskun aikoinaan ennen tätä ongelmaa jostakin jenkkiläisestä forum-ketjusta luin, että suhteellisen uusi HP dc7900 FFS alkoi toisinaan "vouvata", eli virtakytkintä painettaessa masiina alkoi kiukuttelematta lähteä käyntiin, MUTTA ruutu pimeni ja kone alkoi ottaa loputtomia bootteja ja sama "vouvaaminen" lähti uudellen käynnistyksellä eli bootilla.

      Sitä ei tosin mainittu, millä tavoin konetta oli tuunattu. Ehä oli, ehkä ei.

      Saattaisiko virransyötössä olla jokin ko. mallin tyyppivika? Mahdollisesti myös tätä lähellä olevissa malleissa.

    • jumperjumpperi

      CMOS nollaus auttaa, sen kun tekee oheiden mukaan.

    • emojoo

      HP:n sivuilla asiantuntijat neuvoivat vaihtamaan emolevyn, vaikka tyypillä oli kiintolevyn liitin löyhällä :-D Eikä näy olevan ainoa.
      Sitten joku HP:n suomen huolto tjs. kertoi että emolevy pitää vaihtaa kun joku oli asettanut biokseen salasanan :-) Sain koneen "romuna" ilmatteeksi. Purin hieman irrotin akkupatterin ja muita osia mitä irti lähti (pelkkä akkupatterin irrotus ei nollannut) ja sitten kasasin niin biosin salasana nollautui. Tieten tuohon olisi auttanut emonkin vaihto koska samanlailla läppäri olisi pitänyt purkaa...

      • jalaa1x

        Tietyissä HP:n koneissa salasanan saa pois, kun asettaa emolevyltä tietyn jumpperin toiseen asentoon, ja käynnistää koneen. Käynnistystä ei saa viedä loppuun asti, vaan kone pitää sammuttaa hetki sen jälkeen, kun HP:n logo on ilmestynyt näytölle. Nyt siirretään jumpperi takaisin alkuperäiseen asentoon, ja BIOS:iin pääsee tekemään muutoksia. Tämä temppu toimii ainakin joissakin HP DC -sarjan koneissa. Muutamaan olen tuon tehnyt, koneet joista tuo jumpperi löytyy/temppu on mahdollinen, niin on DC5 -alkuinen mallisarja, ja DC7600/7700.


      • virtaongelma

        To on totta. Mulla on kahdelle 2 terabitin levylle (ulkoisia) kaikki tallennetuina.


      • virtaongelma

        Voi olla, että masiina on tavalla tai toisella rikki, mutta käytän sitä viimeiseen hengenvetoon asti. Se on ollut vuosien varrella hyvä masiina ja luopuminen siitä on vaikeaa. Eikös vihreyden periaate ole se, että vältetään romukasaa?


    • virtaongelma

      Jee!! Mä taidan kääntyä HP - Compq:in puoleen ja vaatia noin 60 mijoonan euron koneesta vahingonkorvautena.

      Rahalaskuri pesee nätitkin kasvot melko tyhjiksi olomuotonsa takia: http://live-counter.com/bill-gates-money-counter/

      Se, että yksi omistaa rahaa, on parempi vaihtoehto sille, että rahaa ei omista kukaan.

    • koneessavirtaa

      Tosin jos sammutat koneen ja otat sen jälkeen virtajohdon pois niin ei ongelmaa.

    • Virtalähteessä on katkaisin. Eikö sitä voisi käyttää. Itsellä yksi kone jossa katkaisin rikki. Koneen konkat pitävän jonkin aikaa virtaa. Tuo rikkinäinen kone käynnistetään usein niin, että ensin virta pois (Poverin katkaisin). Kun tietystä USB-laitteesta on ledi sammunut odotetaan vielä hetki ja sitten virta päälle. On pitänyt ostaa tuohon langaton katkaisin - siis kauko-ohjaimella saa virran pois ja päälle. Toki voit katsoa onko emolla pullistuneita konkkia. Jos kone verkossa kello kyllä laitetaan aikaan.

    • ramblinnggg

      Hei.

      Oletko varma että kone on sammunut, ettei olisi horrostilassa? Windows 10 menee oletuksena sammuttaessa horrostilaan.

      1. Siis kone ei käynnisty kunnolla jos on ottanut johdon seinästä tai katkassu powerbar:in kytkimestä virran sekunniks-tunniks? Tai sitten PSU:n virtakytkimen napsauttanut pois päältä.

      2. Kun virtakatkeaa yllättäen vai sillon kun kone on sammutettu ja ottaa johdon irti?

      3. Eli kone käynnistyy normaalisti jos on ollu yön yli sammuksissa tai on sammuttanut tietokoneen normaalisti?

      Jos haluat suorituskykyä, niin vaihda visuaalisuutta. Ota kolmannenosapuolen virustorjunta ja heitä se roskiin. Ota automaattisesti käynnistyksen yhteydessä käynnistyvät ohjelmat pois. Kato ettei ole softaa mikä on taustalla päällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6432
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4153
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2567
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1518
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1377
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe