Talvi läpi lämpöpatterit nollalla!

lämmötPOIS

Suostuin viime kesänä haasteeseen, että vedän läpi talven niin, että asunnossani ei yhdessäkään lämpöpatterissa saa olla yhtään lämpöä. Termostaatit minimissä tai jos patteri silti alkaa lämmetä, niin sulkuventtiili kiinni.

Tämä ihmiskoe lähenee mielenkiintoisia hetkiä, kun katsoo lähipäivien ennustetta. Miinus 12, miinus 15, miinus 21 astetta... Olen kuitenkin vakuuttunut, että 20 asteen pakkanen ei millään tavalla vaikuta haasteeseen. Kaikki lämpöpatterit pysyvät asunnossani pois päältä. Suomen Porissa on mahdollista asua ilman lämpöpattereiden käyttöä! Jos en joudu keuhkokuumeen takia sairaalaan, raportoin viikon kuluttua miten hanke etenee.

Haastan kaikki porilaiset mukaan ilmastotalkoisiin. Kytkekää lämmöt pois päältä asunnoistanne ja nauttikaa Porin lähes trooppisestä talvilämmöstä.

16

428

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Palstavalinnastasi

      Valitsit varmaankin tämän palstan sopivimmaksi sijoituspaikaksi jutullesi porilaisen järjenkäytön vähyyden mukaan, sehän on havaittavissa lukemalla kirjoituksesi, aivoituksesi ts.

      Lämpöpuhallin sulla kuitenkin puhaltaa varmaankin täysillä ... voittaaksesi vetosi

      • peräpukamasieivätpidä

        uskonyt kyylä aanlitappi valintasi on väätr


    • lämmötPOIS

      "Lämpöpuhallin sulla kuitenkin puhaltaa varmaankin täysillä ... voittaaksesi vetosi"

      Hyvä veikkaus, mutta ei. Ei ole lämpöpuhallinta enkä lämmitä asuntoani saunan kiukaalla. Toki asumismuoto jo paljastaa, miten näin hulluun hankkeeseen voi edes lähteä: Kyseessä on kerrostaloasunto. Pori-palstalle asia liittyy, koska tämä tapahtuu Porissa.

      Vaikka kerrostaloasunnossa pitää lämpöpatterit minimissä (eikä patterit tosiaan lämpene yhtään!), vuotaa rakenteiden läpi niin paljon lämpöä naapuriasunnoista sekä ala- ja yläpuolella olevasta asunnosta, että sisälämpö ei laske likikään niin alas kuin maanvaraisissa asunnoissa (rivi- tai omakotitalo). Silti joudun toteamaan, että kyllä kerrostaloasuntokin aika viileäksi vetää, kun ulkona on miinus 15 astetta. Tulevan 10 vrk sääennusteen perusteella tulen selviämään tästä typerästä haasteesta. Sää lämpenee. Helmikuussa tuskin tulee enää rankkaa pakkasjaksoa.

      Kesää en odota, mutta aurinkoa ja lämpöä kylläkin. Ilmastomuutoksesta puhutaan, joten sellainen 15-20 astetta maalis-huhtikuussa on toiveeni. Niin pitkä, pimeä, sateinen ja raskas talvi on takana, että kevät voisi alkaa nyt hetimiten.

      • kerranMäErehdyin

        helmikuussa on luvassa yli 20 asteen pakkasia, katoppa vaan

        toivon kuitenkin ettäs pärjäät (kaikinpuolin)


      • lämmötPOIS
        kerranMäErehdyin kirjoitti:

        helmikuussa on luvassa yli 20 asteen pakkasia, katoppa vaan

        toivon kuitenkin ettäs pärjäät (kaikinpuolin)

        "Helmikuussa tuskin tulee enää rankkaa pakkasjaksoa."

        Jestas kun voi mennä arvailut pieleen!

        "helmikuussa on luvassa yli 20 asteen pakkasia, katoppa vaan"

        Olit oikeassa ja kommenttisi on kirjoitettu neljä viikkoa sitten! Seuraavat 10 vuorokautta näyttävät pahemmilta, mitä painajaisissani olisin koskaan pystynyt kuvittelemaan. Katsokaa itse:

        http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Pori

        "Nyt on jo melkein kevät" ei ihan pidä paikkaansa, jos pahimmat ennusteet lupaavat Poriin jopa miinus 25 asteen yölämpötiloja ensi viikolle. Tilanne näyttää yhtä pahalta kuin talvisodan aikoihin. Mutta haaste jatkuu...


      • Talvisaa-minäen
        kerranMäErehdyin kirjoitti:

        helmikuussa on luvassa yli 20 asteen pakkasia, katoppa vaan

        toivon kuitenkin ettäs pärjäät (kaikinpuolin)

        Koko maaliskuun ajaksi on tulossa 6- 10 astetta normaalia kylmempää.


    • muistaettä

      Olet vastuussa haljenneista vesiputkista.
      Älkää hyvät ihmiset hajottako kotejanne.

    • olethaastettu

      Haastan aloittajan olemaan ilman tietokonetta jouluun asti!

    • tsempitVaa

      millai menee?

    • Molokku

      Meirän taloyhtiössä on joku kummallinen systeemi. Nyt kun tuli vähän kylmempää ulos niin asunnossa nousi lämpö 26 asteeseen plussalle. Termarit piti itse kääntää 20:n mutta silti lämpö on yli 24. Vaikea nukkua kun hikoilee. Ja isännöitsijä vaan kummastelee.

    • loisenergiaa

      Ja mitä voitat tällä älyttömyydellä? Ehkä jäätyneet putket patterieden tienoilla. Toki asuntosi pysyy jotenkin lämpimänä lois'energialla, eli muista huoneistoista tulee lattian ja seinien kautta lämmintä asuntoosi. Tosin vastaavasti naapureidesi huoneistoja pitää lämmittää enemän.. sehän se on tuon lois'homman nimi aina.
      Pysyiväthän entisen Neuvostoliiton alueillakin kokonaiset kerrostalot jotenkin lämpiminä, kun niiltä loppui kaukolämpö, tosin asukkaat tekivät omatekoisia kaminoita huoneistoihin ja mitä erilaisempia sähkövirityksiä, kaasuvirityksistä puhumattakaan... Sattui aika kauheita kaasuräjähdyksiäkin.

      • lämmötPOIS

        Käytännön testi kuinka paljon lämpöä naapurihuoneistoista siirtyy asuntooni. Jossain ylimmän kerroksen kulmahuoneistossa tämä ei ikinä onnistuisi ja siellä voisivat putket jäätyä. "Keskellä" talo tämä testi onnistuu: alapuolella on jonkun lämmin asunto, yläpuolella on lämmin asunto, vasemmalla ja oikealla puolella on lämpimät asunnot, asuntoni "takaseinä" on vasten lämmintä porrashuonetta, vain asuntoni etuseinä on kylmää ulkoilmaa vasten.

        Pakko silti myöntää, että näin kylmä sää vielä näin talven lopulla pääsi hivenen yllättämään, mutta sitähän ilmastonmuutos on: sään ääri-ilmiöiden voimistumista. Epänormaalista säästä alkaa tulla yleistä. Loka-marras-joulukuu sataa ja tuulee joka päivä (täysin epänormaalia) ja nyt ollaan siirtymässä maaliskuulle miinus 22 asteen yölämpötilassa. 2.3. vastaiseksi yöksi on luvattu miinus 24 astetta. Maaliskuun alkuun tämä on poikkeuksellisen kylmää Porin seudulla.


    • Öxyblögöti

      Vanhempi plasma TV voisi olla hyvä lämmönlähde, jos sen käyttö kokeessa/ vedonlyönnissä sallitaan.

    • Nojokuäijä

      Noh, hmm, mitä sulla on kämpässä lämpötila alimmillaan ollut?

      Mulla on 76 neliömetrin omakotitalo kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on yksi 600W ja yläkerrassa kaksi 400W sähköpatteria. Ihan hyvin olen pärjännyt pitkästi toistakymmentä vuotta noilla, eikä ole muuta lämmitystä, paitsi kaasulämmitin sähkökatkon varalta, sitä ei ole tarvinnut vuosiin käyttää. Lämpötila on alhaalla 15 astetta ja ylhäällä 17-18 astetta Ihan hyvin tarkenee. Viime yönä lämpö laski alakerrassa 5 asteeseen kun olin illalla vahingossa tölvässyt patterin kytkimen 0-asentoon. Kyllä se sitten siitä muutaman tunnin aikana lämpes.
      Mutta muistakaa, että jääkaappi ja pakastin lakkaa toimimasta noin alhaisessa lämpötilassa.
      Riippuu varmaan kaapista, jotkut lopettaa toimintansa jo alle 10 asteen. Mulla oli kyllä vielä aamulla -15 astetta pakastimessa kun normaalisti siellä on -25 astetta.

      Viime kuun sähkölasku oli 102€ (niin siis tammikuultahan se oli helmikuulta tulee pikkusen enemmän) ja siinä kaikki sähkö, valaistus (ledit), TV, soittimet, keittimet, lämmin vesi yms.

      Vähälläkin tulee toimeen ja tottakai mulla on villapaita päällä ja asun yksin.

      • lämmötPOIS

        14 astetta alimmillaan, niin paljon vuotaa kerrostalossa lämpöä muista asunnoista. Normaalisti läpi talven ollut 16-17 astetta. Pitää muistaa, että kerrostalossa huoneistojen väliset seinät ovat lämpöeristämättömät. Ulkoseinät toki on eristetty.


    • Nojokuäijä

      No wau, kyllähän noilla asteilla tarkenee!!! Vielä kun tuon saisi jotenkin rahallisesti omaksi hyödyksi :-D Jess!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe