Syrjäytetyn nuoren ajatuksia

SamppaYsi4

Kun puhutaan sosiaalisesta syrjäytymisestä, tulee useimmilla ensimmäisenä mieleen nuori mieshenkilö, joka omasta tahdosta ja laiskuuttaan ei työllisty ja elää sosiaaliturvalla. Harvemmin keskustelussa nousee pintaan syrjäytymisen syyt, eli miksi maamme nuoret syrjäytyvät kasvavalla tahdilla. Minä koen että olen syrjäytetty yhteiskunnasta, en syrjäytynyt.

Kaikki alkoi 2000-luvun lopulla, kun kävin vielä yläasteella ysiluokkaa. Olin suht. normo, kavereita oli enkä joutunut olemaan yksin. Toki täysin normaalilla tasolla sosiaalisissa suhteissa en ole koskaan ollut, jonka vuoksi olen koko pienen ikäni kulkenut psykiatreilla ja perheneuvolassa. Olin nuorena todella herkkä ja ujo. Nämä ominaisuudet ovat alkaneet viime vuosina jälleen kohottaa päätään minussa. Ujous ja herkkyys eivät edes olleet ongelma yläasteaikana, sillä erään menetyksen vuoksi tavallaan opin elämään niiden kanssa ja ”miehistyin”, jos sen noin voisi ilmaista.

Olen aina asunut todella pienellä paikkakunnalla lounais-Suomessa. Jokainen joka on kotoisin pienestä kaupungista (~10 000 asukasta) tietää, miten pienet piirit ovat ja juorut leviävät. Minä sain kokea tämän rankasti, kun minun seksuaalisesta suuntautumisesta alettiin levittämään huhuja ”vihamiesteni” toimesta. Alkuun tilanne ei ollut niin paha, sillä tämä tapahtui ysiluokan viimeisinä päivinä jolloin oltiin luokkaretkillä, eikä muita koululaisia sen kummemmin nähty. Kesäloma alkoi ihan hyvin, olinhan juuri päässyt peruskoulusta ja elämä oli edessä.

Loman edetessä tilanne sitten muuttuikin kertaheitolla, kun ihmiset alkoivat välttelemään, ilkkumaan, syrjimään ja juoruamaan. Aloin menettämään vanhoja kavereita ala- ja yläasteajoilta. Tämä oli minulle kova paikka, joka nosti edellämainitut ujouden ja herkkyyden minussa totaalisesti pintaan. Silti olin toiveikas sillä kuvittelin, että ammattikoulussa tilanne ei olisi samanlainen. Olin jo kokenut kiusaamista ala-asteella, yläkoulussa se jäi mutta kuinka ollakkaan, tuli kahta kauheampana vastaan ammattikoulun alkaessa.

5

427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SamppaYsi4

      Minua jopa kaksi vuosiluokkaa vanhemmat opiskelijat alkoivat haukkumaan, puhumattakaan oman ikäisistäni ja vuotta vanhemmista. Tämä sai itsetuntoni rappeutumaan ja murenemaan pala palalta, jolloin se oli menetetty jo ennen 1-luokan puolta väliä. Menetin täysin motivaationi kouluun - mikään ei kiinnostanut, olin kokoajan väsynyt, lintsasin, en saanut koulussa asioita aikaiseksi ja ennen kaikkea pelkäsin kouluun menemistä, sillä se oli täynnä kiusaajia.

      Jotenkin ihmeen kaupalla pystyin sinnittelemään amiksen kolmannelle vuodelle saakka, sillä minulla oli kaikesta huolimatta pari luokkakaveria ja yksi hyvä ystävä toisessa koulussa, joka oli lähes aina tukenani lukuunottamatta erästä välirikkoa. Kolmannen vuoden aikana muunmuassa yksi toinen hyvä kaverini oli kertonut ettei tahdo olla kanssani tekemisissä huonon maineeni vuoksi, vaikka muuten olin kuulemma hyvä tyyppi. Tiedättekö kuinka tuon kuuleminen otti sydämestä? Masennuin entisestään niin pahaan jamaan että senaikaisella psykiatrilla johon vanhempani olivat minut pakottaneet 2-vuonna, suunniteltiin ja haettiin minulle ammatillinen kuntoutus. Ilman sen onnistumista en olisi saanut suoritettua kouluani loppuun, enkä ehkä olisi tässä. Niin tärkeä se minulle oli.

      3-vuoden loppu häämötti, ja olin osittain toiveikas - viimeinkin tämä päälle kolmen vuoden piina loppuisi. Valmistujaisjuhlat tulivat ja menivät, minä olin valmis puuseppä. Vaikka koulu loppui, ei se silti tietänyt mitään hyvää - syrjiminen jatkui entistä pahempana. Jopa naapuripaikkakuntalaiset tiesivät minut. Aloin syrjäytyä huolella. Aloin pelkäämään ihmisiä, ja ensimmäistä kertaa elämässäni vietin kesän lähes kokonaan kämpässäni neljän seinän sisällä.

      Sama linja on jatkunut tähän asti noin nelisen vuotta valmistumiseni jälkeen, sillä olen nyt 23-vuotias syrjäytynyt nuori, vailla työpaikkaa ja sosiaalisia suhteita. Jotkin työkkärin orjatoiminnat olen joutunut käymään läpi. Onneksi niissä ei kuitenkaan ollut saman meno, olimmehan kaikki sielä samassa jamassa.

    • SamppaYsi4

      Olen julkaissut kirjoitukseni aiemminkin netissä ja saanut siihen kannanottoja muilta nuorilta. Nykyisin käyn terapiassa, mutta häpeän avautua aiheesta terapeutilleni. Olen jumissa tässä kaupungissa näiden ihmisten keskellä vailla toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Kiitos kun jaksoit lukea.

      • Mattikimi

        Onko mahdotonta kokeilla jotain uutta kaupunkia? Se ratkaisi vastaavat ongelmat kohdallani.


    • rohkeutta_toivoen

      Uudet tuttavat ja uusi ympäristö voisivat tuoda vaihtelua parempaan suuntaan. Voisit löytää itsellesi parempaa, kun jätät tuon typerän ympäristön taaksesi. Ei kannata jäädä "tuleen makaamaan".

    • kiusataankivasti

      Kiusaaminen on varmaan ihmisen ja eläinten ainakin koiran perustarve. Koirani virnistää sitä leveämmin mitä tärkeämmän tavaran se saa nyysittyä minulta vaikka makkaravoileivän ja mitä kiukkuisempi olen sille. En minä voi olla sille kauan vihainen kun se on niiin ihana heiluttaa häntää ja nuolasee naamaa sen näköisenä että enhän minä mitään ole tehnyt , kun alan huutamaan sille. Siksi olisi kiva kun kiusaaminen muuttuisi positiiviseksii meinaan siis sellaiseksi ettei jotakin ujompaa ja köyhempää pilkata ja nujerreta ja naureskella ja unohdeta yksikseen ulkopuolelle vaan ikäänkuin jotenkin kivasti kiusattaisiin mukaan porukkaan ei annettaisi jättaytyä pois niin että tulisi tunne oon okei ja tässä porukassa on mukavaa nää on kivoja kavereita. Ainakin näissä oppivelvollisuuspaikoissa ja työssä just missä on pakko olla pitäsi keljujulmailkeäkiusaaminen olla täysin ihan kokonaan pois kitketty. Vapaallahan sitten on paljon helpompi valita seuransa olla vaikka rauhassa yksikseen ja puuhailla jotakin mistä pitää, jossain vaiheessa kuitenkin jonkun kivan samanhenkisen kaverin tapaa ja tutustuu niin sekin on sitten mukavaa vaihtelua. Mutta on se vaikeaa varsinkin jos kotonakin kiusataan ja jos on lapsi niin ei ole vielä oppinut keinoja pitää puoliaan tai jos toiset on isompia niin ei pysty ja jos kukaan ei auta. Olen jo aika vanha ja kyllä minua vieläkin kiusataan ja minun keinoni on vaan vältellä sellaisia tilanteita jossa on ihmisiä jotka kiusaavat minua ja jos on pakko olla sellaisten ihmisten kanssa niin sitten vaan yritän kestää.Puolustaudun sellaisillla keinoilla kun pystyn välillä aika ilkeästikin kun koen olevani nurkkaan ahdistettu. Yritän saada elämääni mahdollisimman paljon sellaista että koen että on mukavaa ja turvallista olla ja hyvä olisi jos voisi ainakin joskus olla jotenkin toiselle avuksi, siitä tulee itselle hyvä mieli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4823
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      96
      4603
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      620
      4204
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3177
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2711
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2213
    7. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      222
      2182
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      348
      2168
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      31
      1797
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1512
    Aihe