Osakeyhtiön hallituksen varajäsenen vastuut

Kiinnostaisi_tietää

Moi,

Jos perustaa osakeyhtiön yksin ja tämä ainut osakas on myös hallituksen ainoa jäsen, niin ymmärtääkseni hallituksen jäsenellä on oltava varajäsen. Mitkä ovat tämän varajäsenen vastuut ja velvoitteet? Joutuuko hän edesvastuuseen jos osakas sössii jotain?

Tämä kysymys tuli esille työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Toivottavasti joku asiaa paremmin tunteva vaivautuu vastaamaan :-)

9

1278

Vastaukset

 • Moi,

  Olettamasäännösten mukaan, jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme varsinaista jäsentä, hallitukseen on valittava myös vähintään yksi varajäsen. Yhtiöjärjestyksessä voi toki olla määräyksiä, jotka velvoittavat valitsemaan hallitukseen joko enemmän tai vähemmän varsinaisia ja varajäseniä - esim. hallituksen muodostavat kymmenen varsinaista jäsentä ja näiden varajäsenet.

  Hallituksen vastuulla on huolehtia mm. yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa lisäksi siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

  Hallituksen varajäsenen vastuu on lähtökohtaisesti pienempi kuin varsinaisella jäsenellä, sillä varajäsen osallistuu yleensä vain tilapäisesti hallituksen toimintaan. Toki silloin, kun varajäsen osallistuu toimintaan varsinaisen jäsenen sijaan, häneen kohdistuu periaatteessa samat vastuut kuin varsinaiseenkin jäseneen.

  • Kiitos vastauksesta!


  • Sen verran täsmennän, että niin pitkään kun varsinainen hallituksen jäsen hoitaa tehtäväänsä, ei varajäsenellä ole minkäänlaista vastuuta mistään mutta jos hän joutuu astumaan varsinaisen jäsenen tilalle, vastaa hän tietysti täysimääräisesti kaikesta siitä mistä varsinainen jäsenkin vastaa.


  • Ok, kiitos tarkennuksesta!


 • Entäs, jos irtisanoutuu varajäsenyydestä heti, kun on riski joutua oikeasti tekemään hallitushommia? Voiko niin välttää kaiken vastuun?

  • jos ett mene tekemään /päättämään mitään hallituksen palavereihin, niin miten voisit sitten vastata mistään asiasta....


  • Niin, ja yritykselle luottotietoihin negatiivinen merkintä: ”puutteellinen hallinto”...


 • Kuten tulikin selväksi, ei suoranaista vastuuta ole varajäsenellä, mutta pitkän viitaan saa silti harteilleen. Tämän asian opin oman kokemuksen kautta kun perustin itselleni Oy:n pyörittämään nykyistä työtoimintaani. Kaikki meni siihen asti hyvin kunnes halusin avata pankkitilin firmalle, en saanut tiliä mistään suuresta pankista koska olen ollut maksuvaikeuksiin joutuneen Oy:n hallituksessa (Liiketoiminta loppunut 2009, kaupparekisteristä poistettu 2018 ja uusi Oy perustettu 2019). Näin vaikka olen pankkini Premium jäsen, reilusti yli 100 000 vuodessa tienaava ja ollut pankkini pitkäaikainen ns. hyvä asiakas (Paljon lainoja ja tapahtumia).

  Tilin sain ns. pikkupankista ja kaikki ok, mutta ihan vaan muistutuksena, että monilla valinnoilla voi olla kauaskantoisia ja jopa absurdeja seurauksia.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  48
  1324
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  670
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  31
  555
 4. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  86
  474