Osakeyhtiön hallituksen varajäsenen vastuut

Kiinnostaisi_tietää

Moi,

Jos perustaa osakeyhtiön yksin ja tämä ainut osakas on myös hallituksen ainoa jäsen, niin ymmärtääkseni hallituksen jäsenellä on oltava varajäsen. Mitkä ovat tämän varajäsenen vastuut ja velvoitteet? Joutuuko hän edesvastuuseen jos osakas sössii jotain?

Tämä kysymys tuli esille työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Toivottavasti joku asiaa paremmin tunteva vaivautuu vastaamaan :-)

9

4601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AWB

      Moi,

      Olettamasäännösten mukaan, jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme varsinaista jäsentä, hallitukseen on valittava myös vähintään yksi varajäsen. Yhtiöjärjestyksessä voi toki olla määräyksiä, jotka velvoittavat valitsemaan hallitukseen joko enemmän tai vähemmän varsinaisia ja varajäseniä - esim. hallituksen muodostavat kymmenen varsinaista jäsentä ja näiden varajäsenet.

      Hallituksen vastuulla on huolehtia mm. yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa lisäksi siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

      Hallituksen varajäsenen vastuu on lähtökohtaisesti pienempi kuin varsinaisella jäsenellä, sillä varajäsen osallistuu yleensä vain tilapäisesti hallituksen toimintaan. Toki silloin, kun varajäsen osallistuu toimintaan varsinaisen jäsenen sijaan, häneen kohdistuu periaatteessa samat vastuut kuin varsinaiseenkin jäseneen.

      • Kiinnostaisi_tietää

        Kiitos vastauksesta!


      • 533535

        Sen verran täsmennän, että niin pitkään kun varsinainen hallituksen jäsen hoitaa tehtäväänsä, ei varajäsenellä ole minkäänlaista vastuuta mistään mutta jos hän joutuu astumaan varsinaisen jäsenen tilalle, vastaa hän tietysti täysimääräisesti kaikesta siitä mistä varsinainen jäsenkin vastaa.


      • Kiinnostaisi_tietää

        Ok, kiitos tarkennuksesta!


    • Anonyymi

      Entäs, jos irtisanoutuu varajäsenyydestä heti, kun on riski joutua oikeasti tekemään hallitushommia? Voiko niin välttää kaiken vastuun?

      • Anonyymi

        jos ett mene tekemään /päättämään mitään hallituksen palavereihin, niin miten voisit sitten vastata mistään asiasta....


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Niin, ja yritykselle luottotietoihin negatiivinen merkintä: ”puutteellinen hallinto”...


    • Anonyymi

      Kuten tulikin selväksi, ei suoranaista vastuuta ole varajäsenellä, mutta pitkän viitaan saa silti harteilleen. Tämän asian opin oman kokemuksen kautta kun perustin itselleni Oy:n pyörittämään nykyistä työtoimintaani. Kaikki meni siihen asti hyvin kunnes halusin avata pankkitilin firmalle, en saanut tiliä mistään suuresta pankista koska olen ollut maksuvaikeuksiin joutuneen Oy:n hallituksessa (Liiketoiminta loppunut 2009, kaupparekisteristä poistettu 2018 ja uusi Oy perustettu 2019). Näin vaikka olen pankkini Premium jäsen, reilusti yli 100 000 vuodessa tienaava ja ollut pankkini pitkäaikainen ns. hyvä asiakas (Paljon lainoja ja tapahtumia).

      Tilin sain ns. pikkupankista ja kaikki ok, mutta ihan vaan muistutuksena, että monilla valinnoilla voi olla kauaskantoisia ja jopa absurdeja seurauksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      317
      3616
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      55
      1232
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      189
      1187
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe