Perintöveroa pitäisi muuttaa

Että-näin-sit

Hiukan kävi kaveria sääliksi perintöveron takia. Kaverin suvulla on ollut kohta sata vuotta noin 50 ha kokoinen metsätila ja siinä yhteydessä vanha maatila joka ei ole ollut toiminnassa 40 vuoteen. Monen mutkan kautta tila päätyi kaverin vanhemmille n. 30 vuotta sitten, kun nämä perivät sen puolestaan kaverin isoäidiltä. Joka kerta tilasta on maksettu perintöveroa. Aikoinaan tilan metsät on ostettu ja liitetty tilakokonaisuuteen ja loput ollu alkujaan suvulla. Kaveri ja tämän vanhemmat ovat olleet aina ulkopuolisella töissä eivätkä ole olleet yrittäjinä. Kaverin isä kuoli muutama kuukausi sitten ja äiti pari vuotta sitten. Sääliksi käy kun kaveri joutuu maksamaan yli 200 000 € perintöveroa ja joutuu ottamaan lainan pankista siitä selvitäkseen. Sillä varsinaisella metsämaalla ei niinkään ole arvoa ja siitä ei pysty lohkomaan tontteja joille saisi rakennusluvan, joten hinta hehtaarilta on huono. Eikä hän ole joka vuosi hoitanut metsää ja laittanut rahaa kiinni taimikoiden perkauksiin, jotta voisi sukunsa maista luopua. Varsinainen sukutila on arvokkain, sillä tilalla on n. 100m järvenrantaa. Lisäksi tilalla on useampi kiinteistö, mutta ne ovat rapistuneita hirsihökkeleitä jotka ovat vaatineet vuosittaista huoltoa. Tuntuu pahalta, sillä kaveri ja tämän vanhemmat ovat pienistä palkoistaan vuosien saatossa korjailleet tilan rakennuksia ja yrittäneet pitää kaiken kunnossa. Sen takia tilan arvo onkin korkea ja lisäksi se on lähellä kehä III:sta.
Keveria suoranaisesti vituttaa, kun hän on omilla rahoillaan pitänut yllä sukutilaa... korjaillut, maksanut sähköt ja kiinteistöverot yms. Tila itsessään ei ole tuottanut vuosikymmeniin mitään. Metsistäkään eivät ole saaneet tuloja 15 vuoteen, mutta rahaa on mennyt hoitotöihin, kun suurin osa lohkoista on varttuneita taimikoita.
Kaveri sano, että hänen tuloillaan (n. 1700€/kk) hän joutuu maksamaan lainaa ja korkoja takaisin pankille seuraavat 24 vuotta ja hän on nyt 52. Toinen vaihtoehto olisi luopua tilasta ja metsistä, mutta kaverilla ei ole omaa asuntoa, joten hän joutuisi menemään vuokralle.

Perinövero on ideaalisesti ehkä epäoikeudenmukaisin vero. Kuvittele nyt... Ensin sinä hankit jotakin josta maksat veroa. Sen jälkeen maksat tasaisesti veroa jotta saat pitää omaisuutesi. Kun ostat lisää tai kunnostat, joudut maksamaan veroa taas. Jos sinulla on mahdollisuus saada tuloa ostamastasi maasta/omaisuudestasi, maksat tuloveroa. Ja lopulta kun haluat jättää jotakin lapsillesi, he joutuvat maksamaan perintöveroa. Ja mikäli he myyvät maata kattaakseen perintöveron, joutuvat he maksamaan siitä kolmanneksen tuloveroa.

Ne ihmiset jotka eivät joudu maksamaan perintöveroa pienen perinnön takia, eivät pidä sitä ongelmana. Ne joilla on tuottoisat yritykset tai paljon arvokasta maata, pääsevät siitä yli. Mutta entäs kaverini kaltaiset "väliin putoajat"? Niin kauan kun muistan, hän on elänyt kädestä suuhun. Ei 20 vuotta uudempia autoja, ei omaa osaketta tai asuntoa, ei edes kesämökkiä tai omaa saunaa. Ja kun hän vihdoin "sai" oman paikan, ei se ole muuta tehnyt kuin vienyt rahaa. Ja pitääkseen suvun maat, on hänen maksettava elämänsä isointa lainaa lopunikänsä. Että näin tapahtui kaverille, joka ei ole koskaan valtiolta saanut mitään, mutta on maksanut kiltisti pienestä palkastaan veroja koko ikänsä.

Että hyvää jatkoa vaan teille vitun onnekkaille ja täydellisille ihmisille, jotka puhuvat perintöveron puolesta.

24

2598

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sääliä_miljonäärille

      Veron määrästä päätellen tilan arvo on 1,3 miljoonaa. Myymällä tarpeettoman tilan kaverisi ratkaisisi taloudelliset ongelmansa ja eläisi turvattua elämää loppuikänsä. Mutta jos tilan omistaminen on noin tärkeää, niin omahan on valintansa.

      Kyllä minusta on ihan kohtuullista, että miljoonaperijä maksaa jonkinlaista veroa ilmaiseksi saamastaan jättipotista. Muuten sen veron joutuu maksamaan joku köyhempi jostain muusta tulosta.

      • muutetaan

        nyt on kansalaisaloite.fi ; ss aloite että perintövero pois. kerro kaikille jakaa facebookiss linkin että koko Suomi sais tietää!!! itse olen kiroillut toi kauan aikaa ruotsiss poistettu v04 norjassa v14.


      • ymmärrän-hyvin

        Helppo on ulkopuolisen sanoa, kun ei ole itse tehnyt tikkua ristiin minkään eteen. Jos toinen on kituuttaen elänyt ja yrittänyt pitää huolta perheensä tilasta, niin on hohtuutonta ehdottaa myymistä. Eikä se omaisuus ole rahaa. Tunnen muutamia joilla tilan "arvo" yli puoli miljoonaa, mutta ei se helppona elämisenä näy. Ihmiset näkevät aina ulkokuoren, mutta jos joutuisivat vuoden pitämään paikkaa pystyssä pienillä tuloilla, niin kyllä tulisi äitiä ikävä. Varsinkin jos paikkaan sisältyy muistoja ja ylläpitoon on nähty vaivaa vuosien ajan, niin ymmärrän kirjoittajan kaverin tilanteen täysin. Onneksi itsellä ei ole kuin oma osake kerrostalossa.


      • Pääoma_vapaaksi
        ymmärrän-hyvin kirjoitti:

        Helppo on ulkopuolisen sanoa, kun ei ole itse tehnyt tikkua ristiin minkään eteen. Jos toinen on kituuttaen elänyt ja yrittänyt pitää huolta perheensä tilasta, niin on hohtuutonta ehdottaa myymistä. Eikä se omaisuus ole rahaa. Tunnen muutamia joilla tilan "arvo" yli puoli miljoonaa, mutta ei se helppona elämisenä näy. Ihmiset näkevät aina ulkokuoren, mutta jos joutuisivat vuoden pitämään paikkaa pystyssä pienillä tuloilla, niin kyllä tulisi äitiä ikävä. Varsinkin jos paikkaan sisältyy muistoja ja ylläpitoon on nähty vaivaa vuosien ajan, niin ymmärrän kirjoittajan kaverin tilanteen täysin. Onneksi itsellä ei ole kuin oma osake kerrostalossa.

        Raha on väärässä paikassa kiinni, jos joku omistaa miljoonan arvoisen tilan ja on silti koko ajan rahavaikeuksissa. Eihän tuollaisessa elämässä ole mitään järkeä.


      • kyu14

      • toteaja-

      • IhmetellenXX

        Mutta kun vero pitää maksaa ensin. Ennenkuin saat mitään realisoitua rahaksi. Siinä on se ongelma.

        Pienemmässä muodossa taviksilla menee niin että vanhemmista toinen kuolee ja leskellä on oikeus jäädä asunto-osakkeeseen tai taloonsa loppuun asti.

        Vasta sitten sen voi realisoida rahaksi, vaikka eläisi leski 20, mutta vero menee heti.


      • Tarkistakaa_itse

        Vaikka olisi kuinka 1,3 miljoonaa niin milloin saat realisoitua sen rahaksi? Veroon pitää löytyä rahat heti!


    • muutetaan

      kansalaisaloite.fi siinä nyt nimikeräys osallistu, kerro kaikille, jakaa linkin facebookissa!!!

      • 435345

        Aika paksu provon tuoksu tuossa aloituksessa....taitaapa olla aloittajan omasta mielikuvituksesta raavittu - on siinä niin paljon ristiriitaisuuksia.


      • 6797654

        Aloitus on täyttä provoilua....


    • HuhHuuuuta

      Heehaaa. Aloittaja jauhaa täyttä skeidaa. Tilan arvo ei ole lähelläkään edes kirjoittajan mainitsemaa perintöveron määrää (200 000 euroa). Jotain rotia paskanjauhantaankin.

      Perinnöt ovat Suomessa hyvin lievästi verotettuja. Alle 20 000 euron perinnöstä ei makseta veroa lainkaan!

      40 000–60 000 euron perinnöstä maksetaan veroa alarajan kohdalla 1 500 euroa ja ylimenevästä osasta 10 prosenttia. 60 000–200 000 eurosta alarajan kohdalla 3 500 euroa ja ylimenevästä osasta 13 prosenttia.

      200 000–1 000 000 euron perinnöstä maksetaan alarajalla 21 700 euroa ja ylimenevästä osasta 16 prosenttia.

    • Ei_Kuoleman_verolle

      Toinen vanhemmistani kuoli vuosi sitten yllättäen minä olin tulloin työtön. Tuli 75000e perintöveroa puolen vuoden jälkeen maksettavaksi. Jouduttiin myymään omaisuutta joka ei ollut helppoa koska lainaa en olisi saanut. Yhtään euroa en ole saanut koska vanhemmillani oli hallintaoikeustestamentti...

      Myös tuttuni joutui isoihin velkoihin perintöveron vuoksi 5 vyotta sitten ja velkaa on vielä paljon. Pankista hän ei lainaa saanut koska oli silloin työtön.


      Kerrankin hyvä kansalaisaloite!

      • 46465456

        Kiitä tuosta vanhempiasi - älä yhteiskuntaa.


      • Airi_m
        46465456 kirjoitti:

        Kiitä tuosta vanhempiasi - älä yhteiskuntaa.

        Vanhemmillahan on täysi oikeus hallita omaa omaisuutta. Perintöverohan se ongelma on. Se tulis ehdottomasti poistaa!


    • Mart1n

      Hyvä Kansalaisaloite! Perintövero on nimenomaan juuri vähävaisille ongelmallinen vero!

    • Tunnen tuon perintöjä kadehtivan porukan tosi hyvin . Vanhempani kuolivat vuonna 1986 ja 1992 vuosina jolloin Suomi oli taloudellisilla vaikeuksissa. Silloin lapseni olivat työssä firmoissa jotka tekivät konkursseissa. Silloin valtio myi omaisuutta auttaessaan kansalaisiaan. Silloin saadessani perinnön perustivat kaikki lapseni oman yrityksen kun jaoin perintöni edelleen. Olen joutunut vuosia kuuntelemaan tuota itkua, kun ei meillä koskaan mitään. Ei minullakaan ollut niihin aikoihin kun maksoimme asuntolainojamme. Kaikki on suhteellista.

    • Kultalusikka

      Miksi ihmeessä joidenkin pitäisi saada kasvatettua omaisuutta ilman veroja?

    • Tottottt

      Valtio leikkaa eläkeläisiltä ja sairailta viimeisen 50e ja isot perinnöt pitäisi olla verovapaata.
      Joku roti tähänkin. Perintöveroja pitäisi korottaa kun valtio tarvitsee rahaa.
      Asunnon arvon n. 200 000e pitäisi olla verovapaata mutta siitä ylöspäin varsinkin suurien perintöjen veroja pitäisi korottaa reilusti.

      • omistuksella.on.suoja

        Ja millä perusteella valtiolla on oikeus perintöverotuksella varastaa kansalaisiltaan perustuslain turvaamaa yksityisomaisuutta, jonka pitäisi siis olla täysin yksiselitteisesti suojattua?

        Kummallisia ovat (lähinnä vasemmiston) ajatukset siitä, että valtiolla olisi muka jonkinlainen moraalinen oikeutus viedä kansalaistensa omistamaa varallisuutta.


      • 43657
        omistuksella.on.suoja kirjoitti:

        Ja millä perusteella valtiolla on oikeus perintöverotuksella varastaa kansalaisiltaan perustuslain turvaamaa yksityisomaisuutta, jonka pitäisi siis olla täysin yksiselitteisesti suojattua?

        Kummallisia ovat (lähinnä vasemmiston) ajatukset siitä, että valtiolla olisi muka jonkinlainen moraalinen oikeutus viedä kansalaistensa omistamaa varallisuutta.

        Jos jotain omistaa siitä täytyy maksaa veroa, ei Suomi mikään veroparatiisi ole.
        Jos saat perintöä, se on tuloa ja sitä pitää verottaa kuin muutakin pääomatuloa 30% ylöspäin. Isommissa yli 1 000 000 e perinnöissä se vero pitäisi olla 60- 70% luokkaa.


    • IkääJoOnJaLisääTulee

      Maaseudulla on ongelmana se, että ihmisillä on pienet tulot, mutta omaisuutta myytäessä siitä ei saa mitään, vaikka verotusarvo on kova. Kaupungeissahan omaisuus menee heti kaupaksi. Minullakin on liikerakennus (rakennusvuosi 1974), jonka verotusarvo on 71 000 euroa, mutta myydessä tuskin saa siitä 20 000 euroa. Syrjäkylillä kauppa ei käy. Kun ja jos minä heitän veivini, niin testamentin edunsaaja joutuu todellisiin vaikeuksiin perintoverojen kanssa.

      • Ongelman-ydin

        Perunkirjoituksen yhteydessä omaisuudelle määritellään jokin arvo. Jos siltä tuntuu, on hyvä käyttää arvon määrityksessä ammattilaisen apua esim. kiinteistönvälittäjän arvio. Kuolinpesä voi myös ennalta kaupata kiinteistöä, jolloin korkein tarjous on kiinteistön todellinen arvo. Näin kun sen ilmoittaa verottajalle ja hyvin perustelee, eiköhän se oikea arvo sieltä löydy. Tästä voidaan pyytää myös ennakkopäätöstä ja jos siltä tuntuu, perintöä ei tarvitse ottaa vastaan.

        Miksi sitten arvotonta kiinteistöä ei kannata ottaa vastaan perintönä

        Kiinteistöverostahan ei kokonaan pääse eroon vaikka kiinteistön todellinen arvo olisi 0 € koska maapohjan arvo määritellään kunnan taksoituksen mukaan. Ennemmin kuin perintöverosta kannattaisi murista kiinteistöverosta.


    • PerintöveronsaMaksanut

      Perintö on ihan yhtälailla tuloa kuin mikä muukin tulo ja etenkin rintaperillisen perintövero on muihin tuloveroihin verrattuna vähintäänkin suopea kuten muukin perintövero. Nämä edellä kerrotut kauhuskenaariot on kuulopuheita ja provokaatiota. Vain erittäin harvoin tulee eteen tilanteita, jossa perintöveron maksaminen muodostuu mahdottomaksi eikä sitä saada hoidettua normaali järjestelyjen mukaisesti. Äärimmäisessä tapauksessa perintöveroon voidaan hakea jopa vapautusta. Jos perintöveron maksu olisi todellinen ongelma, saisimme kyllä kuulla näistä tapauksista tuutin täydeltä mediassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe