Tohtorista sosionomiksi?

Kyrsiintynyt

Olen ammatiltani tekniikan tohtori ja teen koulutukseni mukaista asiantuntijatyötä määräaikaisessa työsuhteessa. Tämän pätkän loppumisen jälkeen olen harkinnut vakavasti vaihtavani alaa. Pitkät, ylityökorvauksettomat työviikot yhdistettynä kovaan stressiin ovat alkaneet syödä terveyttä. Matkapäiviä kertyy liikaa ja työyhteisössä on ongelmia. Lisäksi haluaisin työskennellä ihmisten, en koneiden kanssa.

Sosionomiopinnot kiinnostaisivat, mutta miten niihin voi saada tukea? Odotanko, että jään työttömäksi ja yritän saada veivattua TE-toimistolta luvan opiskella työmarkkinatuella? Vai miten kuvio toimii? Yritin katsella monesta paikasta ohjeita, mutta mitään selkeää ei sanota missään. Onko alanvaihto aina tapauskohtaisesti käsiteltävä asia?

8

571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhaan.tohtori

      Heh, ammattina tekniikan tohtori! Onko se ammatti? Minusta se on vain tutkinto ja titteli.

      Viis siitä. Unohda tittelit ja hae ylioppilaiden kanssa ammattikorkeaan. Kelan opintotukea saat kuten muutkin, ellei kaikki tukikuukaudet ole jo käytetty. Jos on, opiskelet työn lomassa tai miten parhaiten taidat. Tuppaa olemaan niin, että opiskelullakin on rajansa. Voi olla, ettei tohtorin uudelleen kouluttamista herkästi tueta yhteisistä varoista.

    • kyborgi_botti

      Kysymällä TE asiantuntijoilta saat varmasti neuvontaa. Selvitä voitko hakea aikuiskoulutustukea opintoihisi ( koulutusrahasto).
      On erilaisia vaihtoehtoja/kanavia opintojen rahoitukseen. Otat pankkilainaa tarvittaessa. Nykyänsä onneksi lainojen korot ovat hyvin alhaalla. https://www.koulutusrahasto.fi/fi/etusivu/
      Sosionomiopinnot voivat olla ihan ok sinulle. Jos siis todellakin olet tekniikan tohtori ?? Yhdistelmä teknologia sosionomia nappaa todella hyvin, koskapa robotiikka yms teknologia tunkee vauhdilla joka paikkaan. Jonkun on osattava viedä robotiikka ihmisten luo. Sinäkin voit olla yksi heistä. Esimerkikki. Robotiikka ja hyvinvointiteknologia ikäihmisten palveluissa on voimakkaasti kasvava bisnesalue. Koneita ja robotteja ja virtuaaliteknologiaa et tule pääsemään karkuun vaikka muuttaisit korpeen asumaan.

    • opintovapaata

      Ota selvää, voitko saada opintovapaata (opintovapaalaki ja asetus) ja onko sinulla mahdollisuus saada aikuiskoulutustukea (koulutusrahasto). Sitten kun olet saanut opiskelupaikan, haet opintovapaata ja opiskelet saaden aikuiskoulutustukea.

      • Luepasaloitus

        Jos on työsuhde loppumassa, pätkätöissä, niin miten voisi saada 2 vuotta opintovapaata? Opintovapaa edellyttää, että on työsuhde voimassa.


    • Sosiaaliohjaajaksiko

      Työkkärin tuki on aina vähän arpomista, hyvällä onnella hakemus meneekin läpi. Lain mukaan kyllä tulisi kielteinen päätös, koska sinulla on ihan kohtuullinen koulutus jo tehtynä, korkein mahdollinen koko maassa. Jos terveys pettää, voit hakea ammatillisen kuntoutuksen kautta uutta koulutusta, mutta päätös ja perustelut ovat luultavasti samansuuntaiset. Alanvaihdolle on peruste silloin, kun edellisellä alalla työskentely on mahdotonta eli lääkäri sanoo että et siihen enää ikinä tule kykenemään.

      Ja oletko varma tuosta sosionomin eli sosiaaliohjaajan urasta? Miksi et tähtäisi sosiaalityöntekijäksi? Sosionomin työmahdollisuudet ovat kuitenkin aika rajatut, se on suorittavaa työtä, josta on vaikea edetä muualle. Monet heistä tekivät ennen keikkaa sosiaalityöntekijöinä, mutta nykyisin sijaisuuksiinkin vaaditaan riittäviä yliopisto-opintoja. Työmarkkinatkin ovat sosionomeilla heikommat, kun heitä valmistuu todella paljon. Avoimessa yliopistossa voisit tehdä etä- ja iltaopintoina kandidaatin opinnot sosiaalityöstä ja sitten voit hakea maisterihaussa sisään. Kandidaatin opinnoilla voi jo tehdä sijaisuuksia, mutta avoimissa yliopistoissa on eroa: esimerkiksi Jyväskylän opinnot ovat riittävät, Helsingin eivät. Jos jäät työttömäksi, voit suorittaa avoimen yliopiston kursseja vaikka saisitkin kielteisen päätöksen siihen päätoimisen opiskelun tukeen.

      • Kyrsiintynyt

        Kiitos hyvästä vastauksesta!

        Olen aika varma, että sosionomin työnkuva voisi sopia minulle paremmin. Olen haudutellut asiaa jo useita vuosia eli mistään päähänpistosta ei ole kyse. Työ esim. ohjaajana kiinnostaa minua ja siihen sosiaalityöntekijä on ehkä vähän ylikoulutettu. Lisäksi opintojen lyhyempi kesto houkuttelee. Uskon myös, että sukupuolistani saattaisi olla hyötyä työnhaussa, sillä miessosionomeja ei ole yhtään liikaa.

        Jatkan siis asian selvittelyä ja olen yhteydessä työkkäriin ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Aikaa ei ole ihan hirvittävästi, sillä monimuotokoulutuksen haku alkaa käsittääkseni maaliskuun puolessavälissä ja siihen hakuun kiinnostaisi osallistua (jos vain kuviot selviää jotenkin ennen haun loppumista).


    • kohtiunelmia

      Kysy vaan, mutta varaudu henkisesti jo etukäteen siihen, että tuskin tulet saamaan TE-toimistosta myönteistä päätöstä. Todennäköistä on, että et saa mitään päätöstä ennen tämän kevään yhteishakua. Mutta ei se ole este opiskelemaan hakemiselle.

      Haet opiskelupaikkaa nyt keväällä yhteishaussa. Jos kesällä tulee ilmoitus, että sait paikan, niin haet opintotukea. Jos olet tukikuukaudet jo käyttänyt, saat Kelasta kielteisen opintotukipäätöksen. Sen kanssa menet Kelaan toimeentuloluukulle ja jos ei muuta tuloa ole, saat toimeentulotukea. Jos taas kesällä tulee ilmoitus, että et saanut opiskelupaikkaa, niin harkitse avoimen AMK:n opintoja.

      Jos olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, niin avoin AMK tai avoin yliopisto voi olla taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto joka tapauksessa. Valitse sellaisia kursseja, että ne voi myöhemmin hyväksilukea tutkintoon. Useissa AMK:eissa on myös avoimen väylä, eli jos suoritat ensin avoimessa 60 op hyvillä arvosanoilla, sinut voidaan ottaa opiskelijaksi sen jälkeen ilman pääsykoetta,

      Hyvällä opiskelutekniikalla ja joidenkin aineiden hyväksiluvuilla voit saada AMK-tutkinnon suoritetuksi jopa alle kahdessa vuodessa. Jos oikeasti haluat sosionomiksi, niin kyllähän sen ajan elämisen voi rahoittaa vaikka pankkilainalla. Opinnot itsessään ovat kuitenkin maksuttomia. Yksi vaihtoehto on tietysti myös hankkia jokin sellainen vakituinen työpaikka, josta voi vuoden kärvistelyn jälkeen jäädä opintovapaalle.

      • Kyrsiintynyt

        Tuo avoin AMK oli hyvä ehdotus. Ansiosidonnaiseen on kyllä oikeus ja tulotaso tulee silloinkin olemaan ihan kelvollinen. Äkkiseltään arvioituna hyväksilukuja tulee lähes 40 opintopistettä, mikä lyhentää opintoaikaa yli puoli vuotta. Sitten jos vielä saisi käytyä harjoittelujaksoja kesällä, niin 2,5 vuotta ei ole utopiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1651
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe