Metsänparannusta.

waginiumvidisidaea

v1965 kesällä olin valvomassa Oulumetsänparannuspiirin metsäojitusaurausta, urakoitsijana oli Suomen Raivaus ja ojitus joka oli kilpailutuksessa tarjonnut edullisen 0,11mk/jm hintaan, hanke sisälsi 135 km metsäojan aurausta, auraa vedettiin billarilla ja vinssattiin vinssillä aina sinkin pituuden mittansa ja jned.
Homma sujui kyllä, mutta tässä tapauksessa urakka alkoi "kusemaan ja hermot billarikuskilla ja hänen pomollaan, joka hoputti enemmä ja enemmän ojametriä vetää pv,ssä.
Olisivat varmaan vetäneetkin auraa maatamyöten, että vain sammalta vain näykkinnyt, mutta minä asetin monesti pvsä syvyystapin, että ojamitat syvyys ja leveys kontra ojamaat sivulle eikä reunalle, samoin leikkaukset joita huonon ojitus-suunnittelun vuoksi oli paljon piti myös tehdä, auran siipipuut kului ja ne piti uusia aikajoin, että maat siirtyi etäälle ojan reunamaita ojaan puristamasta.
siinä se pienen"nokkapokka peluussa kesä kului kunnes "bongobomgorumppu kuuluutti, että billarikuski oli majapaikassaan aikonut minut tappaa, no, minä otin 7x62millisen selkääni kun jo syksy oli ja metsästysaika, niin sitä sitten aurattiin ja minä "valvoin, ettei tullut häiriöitä, Oulun pomo joulun alla teki tiliä niin nakkasi vähän" hyvänmiehenlisää.(ei niin paljon kuin Attelle)

12

857

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HyvätTyöt

      Kyllähän tuo auraus oli juoksumetriä kohti aika edullista11 sillosta penniä metrille. Muistat varmaankin hiukan väärin tuon pillari virman nimen? Minä muistelen, että nimi oli: Suomen pellonraivaus Oy. Vanhaan aikaan ei ollut vielä kaivinkoneet kehittyneitä. Caterpillarit joita käytettiin ojanvetoon olivat yleensä seiskapillareita, jossa oli vinssi perässä. Pillari ajoi sinkin suoraksi ja sitten ankkuroi itsensä painamalla puskurin syvälle maaperään ja vinssin voima oli "hirmuinen". Aura tuli, kuin kissanpentu voiman perässä.

      Kyllähän tuo ojitus lisäsi pitkässä juoksussa eninten metsän kasvua ja Suomen vaurautta. Toivoa sopii, että äänestäjät jotka ovat kappaleluvulla laskien siirtyneet kaupunkeihin, eivät nyt pilaisi hyvien töiden hyödyntämistä.

    • ilimojasinne

      Kiva kun vastasit, ajattelin ettei kukaan ole kiinnostusta moiseen.
      Firma toisiaan oli miten sanoin ja menikin sillä urkalla mistä kerroin konkkaan.
      Tunnen myös sanomasi Firman ja se se ei tapauksessani ollut.

      • Anonyymi

        Tuoreessa Hankintavinkki lehdessä on Oy J-Trading Ab: n historiaa ja sen aikaisemmat omistajat ovat olleet osakkaana tosiaankin Suomen Raivaus ja Ojitus Oy nimisessä, jonka toiminta loppunut vuonna 1965. Kuvakin on kahdesta isosta pillarista vinssillä varustettuna jossain Pohjois- Pohjanmaalla. Luulisi että mikäli urakkatarjous on laskettu huonon ojitussuunnitelman pohjalta, leikkauksista olisi saanut lisähintaa.


    • puujalkasuomi

      ko metsäojitus-joka jatkuu tänäänkin, oli käänne Suomen metsien kasvulle, tosin on sanottava, että "paikkapaikoin jopa 20-30 % ojitettiin kasvamattomia #kurjenlaitumia, mutta rapatessa roiskuu, hakatessa lastut lentää, Suomen metsät kasvaa tänään historiaallisesti katsoen huippua, tosin on sanottava, että nyt EU sotkee Suomen yksityis-metsien tuoton hyödyntämistä siksi, kun EU Herrat ei osaa eikä tiedä mitään metsien hoidosta, siis Suomen metsien hoidosta, ovatten saaneet päähänsä, että Suomen metsien hakkuita on torpattava, että keskisen -euroopan ja entisen Neuvostoliiton alusmaitten teollisuuden- saastemyrkyt pitää pesettää Suomen metsillä, koska kasvua on ja neulasmaton tuotto, se joka pesee ilmansaastetta, on huippua, hyvän ja erittäin pitkäjänteisen metsänhoidon ansiosta.

      • MaailmanSivu

        Ainahan tulee eriasteisia epäonnistumisia. Pitääkin nähdä ja erottaa toisistaan olennainen ja epäolennainen.
        Osaran aukkoja haukuttiin aikoinaan m.m. sillä, että kynnetty tunturinrinne valuu kaatosateilla alas. Linja-autoittain käytettiin esim. koululaisia tutustumassa aina samaan epäonnen paikkaan. Sitä toimintaa tehtiin monta vuotta. Totuus oli kuitenkin, että kynnetyistä Osaran aukeista epäonnistui vain noin 2 - 3 % prosenttia.

        Toinenkin uhka nähtiin noihin aikoihin: Tundra siis ikirouta laajenee, kun puiden lämmönvastaanotto loppuu. Sammalen alle muodostuu pysyvä jää, joka ei koskaan sula. Verratiin puista metsää "keittolevyn" pohjaan, jossa poimut ottaa vastaa enemmän lämpöä kuin sileä kattilan pohja.

        Nyhän on taaskin uusi uhka, kuulemma ilimat kylymenemisen siaan lämpeneekin?? Onhan näitä uhkia ollut maailman sivu.


    • jatämätarinaontosi

      Totta turiset, #Tundrasta luin, että ikirouta sulaa ja Mammutit paljastuu, tietävätmiehet meinaavat ottaa jäätynyttä mammutin solua ja asettaa naarasnorsun kohtuun, sitte tietennii tulee norsumammutteja, toinen vakavampi uhka on kuulemma ikirouta se päästää sulaessaan metaanikaasua ilmastoon, joka on niin myrkkyä, että jos ajautuu asutustaajamaan niin kaikilta huokovilta henki pois.
      kolomas uhka lämmön nousussa kuulema, että napajäätiköt sulaa ja merivesi nousee Helsingin torin kalakauppiaille vieden kalat mereen.
      Metsäpoliitiikka oli vielä 60-70 luvallakin Metsäpoliisi-politiikkaa, metsänmyynti-sanktioita tuli taisi joku jopa linnatuomion saada, mutta ei muistaakseni käynyt istumassa, kun ei ollut totellut paikallista Metsälautakunnan heran komentoja, oli kai ainaisessa rahan nuusassa myynyt isot jättäen pienet kasvamaan, nykyisin juuri niin pitääkin , vanha pois että nuoripuusto saa valoa ja ravinnetta, menetelmää kutsutaan "yläharvennukseksi-jatkuvan kasvatuksen menetelmä, siitä saa pientä tulovirtaa kun ei kerralla sileex hakata, tai aina tilanteen mukaan.
      60-luvulla oli sitten se Metsän tuho "valkoinen valhe joka piti jos ei samanapäivänä kun Metsälautakunnan Herra sen tituleerasi, niin nousuviikolla viimestään kaikki tukkikoivut kentään säälimätä,kyllä monet metsättömät sai hyvää polttopuuta taisivat myydäkin, vaikkei metsää omistanutkaan .
      Sitten oli vielä Lautakunta korkeassa veisuussdaan , että näreen taimet tukkiasteen Mäntyvaltaisesta metsän pohjasta repiä juurineen irti, kyllä ihmettä riitti vaan kunsanoi, että Metsälautakunta käski niin tupinat loppui ja jalat löi setsuuria pelosta joutua Linnaan, siis Pelsolle, tai äänekkäämmät Kakolaan!
      Lautakunnan Herrat mieltyi ajelemaan Saab-99 ja takakontin peltissä 2metrin piiska vaikkei ollut ratiookaan, kun Poliisillakin oli, siinä kylänraitin lehmänlypsäjät-metsänomistaja jo autosta näki kuka on Herra! ja lakki päästä!

    • RehellisetPuurtajat

      Ajat muuttu, uhkatkin, ennen oli virallisena pelkona kylmeneminen, nyt lämpenemine. Yksi on kuitenkin pysyvää, se on maaseudun omalla järellään elelevä juureva talompoika. Metsän hävityksestäkin jossain välissä syyteltiin, mutta perhehän oli elätettävä, ja lapset kasvatettava aikuisiksi. Siinä olikin suuri vastuu, kun rahat eivät meinanneet millään riittää.

      Maaseudun nuorukaiset olivatkin sitten kysyttyä työvoimaa, aikuisiksi vartuttuaan. Kelloon ei oltu totuttu tuijottamaan. Töitä paiskittiin pitkiä päiviä, aloitekykykin oli aivan toista luokkaa, kuin nykynuorisolla. Kaupungeissa varttunut pullamössö sukupolvi ei olisi selvinnyt noista sota-ajan jälkeisistä vaikeista ajoista. Suomi on kiitollisuuden velassa näille köyhille, mutta ahkerille ja rehellisille puurtajille.

    • liikettä

      Kylläpä niin on, sotareissusta selvinneet sanovat samaa, että maaseudulla varttuneet olivat rintamalla työnsä tehneet sen kummenin kantapäitä kopsuttelematta, pienestä pitäen, kun marjastaa ja metsästää niin ei puita pelkää, eikä pimeää metsää isonakaan, kuten "kantapäitten kopsuttelijat, ei olleet raviojan yli pimeään metsään mennä.
      Isäni kertoi, että Saksalainen Majuri oli suu auki ja silmät tapillaan kysynyt #Mistä te tulitte, kun suomalainen partio oli 40 km koukkauksen tehnyt jähnkien kautta heidän eteensä, katkaisten tien ja ottaneet vangiksi, kuten itänaapuri oli käskennyt (oli jo eletty sitä hetkeä)

    • AiheuttivatPolton

      Olihan se lapinsotakin oma lukunsa.
      Saksalaiset eivät halunneet antautua venäläisille, vaan tarkoitus oli siirtyä Norjaan, josta antautuminen tehtäisiin USA:n armeijalle. Venäjälle luovutus olisi ollut miltei varma kuolemantuomio. Entiset liittolaiset istuivatkin joka ilta nuotiolla ja ottivatpa joskus konjamiini ryypynkin. Sovittiin mihin seuraavana päivänä kumpikin osapuoli siirtyy. Sotakaveria ei ammuttu puolin eikä toisin.

      Stalin antoikin sitten määräyksen: Pitää olla vainajia, haavoittuneita, sotavankeja jotka on luovutettava neuvostoliittoon. Sotasaaliskin on luovutettava myös venäjälle. Eipä auttanut Suomella muu kuin vaihtaa lapinsodan johto. Senjälkeen tuli vainajia ja alkoi poltetun maan taktiikka.
      Oikeastaan pitäisi kirjoittaakin lapin sodan histooria totuuspojalle. Venäläiset aiheuttivat lapin polttamisen.

    • StalinjaAatuyli120miljon

      No, kyllä näinkin voi asian johdantaa, tosin sota perustuu molemminpuoliseen hävitykseen, tämäkin "Majuri oli heti sanonut; "elkää luovuttako meitä Venäläisille", se asiahan ei ollut Suomen vallassa enää ollut.
      Semminkään sen jälkeen, mitä Saksalaiset oli Kaunispään laella suomalaiselle partiolle tehneet, ei ole julkaisukelpoista textiä!

      • UudetSukupolvet

        Kaikkijaan kuoli kenties 200-miljoonaa noissa viimevuosisadan sodissa. Olihan noilla Joosepilla ja Aatulla sama oppi-isä Marksin Kaalo. Histooria uudelleen kirjoittamiselle on tosi tarvetta. Valheessa piehtarinti ja voimakkaamman naapurin pelko lienee nyt väistynyt?
        Uudet sukupolvet ovat toivottavasti viisaampia kuin menneet sukupolvet??


    • keneläähännäkee

      Niin luulis, että on sodittu tarpeeksi, mutta uudet sukupolvet ei osaa ottaa opiksi käydyistä sodista, sotia riittää malimanloppuun asti.
      Verronkin, kun tulee robotti-armeija niin inhimillinen kärsimys jäänee pois ja tekniikka ratkaisee, niin ajatteleisin tulevaa.
      Tosin inhimillinen saattaa liittyä häviävän puolelta mukaan, sopimuksethan ei ole pitäneet koskaan ja kaikki konstit voiton tavoittelussa astuu kuvaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2693
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      72
      1452
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      40
      1433
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      30
      1208
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1141
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1089
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe