VOI PYHÄ poro !

oMäättälä

Viime aikojen lehtikirjoittelu on saanut minut epäilemään montaa asiaa. Jopa ihmisen asettaminen porojen alapuolelle on selvä osoitus siitä, että joidenkin aivot eivät pelaa niin kuin pitäisi.
Eräskin väitti, että tiet on tehty poroja, ei ihmisiä varten.

Jotkut väittävät, että jätkä muuttuu poroksi kuolemansa jälkeen. Tuskinpa tuo väite pitää paikkaansa, mutta entä toisinpäin. Ainakin jotkut ovat osoittaneet olevansa henkisesti samalla tasolla kuin nuo räkän rääkkäämät rättirumilukset.

Joka tapauksessa tämä poroasia on selvä osoitus siitä, että olemme pahasti juridisessa pimennossa. Missä on se maalaisjärki, jota kuulemma pitäisi toteuttaa.

Eikö riitä, että autoilijoilla on riesana hirvet ja muut luonnonvaraiset eläimet. Täytyy vielä lykätä ihmisten kotieläimet tien päälle. Entä metsät ja pellot ?

Saanko minä laiduntaa lehmiäni poromiesten pelloilla ? En taatusti. Mutta mikä maailman oikeus poroilla on laskea toukkaläjänsä toisten maille ?

Sitten kun niitä ei saisi edes hätistellä omilta mailtaan pois. Koiran käyttö on suorastaan rikollista. Niin - koiran käyttöhän on - lain mukaan sallittua lähes kaiken omaisuuden vartioinnissa. Eikö pellotkin ole omaisuutta ? Ovatko porot lakien yläpuolella ?

Nehän ovat suorastaan "pyhiä lehmiä". Hah. Ja mekö asumme oikeusvaltiossa ?

9

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erausp

      Onhan sinulla puoluekortti kysy Sipilältäsi?

    • poroporoporohoi

      Sun kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä kalajokiseen oikeustaistelijaan. Taitaa kyllä nyt oleskella maanpaossa Bulgariassa.

    • Lapinnysky

      Hienosti kuvaat poron suojattua elämää. Poro kuolee, valtio maksaa, poro auton alle, vakuutus korvaa ja sinä saat omavastuun kontollesi. Poro kakkii ja pissaa, sinne missä se syö emännän kukat ja mansikan taimet, sinne jättää haisevat käyntikorttinsa. On tuo poro pyhä, mutta liian kallis porottomalle!

      • autoilija1234

        Ja kaikki me maksetaan se. Liikennevakuutuksia porojen takia maksavat kaikki Suomessa.


      • kiehuttaa

        Kyllä teillä valittajilla on asiat hyvin,jostakin poroista joutaa valittamaan. No ehkä se on teille terapiaa...tarpeessa ainakin olette!


      • hohhoijakkaa

        Tulevaa kevättä/kesää odotellen tässä 'valitetaan', paskaperseitä pihat, tiet ja pellot kohta taas tulvillaan. Valittamisen aihetta todella löytyy.


      • Kuusamonporoton
        hohhoijakkaa kirjoitti:

        Tulevaa kevättä/kesää odotellen tässä 'valitetaan', paskaperseitä pihat, tiet ja pellot kohta taas tulvillaan. Valittamisen aihetta todella löytyy.

        Kyllä, ja valittaminen ei ole yhtään turhaa. Kysyppäs Etelä-Suomessa asuvalta, että miltä tuntuisi, jos pihaan tulla tohottaa 30-40 poroa yhtaikaa.


      • Rudolffi
        kiehuttaa kirjoitti:

        Kyllä teillä valittajilla on asiat hyvin,jostakin poroista joutaa valittamaan. No ehkä se on teille terapiaa...tarpeessa ainakin olette!

        Tässäpä sinulle porofani ajattelemisen aihetta. Paliskuntain yhdistyksen tekemä "tutkimus" saattaa häpeään kaiken suomalaisen tutkimuksen. Suomalaista tutkimusta arvostetaan sen luotettavuuden ja eettisyyden vuoksi.

        Väittämällä valittujen viljelijöiden kuulustelua porotuhoasiassa, jossa paliskunta itse on kiistan ammattimainen pääosapuoli, tutkimuksesi, tuottaa Py syvää häpeää koko suomalaiselle tutkijoiden ammattikunnalle.

        Yhdenkään päättäjän ei tule olla niin hölmölästä kotoisin että antaa tuollaisen järjestöpropagandan sumentaa silmänsä jo julkitulleilta epäkohdilta.

        Omituista asiassa on se että aluelehti Koillissanomat ja paikallislehti Iijokiseutu ovat hairahtuneet julkaisemaan Paliskuntain yhdistyksen asiamiehen mielipiteet "Syvätutkimuksina".
        Näin epäeettinen toiminta saattaa myös suomalaisen lehdistön sivustyksen kyseenalaiseksi ja kyseenalaistaa Koillisanomien toimituksen arviointikyvyn ja arvostelukyvyn täysin.

        Poro on tuotantoeläin ja sen paikka on omistajan tarhassa ympäri vuoden. Sieltä ei peto nappaa eikä auto aja yli. Tarhattuna poro saa riittävästi ruokaa, jota ei enää luonnossa riittävästi ole. Tarhan aitaus täytyy olla 2 metriä korkea, jotta poro pysyy sen sisällä. Nykyajan digitekniikka auttaa petojen karkotuksessa. On vain tahdon asia saada porot kuriin maanteiltä, pihoilta, pelloilta ja puutarhoista sotkemasta ja syömästä niille kuulumatonta ruokaa. Turistikin kiittää, kun pääsee poroja silittelemään aidalle ja selfiekuvia nappailemaan. Eikä tarvi turistin pelätä poron juoksevan autonsa alle tai päälle. Valtiokin säästää kymmeniä miljoonia euroja tärkeämpään ja tasa-arvoisempaan rahoituskohteeseen.

        Paliskuntien yhdistyksen asiamies on viime päivinä jakanut paikallislehtiin tiedotetta jossa kerrotaan paliskunnan tehneen "syväkyselyn" 26:lle paliskunnan valitsemalle henkilölle.

        Henkilöiden ilmoitetaan olevan päätoimisia viljelijöitä ja heitä käyttäen tämän paliskunnan tiedotteen on tarkoitus kumota julkisuudessa voimakkaana esiin nousseet poronhoitolakiin liittyvät laajat perustuslain vastaiset epäkohdat, viljelijöille aiheutunut tuho ja haitta sekä lakaista maton alle eettiset kysymykset sekä satojen yksityisten ihmisten yhteydenotot poronhoitolakiin liittyvistä epäkohdista, MTK:n ulos tulo vaatiman lain muutosta toimimattomaan poronhoitolakiin sekä 3300 ihmisen ja järjestön MMM:lle jättämät vaatimukset poronhoitolain uudistamiseksi perustuslain mukaiseksi.

        Jokainen ymmärtää mistä paliskunnan "syväkyselyssä" on kyse. Ei tarvitse olla tutkija ymmärtääkseen että kun otokseen valitaan tietyt ihmiset, kyse ei ole tutkimuksesta.
        Jokainen ymmärtää ettei Paliskuntain yhdistys voi tehdä tutkimusta asiassa, jossa se itse on etujärjestön roolissa peittelemässä toimintansa yhteiskunnalle ja yksityisille ihmisille aiheuttamia haittoja ja kustannuksia sekä häiriötä.
        Osa kuulemiseen valituista viljelijöistä on poronhoitoa harrastavia, eli tavoite heillä osallistua kuulemiseen on sama kuin paliskunnalla. Peitellä ja mitätöidä muualla esiin tulleita epäkohtia ja poronhoidon muille aiheuttamia haittoja.
        Niiden viljelijöiden taas jotka eivät poroja omista, ei voi odottaa millään tavalla kokevan kuulemista tilanteena jossa he uskaltavat kertoa porotuhoista. Tilanne jossa paliskunnan edustajat tulevat heidän kotiinsa nauhurin kanssa asiassa. jossa paliskunta on kiistan virallinen osapuoli ja oman edun lobbaaja, on täysin kohtuuton ja epäoikeudenmukainen paliskunnan kuultavaksi joutuneelle viljelijälle. Mitä uskaltaa yksittäinen viljelijä sanoa paliskunnalle joka tulee viljelijän kotiin mitätöimään porotuhot ja hyväksyy vain oikeanlaiset, paliskunnan etua ajavat "vastaukset"? Puheen nauhoittaminen toimii jo sellaisena pelotteena ettei viljelijän voida katsoa voineet missään tapauksessa puhua luottamuksellisesti porotuhoista kiistan vastapuolen ammattitoimijalle.
        Kaikki tutkimustoimintaa edellyttää ehdotonta luottamusta tutkijan ja haastateltavien välillä. Tutkinus edellyttää myös tukijan ehdotonta puolueettomuutta.
        Nythän niin todellakaan ei ole, joten kyse on jostakin ihan muusta toiminnasta kuin tutkimuksen tekemisestä.


    • KepuLakko

      Ja Keskustapuoleue on valjastettu paliskuntainyhdistyksen taakse.

      Kansanedustajat Ulla ja Niilo on kyntensä näyttänyt. Ei jatkoon ja ei varmasti toistamiseen pääsekkään. Nyt ootta korttinne pelanneet siihe mallii. Turha itkeä kepulla että äänestäkää yli puoluerajojen että edes joku saadaan arkaadialle. TÄMÄ VALHE EI MENE ENÄÄ LÄPI! EI KESKUSTALLE, EI POROILLE!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      325
      2695
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      87
      2022
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1590
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1134
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      992
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      963
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      930
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      863
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      822
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      724
    Aihe