Terapeuttini on outo

liianoutoa

Käyn terapiassa kerran viikossa. Aluksi terapia toimi ihan hyvin mutta terapeuttini on muuttunut oudoksi. Hän ei ohjaa keskustelua millään lailla , ei kysele tarkemmin kun kerron jotain. Kun lopetan puhumiseen hän tuijottaa eikä puhu mitään pitkään aikaan. Silloin kun olen väsynyt eikä mieleeni tule mitään tämä hiljainen tuijottelu on vaivaannuttavaa. Tällä hetkellä masennukseni on pahentunut ja koen ajatuksen terapiaan menemisestä työläänä ja uuvuttavana. Terapian saaminen oli työn takana mutta koen että se huonontaa vointiani. Mulla on taustalla melkoisen vaikeita elämänkokemuksia ja koen että niiden käsittely näin oudon terapian myötä vain pahentaa vointia. En tiedä mitä tekisin. Pitäisikö ottaa yhteyttä terapialähetteen kirjoittaneeseen lääkäriin? Onko kukaan ollut vastaavanlaisessa tilanteessa?

23

857

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysyvä.ei.tieltä.eksy

      Suosittelen että kerrot terapeutillesi, miten koet hänen yhtäkkisen vaikenemisensa ja sen että hänen roolinsa on muuttunut mykäksi tuijottelijaksi, vähän niin kuin tyhjäntoimittajaksi.

      Itse olen terapiassa sanonut kaiken aina suoraan ja arvioinut terapeuttia sen mukaan, miten hän reagoi ja kommentoi kokemustani ja tunteitani. Samalla näissä keskusteluissa itseymmärrykseni on kasvanut kun olen huomannut, mitä asioita siedän ja mitä en, ja tarvittaessa miten voin vaikuttaa asioiden kulkuun oikeaan suuntaan, ja miten en. Selvitetyn tiedon pohjalta voi myös tehdä ratkaisuja harkiten, tosiasioita punniten. Eli paljon paremmin kuin summan mutikassa:)

      Jos sinulla on läheisiä ihmisiä, vierellä kulkijoita, niin tästäkin voi olla hyötyä sinulle: Minä juttelen terapeuttiini liittyvistä asioista myös läheisten ystävieni kanssa, jotta terapia ei vaan pääse jäämään sellaiseksi mystiseksi kahden kaupaksi jossa vahvempi vie heikompaa. Sillä väsynyt mieli alkaa helposti tuntea sokeaa ylikiitollisuutta auttajaansa kohtaan. Potilaan kriittisyys on siis hyvästä! Jos terapeutti ei sitä siedä, on terapia pahasta!

      Sinulle on alussa syntynyt luottamus terapeuttiasi kohtaan, joten rohkeasti vaan, ota mieltäsi vaivaava asia terapiassa käsittelyyn. Jabytheway: Minusta tuo kuulostaa hyvältä sinun kannaltasi, että tunnet ja tunnistat, mikä vaikuttaa sinuun myönteisesti ja mikä kielteisesti. Kauheaa olisi jos vaan tyytyisit zombiena tilanteeseen, mikä mieltä hiertää.

      Huono terapiasuhde romuttaa luottamusta ja syö toivon rippeetkin paranemisen suhteen. Mutta toimiva ja luottamusta herättävä terapia auttaa. Minulla molemmista on kokemusta, ensin mainitusta valitettavasti. Rohkeusvoimaa sinne!

      • liianoutoa

        Kiitos :) On hienoa että uskallat kertoa terpallesi rehellisen mielipiteen.


    • EnMyyMitään

      Psykiatri vihjailee, että jos möisin kotini, niin minulla olisi rahaa psykoterapiaan yksityisellä. Outoa?

      • rahanahneus

        Kiinnostaako psykiatriasi ollenkaan missä sitten asuisit?
        On ne useilta ihmisiltä kynineet rahat pois,kun rahat loppuu muutut "toivottomaksi tapaukseksi" jota ei voi auttaa :).


    • 58490329

      Itse olin itsetuntemuksen lisäämiseen tähtäävässä ryhmässä, jota veti terapeuttiopiskelija. Hän oli hyvin passiivinen ja sitä ihmettelimme. Ilmeisesti ajatuksena oli, että passiivisuus nostaa pintaan tärkeämpiä asioita kuin terapeutin aktiivinen johdattelu. Lisäksi piti miettiä, miltä passiivisuus tuntui ja mitä se kertoi itsestä ja omasta menneisyydestä. Eli jossain terapiasuuntauksissa terapeutti on passiivisempi. Mitä terapeuttisi kertoi omasta lähestymistavastaan terapian alussa?

      Mahdollista on sekin, ettei tuo vähäinen reagoiminen kuulu terapiaan, vaan terapeutti ei ole työkykyinen. Juttele terapeutin kanssa, miltä hiljainen tuijottelu tuntuu ja mitä toivoisit terapialta. Kyllä hänen pitää pystyä työskentelytapansa ymmärrettävästi perustelemaan. Jos vaikuttaa siltä ettei ko käytös ole asiaan kuuluvaa niin ota yhteyttä lähetteen tehneeseen lääkäriin.

      • liianoutoa

        Hän on käsittääkseni opiskellut kongnitiivista terapiaa ja myös psykofyysistä terapiaa. Musta tuntuu että hän on jotenkin kadottanut normiterapiaan kiinnostuksen , opiskelee ohjaamaan medidaatioita jne . On myös alkanut pitää lomaa usein. Perusteli juuri muuten vähän samntapaisesti että haluaa juttujeni virtaavan vapaasti. Mulla on traumakokemuksia enkä tiedä käykö tuollainen välttämättä juuri näiden takia. Asioita nousee pintaan mutta ei tule välineitä käsitellä niitä. Kiitos sullekkin neuvosta. Ajattelin seuraavalla kerralla ottaa asian puheeksi.


      • Muuanukkeli

        Kyllä niin on, että jos ei luota terapeuttiinsa, sellaisesta hoitosuhteesta on vain haittaa. Sama jos ei luota vaikka hoitavaan lääkäriin. Voi mennä luottamus kaikkiin lääkäreihin. Eli olet oikeutettu sellaiseen terapeuttiin, johon luotat ja saat mielestäsi hyvän hoitosuhteen. SINUN Elämästäsi ja jaksamisesta on kyse!


      • On_monimutkaista
        Muuanukkeli kirjoitti:

        Kyllä niin on, että jos ei luota terapeuttiinsa, sellaisesta hoitosuhteesta on vain haittaa. Sama jos ei luota vaikka hoitavaan lääkäriin. Voi mennä luottamus kaikkiin lääkäreihin. Eli olet oikeutettu sellaiseen terapeuttiin, johon luotat ja saat mielestäsi hyvän hoitosuhteen. SINUN Elämästäsi ja jaksamisesta on kyse!

        Totta tuo mitä sanot, ilman luottamusta hoitosuhteesta on vaan haittaa! Tämän ketjun aihe on akuutti aihe minullekin. Fundeeraan myös sitä että psykoterapeuttini on muuttunut äkkiä erilaiseksi, niin erilaiseksi että se on jo outoa. En tiedä mitä minun pitäisi nyt oikein tehdä että tekisin oikein. Toisaalta täällä Turussa on nyt aika monilla mielenterveyspalveluja tarvitsevilla potilailla tosi kurja tilanne, koska potilaat joutuvat tekemään hoitoratkaisujaan ja terapeutin valintojaan epämääräisten huhupuheiden varjossa. Tuttujen ja tutuntuttujen kautta ilmaantuu vaakaan aina jotain tietoa, mutta varmuuden vuoksi nekin on parempi pistää huhupuheen piikkiin, niin on ristiriitaista juttua. Kenelläkään ei ole tietoa siitä, millä mallilla Turun kaupungin ja Tyksin ja tämän alueen yksityisen sektorin mielenterveyspavelut nyt ovat, kun tiedossa on kaikenlaista syyttelyä toinen toistaan kohtaan. Huhupuheissa lääkärit syyttää hoitajia ja hoitajat lääkäreitä ja lääkärit lääkäreitä ja hoitajat hoitajia ja mukana on erikoistuvia ja tutkimustyötä tekeviä, oppilaitoksia ja vastavalmistuneita ja kaikenmaailmankumminkaimoja ja kaikki ovat syyllisiä ja vaikkei tiedetä mihin niin kuulema ainakin johonkin. Stressaantuneet potilaat ovat varovaisia ja arkoja, ei siinä uskalla hoidossa enää sanoa juuta eikä jaata, jottei vaan vahingossa sohaise sellaista kusiaispesää jossa ollaan tarkkana siitä kenen joukoissa seistään. Kun luottamus tässä ilmapiirissä kerran loppuu niin mitäköhän potilaan tulisi tehdä? Yrittää rakentaa luottamussuhdetta hoitotahoonsa uudestaan? Vai pitäisikö tllanteen oletettavastikin tajunneen psykoterapeutin jutella asiasta, hoitosuhteen nykytilanteesta ja jatkamisen ongelmista, oman työnohjaajansa kanssa ja tietty potilaansa kanssa myös? Tai ehkä psykoterapeutti odottaa hiljaa mielessään, että potilas lopettaa terapian, koska terapeutti on itse havainnut ettei pysty omalla osaamisalueellaan potilasta hoitamaan, tai että potilas ei enää psykoterapiaa tarvitse koska kaikkea ei vaan pystytä parantamaan, mutta se riittää kun pärjää. Monimutkaista on.


    • LyysiAna

      Kannattanee vaihtaa terapeuttia.
      Itselläni eka terapeutti oli psykoanalyyttisen terapian harjoittaja.
      Terapioista en tuolloin tiennyt mitään, saati sen eri suuntauksista.
      Eihän se homma toiminut ollenkaan.
      Terapeutti oli passiivinen. Sama kuin olisin seinille puhunut.
      Ja kun kävin lapsuuteni traumoja läpi, terapeutti möläytti suustaan: "Etkö osaaa olla kiitollinen syntymästäsi vanhemmille?"
      Ei, en osannut olla kiitollinen syntymästäni. En silloin, enkä nykyäänkään.

      Sittemmin olen käynyt kognitiivisen suuntauksen omaavalla terapeutilla.

      • xcgfhytfde

        Minä taas olen käynyt psykoanalyyttisen terapian ja terapeuttini oli sopivan aktiivinen ja ennen kaikkea läsnäoleva. Riippunee paljolti persoonista ja yhteensopivuudesta, ei niinkään suuntautumisesta.


      • spiritismiFreud
        xcgfhytfde kirjoitti:

        Minä taas olen käynyt psykoanalyyttisen terapian ja terapeuttini oli sopivan aktiivinen ja ennen kaikkea läsnäoleva. Riippunee paljolti persoonista ja yhteensopivuudesta, ei niinkään suuntautumisesta.

        Freudin psykoanalyyttinen teoria pohjautuu spiritismiin ja salatieteisiin (5 Moos. 18:9-14), samoin Steinerin teosofia ja antroposofia New Age-menetelmineen. 2 Kor. 11:14-15
        Monet tärkeissä asemissa olevat henkilöt (ainakin osa psykiatreista ja psykoterapeuteista) veljeilevät okkultistien kanssa. Tieteenä spiritismiä koetetaan soluttaa myös seuraelämään.


    • OnKyllaOutoa

      Ei kuulosta toimivalta terapialta. Kognitiiviseen terapiaan ei kuulu tuollainen passiivisuus ja tuijottelu. Mikään terapiakoullutus ei suojele terapeuttia mielenterveysongelmilta. Voit ottaa asian puheeksi hänen kanssaan, kuulostaa oudolta käytökseltä.

    • Kannattaaselvittää

      Suosittelen tekemään niin, että ensin otat asian esille terapeutin kanssa. Terapeutilla on välineet käsitellä saamansa kritiikki toisin kuin ei-ammattilaisella. Uskon, että hän sietää vähäpuheisuutensa kritisoinnin.

    • haapakoski

      En lukenutkoko ketjua, mutta kyllä moni terapeutti voi vaan pahentaa ongelmaa. Trauma ,josta terapeutti ei ymmärrä hölkäsen pöläystä. Minulla oli kirkon puolelta "terapeutti" joka vaan pahensi ongelmaa. Täysi puoskari joka oli itse eronnut ainakin about kolme (?) kertaa. sukunimi vaihtui tämän tästä. Terapeutin oma elämä ei varmaan ollut kovinkaan kunnossa. Miten sellainen voi auttaa toista. Tuntui että hän toivoi vaan pahaa ja piti minut siinä kokemassani pahassa kiinni. Juuri sellainen joka ei auta yhtään.

    • otayhteyttäjohtoon

      Aloittajalle apua että ota suoraan johtoon yhteyttä, nämä ongelmat ei muuten parane. Sama tapahtuu seuraavalle ja seuraavalle asiakkaalle. Jotkut terapeutit ehkä kuvittelevat että riittää kun he vaan istuvat ja toljottavat siinä. Tai pahimmillaan vahvistavat traumaa. Voimia sinulle a.p.

    • backmannn

      Millaista on jos on narsisti terapeuttina? Näitäkin on ...

    • luonnollista

      Olen ymmärtänyt, että terapeutin/psykologin/psykiatrin tehtävä ei ole ratkaista asiakkaan ongelmia, vaan kuunnella. Asiakkaan on itse mietittävä ratkaisut.

      Maalaisjärjellä ajatellen jokainen voi mennä kertomaan asioistaan vaikka metsän puille. Se on ilmaista ja virkistävää.

      • gi866gi8

        Hyvä pointti. Totta on, että ainoa joka voi muutokset elämäänsä tehdä on henkilö itse. Muiden roolina on, asianomaisen niin tahtoessa, auttaa parhaansa mukaan tukemalla, ehdottamalla ja ideoimalla.


      • pinetree

        Tosi kamalia kokemuksia teillä. Minullakin oli kunnes vaihdoin ja löysin nykyisen ihmiseni, siis sanon mieluummin jopa ihminen kuin terapeutti, sillä sitä hän minulle on! Hän on koultukseltaan psykoanalyytikko. Terapiassa hän ei kuitenkaan ole mitenkään passiivinen., se hiljainen tuijottelu ei kuulu psykodynaamiseen eikä psykoanalyyttiseen terapiaan vaan osoittaa pelkästään huonoja terapiataitoja!

        Meillä on tosi antoisia keskusteluja. Hän antaa minulle tilaa ja tukee itsetuntoani tavalla jolla kukaan ei koskaan ole tukenut - siis ei kukaan ihminen, koskaan elämässäni.

        Terapiaprosessiin kuuluu vaikeita aikoja ja minullakin ahdistus lisääntyy välillä kun heijastan häneen jotain vanhempiini liittyvää tms. ongelmaa. Mutta silloinkin pitää olla tunne että on yhteys terapeuttiin ja että hän todella haluaa auttaa juuri minua. Jos sitä tunnetta ei ole alussa niin ei sitä oikeastaan tule myöhemminkään.

        Vaihdoin terapeuttia viisi kertaa ennen kuin löysin hänet. Todellakin viisi. Yksi oli ennen Kelan kuntoutuspsykoterapian alkua ja muut sen kuluessa. Piti laittaa vähän lisäperusteluja Kelalle ja pyytää lausunto psykiatrilta kun oli kolmas vaihto. Onneksi minulla on avarakatseinen psykiatri joka ymmmärsi.

        Nyt olen alkanut todella parantua. Hoitoa jatkunut melkein vuosi. Pitää vaan suunnitella miten jatkaa kuntoutusterapian jälkeen. Ajattelin hakea vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta.

        Tiedoksi vielä siitä että jos sitä hakee niin ei tarvitse mennä julkiseen mt-huoltoon asiakkaaksi, jos ei halua. Minä en halua, on niin huonoja kokemuksia sieltä. Voi pyytää lausunnot ja hakemuksen yksityiseltä psykiatrilta ja hyväksyttää sen julkisella psyk.polilla, ja sitten lähettää Kelaan. - Meni vähän aiheesta sivuun mutta ehkä tästä on jollekin hyötyä. Kaksi ja puoli vuotta joka on Kelan kunt.terapian kesto ei monenkaan kohdalla riitä toipumiseen vaikeista ongelmista eikä aina edes vähemmän vaikeista....


    • NoEiOle

      Eipä ole varmasti helppoa olla kyynisten, masentuneiden ja yksinäisten ihmisten "terapeutti". Ihmisiä ne terapeutitkin vain ovat. En ymmärrä kuinka joku jaksaisi olla koko ajan kiinnostunut toisen murheista, kun niitä varmasti on myös itsellä. Tuskin se terapeutti omista tai jonkun toisen asiakkaan mieleen jäävistä murheista viitsii kuitenkaan mitään sanoa.

      Olen itsekin masentunut, mutta eipä siihen mikään muu tunnu auttavan kuin rajut elämänvaihtelut. Siis sellaiset, jotka väkisin ajavat ajatukset jonnekin hevon helvettiin nykyisestä olotilasta. Mutta arvakaapa vain, että onko sellaisia hetkiä paljon tarjolla?

      Mutta sen tiedän, ettei mitkään terapeutit tule saamaan minua tästä olotilasta pois. Se on tehtävä ihan ITSE!

      • Pienetonkuviot

        Olette löyhäpäistä sakkikuntaa.
        Teidän ruikuttajien kannattaa ostaa vahvaa köyttä.
        Metsästä löytyy puita joiden oksien varaa voi tehdä kivan keinun.
        Teitä ei "kaivata kotona; ei kysytä kylässä".
        Höpösakkia.


      • NoEiOle
        Pienetonkuviot kirjoitti:

        Olette löyhäpäistä sakkikuntaa.
        Teidän ruikuttajien kannattaa ostaa vahvaa köyttä.
        Metsästä löytyy puita joiden oksien varaa voi tehdä kivan keinun.
        Teitä ei "kaivata kotona; ei kysytä kylässä".
        Höpösakkia.

        Mitä sä mulle vittuilet? Mee itte sinne köyteen roikkumaan saatanan löyhäpää.


      • Kummi
        NoEiOle kirjoitti:

        Mitä sä mulle vittuilet? Mee itte sinne köyteen roikkumaan saatanan löyhäpää.

        On täällä ihme kommentoijia, toivovat itsaria muille. Aivan hullu tuokin ylläoleva ihminen. Aina voi poistua palstalta eikä tarvitse vihata ja toivoa toisen kommentoijan kuolemaa. Anonyyminä on helppo puskista huudella paskaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe