Objektiivien testeistä

Tsuumikos

Terävyys kuvan keskellä parempi, reunalla huonompi?

Moni testaaja tekee tätä samaa nollatutkimusta, joka voitaisiin välttää, tai todeta tarpeettomaksi järjellisellä päättelyllä. Objektiivin tarkennustaso ei välttämättä ole suora pinta, vaan osa pallopintaa, kaareutuva. Kuten monet linssipinnat ovat kaarevia. - Tosin joskus väitettiin, että joku makro-objektiivi ei tarkentuisi pallopintaisesti, vaan suoraan tasoon.

Jos objektiivia testataan täydellä aukolla, kuvaten esim. mittanauhaa mahdollisimman läheltä, saadaan lyhyt syvyysterävyysalue, ja kuva jossa keskikohta näyttää terävämmältä, mutta reunoilla epäterävämmältä. Tämäntyyppisiä testaustuloksia on nähty paljon Youtube-sivuilla ja muualla. Täysin odotettava ja luonnollinen tulos. Sitten kritisoidaan, että "objektiivi" ei ollut yhtä terävä kuva-alan reunoilla kuin keskellä.

Tämä ei ole objektiivin vika, vaan ominaisuus, joka korostuu ehkä laajakulmaisemmalla optiikalla vielä enemmän kuin teleobjektiivilla. Tarkennustaso kaareutuu pallopinnan tavalla. Kuin teleobjektiivin tapauksessa ajateltu pallo olisi iso, ja laajakulman tapauksessa pieni. Jos halutaan kuvata jäljennös suoralta pinnalta, tasolta, niin sitten ehkä teleobjektiivilla saa parempaa jälkeä, tai on mahdollista käyttää lyhyempää polttoväliä jalustalta, jolloin syvyysterävyyttä saadaan himmentämällä.

Kontrasti sama asia kuin terävyys?

Eri keskusteluun tuli kommentoitua tätä asiaa hieman, kun luin vertailua Leican 15-millisen ja Panasonicin 14-millisen objektiivin väliltä.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15137494/28-millia-missa-muodossa
https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/panasonic-14mm-vs-15mm/

Testikuvista näkyi, että kontrasti näytti loivemmalta Panasonicin objektiivin kuvissa. Ei mielestäni huono asia värisävyjen toistumisen kannalta. Jos kontrasti on jyrkkä, kuva saattaa vaikuttaa terävämmältä, mutta esim. tummansinisen kohdan väristä on vaikeampi saada selvää - sitä voisi luulla mustaksi. Loivakontrastisessa kuvasta on ehkä helpompaa tunnistaa tummansinistä sinisen sävyksi. Yleensä pidän loivaa kontrastia parempana kuin jyrkkää. Mutta monella testaajalla on käsitys päinvastainen.

- Tässä pari syytä, miksi olen hiukan skeptinen, paljonko objektiivitesteihin kannattaa luottaa. Oliko oikeita käsityksiä? Onko tässä jokin juju, jota en tiennyt? Tarkentuvatko nykyajan objektiivit suoran tason pintaan, vai onko tarkennustaso yleensä kaareutuva? Tai onko kameran dynamiikalla enemmän merkitystä kuin objektiivin kontrastin loivuudella?

8

299

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lfkjejhgj

      Kennon rakenne vaikuttaa yhdessä polttovälin kanssa, kuinka hyvin reunat toistuu keskustaan verrattuna.
      Digikamerassa valo joutuu kulkemaan pidemmän matkan kennon rakenteissa sen reuna-alueilla ja se vaikuttaa vinjetointiin ja reunaterävyyteenkin.
      Filmissä valoherkkä alue oli ihan pinnalla, jolloin vaikutus ei ollut yhtä suuri, mutta digikameroissa on edessä useita suotimia, mikä lisää ongelmaa.
      Objektiivit voidaan korjata tasoon, kuten suurennuskoneiden ja reprojen objektiivit, samoin makrot. Korjaus ei kuitenkaan ole aina täydellinen koko tarkennusalueella, varsinkaan äärettömään tarkentuvissa makroissa.

      On olemassa objektiiveja, jotka on joillakin säädöillä reunoilta keskustaa terävämpiä.
      Esim: https://www.imaging-resource.com/lenses/pentax/200mm-f2.8-ed-if-sdm-smc-da/review/

    • Nikon_Kamera

      Digikennon ongelma on valonsäteitten suunta kennon laidoilla. Jos ne tulevat liian vinosti se vaikuttaa sekä valon määrään (vinjetointi) ja terävyyteen. Tämä selvisi karulla tavalla erityisesti Leican käyttäjille, koska mittaetsinkameroitten optiikat tulevat lähelle filmitasoa, koska niitten suunnittelussa ei tarvinnut ottaa huomioon peilin vaatimaa tilaa. Tämä osittain selittää sen, miksi monet Leican mittaetsinkameroille tehdyt optiikat ovat edelleenkin kaikkein terävimpiä ikinä mitatuista 135 koon optiikoista. Mutta vain mittalaitteilla mitaten, tai filmillä, ei digikamerassa.

      Itse huomasin saman kun filmillä superterävä Voigtlanderin 15mm optiikka osoittautui digikamerassa yllättävän huonoksi jopa APS-C kennoisessa rungossa. Nykyään jopa peilittömiin digkameroihin suunnitellut optiikat tehdään sellaisiksi, että ne ovat hieman loitommalla kennosta (käännetty tele laajakulmilla), vaikka optisesti se ei olekaan paras ratkaisu, mutta optiikka/kenno yhdistelmänä toimii paremmin.

      Kuvatason kaarevuus tai aaltoilu on yksi monista optiikkasuunnittelijaa kohtaavista ongelmista. Repro-optiikoissa se on pakko ratkaista, mutta normaaliin kuvaukseen se harvoin tosielämässä vaikuttaa, kun kohteissa on tavaraa vähän joka etäisyydellä, ja pienellä himmennyksellä ongelma häviää kokonaan (esim maisemakuvaus).

    • Luen kyllä noita testejä ajoittain mutten anna niille kovinkaan suurta painoa koska muut asiat ratkaisevat enimmäkseen optiikan hankintojani, muut asiat kuten rahamäärä kirstun pohjalla.

      Saattaahan niissä olla hyötyjäkin ja eniten niille jotka kuvaavat erilaisia testitauluja tai metrimitan millejä. Minä oikeasti arvostaisin enemmän jos ne testit tehtäisiin luonnon olosuhteissa maisemia, hevosia, kissoja, koiria ja erilaisia tirppoja kuvaten.

      Itse kuvaan kroppi ja täyskennoisella rungolla hieman riippuen kohteesta laajaan maisemaan on täysikenno parempi ja kauas sitä tirppaa kuvatessa kroppi. Joka tapauksessa on mukavaa kun on kaksi runkoa mukana koska jos toinen kenkkuilee ei jää silti kamerattomaksi.

      Taitaa vieläkin olla osalla meistä vallalla käsitys suuren valovoiman autuuttavasta voimasta ja F1,2 lasi on se ainoa autuaaksi tekevä. Olen tänään eri mieltä ja taisin olla jo eilenkin. Tuo valovoima on oikeasti minullu hyödyllinen ainoastaan tarkennuksessa sillä täydellä aukollahan nuo taitavat tarkentaa. Silloin pieni terävyysalue lienee todella hyödyllinen ja olihan se iso ikkuna silloinkin poikaa kun ei yli ISO400 kuvattuja kehdannut esittää kohinan vuoksi. Nyt ja jo aikoinaan D90 rungolla olin kuvaamassa suuren kirkon (Pietarinkirkko, Vatikaani) sisätiloja eikä jalustaa saanut käyttää joten pimeimmissä kohden käytin tuota ISO3200 herkkyyttä eikä monikaan ole moittinut kuvia kohiseviksi. Linssinä oli Nikkorin 18 - 200 mm F3,5 - F5,6 muistaakseni. Tuota lasia ei ole suuresti arvostettu testeissä mutta sillä sai kohtuu hyviä kuvia!

    • Tsuumikos

      >> Saattaahan niissä olla hyötyjäkin ja eniten niille jotka kuvaavat erilaisia testitauluja tai metrimitan millejä. Minä oikeasti arvostaisin enemmän jos ne testit tehtäisiin luonnon olosuhteissa maisemia, hevosia, kissoja, koiria ja erilaisia tirppoja kuvaten. <<

      Onhan näitä kuvia. Esim. Olympuksen 17 millin pannukakkuobjektiivia joku arvosteli sutuksi, enkä tiedä, perustuiko mainittu testi juuri tuollaiseen millimetrimitan kuvaamiseen täydellä aukolla lähimmältä tarkennusetäisyydeltä.
      Saman testin yhteydessä maisemakuvat ja muut kuvat näyttivät melko kelvollisilta. Ehkä kuvat ovat testeissä juuri sitä parasta antia, jos ei kuvata pelkkiä viivottimia? Samaa pannukakkuobjektiivia joku kehui Youtube-sivuilla maisemakuvaukseen. Ehkä pieni himmennys edisti kuvanlaatua.

      - Onko ostajilla tapana itse sihtailla ja testailla objektiiveja kaupassa ennen ostopäätösten tekemistä? Tähtäilläänkö ikkunan tai oven reunaan, ja sitten todetaan, kyllä toistaa suorat viivat suorina, eikä näytä vastavalo hajoavan siluetin reunaan sinertäväksi CR:ksi? Ovatko monet viat vain hakemalla haettuja ja kaiveltuja asioita, jotka käytännön elämässä tulisivat esille erittäin harvoin - erikoisissa tilanteissa, kuten vastavalossa? Tai silloin, kun suoraa viivaa yritetään kuvata kuva-alan reunalle.

      Olen ollut huomaavinani esim. Youtuben flare-testeistä, että on sihtailtu vastavaloon tavalla, jota yleensä käytännössä monikaan ei ehkä harrasta - siitä syystä että se on epämukavaa, kun kirkkaita valopisteitä kiiltelee, kontrasti on äärimmäisen jyrkkä - tai saattaa tietyssä kulmassa sumentua utuisen näköiseksi sutuksi koko vastavalonäkymä.

      Itse olen vastavaloon joskus kuvannut. Yleensä niin, että kamera ja kuvaaja olivat varjossa, ettei kuvaan tulisi niitä monikulmaisia kirkkaita kuvia himmentimestä, heijastuksia suotimista, tms.

      • Tsuumikos

        Tuli virhe äskeiseen. CA tarkoittaa kromaattista aberraatiota, värivirhettä, joka syntyy valkoisen valon taittuessa linssissä siten, että eriväriset valonsäteet osuvat hieman eri etäisyydelle. Objektiivien suunnittelijat ovat valmistaneet monimutkaisia rakenteita, linssiryhmiä objektiiveihin, mm. värivirheiden ja muiden vääristymien korjaamiseksi.
        http://www.astro.utu.fi/zubi/optics/chromab.htm


    • Tsuumikosh

      Dxomarkin sivuilta olen ihmetellyt erityisesti sitä, miten huonoja arvosanoja terävyydestä ovat saaneet sellaiset kroppikameroihin tarkoitetut objektiivit, joita on runsaasti ylistetty muualla.
      Esim. Tokinan 35/2,8 makro-objektiivi, Nikonin 35/1,8 DX-järjestelmän objektiivi, ja Olympus 75/1,8. Näitä kroppiobjektiivien tietoja on onnistunut löytää Dxomarkin sivuilta, laittamalla tarkka millimetrilukema alarajaksi ja ylärajaksi. Esim. näin:

      https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2018/focal-from-75-to-75/launch_price-from-0-to-13000-usd#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=global

      Olen ihmetellyt, onko pisteiden laskentaa skaalattu, painotettu, kinokoon objektiivien hyväksi. Eli, onko mittaustulokset jaettu kroppikertoimen neliöllä. Tästäkö johtuu, että huippuobjektiiveiksi arvostellut DX- tai MFT-objektiivit ovat saaneet kummallisen alhaisia terävyyden arvosanoja Dxomarkista? Miten luotettavia tai puolueellisia ovat Internetin objektiivitestit?

      • fx_dxo_man

        Aika usein puhutaan viivaparista/kuvan korkeus tjs. Isommalle kennolle niitä vaan mahtuu enempi. Jos kuvaa kroppaa niin eihän sen terävyys muutu vaikka näitä viivapareja onkin "vähemmän". Näin olen sitä itse tuumannu kun dxota ja muita ihmetelly. Siellä kun pystyy vertaamaan eri yhdistelmiä niin aina välillä joutuu miettimään näitä teorioita ja mitä tulokset tarkottaa. Pikselien määrälläkin on varmaan joku merkitys tuloksiin ja onko aa suodin. Testitaulu on testitaulu. Tosielämä on jotain muuta.

        Luottokauppias aina muistuttaa että terävyys on vain yksi asia muiden joukossa eikä välttämättä edes tärkein. Nykyään taitaa lähes kaikki olla riittävän teräviä. Sitten jos on jotain erityistarpeita niin sitten valitaan optiikka ja runko sen mukaan. Itse kuvaan pääasiassa ulkona ja mahdollisimman vähäiset linssiheijastukset ovat omien kriteerien kärkipäässä.


      • DxOmarkista

        Siellähän tulokset on tietylle objektiivi-runko yhdistelmälle. Sama objektiivi voi saada eri rungoilla erilaiset tulokset, varsinkin kroppi- ja täyskennoisten välillä on yleensä selkeä ero. On siellä jossain kerrottu tarkemminkin, millä tavalla mikäkin mittaus on tehty.

        Esim. kohinamittauksissahan täyskennoisten käsittämätön paremmuus johtuikin siitä, että mittaus tehtiin ns. normalisoiduista kuvista. Siellä oli kyllä erikseen myös 1:1 kuvista tehdyt mittaukset, ja niissä kropit olivatkin aika samalla tasolla täyskennoisten kanssa.

        Terävyysmittauksia en ole sen tarkemmin tutkinut. Katson siitä värikkäästä graafista, millä polttoväleillä/aukkoarvoilla on vihreää, siellä tulee minulle riittävän hyvää jälkeä. Niitä graafejakin siellä on kyllä useampia, enkä nyt tarkemmin muista, mikä niistä vaikutti pitävän parhaiten yhtä oman kokemuksen kanssa ko. linssi/runko-parista. Taisi olla se jossa on niitä näennäisiä megapikseleitä tms., jossa monet linssit on kropilla melkein täyttä punaista, ehkä pieni kellertävä viiru jossain f/8:n luona. Sitten kun löytää linssin, jolla on siinä graafissa kohtuu leveä vihreä alue päästä päähän, niin se on ok.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1575
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1248
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      1
      1146
    Aihe