Mitä pitäisi tehdä?

Judoontotta

Tällä palstalla on paljon valitusta, aiheesta kun aiheesta, mutta kamalan vähän kehitysehdotuksia.

Listataan tähän ketjuun siis niitä. Kertokaa sen sijaan että mitä nyt tehdään väärin, se mitä tulisi tehdä että suomalaiset judokat alkaisivat napsia voittoja kv-tatamilla.

Mitä tulisi tapahtua a) liiton (toiminnan johtaminen, rahoitus etc.) b) liittovalmennuksen (leiritys, kilpailusuunnitelma, majuleirit) c) seuravalmennuksen (päivittäisharjoittelu) ja d) yksittäisten urheilijoiden tasolla?

62

2451

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kehitystapahtuu

      Randoria maajoukkueleireillä. Se onkin jo muutettu, nyt odotellaan jonkun aikaa

    • Realismia_

      Judokat kiertelemään realistisia kisoja ja lopetetaan tuo nuorten urheilijoiden suoranainen huijaus. Kupataan urheilijoiden ja lähipiirin rahat kierrättämällä ympäri maailmaa ottelemassa yhtä matsia. Judoliiton pitää laatia kisaajille oman tason mukainen kilpailuohjelma, johon on sisällytettävä oman maan kisat ns. pakollisena, jotta saadaan hyviä kisoja kotimaahan ja ulkomailtakin tulee kisaajia. Ei taida innostaa ulkomaan kisaajia sellainen, että nekin vähäiset kotimaan kisaajat joukkopakoaa jonnekin ulkomaan leireille, kun täällä on hyvät kisat.
      Unohdettaisko pieneksi hetkeksi se olympiakulta.

      • järkeilijä

        "Unohdettaisko pieneksi hetkeksi se olympiakulta."

        Se olympiakulta tavoitteena tarkoittaa juurikin niitä kaikkia toimenpiteitä ja tarvittavia muutoksia nykytilanteeseen joita tulee tehdä, aivan seuratasolta lähtien, jotta se olympiakulta olisi joskus saavutettavissa.

        Näin minä olen sen tavoitteen aikanaan ymmärtänyt.


    • purkutalkoot

      "Kertokaa sen sijaan että mitä nyt tehdään väärin, se mitä tulisi tehdä että suomalaiset judokat alkaisivat napsia voittoja kv-tatamilla."

      Tavoite on väärä.

      Judoliiton tehtävä on auttaa suomalaisia saavuttamaan omat tavoitteensa judossa, ei asettaa tavoitteita. Tavoitteenasetanta on urheilijan oma asia.

      Tietenkin liiton tulisi tukea myös niitä jotka haluavat voittaa kansainvälisillä areenoilla. Käärmettä ei vaan voi tunkea pyssyyn, kaiken pitää lähteä urheilijasta itsestään.

      Tärkeintä on olla estämättä kenenkään judoa, myöskään sellaisen, joka ei halua toimia judoliiton mallin mukaan. Siihen judoliitolla ei ole mitään moraalista tai juridista oikeutta.

      Judoliiton pitäisi ymmärtää olevansa palveluorganisaatio joka pyörii judokoiden ja yhteiskunnan rahoilla. Ei johtoporras joka pyörii absoluuttisen vallan mandaatilla.

      Valmentajien ja judokoiden tulisi ottaa judonsa omiin käsiinsä ja tehdä päätökset valmentautumisesta ja kilpailemisesta itse. Judoliiton resursseja pitäisi käyttää vain apuna.

      Koska liiton valmennuksellisista ja rahallisista resursseista on pulaa, ne tulisi jakaa objektiivisen ranking järjestelmän mukaa sen hetken parhaille. Maajoukkueessa olemisen tulisi olla mahdollisuus saada lisäapua, ei kilpajudouralla etenemisen edellytys.

      Resursseja voisi vapauttaa myös turhista koulutusjärjestelmistä ym. byrokratiasta ja keskittyä terveen urheilullisen kilpailun saamiseen suomalaisen judon sisälle.

    • Takootpahyvinkin

      Hyviä sanoja, hyviä sanoja nimimerkki ”purkutalkoot”.

      • samaalässytystä

        Höpö, höpö,

        taas se sama marina; Kaikki vika liitossa, katsokaa nyt hyvät ihmiset peiliin, sieltä se lähtee. Pois e minä, minä juttu vihdoin viimein.


      • samaasossuelitismiä

        Pois se muka-muka yhdessä juttu viimein.


    • Ewertewerwte

      Purkutalkoot puhuu puhdasta asiaa!

    • Kksbejsk

      Vähennetään kilpailijoiden paineita. Ei siis haukuta täällä heitä.

    • massoja

      'purkutalkoot' puhuu asiaa, mutta yksi tärkeä asia tuosta jäi. Judosta pitäisi rakentaa paljon kiinnostavampi laji Suomeen kuten ovat tehneet Ruotsissa. Siellä otettiin 5 vuotta sitten tavoitteeksi 20 000 harrastajaa vuoteen 2020 mennessä ja taitavat olla aika lähellä sitä jo tai ylikin. Mutta se on edellyttänyt Ruotsin liiton työntekijöiltä, hallitukselta ja puheenjohtajalta valtavasti kiertämistä seuroissa ja jalkatyötä. Suomessa ei tätä työtä tehdä vaan kolmen kärkenä on ollut nykyisen johdon aikana valmennus, valmennus ja valmennus. Edellisen johdon aikana linjaa yritettiin muuttaa, mutta se ei kelvannut valmennusvastuu henkilöille. Tässä mielestäni isoin este Suomen judon menestykselle! Vasta massojen kautta alkaa tapahtumaan: sponsorit, media, euroja, ammattivalmentajia, menestystä.

    • MattoApina

      Hyviä pointteja purkutalkoilta ja massojalta.

      Jatkaisin edelleen Judoliiton tavoitteen selkeyttämistä massojan viittaamaan suuntaan. Liiton tavoitteena tulisi olla judon harrastajamäärän lisääminen. Tämä on selkeä tavoite, jonka voi mitata, sitoa aikaan, seurata ja jakaa pienempiin tavoitteisiin. Tämä pitää tuoda selkeästi esiin ja luoda siitä selvä visio liitolle.

      Judoliiton tavoitteena voisi olla palauttaa harrastajamäärät sinne 20 000 rekisteröityyn harrastajaan Suomessa 2025 mennessä.

      Tämä onnistuisi kartoittamalla ja luomalla ensin hyvän seuratoiminnan malli. Tämä malli tehtäisiin tutkimalla suurimpia ja toimivimpia seuroja Suomessa ja tämän tiedon pohjalta luoda se kuva millainen on toimiva judoseura. Tämä tieto sitten selkeäksi oppaaksi seuroille.

      Sitten luotaisiin seuroja tukemaan aluevalmentaja-malli. Eli alueilla olisi valmentajat, jotka ohjaisivat seuroja ”hyvän seuratoiminnan mallin” mukaisesti. Vetäisivät alueleirejä ja koordinoisivat toimintaa alueella. Jokaisella alueella tulisi olla vuosisuunnitelma, jonka toteuttamiseen kaikki seurat ovat sitoutuneet.

      Judoliitto keskittyisi luomaan judobrändiä ja markkinoimaan judoa selkeän markkinointisuunnitelman mukaan. Ei mitään kouhkausta silloin ja tällöin vaan selkeä suunnitelma, jonka avulla tuodaan yksi selkeä kuva judosta suurelle yleisölle.

      Peruskurssien aloittaminen ja vetäminen tapahtuu samaan aikaan koko Suomessa ja kurssien sisältö on yhtenevä. Judoliitto koordinoi yhtenevän markkinointikampanjan aloittamista tukemaan. Alempien vöiden sm-kisat tuodaan takaisin.

      Judoliitto kartoittaa ja seuraa aktiivisesti kyselyillä syitä miksi judokat lopettavat harrastuksen ja tämän tiedon perusteella tunnistetaan ns vaaran paikat. Seuroja ohjeistetaan kohdistamaan ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä tämän mukaan.

    • MattoApina

      Siis tarkentaisin, että tavoitteen asettelussa on tärkeää että se noudattaa ns SMART-sääntöä. Sen siis tulisi olla selkeä, mitattavissa, seurattavissa ja aikaan sidottu. Tästä syystä olympiakulta on vähän huono tavoite vaikka onkin ylevä ja jalo. Siitä puuttuu oleelliset elementit ja se ei itsessään ohjaa toimintaa mihinkään.
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria

    • Vkir

      Jos SM kilpailusta lähes kaikki osallistujat sai mitallin ja kolmesta rikkain on maajoukkueessa niin on aika huonot eväät olumpia keskusteluun. Nyt ne jäärät jotka ovat uudistuksen esteenä pitäisi tehdä tilaa.

      • AinaVaarinko

        Totta, pois vanha valta. Tärkeää ei ole suunnitelmallinen harjoittelu ja menestyminen, Tärkeintä on että liiton rahat annetaan niille B-junnuille joita kiinnostaa matkustaminen.


      • kädetomiintaskuihin

        Mitkä rahat? Liiton tuki on niin nappuloita, että jos siitä saa riidan, on liian köyhä kansainväliseen urheiluun. Ne, joiden urasta tulee jotain, keskittyvät oman budjetin varainhankintaan ja jättävät liiton haaskalla nahistelun luusereille.


    • Ghby

      Jos suunnitelmallinen johtaminen on ajanut judon tähän tilaan niin huh huh.

    • Höpöteus

      Haluan vaan sanoa että eiseseiseiseisei. Ja lisäksi että voivoivoivoi. Nämä kun pidetään mielessä niin alkaa voittoja tulla.

    • Järkeävihdoin

      Mattoapina ja purkutalkoot palauttavat uskoani tähän lajiin. Kiitos!

    • Seuravalmennus

      Minun uskoni horjuu koska samat jäärät vahtivat omia etujaan. Menestyvissä yrityksissä johdolla on tulosvastuu, uudistukset ei onnistu koska oma etu kärsii. Kouvolan kisojen lopettaminen sääntövaliokunnalta oli yksi hyvä esimerkki. 20 vuotta rakennetut suhteet itään romutettiin kateuden vuoksi. Tätäkään eikä muitakaan virheitä myönnetä,saati pyritäisi korjaamaan. Näin kun jatketaan, niin ensivuonna SM kisoista tulee vähintään hopeaa jos vain osallistuu. Eli yritin sanoa että liitto ei pysty myöntämään virheellisistä menettelyjä, eikä uudistumaan. Pitäisikö eri seuroista kasata ne valmentajat jotka seuroja pyörittää ja ovat vuodesta toiseen valmentanut menestyviä kiusaajia pitämään yhteispalaveri, ja miettimään judolle uusi suunta. Itse en siihen joukkoon kuulu, ja liiton edustajat ei ainakaan ensimmäisissä palavereissa kuuluisi olla.

    • Kannatetaan

      Hyvä ehdotus. Nyt ehdotuksia kuka järjestäisi palaverin ja organisoi kutsut. Joku Penan tyylinen joka tuntee kaikki Suomen seurat. Saunailta ois hyvä, saunassa Kekkonenkin Suomen asioista päätti.

    • qwerty_____

      Toi ruotsin 20 000 jäsentä on jotaikuinkin se taso missä ollan suomessa. Siellä kun väestöä on tuplasti ja on keskittyneempi jolloin edellytykset on selvästi paremmat

      Ja se judon 20 000 harrastajaa. Moni puhuu että niitä oli sen 80 luvulla. En ole ollenkaan varma että oli. Enemmän kuin nykyään mutta toi 20 000 ei perustu oikeasti mihinkään. Ja maailma on muuttunut. -70 kamppalu skeneessä oli judo, nekkaus ja paini ja joillakin harvoilla pakkakunnilla karate. Silloin oli paljon helpompi kilpailla kuin nykyään

      Kaikki ei ole liiton vikaa, osa on olsuhteista johtuvaa.

      Ja jäsenistän määrän nosto ei ole "toimenpide" se on tavoite. Pitäis olla esitys miten se nostaminen tapahtuu että se olisi toimintaa. Ja silloinkin jos tuotat lähdetään toteuttamaan niin asian esittäjien/vaatijoiden olisi samalla kerrottava montakko alkeiskurssia valmis itse vetämään ja jos vastaus on nolla niin pienen pohdinnan jälkeen voiskin sitten keksiä yhden jäsenmäärän kasvua blokkaavaan tekijän

      • MattoApina

        Mikäli viesti oli osoitettu minulle, niin vastaan. Jos ei, niin vastaan jonkun toisen puolesta.

        Kyllä. Olen itsekin vetänyt peruskursseja. Itseasiassa ainakin yhden peruskurssin vetämisestä voisi tehdä jokaisen sinivöisen ja täysi-ikäisen judokan velvollisuuden. Ennen sitä ei saisi ruskeaa vyötä. Uhrauksena se on mitätön, sillä peruskurssi kestää vain 20 judoharjoitusta eli tasaisella vauhdilla 10viikkoa, joka taas on vain 2,5kk. Ei se niin paha rasti ole!

        Mutta voi siitä tehdä myös houkuttelevaa. Esimerkiksi niin että vetäjä saisi 10% kurssin tuotosta vetäjäpalkkiona ja vapautuksen seuran jäsenmaksusta siltä vuodelta. Jos ajatellaan että kurssille otetaan 30 judokaa ja kurssimaksu on 100e, niin vetäjä saisi itselleen 300e palkkiota, joka perinteiseen urheiluseuran tapaan maksettaisiin kulukorvauksena. 15e tunti siis, joka lienee jollekin nuorelle ihan hyvä raha.

        Lisäksi kannattaa muistaa että seurat ovat yhdistyksiä ja yhdistykset voivat palkata työntekijöitä valtion avustuksella. Kannattaa siis ottaa paikalliseen työkkäriin yhteyttä ja selvittää miten tämä käytännössä tapahtuu. Voikin olla niin että työpaikkojen välissä olevan judoka tai vaikkapa lukion jälkeen välivuotta pitävä kilpailija voidaan palkata seuraan tukityöllistettynä. Tämä judoammattilainen voisi sitten vetää peruskurssin jos toisenkin..

        Peruskurssista vielä että se koostuu siis kahdestakymmenestä harjoituksesta. Ei liene vaikeaa tuottaa liiton toimesta opasta miten nämä kaksikymmentä harjoitusta tulisi vetää? Tämän oppaan avulla vähän kokemattomampikin judoka osaisi vetää peruskurssin.

        Jos 20tuhatta judokaa on pelottava haaste, niin sen voi myös pilkkoa pienemmäksi. Esimerkiksi vaikkapa aluksi 10tuhatta judokaa. Keinot tämän saavuttamiseksi ovat kuitenkin käytännössä samat. Turha kiistellä siitä kuinka suosittua judo ennen oli vs nykyään, sillä kaikki meistä yli 30vuotta lajia harrastaneista tietävät kyllä totuuden. Ja se ei mihinkään muutu. Minun mielestäni Suomessa voi hyvinkin olla 20t judokaa ja tämä voi hyvin olla tavoitteena. Judo.

        Etu muihin kamppailulajeihin on siinä, että sitä voi harrastaa kaikki. Lapsista vanhuksiin ja kisailijoista erityislapsiin. Myös naisten judo on lajissa vähintää samassa asemassa kuin miestenkin.

        Judo on kaikille.


      • göskdfhg

        Täyttä asiaa, pois lukien peruskurssin vetämisen velvoitteet vyön saamiseksi. Judon vyöarvoihin liittyy jo nyt liikaa kaikkea turhaa. Vyön pitäisi korottua siitä, että judo on monipuolista ja toimii randorissa/ottelussa. Ei mistään muusta.

        Kirjoituksen loistava pointti oli tässä: "Mutta voi siitä tehdä myös houkuttelevaa."

        Kaikki menestyvät asiat lähtevät motivaatiosta, ei pakosta.


      • pekka_täyttää_tavoitteet
        MattoApina kirjoitti:

        Mikäli viesti oli osoitettu minulle, niin vastaan. Jos ei, niin vastaan jonkun toisen puolesta.

        Kyllä. Olen itsekin vetänyt peruskursseja. Itseasiassa ainakin yhden peruskurssin vetämisestä voisi tehdä jokaisen sinivöisen ja täysi-ikäisen judokan velvollisuuden. Ennen sitä ei saisi ruskeaa vyötä. Uhrauksena se on mitätön, sillä peruskurssi kestää vain 20 judoharjoitusta eli tasaisella vauhdilla 10viikkoa, joka taas on vain 2,5kk. Ei se niin paha rasti ole!

        Mutta voi siitä tehdä myös houkuttelevaa. Esimerkiksi niin että vetäjä saisi 10% kurssin tuotosta vetäjäpalkkiona ja vapautuksen seuran jäsenmaksusta siltä vuodelta. Jos ajatellaan että kurssille otetaan 30 judokaa ja kurssimaksu on 100e, niin vetäjä saisi itselleen 300e palkkiota, joka perinteiseen urheiluseuran tapaan maksettaisiin kulukorvauksena. 15e tunti siis, joka lienee jollekin nuorelle ihan hyvä raha.

        Lisäksi kannattaa muistaa että seurat ovat yhdistyksiä ja yhdistykset voivat palkata työntekijöitä valtion avustuksella. Kannattaa siis ottaa paikalliseen työkkäriin yhteyttä ja selvittää miten tämä käytännössä tapahtuu. Voikin olla niin että työpaikkojen välissä olevan judoka tai vaikkapa lukion jälkeen välivuotta pitävä kilpailija voidaan palkata seuraan tukityöllistettynä. Tämä judoammattilainen voisi sitten vetää peruskurssin jos toisenkin..

        Peruskurssista vielä että se koostuu siis kahdestakymmenestä harjoituksesta. Ei liene vaikeaa tuottaa liiton toimesta opasta miten nämä kaksikymmentä harjoitusta tulisi vetää? Tämän oppaan avulla vähän kokemattomampikin judoka osaisi vetää peruskurssin.

        Jos 20tuhatta judokaa on pelottava haaste, niin sen voi myös pilkkoa pienemmäksi. Esimerkiksi vaikkapa aluksi 10tuhatta judokaa. Keinot tämän saavuttamiseksi ovat kuitenkin käytännössä samat. Turha kiistellä siitä kuinka suosittua judo ennen oli vs nykyään, sillä kaikki meistä yli 30vuotta lajia harrastaneista tietävät kyllä totuuden. Ja se ei mihinkään muutu. Minun mielestäni Suomessa voi hyvinkin olla 20t judokaa ja tämä voi hyvin olla tavoitteena. Judo.

        Etu muihin kamppailulajeihin on siinä, että sitä voi harrastaa kaikki. Lapsista vanhuksiin ja kisailijoista erityislapsiin. Myös naisten judo on lajissa vähintää samassa asemassa kuin miestenkin.

        Judo on kaikille.

        Lehdeksen tavoite 5000 judokaa vuoden 2018 loppuun mennessä tullee onnistumaan !!!


      • Kokajayuko

        Sitten vaan perustellaan että näinhän se on aina itseasiassa ollutkin. Samalla kyseenalaistetaan että onko Suomessa edes koskaan ollutkaan 10t judokaa. Ja ei tälle mitään voi, kun kendo ja nintendo vie potentiaaliset judokat.


      • öpollk

        Judoliitto saa siitä noin puolet 76 euron rahasta ,jos se on mielestäsi ei mitään niin ihmettelen.Iffiltä saa alle viisitoista vuotiaalle vakuutuksen 24 euroa vuosi.Lisääntyneet kilpailijat , missähän ne nyt ovat?


      • qwerty_____
        öpollk kirjoitti:

        Judoliitto saa siitä noin puolet 76 euron rahasta ,jos se on mielestäsi ei mitään niin ihmettelen.Iffiltä saa alle viisitoista vuotiaalle vakuutuksen 24 euroa vuosi.Lisääntyneet kilpailijat , missähän ne nyt ovat?

        En oo kisoissa enää joten en osaa sanoa on siellä väkeä vai ei. Mutta lisenssiuudistus nosti ne ja jos ne on sittemmin laskenut niin vika on jossain muussa asiassa.

        Ja se nuoren 24 ei ole mielekäs vertailukohta. Kannatta muistella mitä lisenssi maksoi ennen lopettamistaan. Se oli noi 200€ ja siitä liiton osuus oli luokkaa 10€. Lisäksi huonon vahinkokehityksen takia sen hinta nousi liki joka vuosi. Eli vanhalla systeemillä vakuutus maksaisi jotain 300€ luokaa tällähetkellä. Ja se pudottaisi niitä harrastajakilpailijoita ihan varmasti.

        Onhan se yhden lahin sponssi pieniltä aikuisille, mutta suht välttämätön


      • Kutenmagas
        MattoApina kirjoitti:

        Mikäli viesti oli osoitettu minulle, niin vastaan. Jos ei, niin vastaan jonkun toisen puolesta.

        Kyllä. Olen itsekin vetänyt peruskursseja. Itseasiassa ainakin yhden peruskurssin vetämisestä voisi tehdä jokaisen sinivöisen ja täysi-ikäisen judokan velvollisuuden. Ennen sitä ei saisi ruskeaa vyötä. Uhrauksena se on mitätön, sillä peruskurssi kestää vain 20 judoharjoitusta eli tasaisella vauhdilla 10viikkoa, joka taas on vain 2,5kk. Ei se niin paha rasti ole!

        Mutta voi siitä tehdä myös houkuttelevaa. Esimerkiksi niin että vetäjä saisi 10% kurssin tuotosta vetäjäpalkkiona ja vapautuksen seuran jäsenmaksusta siltä vuodelta. Jos ajatellaan että kurssille otetaan 30 judokaa ja kurssimaksu on 100e, niin vetäjä saisi itselleen 300e palkkiota, joka perinteiseen urheiluseuran tapaan maksettaisiin kulukorvauksena. 15e tunti siis, joka lienee jollekin nuorelle ihan hyvä raha.

        Lisäksi kannattaa muistaa että seurat ovat yhdistyksiä ja yhdistykset voivat palkata työntekijöitä valtion avustuksella. Kannattaa siis ottaa paikalliseen työkkäriin yhteyttä ja selvittää miten tämä käytännössä tapahtuu. Voikin olla niin että työpaikkojen välissä olevan judoka tai vaikkapa lukion jälkeen välivuotta pitävä kilpailija voidaan palkata seuraan tukityöllistettynä. Tämä judoammattilainen voisi sitten vetää peruskurssin jos toisenkin..

        Peruskurssista vielä että se koostuu siis kahdestakymmenestä harjoituksesta. Ei liene vaikeaa tuottaa liiton toimesta opasta miten nämä kaksikymmentä harjoitusta tulisi vetää? Tämän oppaan avulla vähän kokemattomampikin judoka osaisi vetää peruskurssin.

        Jos 20tuhatta judokaa on pelottava haaste, niin sen voi myös pilkkoa pienemmäksi. Esimerkiksi vaikkapa aluksi 10tuhatta judokaa. Keinot tämän saavuttamiseksi ovat kuitenkin käytännössä samat. Turha kiistellä siitä kuinka suosittua judo ennen oli vs nykyään, sillä kaikki meistä yli 30vuotta lajia harrastaneista tietävät kyllä totuuden. Ja se ei mihinkään muutu. Minun mielestäni Suomessa voi hyvinkin olla 20t judokaa ja tämä voi hyvin olla tavoitteena. Judo.

        Etu muihin kamppailulajeihin on siinä, että sitä voi harrastaa kaikki. Lapsista vanhuksiin ja kisailijoista erityislapsiin. Myös naisten judo on lajissa vähintää samassa asemassa kuin miestenkin.

        Judo on kaikille.

        Tässä mattoapina astuu lämpimään lantaan. Peruskurssien vetäjien pitää olla seuran parhaita kisataustan omaavia mustavöitä. Siellä luodaan pohjat. Omia virheitään siirtäviä sinivöitä tai toistaitoisia aikuisena lajin aloittaneita mustavöitä voi käyttää aikuisten kurssien vetäjinä. Aikuiset osaa paremmin arvioida opetusta ja poimia siitä hyvän ja hylätä huonon. Eikä siitä ryhmästä nouse kuitenkaan kilpailijoita.
        Peruskurssit on talenttien hautomoita, sinne parhaat voimat.
        Jännää tämä ajattelu, että peruskurssia voi vetää pari kolme vuotta lajiin tutustuneet.


      • qwerty_____

        Jännää tää ajattelu että kisataustan omaavat mustat vyöt osallistuisivat alkeiskurssien vetämiseen. tuolla menttaliteetilla alkeiskurssi toiminta romahtaisi just

        Toinen ongelma on että osata judoa ja osata opettaa on kaksi eriasiaa. ei aina osu samaaan ihmiseen. Ja kun alkeiskurssilaiset on tyypillisesti 7v pitäis olla vielä nimenomaisesti osaamista sen ikäisten opettamisesta


      • MattoApina
        Kutenmagas kirjoitti:

        Tässä mattoapina astuu lämpimään lantaan. Peruskurssien vetäjien pitää olla seuran parhaita kisataustan omaavia mustavöitä. Siellä luodaan pohjat. Omia virheitään siirtäviä sinivöitä tai toistaitoisia aikuisena lajin aloittaneita mustavöitä voi käyttää aikuisten kurssien vetäjinä. Aikuiset osaa paremmin arvioida opetusta ja poimia siitä hyvän ja hylätä huonon. Eikä siitä ryhmästä nouse kuitenkaan kilpailijoita.
        Peruskurssit on talenttien hautomoita, sinne parhaat voimat.
        Jännää tämä ajattelu, että peruskurssia voi vetää pari kolme vuotta lajiin tutustuneet.

        Tottakai se olisi parasta jos peruskurssin vetäisi seuran paras judoka. Valitettavasti ei vain ole realismia. Peruskurssin vetämisessä on kuitenkin myös toinen aspekti. Ainakin itselläni judo parantui kun jouduin opettamaan tekniikoita. Siinä joutui oikeasti miettimään miten tekniikat toimivat. Kurssin vetäminen siis itseasiassa palvelee myös vetäjän judon oppimista.

        Oman peruskurssini veti sinivöinen, jolla oli oranssivöinen apuvetäjänä. Ei meidän poikien kapasiteetti riittänyt oppimaan niin lyhessä ajassa edes murto-osaa siitä vähästä mitä he osasivat.


      • Kutenmagas

        Aika monessa hyviä judokoita kisatatameille tuottavat seurat valjastavat parhaat voimat pk-vetoihin


      • Kutenmagas

        "Oman peruskurssini veti sinivöinen, jolla oli oranssivöinen apuvetäjänä. Ei meidän poikien kapasiteetti riittänyt oppimaan niin lyhessä ajassa edes murto-osaa siitä vähästä mitä he osasivat."

        Ei varmasti riittänyt, eikä ollut tarkoituskaan. Mutta kapasiteetti riitti varmaan oppimaan puutteellista teknikkaa, kun ei parempaakaan ollut saatavilla. Siinä sitä sitten olikin poisopittavaa.


      • MattoApina
        Kutenmagas kirjoitti:

        "Oman peruskurssini veti sinivöinen, jolla oli oranssivöinen apuvetäjänä. Ei meidän poikien kapasiteetti riittänyt oppimaan niin lyhessä ajassa edes murto-osaa siitä vähästä mitä he osasivat."

        Ei varmasti riittänyt, eikä ollut tarkoituskaan. Mutta kapasiteetti riitti varmaan oppimaan puutteellista teknikkaa, kun ei parempaakaan ollut saatavilla. Siinä sitä sitten olikin poisopittavaa.

        Minun judotekniikkani ei kyllä kovin kummoinen ole koskaan ollut. Vaikka taisin danin kyllä saada aika nuorena, selvästi alle parikymppisenä, mikä oli aika harvinaista ennen. Varsinaisen judoharjoittelun katson kyllä alkaneen vasta peruskurssin jälkeen. Yhdessä tai kahdessa harjoituksessa ei oikeasti opita vielä uutta tekniikkaa vaan se on lähinnä tutustuminen heittoon. Judon todelliseen osaamiseen menee kyllä mielestäni ainakin pari vuotta.

        Peruskurssin tavoitteena on opettaa perusteet judon harjoittelemiselle. Judon oppimisen kannalta taas on randori aivan ylivoimainen tapa oppia. Peruskurssilla ei tietenkään kannata ottaa varsinaista randoria, koska judoa ei oikeasti vielä osata. Judoliiton sivuilta löytyy kuitenkin judolliset pelit ja leikit, joissa on judollisia, painin tyyppisiä kamppailuja, joita kannattaa ottaa jo peruskurssilla ihan alusta lähtien. Siinä samassa kohtaa kuin muutenkin otettaisiin randoria. Tavoitteena olisi että peruskurssin jälkeen olisi uskallusta ottaa kontaktia ja kamppailla reippaasti. Tälle perustuu sitten se todellinen judon oppiminen. Olisiko Petteri Pohja vähän jo pyöritellyt tämän suuntaisia ajatuksia judon oppimiselle pohjoisessa?


    • öfpoi

      Liitto vie heti siitä peruskurssin sadasta eurosta seitsemänkymmentä kuusi euroa. Elikä palkkio vetäjälle, niin seuralle ei jää mitään.Ainoa keino vetäjien saamiseksi voisi olla velvoite vetää kursseja vyön saamiseksi.

      • Muutoksenaikaa

        Onko todellakin näin? Jos niin on, niin meillä saattaa olla kohta kilpaileva judoliitto. Sellainen, jolla ei ole kiinteitä kuluja, toimistoa, sihteeriä ja toiminnan johtajaa. Miksipä niitä edes nykyaikana tarvittaisiin? Hyvin moni asia voidaan hoitaa netin välityksellä. Kokoukset, palaverit ja tiedotus. Siinäpä olisi rohkea vaihtoehto nykyiselle.


      • qwerty_____

        Liitto ei siitä 76 eurosta paljoakaan saa. Valtaosa menee vakuutukseen. Sitä en löydä lukun mutta muistan sen osuuden noin lisenssiuudistuksen ajoilta. Ja tulee kurssilaisille halvemmaksi kuin sen itse ostaminen. Plus kilpailuiden osallistujamäärät kasvoivat uudistuksen myötä ihan selvästi. Eli on aivan hyvä että meillä on vakuutus/lisenssi leivottuna jäsenmaksuun

        Pyytäkää siitä alkeiskurssista 200 niin jää seurallekkin jotain. Pakkoko olla paikkakunnan halvin


      • qwerty_____
        Muutoksenaikaa kirjoitti:

        Onko todellakin näin? Jos niin on, niin meillä saattaa olla kohta kilpaileva judoliitto. Sellainen, jolla ei ole kiinteitä kuluja, toimistoa, sihteeriä ja toiminnan johtajaa. Miksipä niitä edes nykyaikana tarvittaisiin? Hyvin moni asia voidaan hoitaa netin välityksellä. Kokoukset, palaverit ja tiedotus. Siinäpä olisi rohkea vaihtoehto nykyiselle.

        Mikäs siinä jos et halua osallistua kv. kilpailuihin. Ja kuluista valtaosa menee muualle kuin byrokratiaan. Valmennus ja vakuutus ne rahat syö. Ei yksi toiminnajohtaja sihteeri


    • jundoka

      Joku sen jo aiemmin sanoikin mutta realistisimmat mahdollisuudet Suomella kansainvälisiin judomitaleihin taitavat löytyä katan ja parajudon puolella. Ei muuta kuin keskitytään niihin täysillä.

      • Eiväkisinyhdessä

        Siitä vaan, keskity ja voita ittelles mitali. Mut älä sotke muita touhuihis.


      • jundoka
        Eiväkisinyhdessä kirjoitti:

        Siitä vaan, keskity ja voita ittelles mitali. Mut älä sotke muita touhuihis.

        Rauhoitu ja opiskele kataa, niin löydät vastaukset sieltä.


    • Kylläsesiitäsittenjoskus

      Uskokaa jo liitto ja judo ei pysty uudistumaan. Tilittäkää mahdollisimman vähän rahaa liitolle niin muutos tapahtuu kun rahat loppuu.

    • Hölömöläistenhommoo

      Eli ottakaa palvelut mutta pinnatkaa maksuista ja vapaamatkustakaa muiden siivellä. Siinäpä hienot neuvot. Ja sitten on kaikki paljon paremmin kun ei ole enää varaa pitää valmentajia eikä lähettää heitä joukkueiden kanssa kisoihin eikä leireille.

      • Mitkä

        Mitkä palvelut?


    • turhaahommaataas

      MITKÄ vi..un palvelut??? Liiton valmentajia näkyy pari kertaa vuodessa EV-leireillä! Henkilökohtainen valmentaja voisi jopa auttaa kisamatkoilla ja leireillä!

    • Totuuslöytyy

      Nythän totuus alkaa tulla esiin. Suurin osa kokee että liiton toiminta ei palvele, mutta rahat menee.

    • Yhdensurkunenemmistö

      Mikä v...un enemmistö. Helppo on yhden supervalittajan täällä kirjoittaa kolme viestiä kymmessä minuutissa ja julistautua enemmistöksi. Minun äänelläni ette puhu. Menkää liittokokoukseen tekemään muutos. Sehän onnistuu jos on enemmistö.

      • yksisurkuääni

        Mikä v...un ääni sulla muka on? haha!


      • kiolp

        Ongelmahan on siinä, että judoliiton mukaan toiminta on yhteisöllistä ja kiva , kun kaikki on mukana.Totuus on ,että ,jos olet erimieltä aletaan liiton osalta tekemään toimia .että lopetat kaiken tekemisen (Haitaamalla tekemistä) ja siten vain samanmieliset voivat osallistua judoliiton toimintaan ,mikä näkyy tekijöiden lähtemisenä judon piiristä ja valitettavasti nimenomaan ne tekijät ,jotka tekevät työtä oikeasti tatamilla mistä niitä judokoita tulee.Liitolla ja sen hallituksella on ihmeellinen käsitys, että he nauttisivat koko judokentän kannatusta,vaan siellä on todella suuri joukko , joka on tyytymätön liiton toimintaan ja he eivät välttämättä ala tapella pienen joukon valtapyrkimyksiä vastaan, vaan äänestävät jaloilla ja niin taas tekijöiden ja judoliiton jäsenet vähenee, mitä on vuosittain tapahtunut vaikka judoliitto kaikin tavoin pyrkii salaamaan jäsen määränsä ja sen pienenemisen. Judoliitolla on kyllä tarkat tiedot kuinka paljon lisenssejä on lunastettu vuosittain.Yksi joka miettii lajin parista lähtemistä!


      • Seuravalmentaja

        Ei jiilauta, mitä polvästejä. Mutta saat anteeksi, samaa p..kaa siellä eduskunnassa tehdään, hallitus aina väärässä. Ne ja vielä tienaa siitä soopasta.

        Mutta asiaan, eihän täydellistä liittoa saada koskaan, että meidän Matti tai Lissa pääsis aina edustaan kun mieli tekee ja vielä kaikille oma koutsi mukaan ja liiton piikkiin.

        Kyllä näkyy (liiton valmentajia) paljon, mutta niitä henkilökohtaisia vähemmän. En luettele, kun mieli pahoitetaan.

        Oikeesti tatamilla, kyllä, niitä nimenomaan liiton valmentajat on! Jos toisin väittää, niin perusteluja.

        Meidän seuran parhaista ottelijoista, valtaosalle, pääosan harjoituksista vetää liiton palkkaama valmentaja.


      • pölvästihääsemiekhii

        Sinuakin kuvaa sana pölvästi oikein hyvin.

        Muutetaan näkökulmaa vaikka Itä-Suomeen, Lounais-Suomeen, Keski-Suomeen tai Pohjois-Suomeen jopa Lappiin. Etelä-Suomessa ja Tampereella ehkä myös Lahden seudulla homma toimii juuri niinkuin kuvasit.

        Liiton tarjoamat palvelut ovat noin nolla esim. Jyväskylässä, Porissa, Turussa, Oulussa, Rovaniemellä jne. jne. Siellä on tultava toimeen omillaan ja samalla maksettava liiton hyödytöntä byrokratiaa.

        Potkut turhille paperinpyörittäjille ja jarrumiehille. Lehdekselle ensin kunhan 60-vuotisjuhlat on saatu rahastettua!


    • Vastatoimi

      Peruskurssia ei kannata järjestää koska liito vie rahat. Judoa ei lopeteta.Järjestetään aloituskursseja, jonka tuoton voi seura pitää.

    • MattoApina

      Menee hieman väittelyn puolelle. Tällaisissa tilanteissa kannattaa katsoa ihan vain faktoja. Lukuja jotka voi varmentaa ja jotka on toisen puolen pakko myöntää oikeaksi. Pidettäisiinkö näitä faktoina ja sitten mietittäisiin niihin ratkaisuja syyllistämisen sijaan? Ei niitä kannata kieltää ilman argumenttia vaan hyväksyä tai osoittaa vääräksi.

      Pari kiistatonta faktaa.
      1) Rekisteröityneiden judokoiden määrä on laskenut huomattavasti. Ilmeisesti jopa puoleen huipustaan.
      2) Samaan aikaan verrokkimaassa eli Ruotsissa on judokoiden määrä kasvanut. Yleensä ilmeisesti Euroopassa judon suosio on pysynyt vähintään samalla tasolla.
      3) Viimeisestä judon aikuisten arvokisamitalista on nyt 25-vuotta. Ja rehellisesti sanottuna mitali lähivuosina olisi todellinen yllätys.
      4) Lisenssiuudistuksen jälkeen on kilpailijamäärät kuitenkin kasvaneet tai ehkä pitäisi palautuneet entiselle tasolle.

      • Sanojasanoja

        Kohta 3 on faktaa. Esitä niitä lukuja.


      • MattoApina

        Eli ei oikeasti tiedetä mistä edes kiistellään ja mihin halutaan muutosta? Kunhan vaan kouhkataan..


    • 2000luvunurheilua

      Lajiliitolla voi olla niin paljon valtaa että se voi estää urheilijaa etenemästä urallaan. Jos ajautuu kahnauksiin Suomen Judoliiton kanssa, mihin judoliittoon kannattaa vaihtaa? Pitääkö vaihtaa ulkomaalaiseen vai onko Suomessa muita judoliittoja? Jos ei ole kannattaisiko perustaa? Ei kai urheilijan ura voi olla yhden liiton varassa? Ainakin muilla elämänaloilla terve kilpailu on aina parempi kuin monopoli.

    • Mitenolistietoo

      Faktaa on ainakin totaalinen tiedon ja läpinäkyvyyden puute. Numerot auki niin harrastajista kuin ikärakenteesta kuin kisaajamääristä. Miten olisi myös jäsentyytyväisyyskysely, seura-aktiiveille laajempi ja perusjäsenelle suppeampi.

    • Hansoku_toimitus

      Hei.

      MattoApina, teillä on selvästi näkemystä asioihin ja tahtoa viedä judoa eteenpäin, ainakin ideoinnin tasolla. Haluamme Hansokussa tarjota kirjoitusalustaa judokoille joilla on kiinnostusta ja mielipidettä judopolitiikkaan.

      Jos koet hyväksi, niin kirjoita kattava teksti niin voimme julkaista sen Hansokussa.



      Meidät tavoittaa sähköpostitse [email protected]

      Vaihtoehtoja tekstin julkaisemiselle:
      1. Esiinnytte omalla nimellänne.

      2. Julkisesti anonyymisti siten, että vain me toimituksessa (ja mahdollisesti lähipiirimme) tiedämme henkilöllisyytenne emmekä julkaise nimeänne jutun yhteydessä.



      -Toivomme myös että mikäli teitä kiinnostaa kirjoittaa niin lähestytte meitä sähköpostitse jo ennen tekstin kirjottaimista.

      Tarjoamme samaa mahdollisuutta muillekin ihmisille kenet tämä viesti tavoittaa. (Jos useampi ihminen innostuuu kirjoittamaan, niin rajoitamme julkaistavien tekstien määrää).

      Jos joku haluaa kirjoittaa miksi esimerkiksi Hansokun ehdotukset ovat olleet huonoja, niin julkaisemme mielellään sellaisenkin tekstin.


      Ehtoina tekstin julkaisulle on:

      *Ketään henkilöä ei tekstissä loukata eikä aseteta huonoon valoon.

      *Kirjoitus on kohtuullisen hyvää suomenkieltä.

      *Kirjoittaja tietää mistä kirjoittaa. (Tätä meidän voi olla vaikea arvioida, mutta toivomme kirjoittajalta itsekriittisyyttä.)

      -Aikataulu kirjoituksen julkaisemisessa voi venyä johtuen omista kiireistämme.

      Terveisin Hansokun Toimitus

      • MattoApina

        Kiitos tarjouksesta. Arvostan Hansokun tekemään työtä todella paljon. Jutuista välittyy oikean judokan näkökulma, niitä juttuja joita usein tatamin laidalla jutellaan. Esimerkiksi Jaana Ronkaisen haastattelu oli aivan huippu. Kuten myös jutut judokan voimaharjoittelusta ja voimatasoista. Lisäksi kisaennakoista iso kiitos! Itsekin katselen nykyään isompien kisojen live-kuvaa ipponin streamistä ja on mukavaa vähän ennakoida matseja sekä vaihtaa kuva oikealle tatamille kun tuttu nimi astuu tatamille. Kisojen seuraaminen kotoa on nykyään todella helppoa ja kivaa.

        Esittäisin tässä samalla juttutoiveen. Ehkäpä samanlainen pitkä haastattelu Jorma Korhosestakin? On todella mahtava asia, että Jorkki on nyt mukana nuorten valmennuksessa maajoukkue tasolla. Varsinkin Jorkin harjoittelusta Harry Haltun ohjauksessa yhdessä veljensä Markon kanssa Kajaanissa kuulisin mielelläni paljon lisää. Sen kokemuksen jakamisesta hyötyisivät kaikki Suomen judokat. Näkisin Jorkkia mielelläni vetämässä leirejä enemmän myös Etelä-Suomessa.

        En kyllä pidä itseäni millään tasolla niin merkittävänä henkilönä, että voisin omalla nimelläni alkaa ketään neuvomaan ja mielestäni kirjoituksieni taso lähinnä laskisi vain Hansokun arvoa. Näitä esittämiäni ajatuksia saa tottakai kopioida tai ehkä mieluummin kehittää edelleen ihan vapaasti.


      • arvostetaanmestareita

        Seppo Myllylästä kannattaisi tehdä myös haastattelu!

        Hän edusti lajiamme hienosti Ylen:n ohjelmassa Itämaisten kamppailulajien suosion syyt. Alla linkki areenaan.

        https://areena.yle.fi/1-4367260


      • isätjapojat
        MattoApina kirjoitti:

        Kiitos tarjouksesta. Arvostan Hansokun tekemään työtä todella paljon. Jutuista välittyy oikean judokan näkökulma, niitä juttuja joita usein tatamin laidalla jutellaan. Esimerkiksi Jaana Ronkaisen haastattelu oli aivan huippu. Kuten myös jutut judokan voimaharjoittelusta ja voimatasoista. Lisäksi kisaennakoista iso kiitos! Itsekin katselen nykyään isompien kisojen live-kuvaa ipponin streamistä ja on mukavaa vähän ennakoida matseja sekä vaihtaa kuva oikealle tatamille kun tuttu nimi astuu tatamille. Kisojen seuraaminen kotoa on nykyään todella helppoa ja kivaa.

        Esittäisin tässä samalla juttutoiveen. Ehkäpä samanlainen pitkä haastattelu Jorma Korhosestakin? On todella mahtava asia, että Jorkki on nyt mukana nuorten valmennuksessa maajoukkue tasolla. Varsinkin Jorkin harjoittelusta Harry Haltun ohjauksessa yhdessä veljensä Markon kanssa Kajaanissa kuulisin mielelläni paljon lisää. Sen kokemuksen jakamisesta hyötyisivät kaikki Suomen judokat. Näkisin Jorkkia mielelläni vetämässä leirejä enemmän myös Etelä-Suomessa.

        En kyllä pidä itseäni millään tasolla niin merkittävänä henkilönä, että voisin omalla nimelläni alkaa ketään neuvomaan ja mielestäni kirjoituksieni taso lähinnä laskisi vain Hansokun arvoa. Näitä esittämiäni ajatuksia saa tottakai kopioida tai ehkä mieluummin kehittää edelleen ihan vapaasti.

        Jos on mennyt ohi, niin tässä on Jorma Korhosesta juttua, aika tuorettakin.

        https://www.judolehti.fi/ihmiset/isan-opissa/


    • Haastatteluja

      No niin, tulihan se hansoku sieltä esiin,
      Tosin taas ei näkynyt siellä missä oli todellakin pitänyt olla eli Orimattilassa.
      Ei ehdi kun pitää hämmästellä somessa...
      Näkyyköhän huomennakaan, tuskin.
      Jorkki on, joten se manki matolle kans......

      • Hojotihoo

        Hei ethä sää Suomisen Tapsaakaa käske Suomen Cuppii hiihtää, mut saa se silti selostaa. Saahan pojat kirjottaa judosta vaikka olis lopettanu itse kisaamisen,mikä ei sekää taida olla totta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe