Ei rakennusoikeutta,vaikka viereisillä

PESÄNVANKI

tonteilla on rakennuksia. Kyseessä Saimaan rantatontti. Emme tällä tontilla tule koskaan mitään tekemään,vaan haluamme myydä sen,mutta paha sitä on myydä ilman rakennusoikeutta. Voiko anoa poikkeuslupaa tsm. ja vedota siihen,että viereisillä tonteilla on rakennuksia aivan rannassa ja kyseessä ei ole mikään vs-(vesistönsuojelu)kaava.Kaiken lisäksi aluetta on kaavoitettu vapaa-ajan rakennuksille. Kuka ostaa tontin jolle,ei saa rakentaa,tai sitten joku ostaa kalliilla yksityisen retkeilypaikan.

16

1326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ogigigihhih

      Kunnan rakennusvalvonta kertoo kaiken
      Täältä saa vain mutu tietoa

      • PESÄNVANKI

        juju onkin siinä että kysyimme jo tätä asiaa kunnan rakennusvalvonnasta ja he antoivat meille tämän tiedon,ettei olisikaan rakennusoikeutta tälle tontille,jota olisimme siis myymässä.


      • NickNailer

        Termi "tontti" tarkoittaa maapalaa, jolla on rakennusoikeutta. Jos kyseessä on maa, jolla ei ole rakennusoikeutta, se on yleensä "tila".

        Kysymys on liian ympäripyöreä, jotta siihen voisi vastata. Pitäisi tietää millä perusteella rakennusoikeutta ei ole ja millä perusteella muilla sitä on.

        On tiloille saatu rakennusoikeutta monellakin tapaa. Hauskin oli se, missä kunta oli omin päin rakentanut kadun siinä väärässä uskossa, että kyseessä olisi ollut vesijättö. Ei ollut ja hetken asiaa mietiskeltyään tulivat vastaan merkittävän suurella rakennusoikeudella. Oli ns. win-win tilanne: kunnan kuivattama tontti järven rannalla hyvillä kulkuyhteyksillä.


      • PESÄNVANKI

        No tontti on sellainen yleisnimitys jota käytetään joskus virheellisestikin (kuten meikäläinen aloituksessaan.) Kyseessä siis tila,joka rajoittuu Saimaaseen. Tila nimitys viittaa usein maa-tai metsätilaan,eikä kyseessä ole kumpikaan.
        Kyyseessä on siis nimen omaan maapala. Kysymys kuuluukin,voimmeko vedota siihen,että viereisillä tonteilla on (vapaa-ajan)rakennuksia,että rakennusoikeus
        kuuluisisi myös meille.


      • PESÄNVANKI

        Rakennusvalvonnan vastauksessa oli,että meidän tontti kaavoitettu maa/metsämaaksi. Eli miksi ne muut on aikoinaan saaneet rakentaa? Entäs jos myymme metsää pystykaupalla,olisiko avohakkuu aukea muka sitten parempi?
        Tietysti tämä kuullostaa nillittämiseltä,että miksi ne toiset on saaneet rakentaa,mutta meidän tontti on kaikista suurin mitä olisi 1-2 vapaa-ajan tai ympärivuotisen asumisen rakennusta haitannut? Tuntuu,että meitä ontässä rakennuslupa asiassa kustu silmään;ikään kuin yht`äkkiä keksitty että tilamme on metsä ym.maata,eikä sinne siksi saa rakentaa.


    • Eitaidaonnistua

      Ette voi... ELY keskus päättää ja päätökseen vaikuttaa alueen kokonaisrasitus vesistölle. Nimenomaan se, että siinä on jo paljon naapureita, on huono asia... Eli rasitusta on jo ennestään paljon.

      • PESÄNVANKI

        Meillä ei ole rantaoikeutta,tontin raja päättyy ennen rantaa. Eli kokonaisrasitus vesistölle olisi vähäinen. Naapureilla sen sijaan on venevalkama ym.


      • NickNailer

        Ranta-aluetta kuitenkin. Tarvitaan siis ranta-asemakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava. Jos ei jo ole, niin esitän valitteluni.

        Eikun osallistumis- ja arviontisuunnitelmaa laatimaan. Sen jälkeen tulee ranta-asemakaavan väkerrys. Sen jälkeen voi saada rakennusluvan.

        Ei ole halpa eikä nopea projekti.


      • PESÄNVANKI
        NickNailer kirjoitti:

        Ranta-aluetta kuitenkin. Tarvitaan siis ranta-asemakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava. Jos ei jo ole, niin esitän valitteluni.

        Eikun osallistumis- ja arviontisuunnitelmaa laatimaan. Sen jälkeen tulee ranta-asemakaavan väkerrys. Sen jälkeen voi saada rakennusluvan.

        Ei ole halpa eikä nopea projekti.

        No,just. Tässähän on sellainen juttu,että olemme myymässä,emme siis sitä rakennuslupaa tarvitse. Kannattaako jättää poikkeuslupa menettely ostajan harteille,mutta kuka ostaa rantatontin,josta ei tiedä saako sille rakentaa vai ei.


      • NickNailer
        PESÄNVANKI kirjoitti:

        No,just. Tässähän on sellainen juttu,että olemme myymässä,emme siis sitä rakennuslupaa tarvitse. Kannattaako jättää poikkeuslupa menettely ostajan harteille,mutta kuka ostaa rantatontin,josta ei tiedä saako sille rakentaa vai ei.

        Kuule, en viitsi enää rautalangasta vääntää.

        Katso nyt tarkasti itseäsi peilistä! Näetkö siellä tyhmän vai älykkään ihmisen ?

        Jos näkyy älykäs tai edes oppimiskykyinen, niin sellainen henkilö ymmärtää, että rakennusluvan voi hakea ilman rakennusaikomusta, koska se nostaa maan arvon nykyisestä (luultavasti lähellä nollaa olevasta tai jopa negatiivisesta) voimakkasti positiiviseksi.

        Isäni harrasti tilojen jalostusta tonteiksi. Mielikuvituksella ei ollut rajoja rakennuslupahankkeissa, koska rakentamista ei edes harkittu. Tontit menivät hyvin kaupaksi ja komeita talojakin näkyy olevaan, ei kyllä alkuperäsiten rakennuslupien mukaisia.


      • PESÄNVANKI

        No tässä se nyt nähdään,minkälaisen paikan eteen joutuu,kun perii jotain.
        Kyllä meidän tässä on pitänyt se rautalankakerä ihan itse aukaista ja vääntää sitä perunkirjoitukseen ym. Tilanne on ollut vaikea ja ollaan oltu aivan uuden edessä,josta kummallakaan ei ole ollut kokemusta lainkaan.
        Ymmärrän,että kokeneemmat turhautuu,kun lukevat aloittelijoiden aloituksia,mutta yritän kaiken aikaa opiskella näitä asioita. Kysymyshän ei ole ollut rakennusluvan hankkimisesta,vaan rakennusoikeuden selvittämisestä. Pitää yrittää luovia tämä homma,miettiä mikä on paras ratkaisu.


    • Näin_menee

      Helppo juttu, myytte tarpeeksi isomun... siis isokenkäiselle niin kyllä se lupa järjestyy pikavauhtia esim. kansanedustajan tai ministerin hakiessa.

    • lahjoita_venäläisille

      Kaavoituksen aikana kyseisen kiinteistön omistajat eivät ole olleet valppaina ja on mennyt rakennuspaikka mahdollisesti sivu suun. Jälkeenpäin on vaikea saada rakennuspaikkaa kiinteistöön jos kaavan valitusaika on umpeutunut (5 vuotta). Saattaa olla että kiinteistö ei täytä kaavamääräyksissä olevia minimivaatumuksia pinta-alan tai rantaviivan pituuden suhteen. Tällöin kiinteistö ei ole oikeutettu saamaan rakennuspaikkaa. Rantaosayleiskaava-alueilla metsämaa kiinteistöön ei voi saada poikkkeuslupaa. Mikä tuossa kiinteistössä on kiinteistöveron peruste?

    • lisämaata

      Myy reilusti mökkinaapureille lisämaaksi. Saat enempi kuin tyytyväisiä mökkiläisiä, olisivat varmasti onnellisia.

    • kaavanmuuttanut

      Kun aluetta on kaavoitettu, on kaavoittaja selvittänyt, paljonko tilalla (emätila) on ollut rakennuskelpoista rantaviiva vuonna 1959. Jos rantaviivaa on ollut esim. 200 m, on tila saanut yhden rantarakennuspaikan, jos 400 m, kaksi, jne. eli kilometrin rakennuskelpoista rantaviivaa vuonna 1959 omistanut tila on tyypillisesti saanut kaavaan 5 rantatonttia, vaihtelee yleensä 3 - 7 kilometriä kohti paikasta riippuen.
      Jos emätilalla on vuonna 1959 ollut rantaviivaa vaikka 500 metriä, on tilalle (alkuperäinen tila ja siitä mahdollisesti lohkotut tilat) kaavoitettu 2 rantatonttia.
      Nämä esimerkin kaksi rantatonttia on kaavassa sijoitettu niiden omistajien (lohko tai emätila) tilan alueelle, joilla ollut kaavan laadinnan aikaan eniten rantaviivaa.
      Muut ranta-alueet 200 - 300 metrin syvyydeltä sisämaahan yleensä kaavoitetaan maa-ja metsätalousmaaksi, joille ei voi edes poikkeusluvalla rakentaa.
      Kaavoittajan aikanaan tekemästä emätilaselvityksestä, jos sellaisen jostain virastosta saa hankittua, voi varmistaa, onko kaava on laadittu maanomistajia tasapuolisesti kohdellen, ja jokainen vuoden 1959 emätila on saanut oikean osuuden rantarakennuspaikoista.
      Tarkemmin kaavoitusperiaatteita selvitetty ministeriöiden sivuilla.

      • täälläpäinnäin

        Omistan kiinteistön rantaosayleiskaava-alueella, missä tuo kaavan poikkileikkausajankohta on 09/1969. Vuosi 1969 tulee siitä, että eduskunnassa on tuolloin säädetty ensimmäinen laki ranta-alueiden rakentamisesta. Mikäli ennen vuotta 1969, tällä kaava-alueella, kiinteistössä on ollut päärakennus, mikä on rakennettu rakennusajankohtansa lakeja, määräyksiä ja säädöksiä noudattaen, siis luvallisesti paikkaansa, niin silloin kyseiselle kiinteistölle merkitään yleiskaavassa rakennuspaikka, vaikka kiinteistö ei kaavamääräyksiä täyttäisikään. Korkein oikeus on antanut asiassa ennakkopäätöksen vuonna 2006, missä sanotaan että yleiskaavamääräyksillä ei voida poistaa jo ennen kaavan poikkileikkausajankohtaa muodostuneita laillisia rakennuspaikkoja. Nuo emätilaan perustuvat kaavamääräykset revät päde kaikilla kaava-alueilla sellaisenaan. Kiinteistöverotuskin vaikuttaa asiaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe