10 pätevää opettajaa Paraisille? Vai valeopettajaa

Attulainen

Parainen on hakenut 9.3.2018 päättyneellä haulla kymmenen lastentarhanopettajaa. Kelpoisuusvaatimuksena se sama kuin muillakin, mutta HUOM! enää ei vaadita erinomaista ruotsin ja suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa. Erityisansiona toivotaan esikouluopettajan pätevyys, mikä tarkoittaa yliopistotasoista lastentarhanopettajaa.
Mistä nyt tuulee, kun aiemmin ei ole haettu ketään, vaan on palkattu päiväkodin johtajan sairaanhoitaja sisko tai Partekin insinöörin vaimo? Ja jos pari kertaa vuodessa on muodon vuoksi pitänyt joku hakuilmoitus tehdä, niin hommaan oli jo joku ennalta valittu. Pääasia, että se ei ollut pätevämpi, kuin sossutoimen, myöhemmin opetustoimen virkaa hoitavat hyvä sisko-rinkiin kuuluvat "fittas sossu tantat" (lainaus entisen kaupunginjohtajan puhelusta).
Uusi tuuli tulee tarpeesta katkaista Paraisten muuttotappio. Halutaan antaa kuva, että Paraisilla on varhaiskasvatusasiat hyvällä mallilla, jotta tervetuloa asumaan hyvätuloiset lapsiperheet. Kun sitten ei kymmentä pätevää lastentarhanopettajaa saadakaan kuntaan, selitys on, että heistä on huutava pula. Ei pidä paikkaansa: tosiasiassa päteviä ei haluta niin kauan kuin naapurin insinöörin muija ja kunnantalon epäpätevät tantat tarvitsevat töitä. Asiasta on kokemusta jo 1990-luvulta. Parainenkin saa mitä tilaa, vaikka hidasta se on; kohta on löysät housuissa.

18

508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11surullinen

      sitä se on ollut vuosikymmeniä, viimein taitavat käsittää että ainoa potenttiaalinen kasvun visio on suomenkielisessä väestössä sillä onhan meitä 96 % koko valtakunnan väestöstä. taitaa kyllä viedä vielä pitkän aikaa kun vallitseva eriarvoisuus väestön kesken saadaan sulamaan sillä hallitseva klikki pitää kiinni saavutetusta asemastaan kynsin hampain, mutta ei se mitään auta kun totuus tulee vastaan kassan lakatessa kilisemästä eli rahaa ei tule olemassaolevalta porukalta. tulee mieleen ent. sahan johtajan sanat päättäjille kun kävi neuvotteluja sahan olemassaolosta, kun tietoliikenteen seuraava vaihe tulee menee pääkonttori helsinkiin ja silloin olette kusessa kun ette mitään muuta salli. kävi murheellisesti että saha tapettiin ja ei edes uutta myyntipaikkaa saanut perustaa omalle tontille nyk. k marketin paikalle vaan olisi tarvinnut mennä piiloon jonnekin tätä ja paljon muita nyt niitetään sekä yrityssektorilla ja yksityisten kansalaisten kohtelun tuloksena, murheellista että edes ruotsinkielisten lapset ei jää tänne vaan halajavat muualle kaarinasta eteenpäin kaikki käy näin olen asian nähnyt. tämä on hieno miljöö jossa hieno ympäristö ja paljon potentiaalia , olisi vain toimittava yhteisön hyväksi ja yhdessä eikä toteuttaa pienen piirin unelmiä jotka usein pelkkää utopiaa toivon yhteisöllemme voimaa ja yhteistyötä vielä ei ole aika luovuttaa vaan uutta putkeen ennenkuin vanha kuolee , kansanomaisin sanoin ilmaistuna

      • Taralainen

        Paraisen ongelma on mahdoton ratkaista: hyvätuloisia veronmaksajia on saatavissa vain suomenkielisinä; kuka nyt Kauniaisista Paraisille muuttaisi! Samalla haluttaisiin pitää ruotsinkieliset enemmistönä. Yhdistymistä Kemiönsaareen harkitaan, mutta se ei tuo lisää veronmaksajia. Päinvastoin, Kemiönsaari on suurin muuttotappiokunta Varsinais-Suomessa. Suo siellä, vetelä täällä. Housuissa.
        Parainen toivottaa tänne muuttajat erikoisella tavalla: "kyllä te voitte kaupan perustaa, mutta älkää puuttuko politiikkaan" sanottiin Paraisille muuttaneelle suomenkieliselle yrittäjäpariskunnalle. "Miksi te olette tänne muuttaneet?" on kysymys jokaiselle suomenkieliselle muuttaneelle. Hyvä kysymys todellakin. Siihen liittyy olettamus, että muuttajalla on joku ongelma jonka vuoksi hän on Paraisille muuttanut. Esimerkiksi muuttajan koulutusta epäillään valehdelluksi. Varmaan siksi, kun kaikki muut ovat kouluttamattomia tai jonkun sortin valeammattilaisia.
        Kyräily, sisäänpäinlämpiäväisyys, omahyväisyys, rakenteellinen korruptio. Siinä Paraisten valtit.


      • Tuulevi

        Olen huomannut monen Paraislaisen yrityksen ammattitaidottomuuden. Yritys menee isältä pojalle, vaikka jälkikasvulla ei tunnu olevan edes halukkuutta jatkaa. Yleensä ainakin alan koulutus puuttuu. Saman alan yrittäjien kilpailua ja välinpitämättömyyttä työn tekoon näkyy paljon. Rahat pois asiakkaalta mahdollisimman helpolla. Ei ajatella asiakkaan parasta. Olen huomannut myös , että kun olen suomenkielinen, minua kohdellaan huonosti.


    • Ihmisoikeudet_kateissa

      Helkkarin hyvä kirjoitus Taralainen.

      Osui ja Upposi, sitä se täällä asuvana on koettu ihan kaikissa muodoissa ja valitettavasti jatkuu..

    • FröbelinPalikka

      Kelpoisuusvaatimuksena Paraisilla on aina vaadittu erinomaista ruotsin ja suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa. Yleensä Suomessa edellytetään "virkamiesruotsia" josta on esitettävä todistus. Kokemuksesta tiedän, että Paraisilla sille ei anneta mitään arvoa, vaan työnhakija pannaan keskustelutestiin. Suomenkielisen esikoulun opettajaksi hakenut yliopistotasoinen lastentarhanopettaja ei saanut paikkaa virallisella ruotsinkielen todistuksellaan, vaan mieluimmin palkattiin joku epäpätevä mutta "yhteistyökykyisempi" Turusta.
      Mutta vain suomenkielisiltä vaaditaan täydellisyyttä, ruotsinkielisiltä ei vaadita edes välttävää suomen kielen kuuntelutaitoa.
      Ilmeisesti tulossa olevan varhaiskasvatuslain takia Parainen on pakotettu tinkimään älyttömistä, jopa lainvastaisista, vaatimuksistaan saadakseen pätevää henkilökuntaa. Taitaa olla ylpeys käynyt lankeemuksen edellä.

      • Tuulevi

        Lastentarhanopettajien haku pitäisi laittaa uusiksi niiden paikkojen osalta, joita ei täytetty pätevillä. Tiedän Paraisilla asuvan montakin pätevää lastentarhanopettajaa, jotka voisi houkutella. On aivan uskomatonta, että Paraisilla on päiväkodeissa niin paljon epäpätevää henkilökuntaa.


    • värväri

      tämä on eri asia mutta mielestäni sopii asiayhteyteen, vuosia sitten nuori paraislainen hakeutui työnhakijaksi itsenäiseksi reissutyöntekijäksi koko valtakunnan alueelle. ammattitaito ja kokemus oli ok , mutta kaveri meinasi että kirjalansillan toisella puolella pärjää pelkällä rantaruotsilla ja oli todella vihainen kun hänelle tehtiin selväksi että ei käy eikä ole mahdollista. mitä oli kaverin perheessä tuumattu kun suomen kieli oli totaalisesti jätetty pois käytöstä tämä asia on 20 vuoden takaa

      • FröbelinPalikka

        Eikö silloin vielä ollut pakkosuomea? Vai oliko perhe kielifanaattinen ja kuvitteli suomen kieltämällä edistävänsä ruotsin asemaa? Tai sitten haluttiin pojan pysyvän kotikonnuilla tai korkeintaan ruotsinkielisillä alueilla tai Ruotsissa.


      • värväri

        se oli kyllä aika outo tilanne kun vielä haki suomenkieliseen firmaan töihin, tosin meillä tienasi hyvin ja etujakin oli kai se vaikutti nuorenmiehen ajatuksiin


    • HSmirnoff

      Ulrika Wolf-Knuts: Suomi tarvitsee opetusta kahdella kielellä
      Lainaus Åbo Akademin 100-vuotis ylistyskirjoituksesta Turun Sanomissa 20.3.2018:

      "Ruotsinkielisen koulutuksen saaneet palvelevat maatamme sekä ruotsiksi että suomeksi ja tukevat siten maan kaksikielisyyttä. Suomessa on kyetty näin varmistamaan suomenruotsalaisen kulttuurin, koulun ja hallinnon jatkuvuus".

      Ainakin Paraisilla paino on sanalla hallinnon. Kun suomenkieliseen kouluun haetaan opettajaa, ruotsin kielen taidon näyttämiseksi ei riitä virallinen kielitodistus, "virkamiesruotsi" -todistus. Miksi sellainen todistus on olemassa ja miksi sen tarpeellisuudesta kiistellään pakkoruotsi-keskustelun yhteydessä, kun sitä ei käytännössä noteraata vessapaperia paremmaksi?
      Ylimitoitetulla kielivaatimuksella Paraisten hallinto sahaa omaa oksaansa; mistä saadaan pätevät opettajat?

      • Maalaispirssi

        "Kaksikielisyys on rikkaus" on mantra, jota hokevat vain ne ruotsinkieliset, joiden mielestä suomen kieltä ruotsia paremmin taitavat ovat epäilyttäviä ja epäpäteviä Paraisten kaupungin virkoihin tai työtehtäviin.


    • värväri

      on tullut se tosiasia että suomenkieltä pitää osata ja hyvin jotta voi pärjätä työelämässä samoin yritysmaailmassa muu kielitaito on eduksi lontoon kieli tulee päällimmäisenä vastaan sitä puhutaan ruotsissakin kun keskustellaan virkamieskielen / rantaruotsin kielen taitajan kanssa tämän olen henkilökohtaisesti kokenut kun tuli tilanne että piti saada asiat vakuuttavasti selviksi molemmille osapuolille. tänäpäivänä paraisilla ei teollisuudessa työpaikat enää menme isältä pojalle vaan täytyy täyttää vaaditut vaatimukset jolloin nykyisissä oloissa todellisten osaajien työpaikat menevät usein mantereelta tuleville tosin poikkeuksia on ja se on hyvä se

    • Attulainen

      Miksi Parainen ei kerro kuntalaisille ja sellaisiksi aikoville, onko jo valittu haetut kymmenen esikouluopetuspätevää lastentarhanopettajaa? Vanhemmilla on oikeus tietää millaisten "tarhatätien" varhaiskasvatukseen heidän lapsensa pääsevät tai joutuvat. Toivottavasti edes päiväkodin ovella kerrotaan rehellisesti henkilökunnan pätevyyksistä. Kysykää vanhemmat, ei ole tätä päivää ajatella päiväkotia vain lasten säilytyspaikkana!

    • Tuulevi

      Olen samaa mieltä. Valittujen nimet julki ja pätevyys.

    • Värväri

      Taas on vuosi vaihtunut , joten" hyvää loppuvuotta" kaikille tasapuolisesti. Lainaan tässä Maalikeisarimme ilmaisua jota hän on ennakkoluulottamasti käyttänyt omaperäisesti vuosikymmeniä, joten hyvää loppuvuotta myös hänelle erikoisesti vanhalta asiakkaalta.

    • HalooPargas

      Parainen on niin sisäsiittoinen paikka. Oli sulla sitten lastentarhanopett.pätevyys ja haku suomenkieliseen päiväkotiin, niin aina löytyy sukulaisen veljen tytär, joka valitaan tehtävään vaikkei olisi yhtä pätevä mitä muut hakijat! Näin se täällä meidän Paraisiilla menee.
      Pakko kai lähteä itse mukaan politiikkaan, nää vanhat gubbet luulee tietävänsä kaiken, yrittäjyys tapetaan kuulemma alkuun jos suomenkielinen olet, samoin yritykset saada mitään töitä kaupungilta kun kerran tyttären pojan tyttären serkku tarvii duunii, epäpätevin hakijoista saa sen suhteilla😁😂🤣!

      • PargasKalkkis

        Juuri näin, ja sitten nämä epäpätevät "sukulaisen veljen tyttäret" merkitään päteviksi lastentarhanopettajiksi samaan tyyliin kuin nyt puheena olevissa vanhusten hoivalaitoksissa haamuhoitajat. On jo merkkejä, että seuraavaksi valtakunnassa syynätään päiväkotien henkilökuntien mitoitukset ja pätevyydet. Toivottavasti ensimmäiseksi isketään Paraisille.
        Parainen saa olla onnellinen, että viime vuonna väkiluku pieneni vain 79 henkilöllä (Turun Sanomat 11.2.2019). Mutta kansa viisastuu ja väestökato kiihtyy.


    • 3-6

      Mitenkäs se nyt menikään... poika, jolla on mopo=Merkonom; poika, jolla on kirves=Yxman; poika, jolla on jakoavain=Montör... listaa saa jatkaa. Tuli asuttua muutama vuosi paikallisen rakennustaiteen helmessä, jossa vuodenaikojen vaihtelu tuli vähemmän kivasti esille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4839
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1326
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1000
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe