Kessun kasvatus

tose

Miten kannattaisi aloittaa kessun eli nicotiana rustican kasvattaminen?

Mistä siemeniä voi ostaa esim. Helsingistä?

Mitä käytännön eroa poltettaessa on punakukkaisella virginian tupakalla ja keltakukkaisella palturin tupakalla?

20

22392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minkalo

      Tilaat esim. Exotic Gardenista kessun siemeniä, maksaa noin kolme euroa pussi. Siemenet multaan ja ainaskin näin talviaikaan lisävaloa. Muutaman päivän päästä sinulla on pikkukessuja, kannattaa laittaa aika isot astiat, ne kasvaa melkein metrisiksi. Leikkelet lehtiä ja fermentoit ja kuivaat ne ja eikun tupsuttelemaan. Rustica on voimakkaampi kuin virginialainen. Jos kiinnostaa, niin mailaile.

      • tose

        Miten fermetointi käytännössä toteutetaan?


      • Minkalo
        tose kirjoitti:

        Miten fermetointi käytännössä toteutetaan?

        Netistä löytyy hyviä sivuja aiheesta, mutta harmi kyllä, ne ovat melkein laidastaan ulkomaisia. Noin pääpiirteittäin fermentointi tapahtuu siten, että kessunlehdistä poistetaan paksuin keskiruoti ja lehdet "mehustetaan" esim. kaulimella, jonka jälkeen ne laitetaan vaikka lasipurkkiin, jonka kantta ei suljeta ihan ilmatiiviisti. Purkkia pidetään lämpimässä paikassa. Kosteissa lehdissä tapahtuu maitohappokäymistä ja lehtivihreä tuhoutuu. Kessua toki voi polttaa ilman fermentointiakin, mutta klorofylli on kitkerää.:-) Käymisaikaa ei oikein voi sanoa suoraan, lehtiä on välillä pöyhittävä ja seurattava värin muuttumista (ensin keltaiseksi ja sitten ruskeaksi)Kokeilemalla löytää oikean ajan. Kun lehdet ovat ruskeita, ne kuivataan joko kuivurilla tai ripustamalla ne ilmavaan paikkaan.Ei pidä kuivata liian kuivaksikaan, tässäkin kokemus antaa neuvoja. Kessun voi myös fermentoida ripustamalla lehdet suoraan kuivumaan, mutta se on huomattavan hidas prosessi, ainakin rusticalla(muutamia viikkoja). Sanoisin, että kokeile vaan rohkeasti, lukemalla ei opi kaikkea. Ja sitten eikun polttelemaan...


      • sivu tässä
        tose kirjoitti:

        Miten fermetointi käytännössä toteutetaan?

        http://64.233.183.104/search?q=cache:Su1ZNB7jVMAJ:193.209.5.10/Asiantun.nsf/Lomake?OpenForm fermetointi&hl=fi
        Fermentointi hiostaminen Hiostusohjeet

        1. Hiostettavien lehtien annetaan nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Hiostettaviksi sopivat kaikenikäiset lehdet, kunhan ne ovat puhtaita ja kuivina kerättyjä.

        2. Lehdet murskataan hiertämällä tai puristamalla niitä kaulimella tai kämmenten välissä voimakkaasti pyöritellen niin kauan, että soluneste kostuttaa lehdet tasaisesti. Tämä on hiostuksen tärkein vaihe! Mikäli lehdet jäävät mankelin jäljiltä levyksi, sen voi saksia suikaleiksi. Jotta kosteus säilyisi, lehdet pannaan lasipurkkiin. Lehtiä ei sullota tiukkaan, ja purkki suljetaan löysästi niin, ettei happi pääse loppumaan, sillä hiostuminen on aerobinen ilmaa vaativa tapahtuma.

        3. Purkit pannaan lämpimään (40 - 50 °C) esim. hyötykasvikuivuriin. Kotioloissa voi kokeilla aurinkoista ikkunalautaa, sähkölamppua, lämpöpatteria tai saunaa. Lasipurkki on tällöin suojattava mustalla paperilla tai muovilla (se auttaa lämpenemistäkin). Hyviä kokemuksia on saatu myös kylmälaukulla, jonne saa suhteellisen tasaisen lämpötilan kuumavesipullojen avulla.

        Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi. Tämä vie aikaa muutamasta tunnista vuorokauteen riippuen kasvilajista (pihlajalle saattaa riittää jopa tunnin hiostus), hiertämisen tehokkuudesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista. Tasaisesti murskatut lehdet hiostuvat nopeasti, kun taas hiertämättömät pysyvät vihreinä. Hiostus nopeutuu lämpötilaa nostettaessa, mutta liian kuumassa entsyymit eivät toimi. Samoin jos happi poistetaan, lehtien hiostuminen estyy.

        (Jos lehdet hiertämisen sijasta on vain leikattu silpuksi, ne pitää sulloa tiukkaan lasipurkkiin, jotta lehdet kokonaisuudessaan kostuisivat. Kun purkki vielä sullotaan täyteen lähes hapettomaksi, tarvitaan pitkä hiostusaika (2 - 3 vrk). Homehtumisvaaran takia purkki täytyy tällöin sulkea ilmatiiviisti, mikä estää hiostumista.)

        4. Kun lehdet ovat riittävästi hiostuneet (ruskeita ja aromikkaita), lehtipalloset tai -kimput avataan ja levitetään ilmavasti kuivumaan. Tuuletus nopeuttaa kuivumista olennaisesti. Kuivumisen tulee tapahtua nopeasti, etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan aineksia. Paras tulos saadaan termostaatilla varustetulla hyötykasvikuivurilla (35°C).

        5. Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan sellaisinaan tai käsin karkeaksi rouhittuna aromitiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Hienoksi jauhetuista lehdistä aromit haihtuvat nopeammin.

        6. Tee valmistetaan hauduttamalla lehtiä poreilevassa (n. 95 °C) vedessä vähintään viisi minuuttia. Yleensä teelusikallinen rouhetta riittää teekupillista kohti.


      • ladybird
        sivu tässä kirjoitti:

        http://64.233.183.104/search?q=cache:Su1ZNB7jVMAJ:193.209.5.10/Asiantun.nsf/Lomake?OpenForm fermetointi&hl=fi
        Fermentointi hiostaminen Hiostusohjeet

        1. Hiostettavien lehtien annetaan nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Hiostettaviksi sopivat kaikenikäiset lehdet, kunhan ne ovat puhtaita ja kuivina kerättyjä.

        2. Lehdet murskataan hiertämällä tai puristamalla niitä kaulimella tai kämmenten välissä voimakkaasti pyöritellen niin kauan, että soluneste kostuttaa lehdet tasaisesti. Tämä on hiostuksen tärkein vaihe! Mikäli lehdet jäävät mankelin jäljiltä levyksi, sen voi saksia suikaleiksi. Jotta kosteus säilyisi, lehdet pannaan lasipurkkiin. Lehtiä ei sullota tiukkaan, ja purkki suljetaan löysästi niin, ettei happi pääse loppumaan, sillä hiostuminen on aerobinen ilmaa vaativa tapahtuma.

        3. Purkit pannaan lämpimään (40 - 50 °C) esim. hyötykasvikuivuriin. Kotioloissa voi kokeilla aurinkoista ikkunalautaa, sähkölamppua, lämpöpatteria tai saunaa. Lasipurkki on tällöin suojattava mustalla paperilla tai muovilla (se auttaa lämpenemistäkin). Hyviä kokemuksia on saatu myös kylmälaukulla, jonne saa suhteellisen tasaisen lämpötilan kuumavesipullojen avulla.

        Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi. Tämä vie aikaa muutamasta tunnista vuorokauteen riippuen kasvilajista (pihlajalle saattaa riittää jopa tunnin hiostus), hiertämisen tehokkuudesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista. Tasaisesti murskatut lehdet hiostuvat nopeasti, kun taas hiertämättömät pysyvät vihreinä. Hiostus nopeutuu lämpötilaa nostettaessa, mutta liian kuumassa entsyymit eivät toimi. Samoin jos happi poistetaan, lehtien hiostuminen estyy.

        (Jos lehdet hiertämisen sijasta on vain leikattu silpuksi, ne pitää sulloa tiukkaan lasipurkkiin, jotta lehdet kokonaisuudessaan kostuisivat. Kun purkki vielä sullotaan täyteen lähes hapettomaksi, tarvitaan pitkä hiostusaika (2 - 3 vrk). Homehtumisvaaran takia purkki täytyy tällöin sulkea ilmatiiviisti, mikä estää hiostumista.)

        4. Kun lehdet ovat riittävästi hiostuneet (ruskeita ja aromikkaita), lehtipalloset tai -kimput avataan ja levitetään ilmavasti kuivumaan. Tuuletus nopeuttaa kuivumista olennaisesti. Kuivumisen tulee tapahtua nopeasti, etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan aineksia. Paras tulos saadaan termostaatilla varustetulla hyötykasvikuivurilla (35°C).

        5. Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan sellaisinaan tai käsin karkeaksi rouhittuna aromitiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Hienoksi jauhetuista lehdistä aromit haihtuvat nopeammin.

        6. Tee valmistetaan hauduttamalla lehtiä poreilevassa (n. 95 °C) vedessä vähintään viisi minuuttia. Yleensä teelusikallinen rouhetta riittää teekupillista kohti.

        Kessun siemeniä myy myös Hyötykasviyhdistys, Mechelininkatu 51, Helsinki, hinta 1,35e.


      • eeroliini

        Sitten istutat auruinkoiselle seinustalle joskus toukokuun lopulla,kyllä rehoittaa


      • helemaij
        eeroliini kirjoitti:

        Sitten istutat auruinkoiselle seinustalle joskus toukokuun lopulla,kyllä rehoittaa

        Hei, kessun kasvattajat,

        kiitos noista ohjeista!

        Minua kessun kasvatus kiinnostaa sikäli, että polttelen n.10 savuketta viikossa, mutta omaatuntoani kolkuttaa erityisesti tupakan viljelyn ja kuivatuksen ympäristöhaitat. Haluaisin poltella sen työpäivän jälkeisen savukkeeni ihan puhtoisella omallatunnolla. Siksi taidan tilata noita siemeniä ja kokeilla kasvatusta ja kuivatusta.

        Kysymys: haiseeko itsekasvatettu ja kuivattu tupakka pahalta...pahemmalta kuin ostosavukkeet???
        Tarttuuko haju tiukemmin ihoon/vaatteisiin jne.

        Toinen kysymys: Onko jostakin muustakin harvoin poltettu savuke nautinnollinen stimulantti?!
        Oikeasti en haluaisi tulla riippuvaiseksi, ainoastaan sallia tämän nautinnon silloin tällöin itselleni.

        By the way: jostakin luin, että nikotiini antaa naiselle testosteronipiikin. Itse tunnistan sen kasvavana halukkuutena. Ei ole haitallista silloin kun nainen on 54 v.


      • paavo
        helemaij kirjoitti:

        Hei, kessun kasvattajat,

        kiitos noista ohjeista!

        Minua kessun kasvatus kiinnostaa sikäli, että polttelen n.10 savuketta viikossa, mutta omaatuntoani kolkuttaa erityisesti tupakan viljelyn ja kuivatuksen ympäristöhaitat. Haluaisin poltella sen työpäivän jälkeisen savukkeeni ihan puhtoisella omallatunnolla. Siksi taidan tilata noita siemeniä ja kokeilla kasvatusta ja kuivatusta.

        Kysymys: haiseeko itsekasvatettu ja kuivattu tupakka pahalta...pahemmalta kuin ostosavukkeet???
        Tarttuuko haju tiukemmin ihoon/vaatteisiin jne.

        Toinen kysymys: Onko jostakin muustakin harvoin poltettu savuke nautinnollinen stimulantti?!
        Oikeasti en haluaisi tulla riippuvaiseksi, ainoastaan sallia tämän nautinnon silloin tällöin itselleni.

        By the way: jostakin luin, että nikotiini antaa naiselle testosteronipiikin. Itse tunnistan sen kasvavana halukkuutena. Ei ole haitallista silloin kun nainen on 54 v.

        Poltteleeko kukaan oikeasti itsekasvatettua kessua?


      • safka-fin
        paavo kirjoitti:

        Poltteleeko kukaan oikeasti itsekasvatettua kessua?

        mulla on tos kasvamas virginiantupakkaa, nii kyl ne tos sisällki kasvaa...


      • Tappavaa
        sivu tässä kirjoitti:

        http://64.233.183.104/search?q=cache:Su1ZNB7jVMAJ:193.209.5.10/Asiantun.nsf/Lomake?OpenForm fermetointi&hl=fi
        Fermentointi hiostaminen Hiostusohjeet

        1. Hiostettavien lehtien annetaan nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Hiostettaviksi sopivat kaikenikäiset lehdet, kunhan ne ovat puhtaita ja kuivina kerättyjä.

        2. Lehdet murskataan hiertämällä tai puristamalla niitä kaulimella tai kämmenten välissä voimakkaasti pyöritellen niin kauan, että soluneste kostuttaa lehdet tasaisesti. Tämä on hiostuksen tärkein vaihe! Mikäli lehdet jäävät mankelin jäljiltä levyksi, sen voi saksia suikaleiksi. Jotta kosteus säilyisi, lehdet pannaan lasipurkkiin. Lehtiä ei sullota tiukkaan, ja purkki suljetaan löysästi niin, ettei happi pääse loppumaan, sillä hiostuminen on aerobinen ilmaa vaativa tapahtuma.

        3. Purkit pannaan lämpimään (40 - 50 °C) esim. hyötykasvikuivuriin. Kotioloissa voi kokeilla aurinkoista ikkunalautaa, sähkölamppua, lämpöpatteria tai saunaa. Lasipurkki on tällöin suojattava mustalla paperilla tai muovilla (se auttaa lämpenemistäkin). Hyviä kokemuksia on saatu myös kylmälaukulla, jonne saa suhteellisen tasaisen lämpötilan kuumavesipullojen avulla.

        Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi. Tämä vie aikaa muutamasta tunnista vuorokauteen riippuen kasvilajista (pihlajalle saattaa riittää jopa tunnin hiostus), hiertämisen tehokkuudesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista. Tasaisesti murskatut lehdet hiostuvat nopeasti, kun taas hiertämättömät pysyvät vihreinä. Hiostus nopeutuu lämpötilaa nostettaessa, mutta liian kuumassa entsyymit eivät toimi. Samoin jos happi poistetaan, lehtien hiostuminen estyy.

        (Jos lehdet hiertämisen sijasta on vain leikattu silpuksi, ne pitää sulloa tiukkaan lasipurkkiin, jotta lehdet kokonaisuudessaan kostuisivat. Kun purkki vielä sullotaan täyteen lähes hapettomaksi, tarvitaan pitkä hiostusaika (2 - 3 vrk). Homehtumisvaaran takia purkki täytyy tällöin sulkea ilmatiiviisti, mikä estää hiostumista.)

        4. Kun lehdet ovat riittävästi hiostuneet (ruskeita ja aromikkaita), lehtipalloset tai -kimput avataan ja levitetään ilmavasti kuivumaan. Tuuletus nopeuttaa kuivumista olennaisesti. Kuivumisen tulee tapahtua nopeasti, etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan aineksia. Paras tulos saadaan termostaatilla varustetulla hyötykasvikuivurilla (35°C).

        5. Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan sellaisinaan tai käsin karkeaksi rouhittuna aromitiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Hienoksi jauhetuista lehdistä aromit haihtuvat nopeammin.

        6. Tee valmistetaan hauduttamalla lehtiä poreilevassa (n. 95 °C) vedessä vähintään viisi minuuttia. Yleensä teelusikallinen rouhetta riittää teekupillista kohti.

        Eipä pitäisi teeohjeita laittaa tupakkasivustolle!

        Älkää nyt hyvät ihmiset alkako tiupakasta teetä tehdä, kuolee sitä vähemmälläkin!


      • neekkeri
        Tappavaa kirjoitti:

        Eipä pitäisi teeohjeita laittaa tupakkasivustolle!

        Älkää nyt hyvät ihmiset alkako tiupakasta teetä tehdä, kuolee sitä vähemmälläkin!

        Taitaa olla siinä joku muu kasvi kuin tupakka kyseessä, jos teetä haluaa tehdä


    • KAke

      Voiko kessunsiementä kylvää suoraan peltoon ja koska? Menestyykö suomen ilmastossa?

    • Colonel Cavalier

      Minä laitoin tänä vuonna aivan huhtikuun viimeisenä siemenet suoraan peltoon ja kun sitten vielä asetin harson päälle, niin Nicotiniana rustica kasvaa ja kukoistaa! En siis edes esikasvattanut niitä mitenkään, mutta nyt onkin ollut aika lämmin kesä. Ensi vuonna siirryn kessusta virginilaiseen. Voisi suomessakin olla enemmän tupakan kotikasvatusta.

    • Historiasta utelias

      Olen tupakoiva historiantutkija ja haluaisin kokeilla joskus kessua. Näin voisin paremmin eläytyä ja kokea samaa, mitä tupakkaan tottuneet ihmiset joutuivat nauttimaan korvikkeena. Nykyihmisenä puolestaan minua kiinnostaa jo edellä mainitut ympäristövaikutukset, sekä tietenkin terveysvaikutukset. Kumpi on käsitystenne mukaan epäterveellisempää, kessu vai tupakka? Vai onko niissä eroja?

    • ddd1

      Kumpi tehdään ensin hiostus vai kuivaus?

      • saviruoho

        Hiostus


      • saviruoho
        saviruoho kirjoitti:

        Hiostus

        Mahorkkatupakan siemeniä saa ainakin seemnimaailm.ee ja myös maatiaisen siemenvälityksestä voi luultavasti saada tupakansiemeniä,


    • ddd1

      Millainen lämpötila pitää olla jos hiostaa tuolla ripustus menetelmällä ja voiko ne vaan suoraan ripustaa vai pitääkö lehdille ensin tehdä jotain?

      • saviruoho

        Kirpputoreilla kannattaa koluta ja katsoa jospa löytyisi vanha maatalous- tai puutarhakirja. Vanhoista vijelyoppaissa saattaa löytyä kessunkasvatusohjeita.


      • Kokeilen kaikkea
        saviruoho kirjoitti:

        Kirpputoreilla kannattaa koluta ja katsoa jospa löytyisi vanha maatalous- tai puutarhakirja. Vanhoista vijelyoppaissa saattaa löytyä kessunkasvatusohjeita.

        Kasvaa tuossa koristekasvina pari palturia. Ihan kiva keltakukkainen isohko kasvi.
        Tarkoitus ei ole ollut savukkeita varten kasvattaa.
        Siemenet on hirmu pieniä enkä osannut kylvää varovasti. Taimia nousi kuin vesikrassia ja oli vaikea erotella niitä yksikseen kasvamaan. Siksi vain pari on onnistunut lopulliseen kasvuun.
        Savukkeiksi olen joskus suunnitellut poimivani luonnosta niitä ja näitä yrttejä ja lehtiä. En vain ole saanut aikaiseksi hankkia käärylekonetta, joka toimisi. Saako niitä enää mistään?
        Tupakointi ei ole himoni, mutta kaikenlainen kokeilu sen sijaan on.
        Huomasin, että karsea tupakan haju poistuu, jos polttelee muuta kuin haisevia "oikeita" tupakoita.
        Mahorkkaa älkää hyvät ystävät alkako harrastaa viljellä ja polttaa! Ympäristössä on tuontityömiehiä ja karmea löyhkä mahorkasta, vaikka sen käyttö on kovasti onneksi vähentynyt. Nyt on tullut venäläisiä työporukoita, joille vielä mahorkka maistuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuja ei aluevaltuustoissa näy

      Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.
      Maailman menoa
      74
      3860
    2. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      93
      3251
    3. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      116
      2547
    4. Mikä ihme teitä savolaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.
      Tuusniemi
      19
      1720
    5. Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä

      Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m
      Ikävä
      75
      1516
    6. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      126
      1441
    7. Mikä tekee naisesta

      Seksikkään ja viehättävän? Entä miehestä?
      Ikävä
      99
      1393
    8. Varusmiehen kuolema

      Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä
      Kajaani
      67
      1387
    9. Mitä ajattelet rakkaastasi tällähetkellä?

      Itse haluaisin jo hänen viereen..
      Ikävä
      55
      1103
    10. Huippu, kaupunki ostaa hotellin

      Hyvä juttu meillä on oma hotelli iloitsi Pirtihirmukin. Nyt vaan rekryt päälle ja uusi henkilökunta. Tarvitaan tekijöitä
      Ähtäri
      58
      1083
    Aihe