Psykoottisen masennuksen harhako?

oonkotulossahulluks

Mulla on diagnoosi psykoottisesta masennuksesta. Oon syöny vähän huonosti etenkin psykoosilääkkeitä ja nyt mietin, oonko uudelleen tulossa vainoharhaiseksi, vai onko ajatuksilleni perusteita. Pelkään siis, että poliisi tarkkailee mun netin käyttöä, kerran olin jopa varma, että nyt mulle soittaa poliisi, kun puhelu tuli 029-alkuisesta numerosta.

Mä oon googlaillu kaikkea hämärää viimeisimmän USA:n kouluampumisen jälkeen ja välillä oon vakuuttunut, että olen siksi poliisin tarkkailulistalla. Toisaalta mulla ei oo omasta mielestäni enää kovin vaikea tää masennus, joten jos oonkin psykoottinen, mitä tää on?

24

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lääkkeetnassuun

      Kyllä kuulostaa siltä, että masennuksesi oireilee. Vaikka mieliala ja energiataso olisivat kohentuneet, voi muita oireita olla vaikeampina päällä. Olisi hyvä, jos ottaisit sinulle määrätyt lääkkeet säännöllisesti.

      Suomessa poliisi ei vielä voi valvoa netinkäyttöä pelkäämälläsi tavalla. Vaikka uusi tiedustelulaki astuisi voimaan, ei se johtaisi kuvailemaasi skenaarioon. Sinun on siis turha pelätä. Lisäksi, jos et suunnittele mitään laitonta, ei pelkoon ole syytä, vaikka poliisi tulisi käymään kotiovellasi. Mitä ei siis tule tapahtumaan.

      • aptäällätaas

        Okei, mä oon kyl lukenu, että poliisilla on tarkkailun alla joittenkin ihmisten netinkäyttö, kun nää ihmiset arvioidaan uhaksi. Mullehan kävi niin, että eräässä paikassa sosiaalisessa mediassa puhuin, miten ajattelin ihmiskunnasta yläasteella ja yhtäkkiä joku ihan muu tyyppi julkaisi koulu-uhkauksen.

        Mietin, innoittiko mun tunnustus siihen ja onko nyt niin, että poliisit alkaa selvittää, liitynkö mäkin tähän uhkaukseen ja olin ihan paniikissa.


      • lääkkeetnassuun

        En ole aivan varma siitä, millä tavalla poliisi nyt toimii. Poliisilla on nettiin erikoistuneita työntekijöitä, jotka seuraavat esimerkiksi vihapuhetta. Poliisille voi laittaa myös vihjeitä netissä olevasta laittomasta materiaalista, joita he sitten selvittävät. Oma lukunsa on huumekauppiaiden, pedofiilien yms. netissä toimivien rikollisten paikantaminen. Toki myös koulu-uhkauksia tutkitaan.

        Jos olet vain kertonut nuoruuden vaikeuksistasi ja tunteistasi ja ajatuksistasi siihen aikaan, et ole tehnyt mitään laitonta. Et ole myöskään yllyttänyt ketään rikokseen. Sinun on turha kantaa siitä syyllisyyttä. Poliisi ei varmasti tutki mitään mahdollisen "inspiraation" lähteitä vaan ainoastaan niitä, joiden uskovat syyllistyneen tai pelkäävät syyllistyvän rikokseen. Ihmisellä, joka julkaisee koulu-uhkauksen on varmasti useampia ongelmia, eikä idea ole yhdessä yössä syntynyt, vaan voi olla vuosien koulukiusauksen, mielenterveysongelmien yms. tulos. On vaikea sanoa, mistä kaikesta he ottavat vaikutteita tai saavat kipinän viimein toteuttaa aikeensa, mutta kuten sanottua, jos et ole ketään mihinkään yllyttänyt, vaan ainoastaan kertonut ajatuksistasi joskus nuorempana, et ole tehnyt rikosta, etkä ole vastuussa toisen teoista, vaikka tämä olisikin juttusi lukenut ja siitä innostunut.


      • ihanpöhköäsettiä

        No joo, tosin mun viestistä kävi ilmi, että nuorena yläastelaisena ihailin jollain tapaa kouluampujia, kun olin katkera ja koulukiusattu itsekin ollut koko elämäni. Mutta tiedän, että sen ihailun perusteella mua ei voida pidättää. Eniten häiritsee, että jos kumminkin jotenkin mua tarkkaillaan. Tiedän kyllä, että ei olis eka kerta, kun pelkäisin tarkkailtavana olemista, kosa kuten aiemmin sanoin, niin jossain vaiheessa pelkäsin pahaa Jumalaa, joka näkee mun ajatukset ja lähettää mun päähän jotain.

        Tänään mulle tuli pakkoajatus, että entä jos poliisi tulee, kun mä en oo kotona vaan pelkät mun vanhemmat ja ne saa tietää mun kirjoitteluista, jotka tosin ei oo rikollisia. Ajattelin kyllä, että mun pelon toteutuminen on epätodennäköistä, mutta silti ajatus ei jättäny mua rauhaan: Saatoin melkein aistia, että jotain pahaa on tapahtumasa jossain vaiheessa, vaikka nyt taas se "aistiminen" tuntuu järjettömältä.

        Mutta on jotenkin kauhea ajatus olla mielisairas ja joutua syömään jotain aivoja lamaavaa ainetta.


      • lääkkeetnassuun

        Niin, kyllä tuo poliisipelko on nyt verrattavissa siihen Jumalapelkoon, eli ei ole todellista syytä pelätä. Niin kuin itse sanoit, ihailun takia ei voida pidättää, eikä poliisi sen takia tulisi ovellesi, vaikka olisi juttusi lukenut. Etenkin, kun kyse on jostain, mitä olet joskus kokenut ja aiemmin kirjoittanut, eikä millään tavalla tätä päivää. Tuollaisia pelkoja, vainoharhaisuutta voi vaikeassa masennuksessa joskus olla. Ne lääkkeet auttavat siihen.

        Masennusta, edes psykoottista, ei luokitella varsinaiseksi mielisairaudeksi vaan mielenterveyden ongelmaksi. Niitä lääkkeitä ei tarvitse syödä lopun ikää, eivätkä ne lamaa aivoja vaan korjaavat sitä epätasapainoa, mikä siellä masennuksen takia on, jotta voit olla enemmän oma itsesi, ei yhtään vähempää.


      • aaaaapppp

        Mä oon käsittänyt, että kaikki psykoottisen tilat on mielisairauksia. Ja toisaalta mulla on Kela-kortissa 112-tunnus. No joka tapauksessa ainakin monessa paikassa todetaan, et psykoosilääkkeet lamaa dopamiini- ja muitakin reseptoreita ja et ne jarruttaa aivojen hermosolujen viestintää. On jopa sellaisiakin tutkimuksia, että jo parin vuoden käyttö näkyy aivokuvissa tiettyjen alueitten pienentymisenä.


      • lääkkeetnassuun

        Masennus kuuluu mielialahäiriöihin. Psykoottinen masennus ei ole krooninen, enemmän tai vähemmän pysyvä tila samaan tapaan kuin vaikkapa skitsofrenia. Skitsofreenikollakin voi olla pitkiäkin oireettomia kausia, mutta lääkkeitä on käytettävä säännöllisesti psykoosin uusiutumisen ehkäisemiseksi. Psykoottinen masennus on tilapäinen tila, joka voi aikanaan heiketä keskivaikeaksi tai lieväksi masennukseksi ja parantua kokonaan. Psykoosilääkkeitä käytetään myös muihin vaivoihin kuin psykoosin hoitoon, esimerkiksi auttamaan nukahtamista ja helpottamaan ahdistusta tai mielialavaihteluita. Niiden etuna rauhoittaviin lääkkeisiin (betsodiatsepiineihin) verrattuna on se, ettei niihin synny riippuvuutta eikä muodostu toleranssia.

        En ole varma, miksi sinulla on 112-tunnus. Voisiko olla, että sinulla on masennuksen lisäksi jokin muu diagnoosi, kuten harhaluuloisuushäiriö tai skitsoaffektiivinen häiriö? Ilman tunnusta lääkkeistä joutuisi maksamaan täyden hinnan, joten on kuitenkin hyvä, että se on olemassa.

        On totta, että psykoosilääkkeet ovat voimakkaita lääkkeitä, joilla voi olla sivuvaikutuksia. Ymmärrän pelkosi siihen liittyen, mitkä ovat niiden pitkäaikaisvaikutukset aivojen toimintaan. Toisaalta ilman lääkkeitä psykoottiset oireet helposti pahenevat ja voivat aiheuttaa vakavia seurauksia jos esimerkiksi tulee itsetuhoisuutta yhdistyneenä harhoihin. Psykoottinen masennus voi pahentuessaan johtaa osastohoitoon. On olemassa myös riski, että jos psykoottisia oireita ei hoideta, laukeaa varsinainen psykoosi, kuten skitsofrenia. Kun oireet helpottavat, annostusta varmasti pienennetään. Myös psykoosi itsessään muuttaa aivojen toimintaa ja näkyy aivokuvissa. Kannattaa myös muistaa, että psykooseissa aivojen toiminta ja hermosolujen välinen viestintä on häiriintynyttä eli vaikka psykoosilääkkeet muuttavat aivojen toimintaa, ne muuttavat sitä hyvään suuntaan ja pyrkivät palauttamaan sen normaalitilan, joka siellä kuuluisi olla.


      • aloittajataastässä

        Kyllä psykoottisen masennuksen diagnoosilla saa 112-koodin Kela-korttiin. Mutta lääkäreillä on myös epäily siitä, että mulla on taustalla jotain skitsofreenistä kuten skitsoaffektiivinen.

        Ja noh, kyllähän toki psykoosilääkkeet jotenkin auttaa harhoihin ja mulla ne auto aika tehokkaasti myös ääniin, mutta ei ne vaarattomia ole, vaikka oiskin oikee psykoosi. Siks pelottaa, että entä jos ne kutistaa mun aivoja, kun semmosestakin on saatu tutkimustuloksia. Mut ei kai auta ku syödä lääkkeet. Äänet ainakin oli jotain ihan hirveää. (Toisaalta pohdin, että teen itsemurhan, jos tilanne ei parane mielialan ja pelkojen suhteen.)


      • lääkkeetnassuun

        Niin, eivät ne varmaan vaarattomia ole, mutta silti varmasti pienempi paha jos verrataan niihin riskeihin, joita lääkkeettömyydessä on. Kuten nuo mainitsemasi itsemurha-ajatukset. Yrityksen voi tehdä hetken mielijohteesta harhojen yllyttämänä, eikä sitä voi perua. Jos otat lääkkeet säännöllisesti, mieliala varmasti kohenee ja harhat häviävät ajallaan. Älä luovu toivosta!

        Itse sain aikoinaan vaikeaan masennukseen sähköhoitoa. Se arvelutti minua, kun olin lukenut, miten sekin voi tuhota aivosoluja. Sain kuitenkin siitä paljon apua ja uskon, että tein oikean päätöksen. Sitä ennen olin yrittänyt itsemurhaa ja olen todella iloinen, etten onnistunut aikeessani.

        Aivot ovat muokkaantumiskykyinen elin. Vaikka aivoissa olisi näkyviä muutoksia, on mahdollista tiettyyn rajaan saakka kuntouttaa niitä. Psykoosilääkkeiden aiheuttamalla aivojen kutistumisella ei ole havaittu yhteyttä kognitiivisen tason laskuun (älykkyyteen).


      • aaaapeeee

        Mä oon itse asiassa yrittänytkin itsemurhaa ja ollut lähellä onnistua, mut harhat ei liittyy siihen. Ja on mulle tarjottu sähköhoitoa nyt ihan lähiaikoina. Mietin, pitäiskö mun ottaa se esille ihan itse. Pelkään vaan, että en oo tarpeeks masentunu nyt, jotta se vois auttaa.


      • aaaapeeee
        aaaapeeee kirjoitti:

        Mä oon itse asiassa yrittänytkin itsemurhaa ja ollut lähellä onnistua, mut harhat ei liittyy siihen. Ja on mulle tarjottu sähköhoitoa nyt ihan lähiaikoina. Mietin, pitäiskö mun ottaa se esille ihan itse. Pelkään vaan, että en oo tarpeeks masentunu nyt, jotta se vois auttaa.

        Oho, puhelimen autocorrect iski. Siis: Harhat ei liity siihen yritykseen.


      • lääkkeetnassuun
        aaaapeeee kirjoitti:

        Mä oon itse asiassa yrittänytkin itsemurhaa ja ollut lähellä onnistua, mut harhat ei liittyy siihen. Ja on mulle tarjottu sähköhoitoa nyt ihan lähiaikoina. Mietin, pitäiskö mun ottaa se esille ihan itse. Pelkään vaan, että en oo tarpeeks masentunu nyt, jotta se vois auttaa.

        Olet aivan varmasti tarpeeksi masentunut voidaksesi hyötyä sähköhoidosta. Psykoottinen masennus on vakava tila, samoin itsetuhoisuus on todella huolestuttava merkki. Sinulle ei olisi ehdotettu ECT:tä, elleivät lääkärit olisi arvioineet sinun voivan siitä hyötyä. Parhaassa tapauksessa hoito tehoaa niin, että pääsisit pian vähentämään ja jopa lopettamaan psykoosilääkitystä. Minä huomasin vaikutuksen oikeastaan heti herättyäni nukutuksesta, vaikka hoito itsessään tietysti annetaan pidemmän ajanjakson sisällä.


      • aaaapeeee
        lääkkeetnassuun kirjoitti:

        Olet aivan varmasti tarpeeksi masentunut voidaksesi hyötyä sähköhoidosta. Psykoottinen masennus on vakava tila, samoin itsetuhoisuus on todella huolestuttava merkki. Sinulle ei olisi ehdotettu ECT:tä, elleivät lääkärit olisi arvioineet sinun voivan siitä hyötyä. Parhaassa tapauksessa hoito tehoaa niin, että pääsisit pian vähentämään ja jopa lopettamaan psykoosilääkitystä. Minä huomasin vaikutuksen oikeastaan heti herättyäni nukutuksesta, vaikka hoito itsessään tietysti annetaan pidemmän ajanjakson sisällä.

        Okei, jos mä sitten kysyn siitä sähköhoidosta ensi lääkärikäynnillä. Joku siinä pelottaa, mutta mulla on kyllä ihan kamala olo suoraan sanottuna, ainakin valtaosan päivästä ja tietynlaista pokkaa on aina se itsemurhayrityskin vaatinut.


      • VAROITUS_
        aaaapeeee kirjoitti:

        Okei, jos mä sitten kysyn siitä sähköhoidosta ensi lääkärikäynnillä. Joku siinä pelottaa, mutta mulla on kyllä ihan kamala olo suoraan sanottuna, ainakin valtaosan päivästä ja tietynlaista pokkaa on aina se itsemurhayrityskin vaatinut.

        Älä usko tuota trollia. Ota itse selvää sähköshokittamisesta, jota myös eufemismilla sähköhoito kutsutaan, etukäteen esimerkiksi osoiteesta ectresources org. Saat rehellistä tietoa etkä mitään valtion ja psykiatrian propagandaa. Sähköshokki vaurioittaa aivoja, mikä johtaa dementoitumiseen. Vain tietämättömät tai ilkeät toisista piittaamattomat sadistit suosittelevat sellaista tuhoisaa käsittelyä toisille.


    • LUE-JOBIN-KIRJA

      niin paranet täysin, senjälkeen kun lopetat myrkkyjen syönnin pikkuhiljaa ja kontrollin alla.

      Lue se 3.kertaa 2vkn aikana.

      Tässä sähköisessä muodossa.;
      http://raamattu.fi/1992/Job.html

      • huohhhhh

        Se nyt tästä viel puuttuis, että rupeisin lukee Raamattuu. Aikoinaan mulla oli pahoja pelkotiloja kaikennäkevästä Jumalasta, joka kykenee vaikuttamaan ihan jokaiseen mun ajatukseen. Pelkäsin, että se laittaa mun päähän kaikenlaista ja että se on paha jumalhahmo. Asiaa ei parantanut äänet, jotka liittyi välillä näihin pelkoihin.


      • lääkkeetnassuun

        Olen lukenut Jobin kirjan lukuisia kertoja ja voin vakuuttaa, ettei siinä puhuta sanallakaan psykoottisesta masennuksesta tai vainoharhaisuudesta. Ei myöskään poliisista tai koulu-uhkauksista. On vastuutonta antaa moisia neuvoja masentuneelle ja ahdistuneelle ihmiselle. Jobin kirja ei ole kaikkein lempeintä ja lohduttavinta lukemistoa ihmiselle, joka kärsii. Raamatussa ei myöskään ole mitään maagista ominaisuutta, joka aktivoituisi tietyn lukunopeuden tai lukukertojen kautta.


    • elämäntapa

      Minulla oli psykoottinen masennus. Olin hieman vainohahainenkin.. Kuvittelin että minua seurataan kadulla, kaupassa, missä liikunkin ja raportoidaan tekemisiäni. Olen syönyt lääkkeitä enemmän ja vähemmän kunnes elämä laitettiin kuntoon. Pääsin eläkkeelle, saan olla miten tahdon. Oireetkin loppuivat . Nykyään syön vain Ketipinoria pienen annoksen.

      • Älli.tälli

        Kovin pahasti sinulla viiraa päästäsi. Kysyt ja vastaat. Mikä sinun oikea ongelma on? Oletko huumehörhö?


      • elämäntapa
        Älli.tälli kirjoitti:

        Kovin pahasti sinulla viiraa päästäsi. Kysyt ja vastaat. Mikä sinun oikea ongelma on? Oletko huumehörhö?

        Sinä sekpoitat nimimerkit. Minä olen eri henkilö kuin aloittaja.


    • keinfehfu

      älä usko lääkärreitä ne tekee diagnooseja jo ekalla käynnillä....

    • Psykoosipirkko

      Kuulostaa minustakin ehkä vähän psykoottisuuteen viittaavilta nuo oireet. Toisaalta niissä voi olla jonkin verran totuutta, mutta vain jonkin verran. Voi olla, että poliisi puuttuu asiaan, jos netissä esimerkiksi suoraan uhkaa kouluampumisella. Mutta jos sillä ei suoraan uhkaa, ja jos vain kertoo mielipiteensä asiasta, niin en usko että poliisi siitä alkaa toimenpiteisiin. Onhan olemassa myös sananvapaus, joka tarkoittaa sitä, että ihmisillä on oikeus sanoa mielipiteensä.
      Samoten ehkä uskomus pahasta Jumalasta kuulostaa vähän psykoottisuudelta, tai ainakin siltä että olet ehkä käsittänyt Jumalan väärin. Kristinuskon mukaan Jumala ei ole paha, vaan absoluuttisen hyvä. Jumala ei myöskään pyri laittamaan pahoja ajatuksia ihmisten päähän. Jumala sen sijaan haluaa ihmisille hyvää, mutta toisaalta kunnioittaa ihmisen vapaata tahtoa.
      Monesti psykoosissa saattaa käydä niin, että aivot ehkä aktivoituu jotenkin itsekseen, mistä tulee tunne että joku laittaa asioita omaan mieleen.
      Psykoosilääkkeitä kannattaa mielestäni syödä, vaikka niillä on haittavaikutuksia. Jos siis haittavaikutukset eivät ole jotain tosi ikävää tai vaarallista, kuten sydämen rytmihäiriöt. Tämä siksi, että psykoosi on vaarallinen tila. Siinä saattaa tehdä harhojen vaikutuksesta melkein mitä vaan, ja toisaalta psykoosi itsessään saattaa vaurioittaa aivoja.
      Lääkityksen lisäksi kannattaa huolehtia terveellisesti elämäntavoista ja koettaa välttää liiallista stressiä. Myös traumoja olisi hyvä käsitellä jotenkin. Sen sijaan Sähköhoitoa en välttämättä suosittele, koska se saattaa aiheuttaa muistihäiriöitä. Mutta jos ei mikään muu auta, niin ehkä se voi olla joskus hyödyllistä. Mutta kokeile ensin kaikki muut keinot.

    • Homonpersepano

      Ammun itseäni päähän, järkeni on mennyt jäähän

      • aaaapeeee

        Sori, mul ei oo asetta mutta psykoosilääkkeitä kyllä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2550
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe