Mitä patjan alle?

Hörkki312

Usein täällä keskustellaan siitä mitä tai kuka on patjan päällä, mutta harvoin mitä sen alla on. :) Itselläni ei rahaa ainakaan, vaan viime kesän kylmissä ja kosteissa säissä kosteutta ja vähän ehkä homettakin. No, vene tunnettu on uppotukki ja homeskandi. :)
Veneliikkeet myyvät kaiken maailman jousituksia ja ritiläverkkoja patjan alle parantamaan ilmanvaihtoa ja estämään kosteuden muhimista patjojen alla. Valmiit systeemit ovat kuitenkin kohtuullisen kalliita, joten onko mitään hyviä tee-se-itse ajatuksia miten estetään kosteuden kertyminen patjan alle? Joka yö ei viitsi lämmittääkään, kun ei nyt muuten ole niin kylmä.
Joskus aikanaan patjan alle suositeltiin solumuovia estämään kylmän hohkaamista alta, auttaako se kosteuteen? Entäs joku muovinen ritilämatto?
Nyt Suomi24:n niksit kehiin!

34

5662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nettipurjehtija
    • mato987

      Miksi tuossa ei kävisi mikä tahansa salaojamatto? Enkadrain- mattoa on vaikea saada tavallisen yksityiskuluttajan.

    • seurrrr

      varsinainen kysymys on mitä saataisiin patjan päälle, peräkammari-kapteenin seuraksi!
      tuskin helpolla ketään, varsinkaan jos kapteeni haisee sille homeelle.

    • ex-Santtu31
    • Pilssirotta

      Olen käyttänyt patjan alla seuraavia:

      Muovista puoli senttiä paksua ritilää. En tiedä mihin oli tarkoitettu alunperin, koska tuli veneen mukana.

      Jotain epämääräistä mattoa, jossa oli tasasin välein noin puolen sentin kohoumia. Löytyy ihan rautakaupasta rullalla.

      Tavallista makuualustaa.

      Makuualusta materiaalia olevaa reikäistä muovimattoa.

      Nämä ovat kaikki pitäneet patjat kuivina, eikä patjoja ole tarvinnut nostaa pystyyn koko kesänä, kuin muutaman kerran.

      Eli tärkeintä on eristää patja kylmästä punkasta. Makuualusta toimii, mutta kosteus tiivistyy silloin makuualustan ja punkan väliin. Jos alustassa on reikiä pääsee kosteus haihtumaan päivän aikana.

      Parhaiten toimisi varmasti makuualusta eristeenä ja muoviritilä pitämässä makuualusta irti punkasta.

      • Hörkki312

        Kiitos kommentista Pilssirotta. Kysynpä nyt vielä tässäkin, että voisiko punkan pohjan ja makuualustan välisen kosteuden estää laittamalla makuualustaa vanerien alapintaan? Silloin ei tule tietysti lisää pehmeyttä punkaan, mutta ajatus on tosiaan ensisijaisesti eristäminen.


    • Omega36

      Ehkä kuitenkin tarkoitukseen valmistettu materiaali toimii parhaiten? Jos sitä ei osta venetarvikeliikkeestä niin hinta on järkevämpi.
      Ostettiin turkulaisesta (tai jostai sieltäpäi) Muovikum liikkeestä, 48,90 €/m, 10 mm paksua ja 2 m leveää eli alle 25 € neliö. Alle 200 tuli maksamaan ilmastusmatot keulapiikkiin ja kahteen peräkajuuttaan.
      Vaikutti ihan asialliselta, toimitus matkahuollolla OK koska mattorulla taipuu niin ettei mene ison kollin lisämaksuja.

    • Vesikiertoinen

      Mulla on patjan alla lämmityspatteri. Ei kostu patja.

    • Patolevy

      Sokkelin suojaksi laitettava nappulamatto eli patolevy.

    • Patja-1

      Mistä kosteus patjoihin tulee?

      Itsellä uudet 12 cm patjat ja pistopunkassa ohuemmat vanhemmat patjat. En ole koskaan havainnut niissä kosteutta. Nukumme lakanoissa ja peti petataan pois aamuisin. Patjoja ei käytännössä käännetä kesän aikana lainkaan lukuunottamatta syksyisiä kosteita kelejä.

      Patjojen alla teakvaneri, jossa ei ole ylimääräisiä reikiä.

      • Matonmatto

        Sinä olet kuiva tyyppi


      • Omega36

        Vanerista se johtuu - tai siitä ettei lämpö johdu vanerissa.
        Onko vieläpä puuvene kyseessä, jolloin pilssin ja punkan aluset on lämpimämpiä kuin lasikuituveneessä. Puukin on laminaattia parempi lämmöneriste.
        Lasikuituveneessä meren kylmyys on punkkien alla. Ihmisen lämpö on patjan päällä, meren kylmä lasikuitu patjan alla. Tähän syntyy lämpötilaero, joka kondensoi veneen sisällä olevaa ilmankosteutta, patjan alapinta imee sen. Lisäksi lasikuitu ei hengitä tai ime yhtään kosteutta, toisin kuin vaneri. Tämän huomaa jo siitä kun keulapiikin punkan alla on vanerinen luukku, sen kohdalta patjan alapinta on eri värinen eli kuivempi aamutuimaan.
        Patjanalusmattojen tärkein ominaisuus on lämmöneristys, vaikkakin ritilämattojen voisi ajatella myös ilmastavan.


    • iso_vehje_68

      mun paatissa kostuu vain pimut ja nekin patjan päällä

    • Hörkki312

      Kiitos kaikille vinkeistä, hyvää shittiä! En oikein keksi mistä lähtisin hankkimaan routamattoa ja moni muukin ehdotus tuntuu hieman työläältä. Olen nyt ehkä kallistumassa SVB:n valmiiseen versioon, eli tällaiseen kohtuullisen hintaiseen Aqua Stop patjanalusverkkoon: https://www.svb24.com/en/aqua-stop-mattress-pad.html
      Vaimokin alkoi kitisemään kun mainitsin tuon patolevyn. Se ei kuulemma voi olla mukava. :)

      Keskustelusta jäi kuitenkin ajatukseksi vielä punkan alusta eristäminen. Olisiko järkevää laittaa eriste punkan alusvanerien pohjaan, jolloin kylmä pinta johon kosteus tiivistyy jäisi punkan alle? Ei siis vanerin ja "telttapatjan" väliin, jolloin vanerit ovat aina kosteina?

      • Omega36

        Se Muovikumin patjanalusverkko näyttäisi olevan ihan samaa tavaraa kuin SVB:n, mutta halvempaa (svb 35 e/m2, Muovikum 25 e/m), ja sitä voi tilata metritavarana just sen verran kun tarttee. Ja provikat jäisi Suomeen.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sitten Muovikumin sivuilla mainostettaan 3D verkkoa patjojen alle (48,90 eur/m)? SVB:n vastaava 29 eur/m. Ostin pari vuotta sitten tuota SVB:n mustaa verkkoa. Se pitää aluset aika hyvin kuivina, mutta luistaa ja liukuu helposti vanerin päällä. Se haittaa lähinnä silloin, kun nostelen luukkuja ja kaivan tavaraa punkan alta.

        https://www.sisustusmuovikum.fi/tuotteet/kankaat/venekankaat/patjanalus-3d-verkko.html

        https://www.svb24.com/en/mattress-underlay.html

        Kuningaskuluttaja perskoulumatikalla taas liikkeellä :(
        SVB:n valkoinen patjanalusverkko maksaa 7,24 €/10 cm = 72,40 €/m, leveys 2,1 m -> 36,20 euroa neliö
        Muovikumin valkoinen patjanalusverkko maksaa 48,90 €/m, leveys 2 m -> 24,45 euroa neliö

        Sinänsä väri ei kai vaikuta kuin esteettiseen elämykseen?


    • Näinswanissa

      Minulla on omistajancabiinin tulapatjassa hevosenjouhta alimmaisena kerroksena. Suosittelen, ei tarvitse mitään irtoalustoja.

    • Kalho

      Olen käyttänyt patjojen alla sellaista tavallista parvekemattoa joka läpäisee kosteuden ja ilman hyvin. Sen alapinnassa on sellaiset 2 -3 milliä korkeat nystyrät, joten maton ja alustan väliin jää ilmakerros. Lisäksi olen bunkan vanerin alapintaan liimannut makuualustamuovia. Järjestely on mielestäni toiminut hyvin eikä ole kovin kalliskaan.

    • Anonyymi

      Tuo Meltexin Megadrain on 11 euroo neliöltä. Se on 2m leveetä tavaraa. Vantaan Koivistosta saa metritavarana.

      • Anonyymi

        Kannattaa laittaa perusmuurilevyä. Rotomonilta n. 2-3€ neliö.
        Kestää hyvin ja hoitaa hommansa.


    • Anonyymi

      Meillä on veneessä punkkien vanerilevyt täynnä isoja reikiä, halkaisijaltaan ehkä 30 cm. Patja on sen verran tukevaa, ettei reikiä huomaa kuin polvillaan kontatessa. Patjat ovat 15 kauden jälkeen täysin homeettomat, vaikka ovat talvetkin veneessä. Kahden verhoilua korjattiin juuri ja verhooja sanoi harvoin näkevänsä noin siistejä patjoja. Vaahtomuovi puhdas ja homeeton.

      Vanerin päällä ja patjan välissä ei ole mitään. Ei kerry kosteutta, kuten edellisessä veneessä, jossa patjat kostuivat ja homehtuivat.

    • Anonyymi

      Sadan euron seteleitä.

    • Anonyymi

      Toimisko sukkahousut tähänkin?

    • Anonyymi

      Retkipatja ja makuupussi. Kyllä elämä on sitten helppoa:)

      Mutta tietty jos veneessä viettää kuukausia niin sittenhän pitää olla joustinpatjat...

    • Anonyymi

      auttaako eristeen asentaminen vanerin alapuolelle? eikö kellarin seinässäkin eristeet pidä olla ulkopuolella? toki se vanerin päällä oleva patja on edelleen väärällä puolella eristeenä.

      • Anonyymi

        Ei eriste poista kosteutta. Patjoihin tuleva kosteus on pääosin ihmisen hikoilun tulosta. Tietysti myös kylmään kohtaan voi tiivistyä kosteutta, mutta se taitaa olla merkittävästi vähäisempää kuin hikoilu. Tärkeintä on siis saada kosteus tuulettumaan patjoista ilmaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei eriste poista kosteutta. Patjoihin tuleva kosteus on pääosin ihmisen hikoilun tulosta. Tietysti myös kylmään kohtaan voi tiivistyä kosteutta, mutta se taitaa olla merkittävästi vähäisempää kuin hikoilu. Tärkeintä on siis saada kosteus tuulettumaan patjoista ilmaan.

        Ihmisen hiki joka vesihöyrynä läpäisee patjan ja kondensoituu kylmään rajapintaan eli vaneriin tai lasikuituun tai itse asiassa kylmää pintaa vasten olevan patjan yhtä kylmään alapinnan kankaaseen.
        Tärkeintä on siis eristys, ilma sentin paksuisessa patjanalusverkossa on se eriste. Jonkun verran merkitystä voi olla tuuletuksella, siksi verkkorakenne parempi kuin retkipatja.
        On tää fysiikka ihmeellistä, perskoulussa pitäs opettaa :-/


      • Anonyymi

        Patjan läpi hikoiltu vesi kulkee kylmää kohti ja pysähtyy höyrynsulkuun eli siihen vaneriin. Kuumana kesäyönä ainakin minä hikoilen veneessä melko paljon. Jos vanerissa on reikiä, osa vedestä menee punkan alla olevaan säilytystilaan. Tämän säilytystilan tuuletuksesta riippuen vesi alkaa aiheuttaa ongelmia myös siellä.

        Vähissä on ratkaisut, joilla voisi välttää patjojen nostelun ja vaneriluukkujen avaamisen aamuisin veneessä. Yksi erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto olisi sijoittaa höyrynsulku patjan päälle. Lapsille myydään melko miellyttäviä pissasuojia sänkyihin. Sen päälle esim. froteepyyhe ja lakana. Ainoa tuuletettava aamuisin olisi frotee.


    • Anonyymi

      Itse käytän edelleen muovista ruohomattoa väärin päin käännettynä. Ennen ei mitään hi-tech patjanalusia edes ollut.

    • Anonyymi

      Meillä levitetty sanomalehtiä paksu kerros ja hyvin toimii.

      T. Saalar

    • Anonyymi

      Meillä toimii hyvin liukuesteet ,mitä on kotona mattojen alla eli valkoista verkkoa joka voi laittaa kaksinkerroin ,niin ilma kiertää patjoen alla aina ja on halpa ratkaisu.

    • Anonyymi

      Meillä patjan alla vaneri ja siinä pari hernettä. Huomaa pian onko prinsessa patjalla vai tavan tyttö. Hometta ei ole näkynyt koskaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1937
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1682
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1604
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1515
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1435
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe