Mitä patjan alle?

Usein täällä keskustellaan siitä mitä tai kuka on patjan päällä, mutta harvoin mitä sen alla on. :) Itselläni ei rahaa ainakaan, vaan viime kesän kylmissä ja kosteissa säissä kosteutta ja vähän ehkä homettakin. No, vene tunnettu on uppotukki ja homeskandi. :)
Veneliikkeet myyvät kaiken maailman jousituksia ja ritiläverkkoja patjan alle parantamaan ilmanvaihtoa ja estämään kosteuden muhimista patjojen alla. Valmiit systeemit ovat kuitenkin kohtuullisen kalliita, joten onko mitään hyviä tee-se-itse ajatuksia miten estetään kosteuden kertyminen patjan alle? Joka yö ei viitsi lämmittääkään, kun ei nyt muuten ole niin kylmä.
Joskus aikanaan patjan alle suositeltiin solumuovia estämään kylmän hohkaamista alta, auttaako se kosteuteen? Entäs joku muovinen ritilämatto?
Nyt Suomi24:n niksit kehiin!
Ilmoita


Tätä on ehdotettu täällä muutaman kerran ennenkin, joten linkitän vain vanhaan aiheeseen. Kyseessä on siis Enkadrain-salaojamatto, joka toimii myös patjan alusena
https://keskustelu.suomi24.fi/t/11394512/patjanalusmatto--ventilaatiomatto
Ilmoita
Miksi tuossa ei kävisi mikä tahansa salaojamatto? Enkadrain- mattoa on vaikea saada tavallisen yksityiskuluttajan.
Ilmoita
varsinainen kysymys on mitä saataisiin patjan päälle, peräkammari-kapteenin seuraksi!
tuskin helpolla ketään, varsinkaan jos kapteeni haisee sille homeelle.
Ilmoita
Kummastakaan ei kokemuksia, mutta pari "ilmastoivaa" ja joustavaa vaihtoehtoa harkinnassa: Ikean sälepohjat modattuna tai Froli muovijouset https://www.svb24.com/en/froli-travel-bed-system.html
Ilmoita
Olen käyttänyt patjan alla seuraavia:

Muovista puoli senttiä paksua ritilää. En tiedä mihin oli tarkoitettu alunperin, koska tuli veneen mukana.

Jotain epämääräistä mattoa, jossa oli tasasin välein noin puolen sentin kohoumia. Löytyy ihan rautakaupasta rullalla.

Tavallista makuualustaa.

Makuualusta materiaalia olevaa reikäistä muovimattoa.

Nämä ovat kaikki pitäneet patjat kuivina, eikä patjoja ole tarvinnut nostaa pystyyn koko kesänä, kuin muutaman kerran.

Eli tärkeintä on eristää patja kylmästä punkasta. Makuualusta toimii, mutta kosteus tiivistyy silloin makuualustan ja punkan väliin. Jos alustassa on reikiä pääsee kosteus haihtumaan päivän aikana.

Parhaiten toimisi varmasti makuualusta eristeenä ja muoviritilä pitämässä makuualusta irti punkasta.
1 VASTAUS:
Kiitos kommentista Pilssirotta. Kysynpä nyt vielä tässäkin, että voisiko punkan pohjan ja makuualustan välisen kosteuden estää laittamalla makuualustaa vanerien alapintaan? Silloin ei tule tietysti lisää pehmeyttä punkaan, mutta ajatus on tosiaan ensisijaisesti eristäminen.
+Lisää kommentti
Ehkä kuitenkin tarkoitukseen valmistettu materiaali toimii parhaiten? Jos sitä ei osta venetarvikeliikkeestä niin hinta on järkevämpi.
Ostettiin turkulaisesta (tai jostai sieltäpäi) Muovikum liikkeestä, 48,90 €/m, 10 mm paksua ja 2 m leveää eli alle 25 € neliö. Alle 200 tuli maksamaan ilmastusmatot keulapiikkiin ja kahteen peräkajuuttaan.
Vaikutti ihan asialliselta, toimitus matkahuollolla OK koska mattorulla taipuu niin ettei mene ison kollin lisämaksuja.
Ilmoita
Hommasin viime kesäksi Meltexistä salaojamattoa. Hyvin on estänyt kosteuden tiivistymisen patjojen alle. Kyseistä tavaraa ei muuten ollut läheskään kaikissa Meltexin toimipisteissä, mutta omani hain Vantaan Kaivokselasta.

http://www.meltex.fi/tuotteet/infra-maa-ja-vesirakentaminen/suodatinkankaat-geotekstiilit/salaojamatto.html
Ilmoita
Mulla on patjan alla lämmityspatteri. Ei kostu patja.
Ilmoita
Sokkelin suojaksi laitettava nappulamatto eli patolevy.
Ilmoita
Mistä kosteus patjoihin tulee?

Itsellä uudet 12 cm patjat ja pistopunkassa ohuemmat vanhemmat patjat. En ole koskaan havainnut niissä kosteutta. Nukumme lakanoissa ja peti petataan pois aamuisin. Patjoja ei käytännössä käännetä kesän aikana lainkaan lukuunottamatta syksyisiä kosteita kelejä.

Patjojen alla teakvaneri, jossa ei ole ylimääräisiä reikiä.
2 VASTAUSTA:
Sinä olet kuiva tyyppi
Vanerista se johtuu - tai siitä ettei lämpö johdu vanerissa.
Onko vieläpä puuvene kyseessä, jolloin pilssin ja punkan aluset on lämpimämpiä kuin lasikuituveneessä. Puukin on laminaattia parempi lämmöneriste.
Lasikuituveneessä meren kylmyys on punkkien alla. Ihmisen lämpö on patjan päällä, meren kylmä lasikuitu patjan alla. Tähän syntyy lämpötilaero, joka kondensoi veneen sisällä olevaa ilmankosteutta, patjan alapinta imee sen. Lisäksi lasikuitu ei hengitä tai ime yhtään kosteutta, toisin kuin vaneri. Tämän huomaa jo siitä kun keulapiikin punkan alla on vanerinen luukku, sen kohdalta patjan alapinta on eri värinen eli kuivempi aamutuimaan.
Patjanalusmattojen tärkein ominaisuus on lämmöneristys, vaikkakin ritilämattojen voisi ajatella myös ilmastavan.
+Lisää kommentti
mun paatissa kostuu vain pimut ja nekin patjan päällä
Ilmoita
Kiitos kaikille vinkeistä, hyvää shittiä! En oikein keksi mistä lähtisin hankkimaan routamattoa ja moni muukin ehdotus tuntuu hieman työläältä. Olen nyt ehkä kallistumassa SVB:n valmiiseen versioon, eli tällaiseen kohtuullisen hintaiseen Aqua Stop patjanalusverkkoon: https://www.svb24.com/en/aqua-stop-mattress-pad.html
Vaimokin alkoi kitisemään kun mainitsin tuon patolevyn. Se ei kuulemma voi olla mukava. :)

Keskustelusta jäi kuitenkin ajatukseksi vielä punkan alusta eristäminen. Olisiko järkevää laittaa eriste punkan alusvanerien pohjaan, jolloin kylmä pinta johon kosteus tiivistyy jäisi punkan alle? Ei siis vanerin ja "telttapatjan" väliin, jolloin vanerit ovat aina kosteina?
3 VASTAUSTA:
Se Muovikumin patjanalusverkko näyttäisi olevan ihan samaa tavaraa kuin SVB:n, mutta halvempaa (svb 35 e/m2, Muovikum 25 e/m), ja sitä voi tilata metritavarana just sen verran kun tarttee. Ja provikat jäisi Suomeen.
Miten sitten Muovikumin sivuilla mainostettaan 3D verkkoa patjojen alle (48,90 eur/m)? SVB:n vastaava 29 eur/m. Ostin pari vuotta sitten tuota SVB:n mustaa verkkoa. Se pitää aluset aika hyvin kuivina, mutta luistaa ja liukuu helposti vanerin päällä. Se haittaa lähinnä silloin, kun nostelen luukkuja ja kaivan tavaraa punkan alta.

https://www.sisustusmuovikum.fi/tuotteet/kankaat/venekankaat/patjanalus-3d-verkko.html

https://www.svb24.com/en/mattress-underlay.html
Anonyymi kirjoitti:
Miten sitten Muovikumin sivuilla mainostettaan 3D verkkoa patjojen alle (48,90 eur/m)? SVB:n vastaava 29 eur/m. Ostin pari vuotta sitten tuota SVB:n mustaa verkkoa. Se pitää aluset aika hyvin kuivina, mutta luistaa ja liukuu helposti vanerin päällä. Se haittaa lähinnä silloin, kun nostelen luukkuja ja kaivan tavaraa punkan alta.

https://www.sisustusmuovikum.fi/tuotteet/kankaat/venekankaat/patjanalus-3d-verkko.html

https://www.svb24.com/en/mattress-underlay.html
Kuningaskuluttaja perskoulumatikalla taas liikkeellä :(
SVB:n valkoinen patjanalusverkko maksaa 7,24 €/10 cm = 72,40 €/m, leveys 2,1 m -> 36,20 euroa neliö
Muovikumin valkoinen patjanalusverkko maksaa 48,90 €/m, leveys 2 m -> 24,45 euroa neliö

Sinänsä väri ei kai vaikuta kuin esteettiseen elämykseen?
+Lisää kommentti
Minulla on omistajancabiinin tulapatjassa hevosenjouhta alimmaisena kerroksena. Suosittelen, ei tarvitse mitään irtoalustoja.
Ilmoita
Olen käyttänyt patjojen alla sellaista tavallista parvekemattoa joka läpäisee kosteuden ja ilman hyvin. Sen alapinnassa on sellaiset 2 -3 milliä korkeat nystyrät, joten maton ja alustan väliin jää ilmakerros. Lisäksi olen bunkan vanerin alapintaan liimannut makuualustamuovia. Järjestely on mielestäni toiminut hyvin eikä ole kovin kalliskaan.
Ilmoita
Tuo Meltexin Megadrain on 11 euroo neliöltä. Se on 2m leveetä tavaraa. Vantaan Koivistosta saa metritavarana.
1 VASTAUS:
Kannattaa laittaa perusmuurilevyä. Rotomonilta n. 2-3€ neliö.
Kestää hyvin ja hoitaa hommansa.
+Lisää kommentti
Meillä on veneessä punkkien vanerilevyt täynnä isoja reikiä, halkaisijaltaan ehkä 30 cm. Patja on sen verran tukevaa, ettei reikiä huomaa kuin polvillaan kontatessa. Patjat ovat 15 kauden jälkeen täysin homeettomat, vaikka ovat talvetkin veneessä. Kahden verhoilua korjattiin juuri ja verhooja sanoi harvoin näkevänsä noin siistejä patjoja. Vaahtomuovi puhdas ja homeeton.

Vanerin päällä ja patjan välissä ei ole mitään. Ei kerry kosteutta, kuten edellisessä veneessä, jossa patjat kostuivat ja homehtuivat.
Ilmoita
Sadan euron seteleitä.
Ilmoita
Toimisko sukkahousut tähänkin?
Ilmoita
Retkipatja ja makuupussi. Kyllä elämä on sitten helppoa:)

Mutta tietty jos veneessä viettää kuukausia niin sittenhän pitää olla joustinpatjat...
Ilmoita
auttaako eristeen asentaminen vanerin alapuolelle? eikö kellarin seinässäkin eristeet pidä olla ulkopuolella? toki se vanerin päällä oleva patja on edelleen väärällä puolella eristeenä.
3 VASTAUSTA:
Ei eriste poista kosteutta. Patjoihin tuleva kosteus on pääosin ihmisen hikoilun tulosta. Tietysti myös kylmään kohtaan voi tiivistyä kosteutta, mutta se taitaa olla merkittävästi vähäisempää kuin hikoilu. Tärkeintä on siis saada kosteus tuulettumaan patjoista ilmaan.
Anonyymi kirjoitti:
Ei eriste poista kosteutta. Patjoihin tuleva kosteus on pääosin ihmisen hikoilun tulosta. Tietysti myös kylmään kohtaan voi tiivistyä kosteutta, mutta se taitaa olla merkittävästi vähäisempää kuin hikoilu. Tärkeintä on siis saada kosteus tuulettumaan patjoista ilmaan.
Ihmisen hiki joka vesihöyrynä läpäisee patjan ja kondensoituu kylmään rajapintaan eli vaneriin tai lasikuituun tai itse asiassa kylmää pintaa vasten olevan patjan yhtä kylmään alapinnan kankaaseen.
Tärkeintä on siis eristys, ilma sentin paksuisessa patjanalusverkossa on se eriste. Jonkun verran merkitystä voi olla tuuletuksella, siksi verkkorakenne parempi kuin retkipatja.
On tää fysiikka ihmeellistä, perskoulussa pitäs opettaa :-/
Patjan läpi hikoiltu vesi kulkee kylmää kohti ja pysähtyy höyrynsulkuun eli siihen vaneriin. Kuumana kesäyönä ainakin minä hikoilen veneessä melko paljon. Jos vanerissa on reikiä, osa vedestä menee punkan alla olevaan säilytystilaan. Tämän säilytystilan tuuletuksesta riippuen vesi alkaa aiheuttaa ongelmia myös siellä.

Vähissä on ratkaisut, joilla voisi välttää patjojen nostelun ja vaneriluukkujen avaamisen aamuisin veneessä. Yksi erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto olisi sijoittaa höyrynsulku patjan päälle. Lapsille myydään melko miellyttäviä pissasuojia sänkyihin. Sen päälle esim. froteepyyhe ja lakana. Ainoa tuuletettava aamuisin olisi frotee.
+Lisää kommentti
Itse käytän edelleen muovista ruohomattoa väärin päin käännettynä. Ennen ei mitään hi-tech patjanalusia edes ollut.
Ilmoita
Meillä levitetty sanomalehtiä paksu kerros ja hyvin toimii.

T. Saalar
Ilmoita
Meillä toimii hyvin liukuesteet ,mitä on kotona mattojen alla eli valkoista verkkoa joka voi laittaa kaksinkerroin ,niin ilma kiertää patjoen alla aina ja on halpa ratkaisu.
Ilmoita
Meillä patjan alla vaneri ja siinä pari hernettä. Huomaa pian onko prinsessa patjalla vai tavan tyttö. Hometta ei ole näkynyt koskaan.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Mitä patjan alle?

Usein täällä keskustellaan siitä mitä tai kuka on patjan päällä, mutta harvoin mitä sen alla on. :) Itselläni ei rahaa ainakaan, vaan viime kesän kylmissä ja kosteissa säissä kosteutta ja vähän ehkä homettakin. No, vene tunnettu on uppotukki ja homeskandi. :)
Veneliikkeet myyvät kaiken maailman jousituksia ja ritiläverkkoja patjan alle parantamaan ilmanvaihtoa ja estämään kosteuden muhimista patjojen alla. Valmiit systeemit ovat kuitenkin kohtuullisen kalliita, joten onko mitään hyviä tee-se-itse ajatuksia miten estetään kosteuden kertyminen patjan alle? Joka yö ei viitsi lämmittääkään, kun ei nyt muuten ole niin kylmä.
Joskus aikanaan patjan alle suositeltiin solumuovia estämään kylmän hohkaamista alta, auttaako se kosteuteen? Entäs joku muovinen ritilämatto?
Nyt Suomi24:n niksit kehiin!

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta