vapon aktiivihiililaitos

nmkjiu

Vapon aktiivihiililaitos rakennetaan Ilomantsiin?

11

1970

Vastaukset

 • Tänään oli uutisissa jotain. Joko toteutuu?

 • Talvivaaran eli nykyisen Terrafamen kaivoksesta vesistöön päässyt suola on vaikuttanut odotettua pahemmin lähivesistöihin. Sama on edessä Ilomantsijärvessä ja Mekrijärvessä teknisen hiilen tehtaan tullessa. Laitos käyttää prosessissaan suolaa 50 tonnia vuodessa, Kymmenessä vuodessa se tekee 500 000 kiloa, 20 vuodessa Ilomansinjärveen kaadetaan suolaa miljoona kiloa. Jokainen voi hyvin kuvitella, mitä se tekee tuolle matalalle pikku lätäkölle. Suolaa ei pysty vedenpuhdistamolla poistamaan. Meillä on sitten ikioma Kuollut meri.

  Tehtaan sanotaan työllistävän 25 ukkoa, mutta osa heistä tulee pellettitehtaan työntekijöistä, joita kerrotaan jo koulutetun hommaan. Muutaman ukon työllistämisen takia vesistöt paskaksi?

  • Onhan Suomessa ympäristölaki. Näin etelästä katsottuna, ei kannata vastustaa teollisuuden tuloa, muuten on taas edessä kerrostalojen purku.


 • Tehdas tulee käyttämään prosesseissaan suolaa 50 tonnia vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tekee 500 000 kiloa, 20 vuodessa miljoona kiloa. Suolaa ei pystytä poistamaan vedenpuhdistamolla, joten kaikki suola valuu Ilomantsinjärveen ja edelleen jokea myöten Mekrijärveen.

  Jokainen voi kuvitella mitä suola tekee Ilomantsinjärven kaltaiselle keskisyvyydeltään alle 2-metriselle pikku lätäkölle. Kohta meillä on oma Kuollut meri!

  Talvivaaran eli nykyisen Terrafamen kaivoksen lähivesistöistä on jo saatu esimerkkiä suolan tuhoisasta vaikutuksesta..

  Tehdas tulisi työllsitämään 25 ukkoa. Ilmeisesti ei tulisi näinkään monta uutta työpaikkaa, sillä pellettitehtaan miehiä huhutaan jo koulutetun myös hiilitehdashommiin.

  Kannattaako muutaman ukon työpaikan takia pilata vesistöt?

 • Eipä tuota suolaa taidakkaan tulla niin paljoa,huomattavasti enemmän ilomantsilaiset taitavat vetää pöntöstä alas vuositasolla

  • Eipä se tilannetta muuta vaikka sinne kaadettaisiin vain 11000kg suolaa vuodessa. Kyllä ne kalavedet silläkin määrällä saadaan pilattua.. Yli satatonnia kymmenessä vuodessa ja tehtaan suunniteltu käyttöikä kymmeniä vuosia.

   https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/198762
   --
   Ilomantsissa on oltu huolissaan erityisesti suolan vaikutuksesta pieneen ja matalaan, keskisyvyydeltään 1,5-metriseen Ilomantsinjärveen. Vapo ilmoitti aluksi käyttävänsä suolaa 50 tonnia vuodessa, myöhemmin Vapo pudotti määrää 11 tonniin. Myös kaksinkertaistuvat kemiallisen hapen (COD) arvot ovat pohdituttaneet.

   Suolaa ei voida poistaa jätevedestä. Suolan suhteen ei ympäristöluvassa ole otettu kantaa. Itkonen uskoo määrien olevan niin pieniä, etteivät ne aiheuta vesissä kerrostuneisuutta.
   --

   Ilomantsiin jää murusia ja jätteet niinkuin Talvivaarassa.


  • Taitaa suurin osa suolasta mennä höyryn tekemiseen eli jäteveteen jää aikas pieni osa


 • Onnea Ilomantsi, saatte kalatkin valmiiksi tönkkösuolattuina.

 • On Suomessa ympäristölaki, mutta mitä olen kuullut vesistöasiantuntijoiden kertomaa Talvivaaran tapauksesta, niin vesistösäädökset on lähinnä suosituksia, joilla ei ole tosipaikan tullen mitään lain voimaa. Eli sinne ne putkesta purskahtelee ne sadat tuhannet kilot suolaa ynnä muut lipeät sinne Ilomantsinjärveen. Hyvästi kaunis Ilomantsinjärvi ja tervetuloa Salt Lake. Onhan se tönkkösuolattu Kuollutjärvi jonkin sortin matkailunähtävyys sekin, joskin negatiivinen sellainen.


  • Ei se tehdas muutamaa vuotta kauemmin ole käynnissä. Jos katsoo noita Vapon aikaisempia yrityksiä perustaa kannattavia laitoksia (pois lukien turpeen myynti ) niin kaikki ovat enempi tai vähempi kannattamattomia tai lopetettu. Eli ei huolta lähijärven suolaantumisesta.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.