Kurkuma,..uusi "superfood"?

sini.sirkkuek

Ihan naurattaa, kun yhtä päätä nousee näitä trendejä jonkin aineen ihmeellisistä ominaisuuksista!
Nyt se sitten on kurkuma, tuo mauste, jota olen käyttänyt riisin keltaiseksi värjäämiseen. Juuri otin jääkaapista tuliset broilerinsiivet lämpiämään, kun aion riisipetillä ne laittaa uuniin. Hyvin vaivattomasti se uunissa hoituu, lisäten kanalientä, kurkumaa, hiven suolaa ja runsaasti kevätsipulia.

Lisänä laitan lasitettuja porkkanoita, sokeri ja voikiillolla, vihanneksia kun pitää syödä.

Antioksidanttia saadaan ja tulehduksiakin poistavaa on kurkuma, ja , masennustakin poistavaa. No hyvähän se, ainakin se on riisini kauniiksi värjännyt 😊

24

918

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joko olet ostanut Pakurinkääpä teetä, joka estää syöpää? Pakuria löytyy luonnostakin, tietenkin, kun tietää vain, minkä käävän kerää.

      Tyttäreni avasi eilen Tanskaan egokaupan, jossa hänellä on myynissä mm. kuivattuja marjoja Suomesta ja nyt aijon suositella hänelle tuota Pakuria.

      Tuskin hänellä on vielä pakastimia, joihin voisi tilata marjoja täältä, sillä joskus vuosia sitten, kun olin huolintaliikeessä työssä, niin oli aika iso bisnes viedä puolukkaa juuri Tanskaan.

      Kurkuma on tuttu mauste, mutta joihinkin en vain totu ilmeisesti ikinä ja se on hämäläinen mallas-makea leipä, jossa on rusinoitakin ja kuminaa. Sitten on joku minulle tunnistamaton mauste, joita lapseni perheessä käytetään ja se on kamalaa, kun saan heiltä ruokaa ja se on pilattu jollain inhottavalla mausteella. Joskus on pakko maistella heidän yrttiviljelmät, että mikä se on?

      Kirjoitit tuosta sinihome-juustosta Mustaherukka viinin kanssa ja onhan se pakko kokeilla joskus, mutta olen oppinut suorastaan rakastamaan noita homejuustoja, joita nuoruudessani en voinut sietää.

      • sama-ss

        Huomio Kristiina 23!

        Mustikkaviiniä se oli, ei mustaviinimarja!


    • sini.sirkkuek

      Justa sain uuninluukun kiinni ja istuin työtuolilleni. Porkkanat odottaa kattilassa 1/2 tunnin kuluttua vasta keitän.
      Aurinkokin pilkistelee, vaikkakaan en tänään olekaan lähdössä muualle kuin pihapiirissä käväisyyn.

      Hienoa yritteliäisyyttä tyttärelläsi, Tanskassa onkin se Hygge kaikessa meneillään, mikäpä siinä, kyllä hyvin vointia kannattaakin harjoittaa, kuka milläkin tavoin 😊

      Niin pakurikääpä, en ole näitä syövän estäjiä osannut lisätä valikoimiini, ruotsalainen kälyni sai minut vieroitettua niistä, kun ei muuta puhunutkaan kuin koivun tuhkasta ym. ihmelääkkeistä! En silti epäile etteikö niillä vaikutuksensa ole, mutta yrttejä rakastan,..ihana rukolakin tuoksuu keittiössä kun tuo ledvalo sitä kai lämmittää?

      Ai jai jai, tuo sinihomejuusto, ja kulaus vahvaa mustikkaviiniä päälle,..oli se kokemus ystäväni luona, vesi herahtaa nytkin kielelle, nälkäkin kun alkaa jo olla!

      Koko ajan häviää rekiteröityminen, häh, saako Aller lisää rekatttuja sillä lailla?

    • muute_vaan

      Häviää tuo rekattu nimmari yhtenään täälläkin. Niinpä jätän se pois monen muun tavoin. Eihän sinisiä enää paljo näykään.Minä en kurkumasta välitä, sehän on vähän kitkerää, sahrami antaa värin lisäksi makuakin, mutta kallista se on. Laitat usein niitä chilillä maustettuja siipiä, usein olet kertonut?Mikä niissä niin miellyttää?

      • Ja, olisko tuo chilin tulisuus, ja hintaluokka on edullinen. Niitä on kiva ottaa luun päästä kiin ja vedella lihat ja nahat suuhunsa 😂 Mieheni eläessä halusi hän niitä vain pelkästään tv:n ääressä naposteltavan, mutta minä laiten niistä aterian.

        Hyvin onnistui tämänpäiväinen paistoskin, riisi oli kauniin punakeltaista, ja tulista tietenkin. En laittanut porkkaniin voita ja sokeria, makeutin muutamalla Hermesetaksella. Vihannessalaatti kurkulla ja muutama tomaatinviipale mustapippurilla ja suolalla, lautanen oli kyllä eniten vihannespitoinen . Kahvitauon aikana tässä vilkaisin uusia rahkapiirakkaohjeita. Heippa!


      • sini.sirkku.ek

        Tänään on sitten rahkapiirakan vuoro. Tein pienen pullataikinan, kun pidän eniten pullapohjaisesta, jaan pellinkin puolikkaksi foliolla. Vieraita ei ole tulossa Pääsiäiseksi joten pienemmälläkin pärjään.
        Poikani soitti juuri, perjantaina menemme Otaniemeen syömään.


    • sini.sirkku.ek

      Koko keittiö tuoksuu basiliikalle ja valkosipulille, kun ensimmäinen pesto on nyt tehty. Aurinkoiset päivät sai ikkunalaudalla basiliikat runsastumaan, joten tehosekottimessa hienonsin tällä kertaa pinjansiementen kanssa ja lopuksi öljy ja parmesaani sekaan.

      Pesto käy niin moneen ruokaan, pastan ja perunamuusin, tomaatin ja sipulin kanssa, salaateissa, ja vaalealle leivällekin sipaisen voin sijaan.

      Pestokanaa en yksin ollessa laita, mutta broilerin rintafileet uunissa maustan kyllä pestolla. Basiliikka on hyvä myös raudanlähteenä.

      Mökkiläisetkin on taas kotiutunee onneksi, heippa

    • kurkumas

      Kurkumaa saa myös suihkeena joka imeytyy paremmin ja näinollen kaikki sen terveyshyödyt tulee paremmin käyttöön :) Muuten joutuisi hirveitä määriä syömään maustetta, että huomaisi jotain hyötyä. Kannattaa testata, on ihan hyvän makuinenkin.

      • Noista terveysvaikutuksista tuli eilen ohjelma TV:stä ja ennenkaikkea siitä, että mitä kaikkiea markkinoidaan ihmisille, mutta itse katselin siitä vain osan, joten täytyy katsella Areenasta, jos löytäisin sen uudestaan.

        Mutta kuinka on saatu ihmiset uskomaan, että esim. joku myrkky on terveellistä? Oliko se elohopea (hopea), vai mikä liuos, kuten joskus arseniikki?

        Tuolla ylempänä jo mainitsin Pakurinkäävästä, jota mieheni veljen perhe kovasti suosittelee ja lähettivät meillekkin mieheni eturauhas "ongelmien" vuoksi, mutta kyllä sekin hoidettiin aivan lääkäreiden toimesta.

        Onhan iät`ja ajat hoidettu vammoja ja tauteja luonnon yrtein ja en usko, että pakurinkääpä olisi vaarallien, saati pihka ja terva, kun vain tietää, kuinka niitä oikein käytetään.

        Minä odottelen nyt hetkeä, että tuo kasvimaan pätkä sulaa, niin sieltä heti pukkaa rucola esiin.


      • Mikä säteilevän kaunis ilma oli tänään iltapäivällä, kun vertaa aamun lumipeitteisiin puihin!
        Aurinko ihan kuumotti kun jäin seisomaan talon seinustalla. Parvekkeeni on hyvin aurinkoinen, mutta en pidä paikallaan istumisesta, joten merenrantaan suunnistan taas ensiviikolla.

        Lupasivat 20° lämmintä,ihanaa !

        PS. Tuo lehtikaali rehevyydessään on mielivihannekseni, silppusin sitä keittoon jauhelihan ja muiden vihannesten kavalkaadiin. Keitetty purjo on myös minusta ihan parsan veroista jos ei parempaa!


    • huomhuom

      H u o m i o ! Verenohennuslääkkeitten kanssa kurkumaa ei saa käyttää.
      Sillä on verta ohentava vaikutus.
      Aina pitää puhua lääkäri kanssa, jos on lääkitystä ja lisäravinteita aikoo käyttää.

      • En minä suihkuttele mitään kurkumaa kurkkuuni 🤣, enkä ota terveysvalistajan rooliakaan suotta. Naurattaa vain trendit toisensa jälkeen. Hyvä kuitenkin olla tietoa eri mausteiden ominaisuuksista,

        piti vaan kertoa miten keveän maukasta on suikaloiti kesäkurpitsa, pehmennetty tilkassa öljyä ja parmesaani juustolla huurutettuna.
        Oli se siivuttsminen juustohoylällä tehokasta, annoin ne olla n. 2 sm leveitä,..mitä niitä spagetin ohuiksi taikoo kun hampaat sen hoitaa. Ihania olivat,..


      • sini.sirkku.ek

        Nuo pitkät komeat suippopaprikat on sitten hauskoja halkaista ja täyttää mieleisellä sisälöllä. Nehän on kuin veneet laitoineen, joten tänään tein mureketaikinan jauhelihasta ja lastasin veneet uunikuntoon.

        20 min. kuluttua hunnutin parmesaanilla ruskistuneen pinnan, ja kokat kohti uunia hetkeksi.
        Olihan mehevä venonen salaatin seurassa.


    • Verenohennuslääkkeiden kanssa ei saa käyttää edes alkoholia!
      Minä mieluimmin käytän viiniä,kun niitä kaliita kapseleita?

      • sini.sirkku.ek

        Puhutkohan Omega 3 kapseleista, muista en tiedä. Omegaa käytän kyllä, pysyy verisuonisto vetreänä, viinihän kyllä laajentaa hetkellisesti, mutta eihän viiniä voi päivittäin lipittää sentään?


      • yrttien.lumo

        Basilika tuoksuu istutettuani juurtuneet pistokkaat multaan. Seuraava vaihe onkin niputtaa kimppuihin kuivatettavat oksat.
        Pakastusta en ole vielä kokeillut, ehkä pieniin jääkuutioihin voisi kokeilla ja käyttää sitten sellaisenaan liemiruokiin. Pestoon joutuisi siivilöimään,..jaa nytpä jo keksinkin myöhempiin kasvustoihin 😊 minigrip ja vesi!

        Nuo timjamin ja rosmarinoksat myöhemmin on kuivattuina tarpeeksi tuoksuvia, ehkä voisi minigrippiin pakastaakin syksymmällä persilja & ruohosipuli ja tilli. Monen keiton mieluinen mausteseos.


    • Kurkuma tekee riisistä herkullisen väristä, niin myös curry, joka nyt tietenkään mitään superfoodia ole, mutta maku ja aromi on hyvä. Kurkumaa nakertelen pikkupalasia sellaisenaan, inkivääriä samoin, molempien käyttöä suositteli erään kirjan lukenut ystävä. Myös eräs sukulaisistani suositteli kurkumaa työskennellessään erään tavaratalon luontaistuotepuolella. Itse en tietenkään olisi tajunnut mitään kurkumasta, vaikka vuosia hedelmä-vihannesosastolla työskentelinkin. On se hienoa saada informaatiota

      • "Kurkumaa nakertelen pikkupalasia"...???
        Minä taas inkivääriä voileivälle, jota laitan joskus teehenkin.

        Tuo on kyllä uusi tieto minulle, että kurkumaa saa nakerreltavaksi vihannesosastolta? Onko sillä joku toinen nimi? Inkivääriä kyllä käytän ja kurkuma on aina jauheena mausteosastolta, samoin kuin curry..

        Kasvimaassani jo kasvaa edellisvuotista rucolaa ja eilen ostin uuden taimiston, koska se ei pelkää pakkastakaan. Bacilika ei kestä kylää, joten se purkki nököttää tuossa keittiön pöydällä.


      • Kurkuma 29,80€/kg, Alepa Kauppakassi, foodie.fi
        Prismakin myynee, ja luulis sittarinkin


      • sini.sirkku.ek

        Nyt on niputettu tänään basiliikkaa kuivumaan, uudet versot nostettu aurinkoiselle ikkunalaudalle, en viitsi parvekkeelle hankkia lisätelinettä kun kaikki paikat on jo täynnä purkkeja.
        En kasvata persijaa enkä tilliä enää, syksyllä saa niin muhkeitä kruunutilliä ja persijakimppuja,...tummanvihreitä ja vahvoja. Edellisen vuoden tillisatoa on vielä korissa ja paperipusseissa.

        Keittiössä tuoksuu nyt basiliikka, aamulla tomaatin päälle pari lehteä pitää riipiä, suolan ja mustapippurin kanssa, heippa ,..


    • eipänaurata

      Tämän aloittajaa se naurattaa vaikka olis pask.... omissa housuissa.
      Mitä hemmetin nauramista siinä on, että kurkumaa on jo vuosituhansia pidetty kiinalaisessa lääketieteessä parantavana rohtona.

      Vain tyhmät ottavat kantaa jokaiseen uutiseen, mutta kuka niitä sitten jakais jos kaikki olisivat jot tienneet kuinka parantavia voivat olla Tuomipihlajan, mustikan, mustaherukan, karpalon, lakan ja muiden kotimasten marjojen siemenet, marjan syöntiä ja varsinkin siementen pureskelua voi harrastaa!
      Oliko nauraja tietoinen, että voikukan juurenkin voi syödä?
      Siitähän sais mehevät naurut siitäkin.

      Sahramia suosittelivat muutamia vuosia sitten syöpälääkkeeksi, kallista lääkettä jos kotimaasta ostaa, Marokosta sitä saa ostaa kilokaupalla, mutta tiä häntä auttaako syöpään, tappaahan se uhrinsa joka tapauksessa, vaikka kuinka kyllästäis valkosipulin ja muiden yrttien kanssa, inkiväärihän hoitaa kaiken kun sitä syö hunajan kanssa.

      Eipä naurata, mutta yrtti ja maustekasvien terveysvaikutuksista tiedän enemmänkin kuin sanon.
      Mieskin tietää ja osaa käyttää mausteita, joo, osaan.

      • sini.sirkku

        𒐊Mikähän nauruntappaja se täällä puhisee noin harmissaan, hah ja vielä näin upeana päivänä ?
        Sitä mainitsemaasi p,..pursuaa nyt juttusi. joten ihmekkös tuo, ettei sinulla nauru viihdy.
        Hymyile mieluimmin, niin elämä olis mukavampaa sinullekin !
        ______________________________________________________________________________________

        Terveisiä Haukilahden uimarannalta, rantakahvilan terassilla 🌳🌲oli lounaalla jokunen seurue, enimmäkseen yksin istuvia auringosta nauttivia kahvikupposensa kera. Kaakaota halusin kupillisen kolmiotoast'in kanssa, niin tyyneessä meriilmassa .🛥
        Vaan kauaa ei suoraan aurinkoon päin kestänyt olla, selin paahteeseen vielä tovin, ja niin jo hakeuduin toiselle puolelle kahvilaa varjoon 😎⛱
        🎵
        Pikkulapsia juoksenteli onnellisen vapaina hiekkarannalla, juosten välillä äidiltä hakemassa jaffaa/jätskiä 🤾‍♂️aidan yli kurottaen 🍋🍦

        Mukava pikku retki kaikkiaan, poikanikin soitti, oli vielä saarella, vaan auringon häikäisemänä en nähnyt nappuloita ja katkaisin vahingossa, mutta kotona selvisi uudelleen yhteys, kun sunnuntaina pitäisi tavata jossakin ulkopaikassa.Hauskaa,..


      • siinähän.se
        sini.sirkku kirjoitti:

        𒐊Mikähän nauruntappaja se täällä puhisee noin harmissaan, hah ja vielä näin upeana päivänä ?
        Sitä mainitsemaasi p,..pursuaa nyt juttusi. joten ihmekkös tuo, ettei sinulla nauru viihdy.
        Hymyile mieluimmin, niin elämä olis mukavampaa sinullekin !
        ______________________________________________________________________________________

        Terveisiä Haukilahden uimarannalta, rantakahvilan terassilla 🌳🌲oli lounaalla jokunen seurue, enimmäkseen yksin istuvia auringosta nauttivia kahvikupposensa kera. Kaakaota halusin kupillisen kolmiotoast'in kanssa, niin tyyneessä meriilmassa .🛥
        Vaan kauaa ei suoraan aurinkoon päin kestänyt olla, selin paahteeseen vielä tovin, ja niin jo hakeuduin toiselle puolelle kahvilaa varjoon 😎⛱
        🎵
        Pikkulapsia juoksenteli onnellisen vapaina hiekkarannalla, juosten välillä äidiltä hakemassa jaffaa/jätskiä 🤾‍♂️aidan yli kurottaen 🍋🍦

        Mukava pikku retki kaikkiaan, poikanikin soitti, oli vielä saarella, vaan auringon häikäisemänä en nähnyt nappuloita ja katkaisin vahingossa, mutta kotona selvisi uudelleen yhteys, kun sunnuntaina pitäisi tavata jossakin ulkopaikassa.Hauskaa,..

        Hymy kaunistaakin kasvojani, nauramalla näyttäisin tyhmyyteni!


      • siinähän.se kirjoitti:

        Hymy kaunistaakin kasvojani, nauramalla näyttäisin tyhmyyteni!

        Miksi noin pidät mollaamisesta, ja riitelemisestä! MIkä on pielessä sinulla?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1545
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe