Anjalan kartanon ovet avautuvat taas yleisölle ensi kesänä — Alueelle suunnitellaan uutta kulttuurimatkailua
Jussi Lopperi
Anjalan kartanon aluetta herätellään henkiin uusilla matkailuhankkeilla. Kuva joulukuulta 2016.
Anjalan kartanon aluetta herätellään henkiin uusilla matkailuhankkeilla. Kuva joulukuulta 2016.
Viime joulukuussa Regina-säätiön omistukseen siirtyneen Anjalan kartanon ovet avautuvat ensi kesänä jälleen yleisölle pitkän tauon jälkeen.
Ankkapurhan kulttuurisäätiön ja Anjalan Nuorisokeskuksen toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen ei vielä tiedä, kuinka pitkään ovet ovat auki ja mihin kaikkiin kartanon osiin pääsee tutustumaan, mutta joka tapauksessa vierailuista tulee mahdollisia.
— Kartanoon ja sen ympärille on tarkoitus luoda kulttuurimatkailua, joka nojautuu historian elävöittämiseen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen.
Liikkanen ei kerro suunnitelmista tarkemmin, koska hankerahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty ja sopimusten yksityiskohtia hiotaan useiden yhteistyökumppanien kanssa. Hän lupaa lisätietoa lähiviikkoina.
Regina-säätiön hallituksen puheenjohtaja Rabbe-Holger Wrede kertoo, että kartanon kunnostustarpeita kartoitetaan.
— Mikä tahansa kiinteistö tarvitsee ylläpitotoimia, ja edellisen omistajan aikana niissä jäätiin jälkeen. Teemme yhteistyötä museoviraston ja mahdollisesti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Muutoksia ei rakennukseen ole tulossa, vaan perusylläpitoa tehdään sen mukaan, miten rahkeet riittävät.
Museovirasto lakkautti kartanomuseon toiminnan vuonna 2010. Valtion omistuksessa ollutta kartanoa yritettiin myydä noin vuoden ajan. Yhden ostajaehdokkaan kanssa kaupat ehdittiin sopia, mutta hän ei saanut tarvittavaa rahoitusta kokoon.
Säätiön tekemä kauppa oli helpotus Nuorisokeskukselle, joka ennen sitä oli joutunut olemaan seitsemän vuotta epävarmuudessa toimintansa jatkumisesta.
Anjalan kartanohistoria alkaa 1600-luvun alusta, jolloin ratsumestari Henrik Wrede uhrasi henkensä Ruotsin kuninkaan Kaarle IX:n puolesta. Kuningas lahjoitti Wreden leskelle rahaa ja maita Suomesta. Kartano oli Wreden suvun hallussa vuoteen 1837.
Anjalan kartano auki ensi kesänä
Museoaukikesällä
2
113
Vastaukset
- finskiturist
Suuri rumankeltanen talo Kymijoen varrella kuin pakkilaatikko. Silkkoa päältä, mutta turistilla onko näkemistä sisätiloissa?
- YrjöMaunu
Kartano on niin merkittävä osa Suomen historiaa, että mahdolliset sisätilanäyttelyt ovat vain vähäinen osa kokonaisuudesta. Kaikkea menestystä säätiön työlle, joka tarvitsee myös julkishallinnon tuen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1727093
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes662831- 562188
Kolari Klaukkala
Kaksi teinityttö kuoli. Vastaantulijoille ei käynyt mitenkään. Mikä auto ja malli telineillä oli entä se toinen auto? Se661379Ukraina ja Zelenskyn ylläpitämä sota tuhoaa Euroopan, ei Venäjä
Mutta tätä ei YLE eikä Helsingin Sanomat kerto.3641332- 561274
Ooo! Kaija Koo saa kesämökille öky-rempan:jättimäinen terde, poreallas... Katso ennen-jälkeen kuvat!
Wow, nyt on Kaija Koon mökkipihalla kyllä iso muutos! Miltä näyttää, haluaisitko omalle mökillesi vaikkapa samanlaisen l181196Toivoisin, että lähentyisit kanssani
Tänään koin, että välillämme oli enemmän. Kummatkin katsoivat pidempään kuin tavallisesti toista silmiin. En tiedä mistä171020Olisinpa jo siellä, otatkohan minut vastaan
Olisitpa lähelläni ja antaisit minun maalata sinulle kuvaa siitä kaikesta ikävästä, tuskasta, epävarmuudesta ja mieleni79990Kevyt on olo
Tiedättekö, että olo kevenee kummasti, kun päästää turhista asioista tai ihmisistä irti! Tämä on hyvä näin <384988