Gynekologille?

kokematon18v

En tiedä tuleeko tää nyt oikealle alueelle, mutta kokeillaan onko täällä fiksumpia vastaajia ku tuolla seksi-osastolla.
Menetin eilen neitsyyteni, ja mietin nyt että miten/milloin tästä pitäisi hakeutua gynekologille? Olimme molemmat kokemattomia eikä yhdynnästä meinannu oikee tulla mitään, ja kyllähän se vähäsen sattukin, mutta kaikki on sillee muuten kyl ihan kunnossa eikä oo näin jälkikäteen tullut mitään isompia negatiivisia tuntemuksia.
Kuinka pian tästä pitäisi varata aika gynekologille, hetikö vai pitääkö antaa ajan kulua ja katsoa häviääkö seksin aikaiset kivut yms., vai vasta kun haluan (jos haluan) pillerit, vai milloin? Mitä kautta mun pitäisi sinne hakeutua, oman oppilaitoksen terkkarin tai terveyskeskuksen kautta vai suoraa yksityiselle? Mies- vai naisgynekologille? Mitä muuta pitäisi tietää ja varautua etukäteen ennen kuin menee sinne?
Oon tosiaan 18v (tyttö) ja ihan kokematon näissä asioissa, ja tonne gynelle meno jo ajatuksena jännittää ihan hirveesti. Jos osaisitte antaa vastauksia niin olisi ihanaa.

4

463

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kannattaa_seurailla

   Eihän gynekologille tarvitse mennä ellei ole mitään kestämättömiä kipuja tai sairauksia. Tavanomaisessa ensiyhdynnässä voi tulla pieniä haavaumia (esimerkiksi immenkalvon lopullista repeämää tms.), eikä senkään takia tarvita gynekologia jos pienet kivut häviää parissa-kolmessa päivässä.

   Jos aiot vakituiseen parisuhteeseen yhdyntöineen, kannattaa tietenkin harkita ehkäisyä e-pillereillä. Satunnaisissa tapauksissa kondomi on parempi koska se suojaa myös seksitaudeilta. Pillereitä voi pyytää vaikka koulu- tai terveyskeskuslääkäriltä.

  • 874651

   Suositus on, että gynekologilla on syytä käydä säännöllisesti, kun seksielämä on alkanut. Ei se tosin tarkoita, että heti pitää aikaa olla varaamassa, kun ensimmäinen yhdyntä on takana. Ei sinne mikään kiire ole. Yleensä se tulee ihmisillä juurikin ehkäisymenetelmien myötä aiheelliseksi, mutta kyllä niissä papa-kokeissa, joissa siis tutkitaan kohdunkaulan mahdollisia muutoksia, on syytä muidenkin käydä. Jos ei muuta syytä ole mennä (ehkäisytarve, kipujen jatkuminen vielä useampien yhdyntöjen jälkeen jne.) niin itse varmaan menisin puolen vuoden sisään käymään. Olettaen siis, että niitä yhdyntöjä on tarkoitus jatkaa.

   Niin ja siis ihan tuollaisen perus gynekologisen tutkimuksen voi kyllä tehdä muukin lääkäri kuin gynekologi. Voit hakeutua tutkimukseen vaikka oppilaitoksen terkkarin kautta. Jos paikkakunnalla on ehkäisyneuvola, sitäkin voi hyödyntää. En itse lähtisi yksityiselle maksamaan "turhasta".

   Perustutkimukseen kuuluu taustatietojen selvitys, joten kannattaa selvitellä etukäteen kuukautiskiertosi (pituus, mahdolliset ongelmat, vuotopäivien määrä jne.) ja kuukautisten alkamisajankohta (noin suunnilleen). Myös tuo seksielämän aloitusikä ja mahdolliset ongelmat kysytään ja elintavat noin yleisesti. Sukurasitteistakin saattaa olla puhe. Muuten siinä ei ihmeempää valmistautumista tarvitse. Kertoo, että on ensimmäistä kertaa tutkittavana ja muistaa kotona laittaa puhtaat alkkarit :)

  • vanhempi_nainen

   Kun seksielämä on kerran aloitettu, niin pitäisi ehkäisykin hoitaa kuntoon. Monessa kunnassa tarjotaan alkuun ilmaista ehkäisyä. Joten varaa aika ehkäisyneuvolaan. Kysy vaikka neuvoa opiskelijaterveydenhuollosta.

   Itse en opiskelijana maksaisi gynekologilla käynnistä. Yksityisellä gynekologilla joudut maksamaan kaiken itse, joten lasku on äkkiä valtavan suuri. Jos olet perusterve, et hyödy siitä mitään. Papa-tutkimukset ja muut saat kyllä joko ehkäisypolin, opiskelijaterveydenhuollon tai terveyskeskuksen kautta. Julkisella puolella pääsee gynekologille vain, jos on jokin sairaus. Mutta kuten edellisetkin neuvoivat, niin yleislääkäri osaa tehdä myös gynekologisen tutkimuksen. Ja jos tarve vaatii, hän laittaa lähetteen erikoislääkärille (eli jos on erikoislääkärin hoitoa vaativa sairaus).

   Kannattaa tutustua omaan kehoonsa. Tiukka immerengas on voinut haitata ensimmäistä yhdyntää. Todennäköisesti tilanne oli kaikkea muuta kuin kiihottava, eli olit varmaan myös kuiva. Ei ole mitenkään noloa käyttää liukastusvoidetta. Niitä voi ostaa jopa ruokakaupoista. Tulee vähemmän vaivoja, kun paikat ovat kosteat. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.... Asiat ovat noloja ja outoja vielä sinulle, mutta seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista oppii kyllä puhumaan punastelematta. Myös partnerin kanssa pitää puhua - hän tuskin on ajatustenlukija. Eli kerro toiveesi, tuntemuksesi ja pelkosi.

   • ihmeoletusta

    "Kun seksielämä on kerran aloitettu, niin pitäisi ehkäisykin hoitaa kuntoon. Monessa kunnassa tarjotaan alkuun ilmaista ehkäisyä. Joten varaa aika ehkäisyneuvolaan. Kysy vaikka neuvoa opiskelijaterveydenhuollosta."

    Mikä tässä aloittajan viestissä antoi sinulle käsityksen, että ehkäisyä ei oltu hoidettu?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2023
  2. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   72
   833
  3. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   44
   795
  4. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   74
   704
  5. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   56
   667
  6. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   39
   605
  7. Hauskaa sunnuntaita

   Mahdollinen 2x🔥 :).
   Ikävä
   88
   579
  8. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   23
   555
  9. Onneks mies teit

   valinnasta helppoo. Its joor lost not main.
   Ikävä
   67
   535
  Aihe