Gynekologille?

kokematon18v

En tiedä tuleeko tää nyt oikealle alueelle, mutta kokeillaan onko täällä fiksumpia vastaajia ku tuolla seksi-osastolla.
Menetin eilen neitsyyteni, ja mietin nyt että miten/milloin tästä pitäisi hakeutua gynekologille? Olimme molemmat kokemattomia eikä yhdynnästä meinannu oikee tulla mitään, ja kyllähän se vähäsen sattukin, mutta kaikki on sillee muuten kyl ihan kunnossa eikä oo näin jälkikäteen tullut mitään isompia negatiivisia tuntemuksia.
Kuinka pian tästä pitäisi varata aika gynekologille, hetikö vai pitääkö antaa ajan kulua ja katsoa häviääkö seksin aikaiset kivut yms., vai vasta kun haluan (jos haluan) pillerit, vai milloin? Mitä kautta mun pitäisi sinne hakeutua, oman oppilaitoksen terkkarin tai terveyskeskuksen kautta vai suoraa yksityiselle? Mies- vai naisgynekologille? Mitä muuta pitäisi tietää ja varautua etukäteen ennen kuin menee sinne?
Oon tosiaan 18v (tyttö) ja ihan kokematon näissä asioissa, ja tonne gynelle meno jo ajatuksena jännittää ihan hirveesti. Jos osaisitte antaa vastauksia niin olisi ihanaa.

4

426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kannattaa_seurailla

      Eihän gynekologille tarvitse mennä ellei ole mitään kestämättömiä kipuja tai sairauksia. Tavanomaisessa ensiyhdynnässä voi tulla pieniä haavaumia (esimerkiksi immenkalvon lopullista repeämää tms.), eikä senkään takia tarvita gynekologia jos pienet kivut häviää parissa-kolmessa päivässä.

      Jos aiot vakituiseen parisuhteeseen yhdyntöineen, kannattaa tietenkin harkita ehkäisyä e-pillereillä. Satunnaisissa tapauksissa kondomi on parempi koska se suojaa myös seksitaudeilta. Pillereitä voi pyytää vaikka koulu- tai terveyskeskuslääkäriltä.

    • 874651

      Suositus on, että gynekologilla on syytä käydä säännöllisesti, kun seksielämä on alkanut. Ei se tosin tarkoita, että heti pitää aikaa olla varaamassa, kun ensimmäinen yhdyntä on takana. Ei sinne mikään kiire ole. Yleensä se tulee ihmisillä juurikin ehkäisymenetelmien myötä aiheelliseksi, mutta kyllä niissä papa-kokeissa, joissa siis tutkitaan kohdunkaulan mahdollisia muutoksia, on syytä muidenkin käydä. Jos ei muuta syytä ole mennä (ehkäisytarve, kipujen jatkuminen vielä useampien yhdyntöjen jälkeen jne.) niin itse varmaan menisin puolen vuoden sisään käymään. Olettaen siis, että niitä yhdyntöjä on tarkoitus jatkaa.

      Niin ja siis ihan tuollaisen perus gynekologisen tutkimuksen voi kyllä tehdä muukin lääkäri kuin gynekologi. Voit hakeutua tutkimukseen vaikka oppilaitoksen terkkarin kautta. Jos paikkakunnalla on ehkäisyneuvola, sitäkin voi hyödyntää. En itse lähtisi yksityiselle maksamaan "turhasta".

      Perustutkimukseen kuuluu taustatietojen selvitys, joten kannattaa selvitellä etukäteen kuukautiskiertosi (pituus, mahdolliset ongelmat, vuotopäivien määrä jne.) ja kuukautisten alkamisajankohta (noin suunnilleen). Myös tuo seksielämän aloitusikä ja mahdolliset ongelmat kysytään ja elintavat noin yleisesti. Sukurasitteistakin saattaa olla puhe. Muuten siinä ei ihmeempää valmistautumista tarvitse. Kertoo, että on ensimmäistä kertaa tutkittavana ja muistaa kotona laittaa puhtaat alkkarit :)

    • vanhempi_nainen

      Kun seksielämä on kerran aloitettu, niin pitäisi ehkäisykin hoitaa kuntoon. Monessa kunnassa tarjotaan alkuun ilmaista ehkäisyä. Joten varaa aika ehkäisyneuvolaan. Kysy vaikka neuvoa opiskelijaterveydenhuollosta.

      Itse en opiskelijana maksaisi gynekologilla käynnistä. Yksityisellä gynekologilla joudut maksamaan kaiken itse, joten lasku on äkkiä valtavan suuri. Jos olet perusterve, et hyödy siitä mitään. Papa-tutkimukset ja muut saat kyllä joko ehkäisypolin, opiskelijaterveydenhuollon tai terveyskeskuksen kautta. Julkisella puolella pääsee gynekologille vain, jos on jokin sairaus. Mutta kuten edellisetkin neuvoivat, niin yleislääkäri osaa tehdä myös gynekologisen tutkimuksen. Ja jos tarve vaatii, hän laittaa lähetteen erikoislääkärille (eli jos on erikoislääkärin hoitoa vaativa sairaus).

      Kannattaa tutustua omaan kehoonsa. Tiukka immerengas on voinut haitata ensimmäistä yhdyntää. Todennäköisesti tilanne oli kaikkea muuta kuin kiihottava, eli olit varmaan myös kuiva. Ei ole mitenkään noloa käyttää liukastusvoidetta. Niitä voi ostaa jopa ruokakaupoista. Tulee vähemmän vaivoja, kun paikat ovat kosteat. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.... Asiat ovat noloja ja outoja vielä sinulle, mutta seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista oppii kyllä puhumaan punastelematta. Myös partnerin kanssa pitää puhua - hän tuskin on ajatustenlukija. Eli kerro toiveesi, tuntemuksesi ja pelkosi.

      • ihmeoletusta

        "Kun seksielämä on kerran aloitettu, niin pitäisi ehkäisykin hoitaa kuntoon. Monessa kunnassa tarjotaan alkuun ilmaista ehkäisyä. Joten varaa aika ehkäisyneuvolaan. Kysy vaikka neuvoa opiskelijaterveydenhuollosta."

        Mikä tässä aloittajan viestissä antoi sinulle käsityksen, että ehkäisyä ei oltu hoidettu?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe