Ministerin sormi lakikirjalle aloitusseremoniassa

EsaYlikoskelta

Aloittavien ministerien valintatilanne Raamatun ja Suomen laki -kirjan välillä halutaan jätettävän historiaan. Seremoniaa esitetään uskontojen ja katsomusten suhteen yhdenmukaiseksi tasavallan presidentin, eduskunnan puhemiehen ja oikeuslaitoksen tuomarien tehtävään astumisen seremonian kanssa. Vapaa-ajattelijan liitto perustelee esitystään ministerin tehtävän maallisella luonteella.

Alla lausuntomme kokonaisuudessaan:

Valtioneuvoston kanslia

Tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat tehtäväänsä ryhtyessään juhlallisen vakuutuksen, ja sellainen soveltuu mainiosti myös valtioneuvoston jäsenen tehtävään ryhtymisen juhlallisuuksiin. Ministerin juhlalliseen vakuutukseen siirtyminen olisi johdonmukainen jatko oikeuslaitoksen katsomusneutraaliin vakuutukseen siirtymiselle, joka säädettiin sekä todistajia (2016) että tuomareita (2017) koskien. Oikeuslaitoksen uudistuksen perustelut soveltuvat myös ministereihin.

Ministerin tehtävä on maallinen tehtävä, kuten tuomarinkin tehtävän on todettu olevan; tämä koskee myös kirkollisasioita ja kirkollisveroasioita hoitavien ministerien tehtäviä. Valtiovallan ei tule pakottaa ministeriä tuomaan esiin uskonnollista tai ei-uskonnollista katsomustaan valitsemalla uskonnollisen ja neutraalin vaihtoehdon väliltä, kuten ei enää pakoteta todistajiakaan. Myös ministereitä koskee uskonnon tai vakaumuksen yksityisyyden suoja.

Esitämme, että valtioneuvoston uusia jäseniä ei aseteta valitsemaan joko uskonnollinen vala tai katsomuksellisesti neutraali vakuutus, Suomen laki tai Raamattu (tai Koraani tai Toora tai muu uskonnollinen kirja) ennen tehtävään ryhtymistä. Esitämme, että myös ministerit antavat uskontojen ja katsomusten suhteen neutraalin juhlallisen vakuutuksen. Periaatteessa uskonnollisesti neutraali juhlallinen lupautuminen voi olla nimeltään joko vala tai vakuutus; olennaista on sen sisältö.

Lakiesityksen tavoitteissa viitataan uskonnon ja omantunnon vapauteen ja sanotaan, että ”Kyse on oikeudesta tunnustaa ja harjoittaa uskontoa ja toisaalta sääntelyssä on kyse myös siitä, että kukaan ei myöskään ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.” Uskonnonvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että tehtäväänsä ryhtyvälle ministerille pitäisi järjestää tilaisuus tunnustaa tai harjoittaa uskontoaan kesken avajaisseremonioiden ja seremoniallisesti asettaa Raamattu Lakikirjan edelle. Eihän niin menetellä muidenkaan valtiovallan korkeiden edustajien osalta. Julkisen vallan toimintaa tulee hoitaa neutraliteettiperiaatetta kunnioittaen.

Valtioneuvoston jäsenten uskonnonvapaus toteutuu esimerkiksi siten, että eri uskontokunnat voivat halutessaan järjestää valituille ministereille omia seremonioitaan, tehtävään siunaamisia tai vastaavia. Eikä mikään estä ministeriä rukoilemasta itsekseen tehtäväänsä ryhtyessään ja osallistumasta jumalanpalveluksiin. Ministerin tehtävään ryhtyessä tulee kuitenkin etusijalla olla perustuslaki ja tehtävän maalliset velvoitteet.

Perustelutekstissä on suora kopio hallituksen esityksestä 46/2014, mutta johtopäätös on täysin päinvastainen. Siinä missä samojen Euroopan ihmisoikeustuomiostuimen ratkaisujen (mm. Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010) perusteella oikeusministeriö päätyi yhteen uskonnollisesti neutraaliin vakuutukseen oikeudenkäynnin todistajille, on valtioneuvoston kanslia päätynyt esittämään erillistä uskonnollista valaa ministereille. Eikö ministerillä olekaan yksityisyyden suojaa uskontonsa tai vakaumuksensa suhteen?

Luonnoksessa todetaan, että "Valinnan perusteita ei milloinkaan valtioneuvoston jäseneltä tiedustella." Myöskään todistajalta oikeudenkäynnissä ei tiedustella perusteita, ja silti vakuutus ja vala yhtenäistettiin. Kyse ei ole sanoista, vaan seremoniallisesta käyttäytymisestä. Miksi uusi ministeri pitäisi pakottaa tuomaan esiin uskonnollisuutensa tai uskonnottomuutensa tv-kameroiden edessä? Halutaanko tyydyttää ihmisten uteliaisuutta? Vai onko kyse vain valtiokirkollisuudesta?

Jääviyden lisäksi nykyään vältetään antamasta edes vastaaville epäilyksille sijaa. Tämän perusteella esimerkiksi korkeimmat oikeudet lopettivat lähettämästä edustajaa kirkolliskokoukseen (HE 45/1995). Neutraali vakuutus vahvistaa vastaavasti mielikuvaa tasapuolisesta hallinnosta.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi mainitun oikeuslaitosta koskevan hallituksen lakiesityksen kiinnittämättä huomiota kysymykseen vakuutuksesta ja valasta. Voidaan siis katsoa, että valiokunta tukee yhtä neutraalia vakuutusta. Samoin valiokunta hyväksyi tuomarinvalan poistamisen yksinkertaiseesti sillä perusteella, että tuomarin tehtävä on maallinen tehtävä.

41

1150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelta

      Viimeinen kappale tipahti pois. Se on seuraava:

      "Esityksessä viitataan myös lääkärinvalaan. Kun Lääkäriliitto 1980-luvulla elvytti valaperinteen, se laati kaikille samanlaisen valan, jossa ei viitata uskontoihin. Sama pätee myös esimerkiksi muiden terveydenhoidon ammattien ja poliisin eettiseen valaan."

    • Snonp.vaa

      Mielenkiintoista nähdä, ovatko oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö samaa mieltä.

      • Miten OM voisi nyt vaihtaa kantaansa? Eivät todistajan- ja tuomarinvalan perustelut mihinkään ole kadonneet, vaan päinvastoin valtion sitoutumattomuus on entistä vahvempi arvo.


      • Olettepahölmöjä
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Miten OM voisi nyt vaihtaa kantaansa? Eivät todistajan- ja tuomarinvalan perustelut mihinkään ole kadonneet, vaan päinvastoin valtion sitoutumattomuus on entistä vahvempi arvo.

        Höpöä. Valtio voi korjata linjaansa.


      • Olettepahölmöjä kirjoitti:

        Höpöä. Valtio voi korjata linjaansa.

        Tämä ei olisi korjausta vaan ehjän rikkomista.

        Mutta joo, toki teknisesti voi. Olisi vain peräti outoa OM:n uudelleentulkita EIT:n ratkaisua.


    • 7685
      • KeskustelunAikaa

        Tiukkaa keskustelua siellä sun täällä.. Miksipäs ei.


      • Luk.huom

        Muut lehdet jatkoivat vaientamislinjaa.


    • Ehkä oman ketjunsa asia, mutta näkyy tässä hyvin:

      Mikä merkitys on ministerivalalla? Jos siis ei olisi kenttähartauksia, koululaisjumalanpalveluksia, jumalanpilkkalakia, valtionkirkkojen verotusoikeutta...

      Tiedottamisen perusongelma on se, että näistä yksittäisistä asioita ei muodostu satunnaiselle lukijalle kokonaiskuvaa.

    • jukuri6

      Onhan se aika onkelmallista jos ministeri vannoo valan pitämällä kättä maailman historian suurimman valheen päällä.

      • Joo, mutta isoa osaa suomalaisista se ei haittaa, koska he eivät ajattele että joku vielä ottaa Raamatun tosissaan. Tai sitten ei pysähdy ajattelemaan sitä.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Joo, mutta isoa osaa suomalaisista se ei haittaa, koska he eivät ajattele että joku vielä ottaa Raamatun tosissaan. Tai sitten ei pysähdy ajattelemaan sitä.

        Tuossa raamatun kanssa vannomisessa voi tosiaan olla sama ilmiö kuin monessa muussakin jutusssa, ei itse oteta mitenkään vakavissaan mutta jotenkin se vaan kuuluu asiaan. Samalla tavalla kuin hautajaisiin vielä tuntuu kuuluvan papin seremoniat, vaikkei itse niihin niin uskoisikaan.
        Toinen samantyylinen näkökulma tällaisiin ns. perinteisiin tapoihin on, että ajatellaan että on hyvä kun nähdään edes jonkun pitävän kiinni peristeistä (uskonto, valat ja muut rituaalit), vaikkei niihin itse henk. koht. uskokaan. Ja juurikin näissä "kuuluu perinteisiin" -asiossa ei ajatella asiaa itse, että miksi tätä ylipäätään tehdään, ja tätä pohdintaa voi olla vaikeakin herättää.

        Varmaan löytyisi esimerkkejä musitakin asioista, joissa uskonnollisista elementeistä on jo luovuttu, ja miten sen uskonnollisuuden takaisin tuominen tuntuisi vähintään omituiselta nykyisin?


      • EsaYlikoskelta

        Hienoa! Mainittakoon, että lähetimme liiton lausunnon asiasta tiedoksi myös oikeusministeriölle. Lausunnon varsinainen saaja oli valtioneuvoston kanslia, joka on pyytänyt lausuntoja ministeriöitä, kirkoilta sekä Vapaa-ajattelijoilta ja Humanisteilta.


      • HyväUutinenhanTuo
        EsaYlikoskelta kirjoitti:

        Hienoa! Mainittakoon, että lähetimme liiton lausunnon asiasta tiedoksi myös oikeusministeriölle. Lausunnon varsinainen saaja oli valtioneuvoston kanslia, joka on pyytänyt lausuntoja ministeriöitä, kirkoilta sekä Vapaa-ajattelijoilta ja Humanisteilta.

        Valtiovallan symbolisilla eleillä on vaikutusta.


      • HyväUutinenhanTuo kirjoitti:

        Valtiovallan symbolisilla eleillä on vaikutusta.

        Sitäkin. Ja ylipäänsä pidän siitä ajatuksesta, että liikutaan koko ajan hyvään suuntaan. 2016 yhtenäinen todistajan vakuutus, 2017 tuomarin, 2018 ministerin.... 2019 kaikille sama sotilasvakuutus?


      • Kuriinko

        Kestääkö nuoren oikeusministerin kantti?


      • Kuriinko kirjoitti:

        Kestääkö nuoren oikeusministerin kantti?

        Miksipä ei? Asia nyt tuskin on kenellekään niin järjettömän tärkeä, kun sama hallitus mm. tuomarinvalan on jo poistanut.


    • Toisin kuin laajemmissa hankkeissa ei tässä viedä lausuntoja verkkoon. Emme siis tiedä mitä esimerkiksi juutalainen seurakunta on lausunut, jos mitään. Minua hieman kiinnostaa vähemmistöuskontojen kanta tähän.

      • Lukija.huom

        Kaikki ministeröt eivät ehkä paneudu asiaan samalla lailla kuin oikeusministeriö.


    • kirjoitettuonj

      jos joku ministeri aikoo poistaa valan raamatunpäältä.

      jokainen joutuu tilille teoistaan teki hyvää tai pahaa sitä ei voi kukaan 0 miltäminusta tuntuu että saan olla ahne ja toisilta riistän.

      kaikille päättäjille neuvo pidä heikoimmanpuolta niin itsekin voi paremmin.

    • Lakie.huom

      Oikeuskansleri: https://www.okv.fi/media/filer_public/f6/1b/f61b3974-bb0b-4128-aeaf-1728c6fdadf1/okv_19_20_2018.pdf

      Perustuslaki ja edellä selostettu muu lainsäädäntö eivät aseta suoranaista estettä sille, että ministereille säädettäisiin mahdollisuus halutessaan vannoa uskonnollinen ministerin vala. Perustuslaista, uskonnonvapauslaista ja tuomioistuinlaista ilmenevien periaatteiden valossa oikeudellisesti paremmin perusteltu vaihtoehto olisi kuitenkin se, että ministerin ainoa juhlallisen
      velvoittautumisen muoto olisi ministerin vakuutus. Tämä vaihtoehto olisi myös yhdenmukainen
      tasavallan presidenttiä koskevan sääntelyn kanssa: Perustuslain 56 §:n mukaan tasavallan
      presidentti antaa toimeensa ryhtyessään juhlallisen vakuutuksen. Valtioneuvosto ja tasavallan
      presidentti käyttävät molemmat ylintä hallitusvaltaa, joten niitä koskevien juhlallisen velvoittautumisen muotojen olisi perusteltua olla samojen periaatteiden mukaisia.

      • Lainausmerkit puuttuivat. Ylläoleva on siis suoraa lainausta ylimmän laillisuusvalvojan kannanotosta.


    • Tätä on lykätty lisää: "Arvioitu uusi esittelyviikko 21/2018". Pidän tätä hyvänä merkkinä, säätävät toivottavasti neutraalin vakuutuksen kaavaa. Tuo tulisi siis toukokuun lopulla valmiiksi, jos ei vielä lykätä.

      • Lakien.huom

        Tärkeä käänne!? Sitten poistuisi virkavala ja kaikille sekulaari vakuutus. Vai seremoniallisuuden poisto?
        Ja sitten..


      • Lakien.huom kirjoitti:

        Tärkeä käänne!? Sitten poistuisi virkavala ja kaikille sekulaari vakuutus. Vai seremoniallisuuden poisto?
        Ja sitten..

        Ööh, siis? Ei kai tässä yhteydessä poistu kuin ministerin uskonnollinen vala. Sen irrottaminen virkavakuutuksesta ja -valasta sekä tuomarinvakuutuksesta on kai täysin selvä asia, avoin on vain se, tuleeko sijaan vielä uskonnollinen ministerinvala.

        Virkavala olisi toki looginen seuraava askel.


      • Lakien.huomio

        Tai virkamiesten po. seremonian poistaminen,


    • Meingott

      Kun yhteen suuntaan soutaa, niin törmää johonkin, koska mennään selkä edellä.

      Neutraaliutta, lisää neutraaliutta, yksityisasia, julkinen asia, yhdenvertaisuutta, toisen suosimista...

      Kyllästyttää.

      Ratkaisu tuohonkin ongelmaan voisi olla niinkin yksinkertainen, että valtion hallinnossa työskenteleviltä edellytetään vain uskontokuntaan kuulumattomuutta. Sillä tavoin uskonto pysyy poissa politiikasta, sillä valtion virkamies toimii julkisessa virassa jolloin hänen elämänsä on jossain määrin julkista. Tällöin uskonto yksityisasiana sotkee koko tuon idean julkisen viran hoitamisesta. Kun ei ole uskontokuntiin kuuluvia näissä viranhoitajina, ei tarvita minkään maan uskonnollisia valoja tai seremonioita.

      • Sekulaarist

        Vapaa-ajattelijat eivät esitä, että virkamies valtion tai kunnan hallinossa ei saisi kuulua uskonnolliseen yhdyskuntaan.

        Tasavallan presidentti tosin, ja ehkä jotkut korkeat virkamiehet, irrottautuvat virkaan astuttuaan poliittisen puolueen jäsenyydestä. "Ainoan oikean" uskotonsa esilletuomista siunailemalla voisi kyllä ainakin sen esimerkin valossa vähentää.


      • Meingott

        Ratkaisuehdotukseni on omani, ei vapaa-ajattelijoiden. Pyrin etsimään neutraalia ratkaisua ongelmaan ja tuo on aika kätevä sekä neutraali.


      • Meingott kirjoitti:

        Ratkaisuehdotukseni on omani, ei vapaa-ajattelijoiden. Pyrin etsimään neutraalia ratkaisua ongelmaan ja tuo on aika kätevä sekä neutraali.

        Ööh, ei kovin neutraali...


      • Meingott
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Ööh, ei kovin neutraali...

        Sekulaari lienee parempi sana. Yhteiskunta ei sitoudu mihinkään uskonnolliseen linjaan eikä ota kantaa asiaan. Uskonto on yksityisasia julkisella kentällä ja pyrkii nimenomaan suojelemaan sitä yksityisasiana, ei julkisena, eli suojaamaan kansalaisen perustuslaillista oikeutta yksityisyyteen uskonnon asiassa. Yhtälailla yhteiskunnan katsomuksellinen neutraalius ja sekulaarius on turvattuna eikä mitään katsomusta suosita muiden ohitse. Selvä valtion ja uskonnon erottaminen sekulaaristi ja neutraalisti toisistaan. Ei mitään muuta. Pikku asia vain.


    • Ensi viikolla pitäisi tästä tulla hallituksen esitys.

    • Sanonp

      Neutraali vakuutus riittää valtiollisissa seremonioissa tasavallan presidentille, eduskunnan puhemiehelle, ministereille, tuomareille, virkamiehille ja alokkaille.

      On myös hyvä, että lääkärin sekä terveydenhuoltohenkilöstöjen "valat"/"vakuutukset" ovat kummatkin uskonnollisesti sitoutumattomia eli neutraaleja.

    • Lukija.huom

      Avauksessa on vastaus toisen ketjun kysymykseen "miksi vakuutukseen pitää pakottaa?!

    • Lykkääntyy (ainakin) viikolla, "Arvioitu uusi esittelyviikko 22/2018".

    • Tuli se sittenkin jo tänään. Hallitus esittää, että uskonnollinen vala säilyy.

      Plääh, oikeuskanslerin kanta ohitettiin tyylipuhtaasti.

    • Tuli se sittenkin jo tänään. Hallitus esittää, että uskonnollinen vala säilyy.

      Plääh, oikeuskanslerin kanta ohitettiin tyylipuhtaasti.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe