Onko tämä uusi alku?

Breda

"Ei yhtään keskustelua" luki ruudussani, kun tulin tänne. Alkaako tämä autisminkirjon keskustelu nyt uudelleen ihan nollatilanteesta? Onko ongelmalliselle trollaukselle ja multinikkeilylle tehty jotkin rajat? Jos on niin se on erittäin hyvä asia.

Tämän keskusteluosion otsikko on ollut 'autismi'. Mutta olisiko otsikko syytä nimetä uudelleen, esim. parempi olisi 'autisminkirjo'. Miksi? Koska autismiinkirjoon kuuluva varsinainen autismi edustaa vain pientä osaa autisminkirjoa ja suurin osa tänne aiemmin kirjoittaneista eivät ole olleet varsinaisia autisteja vaan aspergereja. Rajanveto autisminkirjon sisällä on tunnetusti vaikeaa. Esim. raja varsinaisen autismin ja Aspergerin syndrooman välillä on kaikkea muuta kuin objektiivisen selvä. Se raja on subjektiivinen eli raja on eri kohdissa riippuen siitä keneltä kysyy.

Kommentoikaa, olisiko otsikko 'autisminkirjo' tälle keskusteluosiolle parempi kuin 'autismi'?

6

246

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Breda

      Kuten kaikki ovat huomanneet, täällä ei olekaan tapahtunut mitään uutta alkua. Moni olisi sitä toivonut, mm. minä. Mutta näillä täällä mennään.

      Uusi alku voisi startata monen ihmisen kohdalla ihan lähiaikoina mm. niin että osallistuisivat Autismitietoisuuden viikkoon 2.-8.4.2018. Ympäri maata on tosi paljon tapahtumia, joista näyttää olevan kootusti tietoa mm. täällä:
      https://www.autismiliitto.fi/toimintaa_ja_tukea/koulutus-_ja_tapahtumakalenteri/autismitietoisuuden_viikko_2018

      Autisminkirjo on tutkimusten mukaan kiinnostanut ihmisiä viime vuosina varsin paljon. Autismi kaikkine kirjoineen on vaikea hahmottaa, ellei se kuuluu omiin synnynnäisiin ominaisuuksiin. Ja omasta kokemuksestani voin kertoa, että sen hahmottaminen ja tiedostaminen voi vaatia paljon aikaa silloinkin, kun se kuuluu omiin synnynnäisiin ominaisuuksiin. Miksi näin on. Vaikeus johtunee paljolti siitä että ympäröivä jokapäiväinen kulttuurimme on noin 98 %:sti varsin erilainen kuin autisminkirjon ihmisten kulttuuri. Se aivotoiminnan erilaisuus, jota autisminkirjolaiset edustavat, koetaan enemmistön mielestä niin usein jotenkin "vääräksi", "kehittymättömäksi", "epäsosiaaliseksi", "erityiskiinnostustuksiin juuttuneeksi", "kykyprofiililtaan vinksahtaneeksi" jne. että autisminkirjolainen itse saa suorastaan tehdä työtä säilyäkseen selväjärkisenä ja voidakseen tajuta esim. sen keskeisen tärkeän seikan, että autisminkirjolaisen ihmisen kykyprofiili on poikkeava myös positiiviseen suuntaan, eli että hänellä on myös vahvuuksia. Juuri niistä vahvuuksista 98-prosenttinen ns. normaali enemmistö helposti vaikenee. Miksi. Siksi, että enemmistö näyttää olevan melko sokea juuri sille autisminkirjon vahvuus-puolelle. Siitä ei osata puhua, mitä ei osata nähdä, vaikka se on silmien edessä. Tietoa puuttuu niin paljon niin monilta. Siksi tarvitaan mm. juuri tällaista Autismitietoisuuden viikkoa.

      Uusi alku voi alkaa joka päivä. Parempi tietoisuus. Yhä selvemmin eroon valheista. Yhä kirkkaammin selville tosiasioista.

    • kliksun-kliksun-kliksun

      Koko Suomi24 keskustelupalstalla on ollut nyt muutaman päivän tällainen vika että mikä tahansa hakemisto tyhjenee yllättäen. Kun jaksaa tarpeeksi monta kertaa yrittää niin palvelin yllättäen löytääkin hakemiston.
      Vian korjaus näköjään lykkäytyy koska ylläpito on Pääsiäsilomalla eikä vikaa ilmeisesti pidetä niin vakavana että korjaus kannattaisi tehdä päivystyksen korkeilla palkkakuluilla.

    • ausperberi

      Minusta voisi asia mennä niin, että vaikka tuo ennen niin hyvin palvellut asperger on tautiluokituksesta poistumassa niin jatkossa voisi edelleen aspergereiksi itsensä määrittelevät ihmiset keskustella tämän nimikkeen alla. Mikä mahtavinta, se ei enää olisi virallinen lääketieteellisen häiriön nimi .
      Ja niin paljon kuin aspergeritkin ovat halunneet saada oman oireyhtymänsä ulos häiriöiden ja sairauden leimasta, niin nyt näyttää siltä että mennään taas takapakkia asiassa.
      Koska olen aikoinaan asperger-diagnoosin saanut, en siitä aio luopua vain sen takia, että joku typerys keksii jonkun muka hienomman ilmaisun asialle.
      Ihan yritin asiasta objektiivisesti ottaa selvää, mutta mitään järkisyytä ei tuollekaan tullut.
      Joten mitä turhaan murehtia muitten aivoituksia. Pitää kiinni siitä minkä itse hyväksi näkee ja kokee.

    • ASYtar

      Täällä yhdistysrintamalla on kovin hiljaista, koska ASinfo on ottanut yhdistyksen ohjaimiinsa ja edellinen on parantunut autismista uuden diagnoosin myötä.

    • kaikkee_paskaa

      Täälläkin joku paska-aivo kävi sanomassa että assit ja autistit ei oo älykkäitä koska useimmilta puuttuu perustaidot elämiseen. Laita siivoomaan, käymään kaupassa jne. niin voin sanoo että vaikeeta on ja että työkaverina on hankala ja nyhrää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      135
      3663
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1429
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1259
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1091
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      948
    Aihe