Polkupyörä on ajoneuvo

Polkupyöräajoneuvo

Talven jälkeen on alkamassa erittäin monella uusi pyöräilykausi.

On aika kerrata liikennesääntöjä:

- polkupyörä on ajoneuvo
- polkupyöräilijää koskee pääosin samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja
- ajoneuvoilla on Suomessa oikeanpuoleinen liikenne, mutta ei jalankulkijoilla
- polkupyörällä ei saa ajaa jalkakäytävällä (vain alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä ellei siitä ole haittaa)
- jalkakäytävä on se missä ei ole mitään liikennemerkkiä tai jalankulkijan kuvalla oleva liikennemerkki
- polkupyörällä ajetaan ajoradalla/kadulla ellei ole pyörätietä tai pyöräkaistaa
- pyörätie on aina merkitty pyörätien liikennemerkillä. Eli siinä on pyörän kuva ja merkki on voimassa enintään seuraavaan tien risteykseen
- pyöräkaistalla ajetaan samaan suuntaan kuin ne autot siinä vieressä
- yksisuuntaista katua ei saa ajaa väärään suuntaan eli ajetaan samaan suuntaan kuin ne autot
- yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkija paikka on joko oikealla tai vasemmalla. Eli pyöräilijä on se, joka väistää jalankulkijaa väylän keskelle
- pyöräilijän tulee väistää myös jalankulkijoita, jotka ovat astumassa suojatielle tai ovat suojatiellä
- pyöräilijä väistää niin bussiin/ratikkaan nousevia tai poistuvia matkustajia
- pyöräilijän tulee ohittaessa jalankulkijaa jättää tarpeeksi tilaa

Itse olen ajanut pyörällä myös muualla Euroopassa niin oikean- kuin vasemmanpuoleisessa liikenteessä eikä se ole vaarallista kunhan itsekin noudattaa liikennesääntöjä.

Erittäin monet pyöräilijät ovat vaatimassa autoilijoilta heidän huomioimista, mutta miten he itse käyttäytyvät?

Mikäli ei uskalla ajaa pyörällä kadulla niin pyörän voi aina myydä ja alkaa käyttää julkisia.

15

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Melenkiintoista

      Unohdat mainita sen tärkeän seikan, että autoilijoidenkin on noudatettava liikennesääntöjä.

      Jos pyöräilijä tulee risteykseen ajoradalla oikealta, autoilijan pitää väistää. Ja aina kun autoilija tulee kolmion takaa. Ja aina kun autoilija kääntyy suoraan ajavan pyöräilijän ajolinjan yli. Autoilija ei myöskään saa ahdistella ajoradalla pyäräilevää. Jos ohi ei sovi, ajaa sitten perässä kunnes kenenkään turvallisuutta vaarantamatta sopii.

      Mutta mitäs pienistä.

      Pari juttua vaatii tarkennusta.

      ...pyörän kuva ja merkki on voimassa enintään seuraavaan tien risteykseen...
      Miten perustelet voimassaolon? Ei ole tieliikenneasetuksessa. Juuri tämä kohta on tieliikenteen säädöksissä vähintään epäselvä. Pyörätie päättyy -merkkiä ei myöskään ole.

      ...yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkija paikka on joko oikealla tai vasemmalla....
      No kun ei ole. Pyörätiellä jalankulkijan on "yleensä käytettävä sen reunaa." Eli jalankulkija saa ihan laillisesti hortoilla missä huvittaa, ja pyöräilijä väistää aina.

      • kuljen_pyörällä

        Tieliikennelaki
        1 luku, 2 §
        -
        7) jalkakäytävällä jalankulkijoille tarkoitettua ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa tai erillistä tietä; (24.6.2010/624).

        -
        12) pyöräkaistalla polkupyörä- ja mopoliikenteelle tarkoitettua, tiemerkinnöin osoitettua ajoradan pituussuuntaista osaa; (7.5.1997/414)

        13) pyörätiellä polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä; (7.5.1997/414)

        Laki menee ihmisten omien tulkintojen edelle.
        Ulkomailla ainakin Euroopassa on sama käytäntö eli pyörätie on aina merkitty pyörätien merkillä ja kaikki muut ovat jalkakäytäviä. Muutamissa Euroopan maissa jopa puututaan pyöräilijöiden ajamiseen jalkakäytävillä ja tulee kunnon sakot, jopa 100 euroa. Näin pitäisi olla myös Suomessa, mutta kun pyöräilijöiden käyttäytymiseen ei puututa ollenkaan.


      • Jalkapyörä

        No, huh, huh!
        Enpä haluaisi kohdata sinua kapealla pyöräkaistalla!


      • Melenkiintoista
        Jalkapyörä kirjoitti:

        No, huh, huh!
        Enpä haluaisi kohdata sinua kapealla pyöräkaistalla!

        Älä huoli, et varmasti kohtaa. Pyöräkaista on yksisuuntainen. Kohdataksesi minut siellä sinun pitäisi ajaa sitä väärään suuntaan. Ethän sentään..?


      • tavallinen..tallaaja
        Melenkiintoista kirjoitti:

        Älä huoli, et varmasti kohtaa. Pyöräkaista on yksisuuntainen. Kohdataksesi minut siellä sinun pitäisi ajaa sitä väärään suuntaan. Ethän sentään..?

        Juurikin näin. Pyöräkaista ja pyörätie ovat kaksi eri asiaa.

        Jos aikoo liikkua liikenteessä, on syytä selvittää säännöt ja käsitteet. Monet ihmiset ovat liian laiskoja ottaaksen selvää tai liian tyhmiä ymmärtäkseen. Valitettavasti näin on.


    • AikaVaikeaHarrastus

      Pyöräilijät eivät ole tervetulleita pyörätielle, se tiedetään. Pyörätien kuninkaita ja kuningattaria ovat koirankusettajat 7 metrin jojoineen ja heistä heti seuraavana koko pyörätien leveyden käyttävät tuulipukuseurueet.
      Autotiellekään pyöräilijät eivät ole tervetulleita, onhan se pyöräilijöille tarkoitettu pyörätie siinä vieressä.
      Itse yritän etsiä ajoreitit mahdollisimman kaukaa pyöräteistä, niin saa suhteellisen rauhassa olla sekä koirankusettajien, että autoilijoiden vihoista, mutta ihmetyttää miksi noita pyöräteitä yleensäkin rakennetaan.

      • Tyytyväinen_pyöräilijä

        Miksi ajat pyörällä, jos se on todella noin vaikeaa ja vastenmielistä? Parempi jättää se vehje kotiin ja liikkua muilla keinoilla. Näitä täydessä raivon vallassa, silmät kiiluen ja hampaat irvessä polkijoita on muutenkin ihan liikaa. Aivan kuin joku pakottaisi ajamaan.
        Sitten vielä yhteiskunta syrjii, kun ei ole rakennettu kauniisti maisemoituja pyöräilyväyliä, joissa saisi rauhassa ajella. Lisäksi kaikki muut tienkäyttäjät ovat ilkeitä ja aina väärässä. Minä pelastan maailman, kun poljen ja kuolen stressiin 50 vuotiaana


      • ketjua-riittää-
        Tyytyväinen_pyöräilijä kirjoitti:

        Miksi ajat pyörällä, jos se on todella noin vaikeaa ja vastenmielistä? Parempi jättää se vehje kotiin ja liikkua muilla keinoilla. Näitä täydessä raivon vallassa, silmät kiiluen ja hampaat irvessä polkijoita on muutenkin ihan liikaa. Aivan kuin joku pakottaisi ajamaan.
        Sitten vielä yhteiskunta syrjii, kun ei ole rakennettu kauniisti maisemoituja pyöräilyväyliä, joissa saisi rauhassa ajella. Lisäksi kaikki muut tienkäyttäjät ovat ilkeitä ja aina väärässä. Minä pelastan maailman, kun poljen ja kuolen stressiin 50 vuotiaana

        Tästä tuli mieleen autoilijoiden liikenneraivo. Tiedätkö kuinka paljon autolla kulkevat raivoavat muille tiellä kulkeville? Heti kun vetäistään auton ovi kiinni, niin muut on pelkkää sontaa, ja itse aina oikeassa. Autoa pidetään ykstyisenä tilana, jossa saa raivota miten tahansa. Pyöräilijöissä on paljon vähemmän raivoavia, sillä siinä ei ole peltikuorta eristämässä raivoa. Kaikissa kulkijoissa on oikeuksistaan kiinni pitäviä, ja niistä myös huomautellaan tämän tästä muille.


      • Lenkillä

        Tänään meni juuri hermo koirankusettajan takia. Kiilasi oikealta puistosta pyörän eteen koiran kanssa kevyenliikenteenväylällä. Katsoi vielä vihaisesti, että älä aja päälle. Risteystä tai suojatietä ei paikalla ole.


    • Pommentti

      Hyvä kirjoitus ja varmasti aiheellinen muistutus. Ongelmana on se, että ne omaa napaansa täynnä olevat pyöräilijät eivät selvästikään lue tällaisia kirjoituksia tai ehkä ennemminkin eivät niistä piittaa. Jalankulku- ja pyöräilysäännöt on ainakin meillä opittu jo lapsena kotona ja koulussakin niitä on kerrattu eli tietämättömyyteen ei kenenkään aikuisenkaan ihmisen pitäisi voida vedota. Ainoa toimiva keino olisi sakotus ja mahdollisesti jonkinnäköiset rekisteritunnukset, joilla pyöräilijän voisi tarvittaessa tunnistaa. Jännä ettei valtiovalta ole keksinyt mitään tällaista tai pyöräilyveroa tai muuta vastaavaa, rahanmentäviä aukkoja kun tuntuu olevan aina, viimemmäksi nyt heidän omissa palkoissaan...

    • Lenkillä

      Kaksi asiaa puuttuu. - Pyörällä ajetaan jonossa, että kaikki mahtuu kulkemaan. - Se pyöräilijä väistää, jonka puolella este on. Esimerkiksi jalankulkija kevyenliikenteenväylällä tai kadulla ajettaessa pysäköity auto. Tämä ei ole selvää kaikille. Kiilataan vastaantulevan pyörän eteen kevyenliikenteenväylillä.

    • Juu_ei_näin

      Eilen viimeksi Helsingin Hämeentiellä bussinkuljettaja katsoi asialliseksi tööttäillä pyöräilijälle. Jalkakäytävällä ajamisen sijaan pyöräilijäparka oli valinnut ajaa ajokaistalla, kuten sääntöjen mukaan kuuluu tehdä.

      Bussi otti sen verran vasemmalle, että sai keulan pyöräilijän ohi. Sitten alkoi kääntää takaisin oikealle ja näin kiilasi pyöräilijän pysäköityjen autojen väliin.

      Upeaa, HSL!

      • Jalankulkijaparat

        En usko. Ei kai nyt kukaan pyöräile Hämeentiellä ajoradalla, en ainakaan muista nähneeni. Jalkakäytävällähän nämä kuninkaalliset ajavat.
        Pyöräilykielto kantakaupunkiin on ainoa vaihtoehto.


    • Miemie

      Ja pyörätien jatkeella pääsääntöisesti pyöräilijä väistää ellei autolla ole väistämistä osoittavaa merkkiä tai ole kääntymässä pyörätien jatkeelle

    • maantien_ässä

      Lisään vielä sen, että polkupyörän ajoneuvoudesta seuraa, että kun sillä ajetaan ajoradalla, sillä on ajettava mahdollisimman lähellä käytettävän kaistan oikeaa laitaa. Tänään Tampereella joukko pyöräilijöitä oli päättänyt pyörätien sijaan käyttää ajamiseen ajorataa, ja ajoi sitä pitkin parijonossa, niin ettei vahingossakaan päässyt ohi bussilla, jonka etupenkiltä tilannetta tarkkailin. Luulivat varmaan olevansa kovinkin oikeutettuja tekemään kuten tekivät. Mateluun hermostunut jo muutenkin myöhässä olevan bussin kuski kun tööttäili, niin keskisormea vain nousi pystyyn munamankeloitsijoiden ylileveästä karavaanista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe