Ilmastonmuutoshömppä tulee kalliiksi

Lyytimuori

Lainaus:


Pariisin ilmastosopimus hyväksyttiin YK:n ilmastokokouksessa joulukuussa 2015 ja se astui voimaan 4.11.2016. Sopimus, jonka on ratifioinut Suomen lisäksi 143 maata, ei sisällä määrällisiä päästövähennysvelvoitteita.

Osapuolet sitoutuvat pelkästään valmistelemaan, tiedottamaan, ylläpitämään ja saavuttamaan ilmoittamansa päästötavoitteet. EU-maita ja muutamia muita kehittyneitä länsimaita lukuun ottamatta muut maat, muun muassa Kiina ja Intia, eivät ole ilmoittaneet vähentävänsä hiilidioksidipäästöjään. Ensimmäinen kokonaistarkastelu sopimuksenvaikutuksista tehdään 2023. Sopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdenasteen verrattuna esiteolliseen aikaan. Määrittelemättä jäi, tarkoitetaanko tällä 1700-lukua vai jotain aiempaa vuosisataa.Tavoitteena on pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen vuosisatamme loppuunmennessä. Sopimuksen hinta-hyötysuhdetta, paljonko ilmastotalkoisiin 2016-2030 uhrattavilla varoilla saataisiin alennettua maapallon keskilämpötilaa, on tutkittu hyvin vähän.

Käyttäen ilmastotalousmallinnuksia tanskalainen ympäristötaloustieteilijä Bjørn Lomborg on arvioinut, että Pariisin ilmastosopimuksen talkoot maksaisivat globaalisti 0,8-1,6 biljoonaa euroa eli 800-1 600 miljardia euroa joka vuosi 15 vuoden ajan. Summasta kolmannes lankeaisi EU:n maksettavaksi.

Koska Suomen bruttokansantuote on noin 1,5 prosenttia EU-maiden koko bkt:stä, meille kohdistuvat ilmastotalkoot voisivat maksaa uusina menoina 4-8 miljardia euroa vuodessa. Tämä olisi 7-14 prosenttia Suomen valtion budjetista (56 miljardia euroa 2018). Keskituloiselle veronmaksajalle (3 600 euroa/kuukausi) tämä tietäisi verojen kiristymisenä 200-300 euron menetystä kuukausittain käteen jäävässä palkkapussissa.

On hämmästyttävää, että näistä taloudellisista vaikutuksista ei ole juuri esitetty arvioita julkisuudessa. LOMBORGIN käyttämien mallinnusten mukaan tällaisella vuosibudjetilla lämpötila olisi vain 0,05 astetta ilmastomallien ennustamaaviileämpi vuonna 2100. Jos talkoita jatkettaisiin 2100 asti eli 85 vuotta ja globaalisti noin 100 000 miljardin euron taloudellisin kokonaiskustannuksin, lämpötilaa saataisiin alennettua ennustetusta 0,17 astetta.


Sekin olisi niin vähän, että emme kykenisi eroa luotettavasti mittaamaan, saati aistimaan. Harmillisesti emme vielä tiedä, pystyvätkö ilmastomallit luotettavasti ennustamaan tulevaa ilmastoa lähes 100 vuoden päähän. Emme saa luotettavia sääennusteitakaan viikkoa pidemmille jaksoille, vaikka ne tuotetaan samankaltaisilla mallinnuksilla

5

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • quetsshhame

      Se on tuo näkemys ni-in populismia ja ihan kuin Trumpin suusta, vainoharhaisuuksineen kaikkineen, mikä on tyypillistä tälle kirjoittajalle! No, annetaan näiden ressukoiden tällä vaahdota aikansa, kun jossain vaiheessa napsahtaa kuitenkin ja pääsee hoitojaksolle pidemmäksi aikaa.

      • Lyytimuori

        Media uutisoi mielenosoittajien esityksistä, joissa oltiin huolissaan jääkarhujen selviytymisestä ja jäätiköiden sulamisesta. Medialle olisi voitu esittää myös niitä näkymiä, joita Alaskan sulavat jäätiköt ovat paljastaneet. Samanlaisia löytöjä on tehty ainakin Alaskan suurimman jäätikön Bearingin liepeiltä sekä Mendenhall-jäätikön alueelta läheltä eteläistä Juneaun kaupunkia.

        Molemmissa paikoissa on paljastunut jäätikön alta muinaisten metsien hyvin säilyneitä jäänteitä. On löytynyt halkaisijaltaan jopa 1,6 metrisiä pystyssä olevia kantoja juurineen sekä puunrunkoja, joissa on vielä kaarnaa tallella. Alustavat ikämääritykset osoittavat puiden kasvaneen vuosien 600 ja 1000 välisenä aikana.

        Ei hyvä uutinen IPCC:lle

        Sille ryhmälle ilmastonmuutoksen tutkijoita, jotka selvittävät erilaisilla tutkimusmenetelmillä maapallon lämpötilamuutoksia ajanlaskumme alusta lähtien, ei tämä tullut yllätyksenä.

        Jäätiköiden paljastamat muinaiset metsiköt sattuvat kauniisti sille lämpimälle jaksolle, joka tunnetaan nimellä keskiajan lämmin kausi tai viikinkiajan lämmin kausi.

        Hallitustenväliselle ilmastonmuutospaneelille IPCC:lle tämä ei tietenkään ole hyvä uutinen, koska se osoittaa että nykyisiä lämpötiloja löytyy noin 1000 vuoden jaksoissa. Muutamat tutkimukset arvioivat vuoden 1000 vaiheilta löytyvän korkeampia lämpötiloja kuin nykyiset.

        Useat tutkimukset osoittavat, että on ”syytä epäillä” aurinkoa, josta tulee yli 99,9 prosenttia maapallon energiasta.

        Antero Ollila

        tekniikan tohtori, dosentti (emer.)


    • turhaaniinturhaa

      Minusta turhaa vouhotusta, mutta pitäähän koulujakäynneille olla pätemisen tarpeeseen työkenttää.
      Miljardeja ei kannata haaskat moiseen, vaan elää ja sopeutua kuten tähänkin saakka, ihminen kyllä aina keinot kekssii, ainakin tähän aamuun saakka on onnistunut populaatiollisesti hengisä pysymään.

    • luontokyllähoitaa

      ,,ja meitä on jo liikaa, että luonto varmaankin alkaa, kuten jäneskantaa, kohtsillään harventamaan.

    • lyhytkomments

      Mutta, me Suomalaiset maksamme satoja miljoonia, kun olemme EU-orjia kaikessa,ihan melkein kaikessa!
      EU komissio rajoitti Suomen metsien vuosi-hakkuita juurikin Ilmastonsaasteitten vuoksi, siksi kun Suomi on suhteessa muihin EU maihin saasteista puhtain, puhumattakaan entisistä Ivy-maista jotka tupruttaa piipuistaan saman kuin silloin ennen, Suomen Metsät puhdistaa ilmaa, niin tehokkaasti, että on maailman saasteitten äiti- pesuri, siksi EU rajoittaa #pesurin käyttöä, samalla köyhdyttää Suomen metsän- tuloa, työtä ja metsänkasvua.
      EU mentaalilla Suomen metsät hongittuu ja kuivuu pystyyn, aivan kuin isäntä joka säästi metsärahansa piirongiin, rahat menetti arvonsa.
      Suomen metsiä pitää hakata säännöllisesti, se parantaa kasvu ja puun-laatua ja lisää verotuloa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe