Isku kasvoihin/silmälaseihin teatteriesityksessä

Katsoja82

Sain iskun otsaan ja silmälaseihini, joista sain päänsäryn ja naarmun linssiin, mutta teatteriproduktio kieltäytyy maksamasta uutta linssia. Kyseessä oli ylioppilasteatterin näytös.

TAPAHTUMAKULKU:
Esityksen aikana näyttelijät ottivat kontaktia yleisöön, ja yksi tällainen kohtaus piti olla (myöh. saamani tiedon mukaan) sellainen että näyttelijä heittää asunsa kangasrievut (asussa kiinni olleet käsien jatkeet) yhden katsojan rinnuksille. Näyttelijän asu oli sellaista spandex-trikoota.

Mitään etukäteisvaroitusta en saanut. Ennen iskua huomasin että näyttelijä huomasi minut ja lähti kävelemään minua kohti. En tosiaan edes ehtinyt tajuta tilannetta, ja isku osui sen verran lujaa minuun että luulin näyttelijän kaatuneen päälleni. Siinä rytäkässä sain osuman otsaan ja silmälaseihin (en rinnuksille). Sain iskusta päänsäryn (väliajalla jouduin etsiä päänsärkyyn lääkettä). Iskun jälkeen otin heti silmälasit (jotka iskusta siirtyneet vinoasentoon kasvoillani) päästä pois ja aloin hädässä putsata silmälasien putsausliinalla linssejä. Näytelmä tosiaan jatkui koko ajan. Putsasin linssejä ainakin minuutin, ja yritin katsoa valoa vasten tuliko linsseihin naarmuja, mutta salissa oli liian pimeää että olisin nähnyt.
Olin todella odottanut päästäkseni katsomaan tuota näytelmää, ja olin saanut peruutuspaikalta 2 lippua. Osuman jälkeen en halunnut pilata muiden katsojien esitystä sillä että olisin alkanut siinä tilanteessa valittamaan tapahtuneesta. Lisäksi minä myös todella halusin edelleen nähdä sen näytelmän. Päätäni alkoi aika pian särkeä.
Väliajalla jouduin etsimään muilta talossaolleilta päänsärkylääkettä, ja sellaisen sain. Paremmassa valossa huomasin että linssiin oli tullut naarmu.
Väliajalla juttelin tuottajan kanssa (joka oli tutuntuttu), ja hän pyysi minua kirjoittamaan tapahtuneen paperille. Hän antoi ymmärtää että ylioppilasteatteri korvaa linssin ("tämän vuoksi meillä on vakuutus").
Ennen näytelmän jatkumista pyysin vieressä istunutta poikaystävääni (joka pitkä/iso), vaihtamaan kanssani paikkaa jotta hän olisi lavaan nähden enemmän edessäni. En uskaltanut enää katsoa näyttelijöitä kovin kauaa etten uudestaan valikoituisi kenenkään kohteeksi.
------------------------
JÄLKIPYYKKI:
Myöhemmin pyysivät hakemaan silmälasiliikkeestä hinta-arvion mitä uusi linssi maksaisi (arvio hinta 150 €). Sitten tuli jatkopyyntö pyytää arvio mikä olisi linssin naarmun voinut aiheuttaa. Nuo todistukset hain.

Sitten tuli spostia ettei heidän vakuutus korvaa tällaista.

Sitten tuli sähköposti että teatterin hallitus/johtokunta (tms.) on päättänyt ettei he korvaa linssiä. Että tuottaja ei olisi sellaista korvauslupausta saanut minulle tehdä. He vetoavat siihen että:
A) näyttelijän asun kangas ei millään olisi voinut naarmuttaa linssiä (vaikka kyseessä oli kuminauhamainen kangas ja ennen tapahtumaa näyttelijä konttasi lattialla eli siitä olisi voinut tarttua esim. hiekkaa kankaaseen).
B) Näyttelijä kieltää osuneensa kasvoihini.
C) Ohjaajan mukaan kohtaus näytti menneen niinkuin aiemminkin (mutta oli tosiaan pimeässä salissa useamman metrin päässä...)
D) En voi todistaa että naarmu tuli justiinsa tuosta osumasta.

Mielipahan korvausta maksoivat lipun hinnan mulle takaisin.
------------------------------
TODISTEET:
1) Poikaystävääni osui myös. Poikaystäväni istui vieressäni ja hän on siis minua 26 cm pidempi, eli istuessa vierekkäin hänen hartiansa tulevat (melkein) pääni korkeudelle. Hän voi todistaa että ne kankaat kimposivat minusta häneen ja siltikin iskeytyivät lujaa hänen hartiaansa. (Mikä todistaa että ne kankaat osuivat minua päähän (ei rinnukselle) ja että ne iskeytyivät minuun todella lujaa).

2) Heidän spostinsa jossa vastaavat että vakuutusyhtiö ei korvaa (= myöntävät tapahtuneen). Eli jos vakuutusyhtiö olisi korvannut, teatteri olisi erittäin tod.näk. korvannut minulle linssin.

3) Facebookissa ohjaajan kanssa käymä keskustelu (valokuvattu) jossa hän myöntää että näki minun putsaavan vimmatusti laseja tapahtuneen jälkeen. Vastasi myös kysymykseeni heitetäänkö muitakin kasvoihin: joo.
4) Tuottaja jo lupasi korvata linssin.

Kuluttajaneuvonta oli puolellani, mutta teatteri ei siitä välittänyt.
Ongelmani: Koska minulle luvattiin korvata linssin naarmu, niin en pyytänyt muilta lähelläni katsomossa istuneilta todistuksia. En ole löytänyt lisää todistajia jälkikäteen.

Kysynkin että mitä nyt teen? He ovat saaneet kirjallisen korvausvaatimuksen aikaa sitten.

Poliisille haluan tehdä rikosilmoituksen, mutta kun eivät tahallaan yrittäneet minua osua kasvoihin... Ei täytä pahoinpitelyn tunnusmerkkejä. Poliisi päättää tietenkin syytteen nimikkeen. Mutta mistä syytän ja mitä voin vaatia? Syytänkö teatteria vai/ja näyttelijää?

Minulla on vaikea masennus ja tapahtuma on aiheuttanut minulle suunnattomasti ahdistusta, pahaa mieltä, ja stressiä.
Varallisuutta on juuri sen verran etten saa ilmaista oikeusapua.

16

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikunoikeuteenvaan

      Tee poliisi-ilmoitus!

      Tuohan on karmeaa!
      Miten voi olla tuollainen näytelmä, uskomatonta!
      Valitus myös teatteriliitolle.
      Hyvä kun olet kuvaillut noin hyvin tilanteen.

      Älä anna periksi! Ota se asianajaja, saavat maksaa hänenkin oikeuskulut!

      Vaadi reippaat vahingonkorvaukset, ota lääkäriltä todistus.
      Mikä kumman ylioppilasteatteri toimii näin? Se ohjaaja on vastuullinen, kun antaa tapahtua tälläistä. Täysin kaheli, laita vastuuseen.

      Ja se näyttelijä samoin, seuraa orjallisesti ohjaajan neuvoja. Törkeetä!

      • Katsoja82

        Tapahtuneesta on jo useampi kuukausi aikaa. Ja otsaani ei kuhmua kummaisempaa näkymään jäänyt. Ja tosiaan kun annettiin ymmärtää että linssi korvataan, niin en lääkärissä käynyt, tai todistajia paikanpäältä hankkinut.

        Pelkään vaan että asianajajakulut jäävät minun kontolle, vaikka vakuutuksessani oikeusturvavakuutus korvaa 7500 euroon asti.


      • jurrristi
        Katsoja82 kirjoitti:

        Tapahtuneesta on jo useampi kuukausi aikaa. Ja otsaani ei kuhmua kummaisempaa näkymään jäänyt. Ja tosiaan kun annettiin ymmärtää että linssi korvataan, niin en lääkärissä käynyt, tai todistajia paikanpäältä hankkinut.

        Pelkään vaan että asianajajakulut jäävät minun kontolle, vaikka vakuutuksessani oikeusturvavakuutus korvaa 7500 euroon asti.

        Poliisi tutkii vain rikoksia. Onko taiteen tekeminen rikos, tuskin ? Viimeksi Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteen sukupuolisiveellisyyden julkisestaa loukkaamisesta, kun alaston nainen istui liikkeen näyteikkunassa, oli kuulema taidetta.
        Eli, kun poliisi ei asiaa ryhdy tutkimaan, niin voit omalla haasteella päästä käräjille, mikäli oikeus suostuu ottamaan asian käsiteltäväksi. Ota kuitenkin ensin selvää, kenet oikeuteen haastaisit ja osaisitko edes haasteen kirjoittaa ? Ei teatteria voi oikeuteen taluttaa. Siviilijutuissa on periaate, joka häviää oikeudenkäynnin maksaa sekä voittajan, että omat kulunsa.


      • Katsoja82

        Outoa taidetta jos sisältää fyysisen väkivallan kohteeksi joutumisen. Saako taide fyysisesti kajota johonkin toiseen joka ei ole antanut suostumustaan asialle? Minun henkilökohtaista koskemattomuutta on loukattu, ja iskusta aiheutui fyysistä (päänsärky), aineellista (linssi naarmuuntui) ja henkistä vahinkoa minulle.


    • kirjoitayliopistolle

      Kirjoita sinne yliopistoon ja kerro!

      Se on sellaista vesittämistä, että annetaan ymmärtää.
      Toinen sitten uskoo, on liian sinisilmäinen.

      Tottakai se on ollut noin kun on tullut masennus.
      Ota yhteyttä lääkäriin/psykologiin ja pyydä häntä kirjoittamaan todistus.
      Ei kukaan ihan huvikseen rupea olemaan masentunut.
      Onhan sinulla poikaystävä todistajana, ehkä tunnet jonkun muunkin, joka näki tapauksen?

      • Katsoja82

        Minulla on ollut masennus siis useamman vuoden. Mutta tapahtunut on aiheuttanut lisää masentuneisuutta, ahdistusta, stressiä ja suoraan sanottuna vihaakin. Psykiatriselta hoitajaltani voisin kyllä saada varmaan tarvittaessa jonkinlaisen kirjallisen lausunnon tapahtuneen vaikutuksista minuun.
        Mutta voisi sinne yliopistolle kyllä asiasta kirjoittaa, sillä en usko että he ovat asiasta tietoisia.

        Kyselin facebookissa kyseisen kaupungin puskaradiossa löytyisikö silminnäkijää, mutta sieltä ei ainakaan löytynyt. En ole muita todistajia siis löytänyt.


    • Jasdåpksad

      Olen kuullut, että joskus tyytymättömät ihmiset käyttävät mediaa painostusvälineenä. Esimerkiksi ylioppilaslehtiä tai Helsingin Sanomia. En tiedä sitten niistä.

    • kysyteatteriliitolta

      Voisit kysyä Teatteriliitolta. Pitäisi löytyä sieltä sen verran tietoa, miten teatteri toimii.
      Boikottiin tämä ylioppilasteatteri!

      Kyllä on Suomen teatteri surkealla tasolla jos näin on asiat!!!

    • Rättisulkeisetko

      Mielestäni tapahtuma täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Poliisi tutkii jos esitutkinakynnys" on ylittynyt. Syyttäjä päättää syytteen nostoststa, ei poliisi etkä sinä. Onhan tällainen "osallistuva" teattarei aika kamottavaa, onneksi ei ollut paskaa, kuten ainakin Oulussa lensi!

      • jurrristi

        Neuvo oli enimmäkseen pielessä, mutta vähän nyt sinne päin. Rikos nimeltä pahoinpitely edellyttää sitä, että tekijä tekee teon tahallaan. Jos näytöksen tarkoituksena on ollut pahoinpidellä joku katsojista, niin silloin ohjaaja syyllistyy pahoinpitelyn, tai lievän pahoinpitelyn yllytykseen ja tekijä pahoinpitelyyn, tai lievään pahoinpitelyyn.
        Jos tahallisuus puuttuu, niin kyse on tuottamuksesta. Vähäisen ruumiinvamman tuottamus ei ole rikos, joten poliisi ei sitä tutki, eikä syyttäjä syytä.
        Aloittaja kertoi, että hänen silmälasinsa linssi on naarmuuntunut, eli hän on kärsinyt vahinkoa, mutta ollakseen vahingonteko niminen rikos, niin myös se vaatii tekijältään tahallisuutta.
        Vahingonkorvauslain mukaan, se joka tahallaan tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon on velvollinen korvaamaan sen. Joten, koska aloittaja on käyttänyt tuloksetta kaikki muut keinot saadakseen korvauksen, niin jäljelle jää vain se, että hän yrittää päästä käräjille omalla vahingonkorvaussyytteellä.


      • jurrristi
        jurrristi kirjoitti:

        Neuvo oli enimmäkseen pielessä, mutta vähän nyt sinne päin. Rikos nimeltä pahoinpitely edellyttää sitä, että tekijä tekee teon tahallaan. Jos näytöksen tarkoituksena on ollut pahoinpidellä joku katsojista, niin silloin ohjaaja syyllistyy pahoinpitelyn, tai lievän pahoinpitelyn yllytykseen ja tekijä pahoinpitelyyn, tai lievään pahoinpitelyyn.
        Jos tahallisuus puuttuu, niin kyse on tuottamuksesta. Vähäisen ruumiinvamman tuottamus ei ole rikos, joten poliisi ei sitä tutki, eikä syyttäjä syytä.
        Aloittaja kertoi, että hänen silmälasinsa linssi on naarmuuntunut, eli hän on kärsinyt vahinkoa, mutta ollakseen vahingonteko niminen rikos, niin myös se vaatii tekijältään tahallisuutta.
        Vahingonkorvauslain mukaan, se joka tahallaan tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon on velvollinen korvaamaan sen. Joten, koska aloittaja on käyttänyt tuloksetta kaikki muut keinot saadakseen korvauksen, niin jäljelle jää vain se, että hän yrittää päästä käräjille omalla vahingonkorvaussyytteellä.

        Joo, edellisestä unohtui vielä yksi seikka. Päästäkseen syyttämään ja käräjille on aloittajan kierrätettävä tapaus poliisin kautta, vaikka poliisi ei sitä tutki, sillä oikeus ei ota tapausta tutkittavakseen ilman poliisin tutkimattajättämispäätöstä, tai syyttäjän syyttämättäjättämispäätöstä. Ne, tai se on laitettava liitteeksi haastehakemukseen.


    • enpätiennyt

      "Onhan tällainen "osallistuva" teattarei aika kamottavaa, onneksi ei ollut paskaa, kuten ainakin Oulussa lensi!" - Mikä juttu tää on?
      Ei voi olla totta!
      Miten siinä kävi? Saivatko korvaukset, oliko sama ohjaaja?

      Teatteriliitolle tiedoksi tälläiset!
      Kuluttaja-asiamiehen kautta pitää saada pykälä, että etukäteen varoitetaan mitä saattaa tapahtua.

      Jos etukäteen varoitettaisiin, niin menisikö kansa katsomaan?

    • Katsoja82

      Olen saanut selville että kyseinen ylioppilasteatteri ei kuulu ainakaan kumpaankaan näistä ammattijärjestöistä: Suomen Teatterit ry., tai Teatterikeskus ry.
      Onko vielä jotain muuta mahdollista teatteriliittoa olemassa?

      • 43568732

        Ainoa asia mihin voit vedota, on se lupaus lasiesi korvaamisesta. Toivottavasti se on kirjallisena.

        Muuten olet heikoilla. Kertomuksesi perusteella tahallisuutta tai edes tuottamuksellisuutta ei löydy. Sinun kokemasi pelkotilat eivät myöskään ole sellaisia seurauksia, joita teon tehneen olisi pitänyt ymmärtää seuraavan teostaan. Odottamaton ja yllättävä seuraamus nääs.


    • elälannistu

      Voithan silti kirjoittaa molemmille ja pyytää heitä lähettämään kirjeen.

      Mihin se kuuluu sitten.
      Kuuluipa mihin tahansa niin tee rikosilmoitus, ota yhteyttä uudelleen siihen kuluttajaneuvojaan.

      • freexx

        Ehkä on parempi lannistua, kuin joutua käräjöinnin jälkeen maksamaan hävinneenä oikeudenkäynnistä maltaita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1860
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1489
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      979
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      102
      846
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      45
      689
    Aihe