Mökille aurinkopaneelit

Kajomi

Hei,
Ollaan hommaamassa mökille aurinkopaneeli järjestelmää, tarkoitus olisi laittaa 239w järjestelmä, mökillä olemassa vedetyt sähköt, mutta ei sähköverkkoa, Tarkoitus olisi käyttää sähköä kattovaloihin, led tv, kahvinkeitin, mikro, ehkä jossain vaiheessa jääkaappi, olisiko jollain viisaammalla antaa neuvoa, paljonko paneeleita tarvitaan, monta akkua, minkälainen inventteri, varausta ei tarvitse riittää kuin vkl ajaksi, olemassa oleva sähkö on yksi vaihe virta.? Kiitos asiallisista vastauksista

13

1854

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • no_vihdoin

      Kiitos asiallisesta aloituksesta mitä on pitänyt odottaa miltei kyllästymiseen saakka

    • 2000a

      Jos löytyy 239w paneeli niin yksi riittää.

    • markkinointia

      Koska tulee vastaus jossa vihjaistaan joku edullinen ostopaikkakin...

    • odotettavissa_oleva

      Entä koskahan tulee seuraava kysely tästä samasta aiheesta?

    • 810w

      Paneelit on nyt niin halpoja et mä laittasin paneeleja ylimitotuksella, kun Suomessa tuppaa pilviset synkät päivät olemaan aika yleisiä niin näin varmistettais et akuille tulee virtaa myös silloin ja etenkin talvella.

    • Palmu-Kaasua

      Viikonloppu, eli pe illasta su iltaan on siis pisin käyttö. Ratkaisevaa on mahdollinen tuleva jääkaappi, sen koko, kulutus ja muut kaapin ominaisuudet. Jos jääkaappi kaasulla, riittää 1kpl 250W paneeli, ja 120 amperin akku. Jääkaapin kanssa pilvinen harmaa viikonloppu vaatii 3kpl 120A akkuja, ja ne pitää olla täynnä kun mökille tullaan.

    • Setä-Aurinkoinen

      Hei Kajomi
      Missä asut, missä päin mökki? Onko aurinkoista pihaa?
      Tuo ilmoittamasi mitoitus pisti silmään. Mutta niin kuin joku tuossa jo sanoikin, kannattaa mieluumin ehkä ylimitoittaa paneelikokoa. Erityisesti jos harkitset jääkaapin sinne viemistä. Toisekseen, se systeemi kannattaa panna kuitenkin jonkinlaisen akun kanssa. Jostain saat varmaan autosta jääneen vanhan, jossa kuitenkin vielä elämää on. Silloin sentään, milloin sitten tuletkin mökille, sinulla on käyttösähköä kun vaan käännät invertterin päälle. Hommaa pari 180 - 200 wattista paneelia ja niiden ja akun väliin 10 - 15 amppeerin säädin. Ja sitten akusta riittävän vahvat piuhat esim. 600 - 1500 wattiseen invertterriin. Säätimen ja invertterin saat jo satasellakin, (jollet osta MTTP säädintä) ja piuhoihin menee kai alle 20:-. Sitten monokide (eli yksikide) paneeleille voi tulla hintaa esim, n. 160 - 200:- kappaleelta. Hinta riippuu mistä oston tekee.
      Piuhojen riittävä paksuus ja niiden kiinnitykset tulevat määräämään systeemin tehokkuutta.
      Tuo hahmotelmani on hyvin summittainen, mutta antanee osviittaa. Mutta kun alat hommata rompetta, etsi paikkakunnaltasi tai lähi kaupungista liike joka tuota alaa jo osaa, ja kysy niiltä sitten tarkemmin, mitä tulet tarvitsemaan.

      Minulla on ollut 5 vuotta matka-auton katolla liki 1000 wattia paneeleita, ja sillä systeemillä jo keittelee kahvit ja käyttelee jääkaapin ja mikronkin, kun seurailee mitenkä on akuissa virtaa ja taivaalla aurinkoa.

    • Setä-Aurinkoinen

      Hei,
      Ollaan hommaamassa mökille aurinkopaneeli järjestelmää, tarkoitus olisi laittaa 239w järjestelmä, mökillä olemassa vedetyt sähköt, mutta ei sähköverkkoa, Tarkoitus olisi käyttää sähköä kattovaloihin, led tv, kahvinkeitin, mikro, ehkä jossain vaiheessa jääkaappi, olisiko jollain viisaammalla antaa neuvoa, paljonko paneeleita tarvitaan, monta akkua, minkälainen inventteri, varausta ei tarvitse riittää kuin vkl ajaksi, olemassa oleva sähkö on yksi vaihe virta.?

      Oho!
      Nyt tuo äskeinen vastaukseni ei vastannutkaan ollenkaan varsinaiseen kysymykseesi. Sorry!
      Mutta katsotaas.
      Nyt ei kai puhutakaan 239 wattisen paneelin järjestelmästä vaan 220 - 240 volttisesta järjestelmästä. Eli, haluat normaalit, mutta itsenäiset sähköt mökillesi aurinkovoimalla. Ja nyt tiedustelet mitoituksia sellaiselle systeemille. Niinhän?

      No. Siinä tapauksessa voin suositella lähelle sellaista systeemiä, kuin minulla on Hymerissäni.
      Hommaa sinä 4 kpl 275 watin paneeleja, ja niille 24volttisen systeemin 40 - 50 ampperinen MTTP-säädin. Sitten 2 kpl 12 v /100 - 140Ah akkuja, jotka kytket 24 volttiseksi. Sitten tarvitset 1500 - 2500 wattisen invertterin 24v>230v. -- Sine-invertteri maksaa suunnilleen tuplasti sen minkä maksaa tavallinen, mutta se antaa myös paljon parempilaatuisen sähkön. -- Jota jotkut laitteesi voivat vaatia.

      Kun sitten olet piuhoittanut kaiken tuon, sinun on vedettävä invertteristä sähkö töpselillä mökkisi piuhoihin.
      Älä unohda invertteriä päälle lähtiessäsi viikoksi muualle! Sen tyhjäkäynti vie vuorokaudessa esim. 15 - 25 amppeeria, ja useiden perättäisten synkkien päivien sattuessa saattaa virtalovi akuissa olla melkoinen mökille tullessasi.
      Hinnoista en uskaltaisi paljoa sanoa. Mutta hieman reilulla tonnilla sinun pitäisi tuosta selvitä. Omat tuollaiset paneelini maksoivat Saksassa vain 160:-/kpl ja 2000w invertteri taisi olla alle 200:- . Ja 40A:n vaihtimia (kontrollereita) näkyy saavan hyviä nyt jo Suomestakin pariin sataan.
      Mutta tosiaan, tiedustele hinnoista ja esim. piuhojen kokoja alan liikkeistä.
      Onnea matkaan ja aurinkoisia mökkipäiviä.

      • 2000a

        Juu vähän muutakin tarvitaan kun onnea matkaan kun 100amp/h akkuun pukataan toistuvasti yli 40amp virtaa . Akku lämpiää ja kestoikä lyhenee. Itse uhraisin vähintään kolme kertaa suuremman kapasiteetin.


      • 28m

        Ihan hyvää tekstiä Aurinkoiselta Sedältä. Itse muokkaisin hieman esitettyä systeemiä:

        3-4 kpl ~270W aurinkopaneelia, sopivat telineet katon ja kulman mukaan.
        ~50A MPPT lataussäädin
        4x250Ah AGM akku kytkettynä 24V:ksi (=24V 500Ah). 2x250Ah riittää jos haluaa tinkiä käyttövarmuudesta pilvisillä keleillä.
        24V->230V Invertteri, sini-aalto, 1500-2000W
        Ryhmäkeskus sopivilla sulakkeilla, sähkömies kertoo mikä on hyvä
        Sähkömies tekemään 230V vedot.


    • ihanaa-elämää

      Ainakin täällä portugalissa kannatti laittaa katolle aurinkopaneelit...hyvin toimii mutta täällä ei olekkaan talvea...onhan muuten ihan pätevä idea tuossa 2017 mallin asuntoautonkin katolla eikä iveco tykkää pahaa ollenkaan...

    • R.Kivi

      Aurinkopaneelit katolla aiheuttanee kattovuotoa vuosien mittaan? Mitään ihmetiivistettä kiinnitysruuveihin ei ole keksitty. Vai onko?

    • Anonyymi

      IIh kuu Daa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe