Ymmärtävätkö maakunnat panostaa tutkimukseen?

098765

Siitä pääätellen, mitä maakunnista peräisin oleva pääministeri ja hallitus teli Aalto-yliopiston tutkijoille, eli lopetti heidän tärkeän työnsä, - ei hllitus tiedä, mitä tekee / on tehnyt.


Klii­nik­ko­tut­ki­joita huoles­tuttaa, ymmär­tä­vätkö maa­kuntien päät­täjät tutki­muksen merki­tyksen.


Ymmärtävätkö maakunnat panostaa tutkimukseen?Kuva 1 / 4
Mi­ten käy klii­nisen tutki­muksen sote-uu­dis­tuk­sessa?

Huo­len nos­ti esiin Ou­lun ylio­piston lääke­tie­teel­lisen tiede­kunnan de­kaani An­ne Re­mes, jo­ka aloitti Lääke­tieteen Sää­tiön puheen­joh­ta­jana vuo­den alussa.

Hä­nen mu­kaansa on toden­nä­köistä, et­tä maa­kuntien roo­li tutki­mus­ra­hoi­tuksen jako­mal­lissa ko­rostuu ja val­tion ohjaus­vai­kutus vä­henee.

– Klii­nik­ko­tut­ki­joilla on pel­ko, ymmär­tä­vätkö maa­kuntien päät­täjät kaut­ta maan tutki­muksen merki­tystä tervey­den­huollon ta­son yllä­pi­tä­mi­sessä ja kehit­tä­mi­sessä, hän sa­noo.

Sa­moilla lin­joilla on HUS:n tutki­mus­joh­taja An­ne Pitkä­ranta. Hän toi­voo, et­tä vii­me vuo­sien hy­vä ke­hitys HUS:ssa liit­tyen tutki­mukseen osoi­tettuun kunta­ra­hoi­tukseen ei tys­sää sote-uu­dis­tuk­sessa. Sum­ma on tä­nä vuon­na 14 mil­joonaa eu­roa, kun se vie­lä 2015 oli kah­deksan mil­joonaa.

– HUS on Suo­men suu­rimpia lääke­tieteen tutki­muksen rahoit­tajia, Pitkä­ranta sa­noo.

HUS on panos­tanut tutki­mus­ra­hoi­tukseen myös si­tä kaut­ta, et­tä sin­ne on tä­nä vuon­na pal­kattu EU-koor­di­naat­tori aut­tamaan kansain­vä­lisen tutki­mus­ra­hoi­tuksen haus­sa.

Pitkä­ranta muis­tuttaa, et­tä tut­kimus tu­kee inno­vaa­tioineen myös elin­kei­noe­lämää.

VTR-rahaa sosiaa­lityön tutki­mukseen

Val­tion tutki­mus­ra­hoi­tuksen piene­ne­minen on puhut­tanut jo vuo­sia. Eri­tyis­vas­tuua­lueiden kaut­ta jaet­tava ra­ha oli vie­lä 1987 suuruu­deltaan 91 mil­joonaa eu­roa. Tä­nä vuon­na sen suu­ruus on 21 mil­joonaa eu­roa. Lu­vussa on jon­kin ver­ran nou­sua vuo­den 2016 aallon­poh­jasta, jol­loin sum­ma oli 16,8 mil­joonaa.

– Haku­paine on ko­va, ja hy­viä hake­muksia jää ran­nalle. Jo­ka ker­ta kun ­ra­hoi­tus­pää­tökset tu­levat ulos, tääl­lä kampuk­sella on kau­hea it­ku, et­tä mik­si mi­nä en saa­nut rahoi­tusta, Pitkä­ranta ku­vaa.

Val­tion tutki­mus­ra­hoi­tuksen (VTR) tuetta­vaksi tu­lee sote-uu­dis­tuk­sessa ­tä­män­het­kisen laki­luon­noksen mu­kaan pait­si terveys­tut­kimus, myös sosiaa­lityön tut­kimus.

– Mi­käli tutki­muksen ja rahoi­tuksen mää­rää ei li­sätä, osuudet tut­kijaa tai tutki­mus­ryhmää koh­den piene­nevät, Re­mes sa­noo.

Tut­kimus ke­hittää ammat­ti­taitoa

Se­kä Re­mes et­tä Pitkä­ranta koros­tavat klii­nisen tutki­muksen merki­tystä lääkä­reiden ammat­ti­taidon kehit­tä­mi­sessä.

– Tutki­muksen heikke­ne­misen myö­tä sairaa­lois­tamme ka­toaisi huippuo­saa­minen ja tervey­den­huollon ke­hitys pysäh­tyisi, Re­mes muo­toilee.

An­ne Pitkä­ranta ker­too esi­merkin oman pro­fes­suu­rinsa alalta eli kor­va-, ne­nä- ja kurkku­tau­deista. Vii­me vuon­na val­mistui Pia Jär­venpään väitös­kirja ­ai­heesta pa­lan tun­ne kur­kussa.

– Se on vä­hän epä­sek­sikäs ai­he, mut­ta poti­laita on pal­jon, hei­tä hei­tellään mil­loin min­nekin ei­kä maailmal­lakaan oi­kein ole asian­tun­te­musta. Väitös­kir­ja­tut­ki­jasta tu­li ai­heen ko­va asian­tun­tija niin kansal­li­sesti kuin kansain­vä­li­sesti, Pitkä­ranta sa­noo.

Klii­nisen tutki­muksen kes­keinen ta­voite on An­ne Pitkä­rannan mu­kaan pa­rantaa järjes­telmän toi­mintaa. Tutki­mu­saiheet nou­sevat käy­tännön kysy­myk­sistä.

– Kai­killa tutki­muk­silla pi­täisi ol­la im­pakti, mik­si ne teh­dään. Em­me ha­lua pöytä­laa­tik­ko­tut­ki­musta, An­ne Pitkä­ranta sa­noo.

Pitkä­ranta esi­mer­kiksi ha­lusi kli­nikan yli­lää­kä­rinä toi­miessaan edistää poti­laiden no­peaa kotiu­tusta nielu­ri­sa­leik­kauksen jäl­keen.

Niin­pä käynnis­tettiin tut­kimus, jos­sa po­tilaat satun­nais­tettiin jo­ko yö­pymään leik­kauksen jäl­keen sairaa­lassa tai kotiu­tumaan sa­mana päi­vänä.

Tu­los oli, et­tä sa­man päi­vän ko­tiutus oli turval­lista.

– Tut­kimus tuo­tiin välit­tö­mästi käy­täntöön. En il­man si­tä olisi voi­nut men­nä osas­tolle vain sa­nomaan, et­tä nyt siir­rytte päivä­ki­rurgiaan, Pitkä­ranta sa­noo.

Ra­ha ei rat­kaise

Tutki­muksen teko­mah­dol­li­suuksia ei rat­kaise pel­kästään ra­ha. An­ne Re­mes muis­tuttaa tutki­musta arvos­tavan yleisen asenteen merki­tyk­sestä.

– Ar­vostus on yleistä posi­tii­vista asen­netta tutki­musta koh­taan, mut­ta myös si­tä, et­tä klii­nisen työn ohessa olisi mahdol­lista teh­dä osin tutki­mukseen liit­tyviä asioita, hän sa­noo.

Hä­nen mie­lestään tutki­muksen arvos­ta­minen nä­kyy myös sii­nä, huomioi­daanko tieteel­linen meri­toi­tu­minen, eri­tyi­sesti toh­torin tut­kinto ja dosen­tuuri, esi­mer­kiksi ylio­pis­to­sai­raa­loiden vir­koja täytet­täessä.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/ymmartavatko-maakunnat-panostaa-tutkimukseen/

1

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valga

      Kokoomuslaiset hallituksessa ovat halunneet ja päättäneet vähentää niin tutkimukseen kuin koulutukseen käytettäviä varoja. Ministeri Gran-Laasonen ja kumppanit.
      Pelottaa, mitä siitä päätöksestä yhteiskunnalle seuraa aikaa myöten.

      En itse tiedä onko maakunnilla edes rahoja ko. tarkoitukseen vai tulevatko ne(kin) rahat valtiolta ja ovatko ne 'korvamerkittyjä' tutkimukselle vai päättääkö maakunta koko potinjaon ?
      Aiheellinen kysymys onko maakunnilla ihmisiä, jotka ymmärtävät asian tärkeyden ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      295
      3239
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      82
      1601
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1321
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1222
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      44
      1136
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1117
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      156
      1025
    Aihe