Mihin Nordean Payment Services Directive perustuu

JV_

Nordea luopuu paperisista tunnusluvuista ja sen johdosta päätin tänään asiakkuuden.

Nordea viittaa muutoksessa Payment Services Directive, PSD2 ja se on EU-tasolla oleva pankkidirektiivi. Olen kyllä tutustunut siihen ja siinä ei mielestäni pakoteta pankkeja vaihtamaan paperisia tunnuslukuja digitaalisiin. Nordea on lisäksi ainoa pankki, joka tähän pakottaa.

OP, S-PANKKI, Aktia ym. - kaikissa näissä pankeissa Tunnusluvut-tapainen sovellus on vaihtoehto, ei ainoa tapa, eli siirsin asiani S-pankkiin mm. ilmaisen maksun takia ja sen takia, että S-pankin pankkiiri sanoi kun olin siirtämässä että he eivät aio ihmisiä pakottaa puhelimeen laskunmaksussa tai tunnistautumisessa. Liityin asiakkaaksi, senkin takia, että Nordean nuorten etuni päättyisi syksyllä ja 0 € hinta nousisi tuohon 7,50 euroon, koska en halua mobiilipankkia puhelimeeni.

"Tunnuslukukorttien poistuminen perustuu PSD2-direktiiviin. Direktiivi PSD2 (Payment Services Directive 2), on Euroopan parlamentin hyväksymä direktiivi, jonka tarkoituksena on parantaa kuluttajien oikeuksia sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla ja näin lisätä asiakkaiden palveluvalikoimaa. Direktiivi sulkee myös jatkossa mahdollisuuden tunnuslukujen kopioimiseen. Laki astui voimaan 13.1.2018, mutta muutokset eivät tapahdu kertarysäyksellä, vaan vaiheittain.

Lain lähtökohtana on, että käyttäjä voi luottaa vahvan sähköisen tunnistamisen tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan. Nordea on kuitenkin ensimmäinen pankki, joka on ottanut käyttöön uuden sähköisen tunnistustavan joita ovat tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. Muutos tunnistautumistavoissa koskee kaikkia pankkeja Euroopassa, ei ainoastaan Nordeaa ja näin ollen muissakin pankeissa on joko jo otettu käyttöön uusi sähköinen tunnistus tai ainakin asia on suunnitteilla tai vireillä. Lisää PSD2:sta voit lukea esimerkiksi finlexin tai finanssivalvonnan sivuilta. Myös viestintävirasto on julkaissut tiedotteen TUPAS tunnistautumisen muutoksista."

Miksi sitten laki ei koske muita pankkeja, jos muut pankit, mukaan lukien S-pankki ei aio minua pakottaa puhelimeen ja tunnuslukukorttia saa käyttää jatkossakin.

Nordea aina viittaa tuohon direktiiviin, mutta ei tuossa direktiivissa PSD2 sanota että tunnuslukulaite/sovellus olisi pakollinen pankeille. Ei sitten missään.

Huijaako Nordea asiakkaansa direktiivin varjolla tunnistautumaan mobiilista ja sitten hinnoittelulla käyttämään mobiilipankkia säästäkseen laskuissa 3,50 euroa neljään euroon.

7

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9-6

      "Direktiivi sulkee myös jatkossa mahdollisuuden tunnuslukujen kopioimiseen. Laki astui voimaan 13.1.2018, mutta muutokset eivät tapahdu kertarysäyksellä, vaan vaiheittain"

      Tuossahan se oleelinen on sanottu. Kortti on helppo valokuvata ja se 8-numeroinen käytäjätunnus kurkkia olan yli jälkiä jättämätta ja huomaamatta, tunnuslukulaitteella tuo ei onnistu, siinä on se maksun vahvistaminen oma toimintonsa, eikä lukuja saa sieltä ulos myöhempää käytöä varten.

      Direktiiveillä on ylensä useamman vuoden siirtymäaika, mobiilimahdollisuus on jo kaikilla pankeilla ja tunnuslukukortti poistuu muiltakin muutamassa vuodessa. Nordea halusi olla ensimmäinen, lienee yksi tapa pästä eroon hiekasta konttorin lattialla.

      Lisäksi TUPAS-tunnistautuminen muuttuu, laitteella on eri toiminnot verkkopankkia ja muuta tunnistautumista varten.

    • Perustuu-tähän

      "Nordea aina viittaa tuohon direktiiviin, mutta ei tuossa direktiivissa PSD2 sanota että tunnuslukulaite/sovellus olisi pakollinen pankeille. Ei sitten missään."

      Löytyy Artiklasta 98. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32015L2366

      "1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että maksupalveluntarjoaja soveltaa asiakkaan vahvaa tunnistamista, jos
      a) maksaja käyttää maksutiliään verkon kautta;
      b) maksaja käynnistää sähköisen maksutapahtuman;
      c) maksaja toteuttaa etäkanavan kautta minkä tahansa toimen, joka voi johtaa maksupetokseen tai muunlaisen väärinkäytöksen riskiin."

      Tuo PSD2 asettaa puiterajat joiden sisällä sitten tehdään tarkempia teknisiä asetuksia. Tärkein näistä on "KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2018/389, annettu 27 päivänä marraskuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/2366 täydentämisestä asiakkaan vahvaa tunnistamista sekä yhteisiä ja turvallisia avoimia viestintästandardeja koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla" Löydät sen täältä: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32018R0389

      Tätä asetusta sovelletaan 14 päivästä syyskuuta 2019. "Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa."

      Tunnuslukukortilla ei pysty täyttämään vahvan tunnistamisen ehtoja. Tunnuslukukorit poistuvat käytöstä kaikissa EU-alueella toimivissa pankeissa viimeistään tuolloin. Kukin pankki sitten päättää tarjoaako se pelkkää mobiilitunnistautumista vai myös tunnuslukulaitteita.

    • Rahat.pois.x

      Tämä tekniikka on murrettavissa. On siirryttävä takaisin käteiseen rahaa

    • Zbank

      Mitenkäs kortti on turvaton?

      Täytyy tietää verkkopankin käyttäjätunnuksen, henkilökohtaisen salasanan ja vielä tuon taulukon omistaa. Toki taulukko on skannattavissa, mutta ei sillä vielä saa muita tietoa. Paitsi jos tekee laskut kodin ulkopuolella esim. junassa niin toki voi joku kurkkia...

      Mutta kuka hoitaa pankkiasioita muualla kuin kotona?

      • 9-6

        Eiköhän se kurkkija löydu useimmiten uhrin kotoa.


    • Kokkola_0000

      Olen käyttänyt paperinen koodilista jo vaikeuksitta "vaikka kuinka monta vuotta", en haluaisi vaihtaa pois. Lista on selkeä käyttää, ja minulla on useampi mahdollisuus päästä nettiin. (kotona ja töissä) Peruskoodi on muistissa. Ei ole kirjattu missään helposti löydettävässä paikassa. Eli...tuntuu turvalliselta. Vaihtoehtona appiin siirtyminen...ei houkuta. Minulla on vain käytössä halvahko työpuhelin, minkä hallintaan en voi luottaa. Työstä johtuen käyttö on raju, puhelin rikkoontuu ja menee usein vaihtoon. Ja....miksi pitäisi henkilökohtaiset pankkiasiat liittää työpuhelimeen? Järjetöntä....vai? Harkitsen pankin vaihtamista S-pankkiin. S on meillä perheessä jo toisena vaihtona. Tekisi mieli siirtyä kokonaan, mutta tuntuu aika työläiseltä vaihtaa 30-vuoden ajan hyvin toiminut asiakassuhde johonkin muuhun. Paraneeko siinä mitään?
      Miksi on niin vaikea saada kiinni paikallista Nordean väkeä, nyt ei onnistunut. Perintinen ....valitse 1.... valitse 2... perkele...
      Parin viimeisen vuoden , kerran vuodessa käydyt keskustelut "henkilökohtaisen neuvojan" (vaihtunut) kansa ei ole ollut rakentavia. Ovat olleet nätisti hymyleviä mutta jotenkin aivan eri avaruudessa työllä rahansa ansaitsevan asiakkaan kanssa.
      Tämä on vaikea, S...OP...POP... No... mistä löytyy kansan pankki, muut ovat yleensä .........

    • pakko_trendi

      Kyse on EU:ssa mm. pankkiasioimisen "turvalliseen" digitalisointeen tunnistamiseen ohjaavista direktiiveistä ja on vain ajan kysymys kun ne viimeisimmätkin paperitunnuksia tarjoavat ovat pakotettuja siitymään digitaaliseen tunnistautumiseen, muodossa tai toisessa.

      Vaikkapa Belgiassa on ollut jo ties miten kauan kortinlukija-tunnuslukulaitteet käytössä, eli pankkikortti on yksi osa tunnistautumista.

      Tässä asiassa eivät valitettavasti paina henkilökohtaiset mieltymykset, vaikka itsekin mieluiten käyttäisin papritunnistetta, joka on todella selkeä ja nopea käyttää. Vaikkapa tunnuslukulaitteella joutuu aivan liiaksi naputtelemaan numerosarjoja paperitunneisteisiin verrattuna.

      Ps. Näen pikemminkin tietoturvariskinä ja jopa henkilön fyysisen turvallisuuden riskinä (asuinmaistaan ja alueistaankin riippuen) sen, että rahaliikenne ja suunnilleen koko yksityisyys kulkee mobiililaitteessa liki kaikkien henkilöiden mukana.

      Toisaalta ajattelen myös yhteiskuntien tulevan haavoittuvammiksi eri uhkille kun suunnilleen kaikki toiminta, jopa kirurgiset toimepiteet ovat osin tai suurelta osin, vain ja / tai ainoastaan digitaalisten verkkojen varassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe