Loistoreissu - harmi kyllä jo takanapäin

Mimono

Palasin juuri kahden viikon reissulta Dominikaanisesta tasavallasta. Asemapaikkana oli paljon parjattu hotellireservaatti Playa Dorada ja siellä Victoria Resort -hotelli all inclusiveineen.

Odotukset eivät olleet kovin korkealla, sillä alunperin piti suunnata ihan toiseen suuntaan, Sri Lankaan, jonka ajattelin paremmin vastaavan omia lomatoiveitani.

No, vaikea sanoa, mitä olisin pitänyt Sri Lankasta, mutta Dominikaaninen tasavalta ainakin yllätti perin pohjin - ja pelkästään positiivisesti!

Ilmasto oli juuri sopiva niin rantalöhöilyyn kuin kaupunkikierroksiinkin. Aurinkoa riitti melkein joka päivälle, joskin pilviäkin taivaalla näkyi. Parina päivänä ja muutamana iltana ripsi vähän vettä, mutta kaatosateita ei näihin pariin viikkoon mahtunut lainkaan.

Hotelli oli todella viihtyisä ja kodikas, ei luksusta, mutta siistiä ja toimivaa (jotkut tosin vaihtoivat ensimmäisen kerroksen huoneensa pois, koska aiemmat rankkasateet olivat homehduttaneet joitakin maatason huoneita). Mikä itseäni ilahdutti kovin, oli se, että koko aikana en törmännyt yhteenkään epämiellyttävään ötökkään (mikäli kanadalaisia örkkejä ei oteta huomioon): yhden torakan tapasin, mutta sekin vilisti ulkona.
Myöskään hyttysmyrkkyjä en tarvinnut lainkaan.

Ruokakin oli hyvää eikä minkäänmoisia vatsanväänteitä aiheutunut. Ei myöskään muista ruokapaikoista, vaikka en noudattanut mitään erityisen suurta varovaisuutta syömisten tai juomisten suhteen.

Playa Doradan alue sinänsä on kaunis ja hyvin hoidettu, mutta niin kuin näissä keskusteluissa monesti on aiemminkin todettu, se ei ollenkaan anna kuvaa paikallisten elämästä, se on keinomaailma, joka on rakennettu ainoastaan turisteja varten. Mutta onneksi pois pääsee helposti ja halvalla!

Läheiseen Puerto Platan kaupunkiin on matkaa vain viitisen kilometriä ja paikallisella bussilla eli guagualla hintaa kertyy ainoastaan 20 pesoa (oisko se jotain 50 senttiä). Taksikin kannattaa ottaa hotellialueen porttien toiselta puolelta, hinta laskee heti melkein puoleen.

Monien mielestä Puerto Plata vaikutti olevan pelkästään ruma, likainen ja vaarallinen hökkelikylä, mutta itse pidin kaupungista. Ns. oppaita ja kauppiaita kyllä riittää riesaksi asti, ainakin rantakadun ja keskuspuiston paikkeilla, mutta tiukka "ei" tehoaa kyllä. Koko kahden viikon aikana en kertaakaan tuntenut oloani turvattomaksi enkä törmännyt mihinkään, minkä olisin luokitellut vaaralliseksi.

Puerto Platassa kävimme myös paikallisten suosimassa discossa, jossa tanssittiin enimmäkseen merengueta, salsaa ja bachataa. Tunnelma oli tiivis ja tanssitapa sen verran tuhma, että jäykällä suomalaisella oli tekemistä :) Mikä olisi sitten ollut kahden vaalean suomalaisnaisen kohtelu ilman paikallista seuraa, en tiedä, mutta ainakin kyseisessä seurassa huolehdittiin kovasti siitä, etteivät ulkopuoliset päässeet ahdistelemaan...

Puerto Platan lisäksi vietimme yhden päivän Sosuassa (kiva sekin) ja yhden päivän Samanan valasretkellä. Se olikin ainut järjestetty matka, jolle osallistuin. Aika kallis (vähän alle 100 ekee) antiin nähden, vaikka valaita pääsinkin bongaamaan. Sää oli sentään silloin loistava - vesisateessa ja kovassa tuulessa laivamatka olisikin luultavasti ollut suoraan sanottuna yhtä helvettiä. Aurinkoisella säällä ihan kiva.

Kaikkein paras ja antoisin reissu oli ehdottomasti parin päivän matkamme Santo Domingoon. Ensin vain tuskastelimme aikamme hotellivarauksen suhteen (oppaista ei ollut mitään hyötyä), kunnes löysimme vahingossa oikean (lue: ilmaisen) turisti-infon Playa Doradan kauppakeskuksesta. Palvelu oli aivan erinomaista, he osasivat suositella sopivaa hotellia ja tekivät varauksen puolestamme (asioita on nimittäin joskus vaikea hoitaa englanniksi, espanjaa pitäisi osata)ja printtasivat ilmaiseksi jopa värilliset kartat! Niinpä ei muuta kuin bussiasemalle ja menoksi: hinta 4 tunnin matkasta 200 pesoa per pää (eli oisko se nyt sitten 5 euroa). Hyvä hotellihuone kahdelle erinomaiselta paikalta vanhasta kaupungista aamiasineen maksoi puolestaan noin 75 euroa eli alle 40 euroa per pää. Yhteensä siis hintaa tuli kutakuinkin 50 euroa. Ehdottomasti hintansa väärti! Ja kaiken lisäksi reilusti halvempi kuin matkatoimistojen tarjoamat yhden päivän bussiretket.

Kaksi viikkoa hurahti kuin siivillä, enkä ehtinyt kyllästyä vielä lainkaan. Paljon jäi näkemättä, mutta päällimmäiseksi kuitenkin hyvä mieli. Ainoat miinukset koko reissusta lähtevät oppaille, joilta tietoja sai nyhtää. Esimerkiksi tuosta mainitsemastani ilmaisesta turisti-infosta ei kukaan viitsinyt vinkata sanallakaan.

Enpä muista milloin viimeksi olen ollut niin iloinen kuin näinä kahtena viikkona Dominikaanisessa tasavallassa :)

5

2079

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mikki

      Hei olemme menossa 21.2.2005 samaiseen victoria resort hotelliin, ja olisi kiva saada lisää tietoa hotellista, sen palveluista ja matkastasi santo domingoon. kiinnostaisi itsekkin tehdä vastaavanlainen matka ja tietää mitä näkemisen arvoista siellä on. Kiinnostusta matkan muitakin kuluja kohtaan olisi, eli matkojen hinnan jo sain, mutta onko siellä syöminen ja ostokset kalliita? jne...

      Kiitos jo valmiiksi.

      • juuri tullut

        Ed. kirjoituksessa oli jo aika hyvin tietoa kyseisestä hotellista. Palasimme reissulta eilen ja kävimme vain yhdellä retkellä. Suosittelen Santiagossa käymistä, olimme finmatkojen santiago-retkellä, retki oli ihan kiva mutta... Jos haluaa tutustua maahan, ostosmahdollisuuksiin ja muutenkin mennä ilman aikatauluja niin ottakaa taksi santiagoon. Hotellilta edestakainen taksimatka santiagoon on n. 80$ ja jos hotellin ulkopuolelta ottaa taksin saa sen varmasti edullisemmin.

        Viereinen "ostari" plaza on aika pieni, sieltä löytyy toki pakolliset tuliaiset. Itseäni harmitti että tuli lähdettyä retkelle ja maksaa siitä 60$ kun olisimme koko porukka (6hlö) päässyt santiagoon n. 10-15$/nuppi edestakainen matka.


      • Mimono

        Victoria Resort -hotelli sijaitsee siis Playa Doradan hotellialueella. Se on erityisesti golfareiden suosiossa, mutta siellä voi myös pelata tennistä, tehdä pyöräretkiä ja pieni kuntosalikin löytyy.

        Iltaisin on ohjelmaa joko ulkolavalla tai päärakennuksen Piano Barissa ja päivisin erilaisia aktiviteettejä niin hotellin uima-altaalla kuin rannallakin (esim. rantalentopalloa ja jalkapalloa). Myös espanjan kielen alkeita opetettiin aamuisin klo 10.

        Ruokaa oli tarjolla pitkin päivää. Aamiainen muistaakseni klo 10 saakka, lounas joko seisovasta pöydästä tai texmex-tyyppisestä rantabaarista. Illallinen joko seisovasta pöydästä (eri iltoina eri teema), pizzeriasta tai ala carte -ravintolasta (varattava aamulla). Vaihtoehtoja oli riittävästi ainakin minun tarpeisiini.

        Hotellin ranta on muutaman sadan metrin päässä. Sinne on myös autokuljetus, mutta kyllä sinne hyvin kävelläkin jaksaa. Itse totesin rantaa kävellessäni, että Victorian ranta on yksi parhaista. Se on hyvin suojaisa verrattuna esim. sisarhotelli Gran Ventanan rantaan.

        Hotellihenkilökunta oli mielestäni erittäin ystävällistä (emme edes tipanneet vasta kuin lähtiessä) ja olin kaikin puolin tyytyväinen palveluun.

        Itse en ole mikään nähtävyys-tyyppi, joten en välttämättä ole paras ihminen kertomaan siitä puolesta. Puerto Platassa tykkäsin vain haistella ilmaa ja katsella, kuinka ihmiset elävät ja toimivat. Onhan siellä tietysti myös esimerkiksi vanha linnoitus (en muista nimeä) ja suosittu köysihissi vuorelle (jonka nimeä en myöskään muista), mutta kovin paljon tämän tyyppisiä nähtävyyksiä Puerto Platassa ei ymmärtääkseni ole.
        Paras nähtävyys oli mielestäni paikallinen disco, jossa tosin ei paljoa nähnyt, kun siellä oli niin pimeää :)

        Santo Domingossa näkemistä onkin sitten jo paljon enemmän. Vanhasta kaupungista löytyy esim. Kolumbuksen pojan talo (oli hieno, vaikken tykkääkään kulkea turistimassojen seassa), vanha luostari ja kirkkoja. Kuljimme ilman opasta, joten aina emme tienneet, missä olimme, mutta kivoja paikkoja tuntui olevan paljon.

        Akvaariumissa kävimme myös. Se oli sen verran kaukana, että menimme taksilla. Mukava paikka vaikkapa piknik-reissuun.

        Santo Domingosta löytyy myös kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha, joissa emme tosin ehtineet käydä, kun aikaa oli vain se kaksi päivää.

        Santo Domingossa tykkäsin enimmäkseen vain kuljeksia, katsella, istuksia kahviloissa ja tutustua uusiin ihmisiin. En juurikaan shopannut, joten hintatasosta en valitettavasti osaa sanoa paljoakaan. Ruoka (esim. pastaruuat, pizzat ja salaatit) maksoi paikasta riippuen 200-400 pesoon eli 5-10 euroa. Ja siihen vielä juomat päälle. Jonkin verran halvempaa siis kuin Suomessa.

        Santo Domingossa yövyimme Hotel Mercuryssa, joka sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä ostospaikkojen ja ravintoloiden vieressä. Voin suositella, tosin muista en edes tiedä. Hinta oli kahdelta 84 dollaria eli jonkin verran alle 80 euroa.

        Bussikyyti oli erittäin miellyttävä ja hyvin ilmastoitu. Me käytimme Caribe Toursia, toinen vaihtoehto olisi ollut Metro-yhtiö.

        Toivottavasti näistä tiedoista oli apua.
        Hauskaa matkaa!


    • matkalla olleet

      Myös me pidimme matkastamme, emme kuitenkaan ehkä lähde ihan heti uudelleen. Onhan maailmassa paljon muutakin nähtävää.

      Hyvä että teidän Ei:nne tehosi Puerto Platan "oppaisiin". Oman seureemme kaksi espanjankielentaitoista jäsentä olivat myös tiukasti kieltäytyneet opastuksesta. Opas ei kuitenkaan antanut periksi, vaan asiasta ns. väännettiin kättä. Lopputulos oli, että pariskunta ei opastusta ottanut, mutta maksamaan joutuivat. Olihan opas tämän kädenväännön aikana ehtinyt muutaman rakennuksen nimen mainita. Eivät olisi ensin maksaneet, mutta ympärille alkoi kerääntyä uhkaavan oloisesti oppaan kollegoita.

      Itse olimme pienellä seurueella Puerto Platassa kävelemässä. Kyllä kassistaan ja omaisuudestaan sai pitää tiukasti kaksinkäsin kiinni. Hiustenletittäjää ja muita kaupustelijoita ja opastarjokkaita käveli kokoajan kantapäillä. Itse kieltäydyin tiukasti hiustenletityksestä, kuitenkin 3 lettiä nainen siinä vierellä kävellessä laittoi, en kun uskaltanut häntä nyrkein pois työntää. Sillä hetkellä kun satuin olemaan hieman erkaantuneena muusta seurueestamme ja se Ei ei todellakaan tehonnut. No, 300 pesoa hän työstään pyysi, mutta tyytyi haukkumisen kera antamaani 100 pesoon.

      Ehkä olisi pitänyt hankkia heti loman aluksi ne paikalliset oppaat koko matkan ajaksi, mutta ajatus ei viehättänyt.

      Santiagossa ja Santo Domingossa oli helpompaa ja turvallisemman tuntuista liikkua. Ehkä turistit levittäytyvät näissä suuremmissa kaupungeissa laajemmalle alueelle, jolloin myös turisteilta elantonsa hankkivat kaupustelijat ovat hajantuuneena eivätkä kaikki yhdessä ryppäässä kuten Puerto Platassa.
      Molemmissa kaupungeissa kävimme ominpäin paikallisella bussilla päivän retkellä. Domingossa ehkä olisi kannattanut olla se yö, matka kun oli noin 4 tuntia suuntaansa.

      Kävimme myös Monster Truck retkellä maaseudulla. Siellä tuli maan köyhyys, mutta myös luonnon kauneus ja vihreys esille. Kovasti ihmetytti, kun etukäteen kehotettiin ottamaan mukaan pieniä lahjoja, makeisia, kyniä, paperia, vähän rahaakin yms mukaan lapsille jaettavaksi. Lähes kaikkalla muualla matkatoimistojen oppaat ehdottomasti kieltävät antamasta näille lapsikerjäläisille mitään, jotta he kävisivät koulunsa eivätkä automaattisesti valitsisi ammatikseen kerjäläisyyttä.

      Koska olen aiemminkin kulkenut ns. kehitysmaissa, niin eivät em. asiat yllätyksenä tulleet. Mutta osalle hotellimme eurooppalaisvieraista kulttuurishokki oli melkoinen.

      Playa Doradan alue oli vallan loistava aurinkolomalaiselle. Aurinko suomalaiselle sopivan lämmin, ei polttavan kuuma. Merituuli vilvoitti, merivesi oli ehkä liiankin lämmintä. Kävelimme rannalla pitkiä matkoja molempiin suuntiin, mm. Puerto Plataan. Muiden hotellien alueelle ei ollut menemistä, mutta
      näiden rantakävelyiden aikana keskusteltiin eri hotellien asukkaiden kanssa. Ja yleinen tyytyväisyys hotellien palveluihin tuli hyvin esille.
      Doradan ostoskeskuksesta kannattaa katsoa mahdollisten tuliaisten (eli turistikrääsän)hinnat ja mennä sitten rannan myyntikojuille tinkimään samat tavarat lähes puoleen ostoskeskuksen hinnoista. Rannalla pyytävät ensin aivan huimia summia, tavaran saattaa saada kymmenesosalla pyydetystä. Ostoskeskuksessa on myös paikallisia retkien järjestäjiä, joilta saa samat kansainväliset retket noin 2/3 tai jopa puoleen hintaan verrattuna suomalaisiin matkanjärjestäjiin. Itse kävimme Mary Solin järjestämällä Paratiisisaari-retkellä ja kaikki meni ihan moitteettomasti suomalaisen matkaoppaan kovista pelotteluista huolimatta.

      Vielä lopuksi haluan korostaa, että kokonaisuutena loma oli onnistunut. Näistä joistakin valituksista huolimatta.

    • crapy crapy amanda

      Tultiin eilen kotiin dommareista ja kyseisestä hotellista. Meillä ei ainakaan ole mitään negatiivista sanomista hotellista, ja työntekijät olivat aivan ihania. Siinä 2 viikon aikana ehditte varmasti oppia merengeä sekä hotellin latinos tanssit. Ja eiköhän pojilta tartu kaikki crapy crapyt ja muut myös... :) Altailla ja rannalla kannattaa ehdottomasti osallistua peleihin ja leikkeihin, ja illalla ilta ohjelmiin. Saivatpahan meidätkin laulamaan karaokea.

      Kävimme kahdella retkellä, valasretkellä joka oli pienoinen pettymys ja yli hinnoiteltu sekä jeeppi safarilla joka taas oli oiken kiva, sai nähdä hieman paikallista elämää jota hotelli alueella ei paljon näe. Oppaista emme mekään kauheasti pitäneet, vaikuttivat tönköiltä ja hokivat samaa. Jos on kysymyksiä niitä kannattaa kysyä joltain paikalliselta, safarilla esim kuskilta.

      Läheinen kauppakeskus on hyvä paikka ostaa tuliaisia mutta kävimme myös sosuan rannalla shoppaamassa, siellä pitää muistaa tinkiä. Puerto platan keskustaan menimme hotellin pihasta taksilla, kuski oli todella mukava ja toimi oppaanamme koko matkan ajan.

      Iltaisin emme menneet hotelli alueen ulkopuolelle mutta muiden suomalaisten mukaan siellä oli lukuisia hyviä discoja ja muuta. Kävimme playa doradassa discossa jossa ei ollut muita ihmisiä kun meidän 6 henkinen porukka ja 2 paikallista. Siellä sitten paikalliset ja tarjoiliat opettivat meille meregeä ja siinä ilta sitten vierähtikin.

      Ei muuta kun hyvää matkaa, ja toivottavasti teillä on hyvät säät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      105
      3424
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      84
      3292
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      323
      1976
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      90
      1469
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1266
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1165
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      898
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      132
      850
    9. 46
      793
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      777
    Aihe