Nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, ahdistus

voivoikilppari

Hei,

Olen 30v mies. Minulla todettiin pari vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoiminta, johon olen syönyt Thyroxinia 50mg/päivä. Olen viimeiset puoli vuotta ollut erinäisistä syistä erittäin stressaantunut ja saanut jonkinlaisia lieviä paniikkioireita, joista yleisin on se, että ikään kuin "unohdan" miten nielaistaan kesken ruokailun ja menen puolittaiseen paniikkiin. Olen myös heräillyt noin kerran viikossa kesken yöunien siihen, että luulen tukehtuvani koska en pysty nielemään. Näitä melko harvoin sattuneita tapauksia lukuunottamatta nieleminen on ollut täysin normaalia eikä kaulassa ole tuntunut yhtään mitään outoa missään vaiheessa.

Kunnes nyt viimeiset 3-4 viikkoa minulla on ollut koko kurkku/kaula ihan uskomattoman tukossa, tuntuu kuin olisin nielaissut tennispallon. Kaikki nieleminen on uskomattoman vaikeaa, tuntuu että jokaiseen nielaisuun joutuu keskittymään eli elämä on nyt sitä että kerran 20 sekunnissa käyn päässäni läpi "näin nielaistaan..." ja joudun keskittymään siihen, ja aina niellessäni joku jossain aataminomenan paikkeilla ikään kuin naksahtaa. Tuntuu siis että joku kurkussa ottaisi hirveästi vastaan, ja koko kaula on kosketusarka, lähinnä kilpirauhasen kohdalta.

Kävin lääkärillä, yritin tuoda esiin tätä ahdistuspuolta mutta se sivuutettiin kokonaan, lähetettiin vain verikokeisiin ja kaulan ultraääneen. Verikokeissa kaikki viitearvojen sisällä (myös kilpirauhasarvot), ultraäänestä sanottiin seuraavaa:

"Molemmin puolin suurten kaulasuonten vieressä näkyy muutama pieni benignin näköinen imusolmuke joiden AP mitat maksimissaan 3 mm. Kaulalla ei näy patologisen kokoisia eikä patologisen näköisiä imusolmukkeita. Sylkirauhasissa ei näy patologista. Kilpirauhanen on normaalikokoinen ja lohkojen AP mitat molemmissa lohkoissa 13 mm. Vasemmassa kilpirauhaslohkossa näkyy puolenkymmentä pientä kolloidikystaa jotka kaikki läpimitaltaan alle 3 mm. Maligniksi epäiltävää ei näy."

Ultraäänessä se koneella paineleminenkin sattui, tuntuu että kilpirauhanen on hirveän kosketusarka. Olen lähdössä muutaman päivän päästä reissuun useammaksi viikoksi ja sovittiin että olen yhteydessä jos kaula vaivaa vielä palattuani. Olo on kuitenkin tosi tukala, ja huomaan että olen yleisesti ottaen henkisesti tullut sitä ahdistuneemmaksi mitä kauemmin tämä on jatkunut. Kädet tärisevät, hikoiluttaa, iho punottaa, sydän tykyttää miten sattuu, rytmihäiriöitä, ja yleisesti ottaen jotenkin vähän epästabiili olotila henkisesti. Elämänlaatu nyt ei vaan tietty voi olla kovin hyvä kun kaulaan sattuu viikkokausia putkeen ja suurimman osan ajasta ei pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin nielemiseen.

Olen kuitenkin myös huomannut, että olotila tilapäisesti kohenee kun keskityn johonkin muuhun. Mitä enemmän mietin nielemistä ja ikävää tunnetta kaulassa, sitä vaikeampaa nieleminen on. Vappuna join jonkin verran viiniä, ja en muutamaan tuntiin tuntenut (=huomennut) mitään ikävää nielaisemisessa. Lähinnä tässä siis heräsi kysymys, että voisivatko nämä oireet lieventyä jollain rauhoittavan lääkityksen tyylisellä? En ole koskaan mitään tuollaisia syönyt, enkä missään nimessä haluaisi alkaa syömään jotain ns. koukuttavaa, mutta onko olemassa jotain vähän miedompaa kamaa jolla saisin mieleni rauhoittumaan ja ikään kuin unohtamaan ongelmat, jolloin en kiinnittäisi niin paljon huomiota nielemiseen? Vai onko syy oletettavasti noissa polyypeissä? Tosi ristiriitainen olo, koska olen ihan varma ettei tämä ole pelkästään ahdistuneen mieleni aikaansaannosta - sattuuhan ihan vain kaulaa kädellä painaessakin. Samalla kuitenkin jotenkin tunnen että tämä on myös henkistä, koska ero tuntemuksissa on niin selkeä silloin jos onnistun keskittymään jonkin aikaa johonkin muuhun.

Tai vaihtoehtoisesti jos jollain on jotain vinkkejä millä tätä olotilaa voisi jotenkin lievittää niin ottaisin mieluusti vastaan. Hassua kyllä, alunperin kovan stressin aiheuttanut elämäntilanteeni on sittemmin kohentunut, ja muuta syytä stressiin tai ahdistukseen ei enää ole kuin tämä nielemisongelma. Linkkaan loppuun vielä jonkun toisen postauksen, tunnistan tästä itseni tosi hyvin paitsi että henkiset ongelmani eivät ole yhtä pahoja. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15222961/ahdistuneisuushairio-kilppari-artynyt-suoli-

Kiitos!

3

1287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • codepic

      Sen verran sun otsikosta että ihan tyypillisiä raudanpuutteen oireita luettelet. Asia selviää ottamalla labrassa ferritiinikokeen (ferrit) ja tulehdusarvot (crp). Tulehdusarvot siksi että tulehduksessa ferritiinikoe valehtelee yläkanttiin.

      Kroonisesti sairaana sun pitäis saada ferritiini hilattua rautatableteilla yli 100. Sen verran omaa kokemusta asiasta että 01/2017 todetun liikatoiminnan oireet jäi elämään sitkeästi hoidosta huolimatta. Etenkin ahdistus, sydänoireet ja unettomuus vaivasi mua. Palan tunne kurkussa on myös yksi tyyppioire mutta sitä mulla ei ollut.

      No. 10/2017 yksityisellä sit todettiin raudanpuute & D-vitamiinin puutos ja kun niihin nappeja otin, lähti loputkin ongelmat. Erityisen kiitollinen olen siitä että yöllä saa nukkua eikä aamulla ekaksi tarvitse ruveta manageeraamaan ahdistusta.

      • hemoglobiiniarvo

        Eikös aloittajat kertonut veriarvojen olevan aivan viitearvojen puitteissa. Ei silloin voi olla raudanpuutettakaan.


      • Tieto_on_valtaa

        Voi sinä höpö ressukka, nimimerkki hemoglobiiniarvo. Aloittajalta tasan varmasti ei ole mitattu yhtään rautamarkkeria. Hemoglobiini varmaan on mitattu, ja se on ilmeisesti normaali, mutta kas, tässä ongelma: hemoglobiini ei ole rautamarkkeri. Sinunkin kannattaa vähän googlailla rautamittareita, ihan vaikka Duodecimia jos googlailet niin saat paljon tietoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1553
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      69
      1253
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1198
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      177
      991
    5. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      984
    6. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      148
      978
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      862
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      834
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      806
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      764
    Aihe