kesämökin myynti neuvokaa

niih

isä on myymässä kesämökki ( mummon entinen talo) isä sai sen joskun kymmeniä vuosia sitten perintönä.
Voisiko joku neuvoa missä järjestyksessä homma hoidetaan, jos ollaan lyöty kättä päälle kaupasta. Sellainen mahdollisimman pikkutarkka ohje, ettei mikään mene vikaan.
Siis minne suunnistetetaan ensin?

kiitos etukäteen :)

9

988

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jklkg

      Varsinkin jos kummallakaan osapuolella ei ole mitään hajua asiasta, kannattaa käyttää ihan oikeaa asiantuntijaa apuna kauppakirjan laadinnassa, jotta vähintäänkin kaikki oleelliset asiat tulee huomioitua. Esimerkiksi pankin lakimies voisi olla hyvä vaihtoehto.

      Vähän hassua tietysti ruveta vääntämään pikkuasioista siinä vaiheessa, kun kaupasta on jo olevinaan "kättä päälle lyöty". Mutta toisaalta, kiinteistön kaupassa suullisella sopimuksella ei ole mitään virkaa eikä sitovuutta.

    • useamman_ostanut

      Katsotte netistä asiakirjamallin kiinteistökaupasta, vaikkapa tuosta https://www.asuntokaupanvirheet.fi/kiinteistokaupan-kauppakirja-malli

      http://www.lakiopas.com/asiakirjamallit/kiinteiston_kauppakirja/

      Tarvittavat rasitustodistukset ym. saa tilattua Maanmittauslaitoksen sivuilta. https://www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/palvelut/tilaa-otteita-ja-todistuksia

      Julkisen kaupanvahvistajan saatte maistraatista tai käytte maistraatissa tekemässä sen kaupan. Julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa kaupan ja varmistaa myyjän ja ostajan henkilöllisyyden. Maksaa 120€

      Jos haluatte maksaa enempi rahaa (turhaan) menette omaan pankkiinne ja siellä hoidetaan tuo samainen kauppakirja ja mahdollisesti pankinhenkilökunnasta on jollakin julkisen kaupanvahvistajan oikeudet (tosin vain ko. kunnan alueella, ei välttämättä juuri kiinteistön sijaintikunnan alueelle)

      • niih

        ilmeisesti tehtävä pankissa, missä vaiheessa raha vaihtaa omistajaa sehän tässä on se tarkeimpiä asioita?

        Maanmittauslaitokselta pitänee vielä hommata kiinteistörekisteriote, rasitustodistus ja lainhuutotodistus vielä kö tarvitsee jotain muuta?

        tämä on tyhmälle ensikertalaiselle melko lailla päätä rasittava toimenpide.


      • jklkg
        niih kirjoitti:

        ilmeisesti tehtävä pankissa, missä vaiheessa raha vaihtaa omistajaa sehän tässä on se tarkeimpiä asioita?

        Maanmittauslaitokselta pitänee vielä hommata kiinteistörekisteriote, rasitustodistus ja lainhuutotodistus vielä kö tarvitsee jotain muuta?

        tämä on tyhmälle ensikertalaiselle melko lailla päätä rasittava toimenpide.

        Kauppahinta maksetaan yleensä kaupantekotilanteessa, mutta siitäkin voidaan sopia jotain muuta. Esimerkiksi jos kiinteistön hallinnan luovutus tapahtuu vasta joskus tulevaisuudessa, voidaan sopia että myös osa kauppahinnasta maksetaan vasta siinä vaiheessa. Tämä, niin kuin kaikki muutkin sovitut asiat kirjataan kauppakirjaan. Unohtamatta myöskään sähkö- ja mahdollisten muiden liittymien siirtoa uudelle omistajalle.

        Jos ensikertalaisen päätä rasittaa liikaa, se on erittäin hyvä syy ottaa avuksi asiantuntija.


      • niih

        kiitos.. tuo "sähkö- ja mahdollisten muiden liittymien siirtoa uudelle omistajalle." oli hyvä muistutus. Eli nekin kirjataan kauppakirjaan?
        ilmeisesti uusi omistaja tekee sitten ilmoituksen sähkö ja jäte-yhtiölle.?


      • useamman_ostanut
        niih kirjoitti:

        ilmeisesti tehtävä pankissa, missä vaiheessa raha vaihtaa omistajaa sehän tässä on se tarkeimpiä asioita?

        Maanmittauslaitokselta pitänee vielä hommata kiinteistörekisteriote, rasitustodistus ja lainhuutotodistus vielä kö tarvitsee jotain muuta?

        tämä on tyhmälle ensikertalaiselle melko lailla päätä rasittava toimenpide.

        Rahat on järkevin vaihtaa siinä kaupantekotilaisuudessa.
        Lainhuuto- ja rasitustodistus ovat ne tärkeimmät siinä kiinteistökauppaa tehdessä.
        Sähkö- ja muistakin liittymistä on tietysti hyvä tehdä maininnat, että ne siirtyvät kauppaa tehdessä.
        Ei ole kovin vaikea tehdä itsekään kauppakirjoja noiden asiakirjamallien mukaisesti ja marssia niiden ja ostajan kanssa maistraattiin kaupanvahvistajan puheille (aika pitää toki varata) ja siellä nimet kauppakirjaan, sekä rahat vaihtavat omistajaa.
        Toki pankissa tehdään samat jutut, mutta se maksaa. Omassa pankissa kannattaa asiaa selvittää ja tinkiä hinnoista. Nimittäin homma ei välttämättä maksa mahdottomia omassa pankissakaan, jos rahat vain siirtyvät tililtä toiselle.
        Jos homma vähänkään epäilyttää, niin menkää sinne omaan pankkiin laatimaan niitä kauppakirjoja. Minun vain tulee säästetty joka paikassa, kun noita kiinteistökauppoja tulee aika usein tehtyä.

        Nykyään on niin kätevää, kun monet asiat voi hoitaa netin kautta, nuo Maanmittauslaitoksen todistuksetkin tulevat jopa muutamassa minuutissa sähköpostiin tulostettaviksi (huom. niitä voi sitten tulostaa 30vrk aikana, kunnes linkki sulkeutuu), joten jos unohtuu jotain tilata, niin niitä ehtii hyvin hankkimaan vaikka vielä juuri ennen kaupantekoa.

        Ja muistakaa, että jos ette saa rahaa heti kaupantekotilaisuudessa, tehkää siitä riittävän selkeä maininta kauppakirjaan. Suosittelen ehdottomasti ottamaan koko kauppasumman kerralla kaupantekotilaisuudessa. Kaupungilla taikka kunnalla voi olla etuosto-oikeuksia, niitä kannattaa myös selvittää ennen kauppaa, ettei ostaja ala vempuloimaan niiden kanssa ja siirtämään kauppasumman maksamista.

        Toinen juttu on, että tarkistatte kiinteistörekisteriotteesta tieoikeudet, että ne ovat yhtä käytännön kanssa, eli kiinteistölle tuleva tie on laillinen, ettei ostaja myöhemmässä vaiheessa ala siitä ämpylöimään. Tähän yleensä riittää, kun vain toteaa asian olevan kunnossa ja ostaja näkee sen kiinteistörekisteriotteesta. Joskus on nimittäin lomamökeille tehty tie jollain suullisella sopimuksella ja virallinen tieoikeus on jossain tuhannen kauheassa paikassa, jonne tietä ei ole edes rakennettu. Ja tämä on tehtävä ostajalle selväksi, JOS tälläinen tilanne.

        Onnea kaupantekoon!


      • niih

        Se on sellainen 3,19 ha läntti jossa taimikkoa yli puolet ja sekametsää
        mökki siinä keskellä. Miten verottaja katsoo sitten metsän osuuden katsotaanko se metsän myynniksi vai mitenkä. Miten se sitten merkitään kauppakirjaan vai tarvitseeko


      • Tontti sisältää kaiken siinä kunnossa kuin se kaupan tekohetkellä on, samoin rakennuksen osuus. Jos tahtoo, voi määritellä puuston, mutta mielestäni se isollakaan kesämökkitontilla harvoin on tarpeen. Mitä tarkemmin asiat määritellään täysin vieraalle myytäessä, sen parempi, mutta omalle lapselle vaikka myydessä voi olla etua jättää pikkuasiat pois.


    • Helpointapa

      Helpointa on ottaa yhteyttä paikalliseen välittäjään ja kysyä mitä ottaa kauppakirjojen tekemisestä, uskoisin että muutama satanen riittää, koska kaupat on jo sovittu, eli välityspalkkiosta ei ole kysymys.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5510
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3527
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1652
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1624
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      77
      1087
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1078
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe