Tehtaanniemen kaavamuutos oli virheellinen

rakensinkotoisentontille

Liian kauan odotettu päätös Tehtaanniemen kaavoitusprosessista tuli vihdoin. Helsingin hallinto-oikeus päätyi yksimielisesti siihen, että kaavoitusprosessi oli virheellinen. Kaavoitusprosessin aikana oli kaavaesitykset muuttuneet niin paljon, että kaava olisi pitänyt asettaa uudelleen arvioitavaksi.

Päätös oli monen mielestä odotettu. Jos kaavan käyttötarkoituksesta yli puolet muutetaan toiseksi, niin se ei voi olla pieni muutos. Tästä asiasta moni huomautti jo kaavoituksen alkuvaiheessa, mutta vauhtisokeus ja pelko siitä, että tietynlainen lopputulos ei toteudu asetti toimielimet päättämään vastoin oikeaa käytäntöä. Kaavaa pyöriteltiin hallituksen ja ympäristölöautakunnan välillä monta kertaa ja selostuksien sanamuotoja muuteltiin tarkoituksenmukaisiksi, mikä jo ennakoi harmaalla alueella toimimista. Samanlaista runnomista ennalta valitun tuloksen saavuttamiseksi on ollut havaittavissa myös tunnelipäätöksen osalta, jossa valmistelun, esittelyn ja kaava rajauksen suhteen on ollut epäselvyyksiä. Tällaisia epäselvyyksiä ei paranna se, että ehdotukset annetaan kirjallisina tai suullisina. Kysymys on suuremmista menettelytavoista.

Hallinto-oikeuden päätös korostaa demokraatisen päätöksenteon olemusta. Sitä on noudatettava. Lakia on noudatettava.

Tehtaanniemen tapauksesta on tällä saitilla ollut pitkiä ja kiihkeitä keskusteluja eri otsikkojen alla. Joku niistä taisi olla Regatta Resortsin aloittama, jossa silloinen projektin vetäjä asettui vastaamaan kansan kysymyksiin. Jos näitä keskusteluja lukee, niin hallinto-oikeuden yksimielinen kanta ei voi olla yllätys.

Omena on omena ja appelsiini on appelsiini, ne eivät toisikseen muutu. Asuinkerrostalo ei muutu huoneistohotelliksi puhumalla tai päinvastoin vai miten se nyt oli? Joka tapauksessa ei tullut hotellia ja uimahallia, tuli asuinkerrotalot ja niille prameat suihku- ja saunatilat, kuten joku projektin tavoitteen jo alkuvaiheessa ilmaisi. Sitä tuli, mikä oli tarkoituskin. Se on eri asia eikä valituksen kohde. Pointti on se, että kaavoitusprosessi on hoidettu väärin. Kansan kuuleminen merkittävässä kaavamuutoksessa liiketontista asuntorakentamisen sallimaksi tontiksi on jäänyt hoitamatta. Se on hallinto-oikeuden päätöksen sisältö.

19

405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kapinointia

      On käsittämätöntä että hankolaiset ovat antaneet asioiden mennä tällä tavalla. Koko Tehtaanniemi on pilattu karmeilla rakennuksilla ja kenkälaatikkokylpylällä. Koko kaupungin profiili on merkittävästi muuttunut idyllisestä puutalokaupungista massiiviseen betonikolossisuuntaan. Rakennuksista, joiden piti ensi sijaisesti olla matkailun käytössä, tulikin hokkuspokkus yksityisiä asuinrakennuksia.

      Kylpylästä aivan samalla tavalla. Sehän ei ole edes käytettävissä kesän matkailijoille ellei matkailija nyt sitten asu Regatta hotellissa. Puhumattakaan kaupunkilaisista. Ihmeellistä myös, että kylpylään ei saatu pienen pienintäkään allasta lapsille.

      Oletettavasti kaupunki tyytyy siis nykyiseen tilanteeseen; kesä-elokuun matkailusesonkiin. Jolloin kaupunkilaiselle alan yrittäjälle ei muodostu koko vuoden ansaintamahdollisuutta. Kesän yrittäjät tulevat muualta. Ja vievät euronsa mukanaan.
      Käsi sydämelle; tätäkö te halusitte?

      Yhä enempi alkaa ihmetellä koko kaupungin politiikkaa. Väki vähenee kun palvelut vähenevät. Näyttää siltä että päätöksenteossa ensimmäiseksi huomioidaan vapaa-ajan hankolaiset. Bulevardin päätyä ja Tehtaanniemeä hoivataan rahakkaasti. Ei ole ollenkaan ihme, että kansalaisten riveistä alkaa nousta kapinointia.

      • Kärryiltätippunut

        Kovasti ihmetellyt koko ajan sitä, että sinne tosiaan rakennettiin yksityisasuntoja privaatti kylpylällä. Hyvä jos asiaan saatiin joku stoppi.
        Entäs sitten Hangon muut rannat ja luonnosuojelun kannalta merkittävät kohteet kuten Kuningattarenvuori. Mikähän sen kohtalo on?


      • Turtapalli

        Demarit..nahkurin orsilla tavataan


    • Kärryillä

      Siis miten talojen kävi. Onko ne edelleen vapaa-ajan asuntoja vai menikö se muutos ympärivuotiseen käyttöön läpi? Ja tuleeko hotelli?

      • Kalarenki

        Ei tule hotellia eikä saa olla kirjoilla siellä, pitkä prosessi edessä. 2025 ollaan viisaampia.


    • Whatthefuck

      Voi hyvä tavaton, miten voi mennä näin metsään?

    • Mistä tuo tieto löytyy ?

    • Jupppe
    • lakiaonkunnioitettava

      Asioista voi olla eri mieltä, mutta on vain yksi laki.

    • Rautalangastakin

      Mitä tämä päätös käytännössä tarkoittaa osaako joku sanoa?

    • Kuhmura

      Tarkoittaa sitä, että kevyenliikenteen väylää tehtaaniemen ympäri ei toistaiseksi tule. Hotellin rakentaminen viivästyy ja kuningatarvuoren rakentaminen myös. Kallis valitus Hangolle ja hankolaisille. Yrittäjälle myös.

      • Ojalanlaskuoppia

        Miten Kuningatarvuoren rakentaminen kytkeytyy tähän asiakokonaisuuteen? Tosiasia lienee, että rakentajat välttelevät taloudellisia riskejä tai sitten pelimerkit on pelattu loppuun.

        Kevyen liikenteen väylä muotoutuu kyllä maastoon kulkijoiden jättämänä polkuna, kunhan kaupunki kävisi vain merkitsemässä kiinteistöjen rajat. Haluttomuudella tähän kaiketi varjellaan ettei rahvas käyskentele pilaamassa maisemaa.

        Toisaalla on ollut kirjoittelua tontin miljoonatuotosta kaupungille. Kuka viitsisi ynnätä yhteen todellisen toteutuneen tulon. Laskentaesimerkkinä voisi olla esim. toteutunut kauppahinta ./. maanpuhdistuskustannukset ./. pikku-Mekanon purkujätteen poiskuljetus ./. infran rakentaminen tuloutuneet liittymismaksut. Epäilen, että tuotto on komeasti alle miljoonan.


      • näinonnäreet

        Viivästykset johtuvat lainvastaisesta toiminnasta, ei valituksista. Hallinto-oikeus vahvisti väärinkäytöksen.

        Jos ampuu ohi, niin joutuu kiertämään sakkokierroksia. Kannattaa tehdä oikein. Oikein tekemistä nyt tässä vaiheessa on viedä prosessi komeasti loppuun:
        - kysely kansalle, voidaanko muuttaa kaavaa
        - määrittää kaavan jalostuksesta uusi hinta tontille (lain mukaan).


      • näinonnäreet

        Nollasummapeli on siinä vaiheessa, että kannattaa ensin määrittää tontin uusi myyntihinta, niin kaavan muuttamiseksi syntyy motivaatio. Kaavan muuttaminen ei ole pakollista. Voidaan jatkaa liiketontilla. Siinä tapauksessa rakennukset on muutettava rakenteiltaan sekä käyttötarkoitukseltaan olemassa olevan kaavan mukaiseksi. Eikö se näin ole?
        Yleisperiaate on: ensin kaava sitten rakentaminen. Lakia kannattaa noudattaa.


    • Älytöntä

      Onko kenelläkään hajuakaan siitä mitä infran rakentaminen sekä maanpuhdistus plus mahdolliset muut kulut maksoivat kaupungille?

      Aivan älytöntä väittää että tontista saatiin miljoona.

    • Siälk

      Voiko liiketoimintaan tarkoitetulla tontilla olla vapaa-ajan asuntoja? Se on se tärkein asia? Ainakaan niitä ei voi muuttaa vakituiseen asumiseen millään poikkeamispäätöksella. Se joudutaanko ne palauttamaan hotellikäyttöön olisi kaavan määrittelemää toimintaa. Saa nähdä miten nyt tehtyä päätöstä valvotaan. Onko laki sama kaikille? En jaksa uskoa ellei hankolaiset oikeasti pidä kovaa meteliä asiasta.

      • Pallitturtana

        Suurin osa Hankolaisista pitää asian nolona Hangon kannalta. Se että kunnanvaltuutetut ei Ole tehtävänsä tasaalla on jo häpeällistä, mutta suuri enemmistö on loppujen lopuksi sitä mieltä, että rakennukset ovat Hangolle pelkkää positiivista, ja että kaikki Hankolaiset joilla on asunto ja koti hankittu sieltä, saisi asua rauhassa ilman kateellisten ihmisten huutelua. Rolle tekee periaatteessa ihan oikein, mutta se maksaa meille kaikille aivan järkyttäviä summia ja joskus pitäisi osata antaa periksi. Jos Hankolaiset oikeasti haluaisi tai jaksaisi kiinnostua asiasta, Nämä negatiiviset ihmiset jättäisi Raaseporin oikein joukolla. Ja Jouko myös.


      • Turtapalli

        Hankolaiset haluaa että tontin hinta triplataan ja rakennusoikeuden hinnaksi 300€ neliöltä VÄHINTÄÄN ja roxxin iltatorin tulevaisuus on taattava..ja joo jouko&co voi poistua takavasemmalle ja ottaa denniksen följyyn


      • asialinja
        Pallitturtana kirjoitti:

        Suurin osa Hankolaisista pitää asian nolona Hangon kannalta. Se että kunnanvaltuutetut ei Ole tehtävänsä tasaalla on jo häpeällistä, mutta suuri enemmistö on loppujen lopuksi sitä mieltä, että rakennukset ovat Hangolle pelkkää positiivista, ja että kaikki Hankolaiset joilla on asunto ja koti hankittu sieltä, saisi asua rauhassa ilman kateellisten ihmisten huutelua. Rolle tekee periaatteessa ihan oikein, mutta se maksaa meille kaikille aivan järkyttäviä summia ja joskus pitäisi osata antaa periksi. Jos Hankolaiset oikeasti haluaisi tai jaksaisi kiinnostua asiasta, Nämä negatiiviset ihmiset jättäisi Raaseporin oikein joukolla. Ja Jouko myös.

        Pallitturtana, ei Rollen valitus maksa hankolaisille. Rakentajalla on riski, jos kaava ei ole kunnossa ja siitä huolimatta rakentaa.

        Asunto kuin asunto, älkää sotkeko vapaa-ajanasuntoja tai mökkejä tähän hommaan. Kaupunki on täynnä taloja ja asuntoja, jotka ovat vapaa-ajankäytössä. Liikerakennus liikerakentamisen tontille, asuinrakennus asuinrakentamisen tontille.

        En tiedä, missä se enemmistö on, joka on siunannut tämän projektin? Kyllä myötämielisyys kasvaa, jos tontista saadaan se hinta, mitä asuinrakennusten tontista ja rakennusoikeudesta tuolla paikalla pitää markkinoilla saadakin. Auntojen neliöhinnat ovat sitä luokkaa, että tontti täytyy olla arvokas. Arvo on määriteltävä lain mukaan. Nyt ollaan lähtöruudussa, taas kerran. Ja sinne palataan, niin kauan kuin suhmurointi jatkuu. Jos ampuu ohi, tulee sakkokierroksia. Kaikki haluavat, että asiat saadaan nopeasti kuntoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      143
      3009
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      48
      877
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      213
      832
    4. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      67
      794
    5. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      43
      790
    6. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      36
      783
    7. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      61
      712
    8. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      235
      697
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      34
      646
    10. Jos nainen haluaa oikeasti tutustua

      Niin tämä tekee jotakin konkreettista sen eteen. Luotan siihen. Jos ei tee, mielenkiintoa ei vaan ole riittävästi.
      Ikävä
      43
      614
    Aihe