Antenniongelma

An-tenni

Vaihdoin vanhan log-periodisen antennin tilalle kuvan antennin, jolle luvattiin jopa 18 dB:n vahvistus, koska aikaisemmin sateella ylimmän kanavan vaimennus nousi niin suureksi, että vastaanotossa ilmeni ongelmia. (Tällä seudulla VHF-alue ei ole enää käytössä.)

http://www.hm-sat.fi/images/wwwkuvat/Digiboksit/ant-707-lte.jpg

Koska log-periodisen antennin vahvistus on vain muutama dBi:tä, olisi odottanut, että uusi antenni antaisi voimakkaamman signaalin, mutta LG-televisio kertoo nyt saman signaalivoimakkuuden. Miten se voi olla mahdollista?

18 db:n vahvistus epäilyttää hieman, mutta toisella sivulla kerrottu 3 dB:n vahvistus tuntuu toisaalta liian pieneltä kuvan mukaiselle antennille...

36

2657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elekroonikko

      Oletko tarkistanut antennikaapelin? Jos se on vanha niin sen vaimennus on kasvanut iän myötä. Ikä näkyy kuparivaipasta; jos se on väriltään liki mustaa ts oksidoitunut eikä kuparin ruskeaa niin se pitää vaihtaa. Mutta jos kaapeli on parin viimevuoden aikana asennettu tai vaihdettu niin sitten kysytään kuinka pitkä se on. Mulla antennikaapelin pituus ylitti 20m ja signaali hävisi pituuteen. Ratkaisu oli asentaa antennivahvistin antennimastoon antennin alapuolelle kiinni, jolloin se ei vahvistanut pelkkiä häiriöitä vaan pelkästään vastaanotettua signaalia. Lopuksi tarkista millainen vaimennus antennirasiassa on. Jos se on suuri niin vaihda pienempään tai poista kaikki vaimennus kuten minä tein.

    • teoriassa_antenni

      Log-periodinen antenni on oikeastaan vain peräkkäin asetettuja dipoleita, jolloin vastaanotossa toimii kenties vain yksi elementeistä. Tuo 18dB on kyllä liikaa, koska 7-elementtiselle yagi-antennille luvataan n. 12dB:n vahvistusta. Tuossa vastaanotossa käytetään taitto-dipolia ja sen edessä ovat suuntaimet, jotka näyttävät olevan saman pituisia eli antennia ei ole optimoitu mikä on ymmärrettävää, koska se vaikuttaa antennin laajakaistaisuuteen. Ylimääräinen elementti on ilmeisesti jonkinlainen impedanssimuunnin, jolla dipolia sovitetaan antennijohtoon? Heijastimet on taitettu ilmeisesti, jotta antenniin saadaan hiukan lisää ylös-alas kuviota jonka suuntaa on hankala arvioida, koska se riippuu etäisyydestä lähettimeen - horisonttiin on hyvä suunnata kaukana. Jos suuntaavuutta haluttaisiin enemmän kuin muutama aste, pitäisi suuntaimia olla kuitenkin halutussa suunnassa..
      Mittaa suuntaus-elementtien etäisyys, se on n. 0.45 * lambda ja taajuuden saat aallonpituudesta muistamalla, että valonnopeus c= lambda*f. Vahvistus ei ole sama kaikilla taajuuksilla vaan riippuu antennin mitoituksesta, millä taajuudella saa suurimman vahvistuksen.

    • åaä

      Aika vaatimattoman näköinen antenni. Nuo desibelit lienee valmistajan toimesta tempaistu hatusta. Ei varmaan ole parempi, kuin se aikaisempi log.periodinen antenni.

      Vaihda tuohon, kun on samaa hintaluokkaa.
      http://www.hm-sat.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=1609 Tuossa on lisäksi vahvistin, joka kompensoi alastulokaapelin häviöitä.

    • An-tenni

      Kaapeli on 15 vuotta vanha ja 14 metriä pitkä, mutta koska kyse on antennien vahvistuseroista, sillä ei pitäisi olla vaikutusta. Kaapeli menee suoraan antennivahvistimeen vaimennusten vähentämiseksi.

      Vastaanotto-olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset: 50 km lähettimeen ja 30 metrin päässä antennista on puita edessä lähettimen suuntaan. Antennin sijaitsee huvilan parvekkeen räystään alla, eli antennin yläpuolella ja takana on lautaa ja kattohuopaa.

      Kyse on kuitenkin antennien vahvistuksista, eli miksi uuden antennin vahvistus ei ole vanhaa parempi? LTE-suodatin aiheuttaa tietenkin jonkin verran vaimennusta.

      • åaä

        Jotta signaalikohinasuhde säilyy hyvänä, vahvistin on syytä olla ihan antennin lähellä, korkeintaan pari metriä kaapelia antennin ja vahvistimen välillä.

        Jos vahvistin on alhaalla, niin silloin vahvistetaan antennikaapelin vaimentamaa signaalia ja signaali-/kohinasuhde on huonompi, eikä vastaavaa hyötyä saada.

        Sähkönsyöttö ylhäällä olevaan vahvistimeen tapahtuu koaksiaalikaapelia pitkin.


      • Korvassakohinaa
        åaä kirjoitti:

        Jotta signaalikohinasuhde säilyy hyvänä, vahvistin on syytä olla ihan antennin lähellä, korkeintaan pari metriä kaapelia antennin ja vahvistimen välillä.

        Jos vahvistin on alhaalla, niin silloin vahvistetaan antennikaapelin vaimentamaa signaalia ja signaali-/kohinasuhde on huonompi, eikä vastaavaa hyötyä saada.

        Sähkönsyöttö ylhäällä olevaan vahvistimeen tapahtuu koaksiaalikaapelia pitkin.

        Siinäpä se tulikin sanottua niinku asia on. Jos ei joku ymmärtänyt asiaa, niin eipä huolta, eihän siinä ole järjen hiventäkään.


    • Järkeäkäteen

      Heh.. Tuollaiset markettien tusinatuoteviritelmät kannattaa jättää ja unohtaa heti alkuunsa. Ota ennemminkin yhteyttä johonkin asiantuntijaan, radioamatööriin tai muuhun vastaavaan. Saat sellaiselta ilmaiset neuvot ja kukaties valmiin ja toimivan antenninkin pätevine ohjeineen.

      Jos tietotaitoa riittää, niin voit itsekin laittaa yksinkertaisen rautalangan antenniksi, joka toimii paremmin kuin nuo linkitetyt halpisviritelmät joilla ei suoraan sanoen ole mitään tekenistä antennin kanssa puhumattakaan mainituista vahvistuksista. (Kuten itsekin jo totesit).

      • TietääJaTaitaa

        Antenni on yhtä yksinkertainen kapistus kuin vastaajan ajatuksen juoksu.

        Haluatteko "rautalangasta"?


    • Antenni-mies

      Kyllä tuo (Clas Ohlson?) anteni toimii ihan hyvin. Sillä löytyi mökillä kanavanippu D (vai mikä se nyt olikaan), mitä pienehkö log-period-antenni ei aiemmin löytänyt.
      Vaihda myös se kaapeli uuteen, josta tulee UHF-alueen signaalit läpi paremmin.

      • yöåä

        Vanha kaapeli helposti imee kosteutta ja vaimennus kasvaa. Noita 75 ohmin antennikaapeleita on myös eri tasoisia. Huonommat ovat pelkkää rihkamaa. Kannattaa valita laadukas kaapeli, jossa eriste on vaahtomaista. Esimerkiksi kaapeli, jota käytetään Satelliittiantennin alastulokaapelina. Niissä vaimennus on paljon pienempi, kuin halvoissa rihkamakaapeleissa.


      • yöåä

        Vanha kaapeli helposti imee kosteutta ja vaimennus kasvaa ja eriste muutenkin hapristuu. Noita 75 ohmin antennikaapeleita on myös eri tasoisia. Huonommat ovat pelkkää rihkamaa. Kannattaa valita laadukas kaapeli, jossa eriste on vaahtomaista. Esimerkiksi kaapeli, jota käytetään Satelliittiantennin alastulokaapelina. Niissä vaimennus on paljon pienempi, kuin halvoissa rihkamakaapeleissa.


    • An-tenni

      Vahvistin antaa noin 25 %-yksikköä voimakkaamman signaalin vaikka sijaitseekin kaapelin loppupäässä ja laajakaistaisena vahvistaa kaiken, mitä antenni ilmasta sieppaa, mutta koska antenni on suhteellisen kapeakaistainen (470-790MHz), se vastaanottaa kuitenkin melko häiriötä vähän.

      Antenni maksoi vain 6,5 euroa (ja postikulut toisen mokoman). Todellinen ero lp-antenniin tule näkymään myöhemmin kesällä, kun puissa on täysi lehti ja on kova vesisade.

      Kaapelissa ei pitäisi olla vikaa, koska jo analogia-tv:n aikana Nelosella (ylin taajuus) esiintyi kohinaa kuvassa sateella.

      • Tupa_Uuno

        Ilman alan koulutusta on kai vaikeaa tajuta, mikä ero on sillä, onko antennivahvistin ylhäällä vai alhaalla. Radiotaajuuksien vastaanotossa on yleinen pohjakohinataso, vaikkei antenniin tulisikaan häiriöitä.

        Kun antennivahvistin on alapäässä (En tarkoita pyllyssä!) signaali on pudonnut lähelle tuota pohjakohinaa, eli signaalikohinasuhde on alhaalla huonompi. Vahvistin vahvistaa samassa suhteessa signaalia ja pohjakohinaa. Joten signaalikohinasuhde on huonompi, jos antennivahvistin on alhaalla, kuin että se olisi antennin lähellä. Joten digi-TV:n kuva helposti alkaa palikoitumaan. Tämä tosiasia korostuu sitä enemmän, mitä pidempi tai huonompi antennin alastulokaapeli on.

        Itse alan ammattilaisena sijoitan antennivahvistimen lähelle antennia. Monissa antenneissa antennivahvistin onkin integroitu antennikaapelin liitäntärasiaan.


      • EiHyvääHalvalla

        Minä tiedän nuo halvat Kiinan suunnalta tulleet antennit. Olen kokeeksi tilannut pari WiFi-antennia. Desibelejä luvataan rutkasti, mutta käytännössä ja omien mittausten perusteella ovat surkeita. Halpoja ovat, mutta hyvä alumiini on pilattu väärällä mitoituksella. Antennissa kun on tärkeää elementtien pituuden oikea mitoitus ja liitäntärasian oikea impedanssitaso.

        Jos haluaa kunnollisen toimivan antennin, kannattaa pitäytyä hyviksi todetuissa valmistajissa, vaikka ne ovatkin kalliimpia. Sama koskee myös antennivahvistimia ja kaapeleita.


    • rollaati.rollaa

      Antennivahvistimen sijoittaminen kaapelin alapäähän on pääsääntöisesti huono ajatus.

      Televisiovastaanottimen kannalta oleellinen asia on signaali/kohinasuhde eli snr. Se määräytyy suoraan kohinatehon ja signaalitehon suhteesta. Heikon signaalin vastaanottotilanteessa kohina on usein termistä kohinaa. Antennin navoista mitattuna snr on niin hyvä kuin se voi kyseisissä olosuhteissa olla. Signaali on siinä maksimissaan ja kohina niin vähäisenä kuin se kyseisellä antennilla kyseisissä olosuhteissa on mahdollista saavuttaa.

      Terminen kohina on ikävä kyllä sellaista, että sitä syntyy jokaisessa vastuksessa, joka ei ole absoluuttisen nollapisteen lämpötilassa. Kun kaapeli on häviöinen niin sen häviöt näyttävät vastukselta. Tuossa vastuksessa syntyy kohinaa.

      Häviöisen johdon alapäässä signaali on vähentynyt vaimennuksen verran eikä mitään tullut tilalle. Häviöisen johdon alapäässä alkuperäinen kohina on vähentynyt vaimennuksen verran mutta tilalle on tullut kaapelin häviöiden tuottamaa kohinaa jopa enemmän kuin mitä tuo alkuperäinen kohina olisi ollut. Lopputulemana on se, että kaapelin alapäässä signaali on vaimennuksen verran vähäisempi ja kohina on vähintään ennallaa tai jopa suurempi kuin kaapelin yläpäässä. Signaali/kohinasuhde heikkenee vähintään kaapelin vaimennuksen verran.

      Mikään vahvistin ei itsessään pysty parantamaan signaali/kohinasuhdetta. Vahvistin vahvistaa sekä signaalin että kohinan ja lisää kohinaa oman kohinalukunsa mukaisesti. Se mitä vahvistin voi tehdä on vahvistaa alkuperäistä signaalia ja alkuperäistä kohinaa niin paljon, että häviöllisen kaapeli tuottama kohina jää reilusti vahvistetun alkuperäisen kohinan alle. Tällöin vahvistimen perään kytketty häviöinen kaapeli ei juurikaan heikennä snr:ää.

      Vahvistimen sijainnilla on siis erittäin paljon merkitystä. Pitkän häviöisen kaapelin alapäässä se on aika lailla hyödytön kapistus kun taas yläpäässä se voi muuttaa tilanteen täysin ja tuottaa katselukelpoisen tv-kuvan tai kuuntelukelpoisen radiosignaalin.

      • sdgsdfg3465

        Aika harvoin vaan missään korkean maston yläpäässä on pistorasioita ja tiloja millekään vahvistimelle. Ehkä parempi katsoa netti-tv 4G mobiilin yli, se toimii paljon paremmin ja halvempi.


      • samaakaapeliamyöten
        sdgsdfg3465 kirjoitti:

        Aika harvoin vaan missään korkean maston yläpäässä on pistorasioita ja tiloja millekään vahvistimelle. Ehkä parempi katsoa netti-tv 4G mobiilin yli, se toimii paljon paremmin ja halvempi.

        Vahvistimen tarvitsema käyttöjännite liikkuu maston huipulle tietenkin sitä samaa koaksiaalikaapelia myöten, jolla signaali tulee alas. Tasasähköä ylös, vahvistettua antennisignaalia alas.


    • 137-731

      eikö päivity?

    • An-tenni

      On selvää, että on edullisempaa sijoittaa vahvistin kaapelin alkupäähän, mutta se on hyödyllinen myös kaapelin loppupäässä, koska se vahvistaa (kohinan ohella) signaalin absoluuttisen pientä tehoa, minkä tv:n signaalinvoimakkuuskin kertoo.

      Kaapelin tyyppi on Tellu 13, jonka vaimennus 14 metrillä on 4,5 dB. Sen vaikutus on melko marginaalinen.

      Vahvistimen voisi tietenkin laittaa heti antennin perään, mutta se tuskin olisi vaivan arvoista.

      On ymmärrettävää, että antenniurakoitsijat myyvät mielellään kalliita hökötyksiä ja viritelmiä, vaikka yksinkertaisellakin antennilla pärjäisi. Siitähän sitä myyntiä tulee...

      • lwynp

        Huonon jo valmiiksi kohinaisen signaalin vahvistamisella ei saavuteta mitään. Ja kannattaa digitv:stä katsoa enemmänkin signaalin laatua, kuin voimakkuutta. Signaalin laatuhan näkyy samalla kuin sen voimakkuus.

        Tässä ketjussa on pitäydytty tosiasioissa, eikä antenniurakoitsijan ahneudella ole mitään tekemistä. Tosin neuvojen antamista on vaikeuttanyt kysyjän huono ymmärryskyky teknisissä asioissa.


    • hjkn8inymu

      Antennivahvistimen tarkoitushan on kumota antennin ja vastaanottimen välisen kaapelin aiheuttama vaimennus eikä yrittää vahvistaa jonkin onnettoman alimitoitetun antennin signaalia häiriöineen.
      Ongelmatapauksissa kannattaa kokeilla kääntää vahvistusta alemmaksi koska monesti häiriöt voivat johtuakin liiasta vahvistuksesta jolloin vastaanotin "yliohjautuu".

    • antenni_tunari

      Tuossa kuvassa näkyy aika hyvin antennivahvistimen virran syöttö:
      http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/fm-booster-active-fm-antenna-amplifier
      Näkee myös hyvin, miten signaalitie kulkee ja vaippa on vain maata varten. Täytynee vaihtaa transistorin tyyppiä jos haluaa tv-taajuuksia vahvistaa. Jossakin nähnyt kaksi-hilaisen kanava-fetin tällaisessa käytössä eli toisella hilalla säädetään käyttöön sopiva jännite ja toiselle tuodaan antennisignaali nätisti erillään. pintaliitosmallisena tuollaisella saattaa päästä yli gigahertsiinkin ja esim. wifi-antennilta tuleva signaali pitää vielä ajaa 1f/2f taajuuskertojan/jakajan läpi ennen lähetystä/vastaanottoa.
      Näissä myös huomaa antennin mittojen tarkkuuden kriittisyyden: Kun FM-taajuuksilla selviää vielä 10cm virheestäkin mitoissa ilman mainittavaa pudotusta desibeleissä, tv-taajuuksilla pitää olla jo 1cm tarkkuus. Ja wifi-antennissa ollaan jo muutaman millimetrin tarkkuudessa.

    • An-tenni

      Tässä viisastelussa on hukkunut asian ydin:

      ”Koska log-periodisen antennin vahvistus on vain muutama dBi:tä, olisi odottanut, että uusi antenni antaisi voimakkaamman signaalin, mutta LG-televisio kertoo nyt saman signaalivoimakkuuden. Miten se voi olla mahdollista?”

      Kaapelin oksidoitumisella kaapeli tai kaapelin loppupäässä olevalla vahvistimella ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Uusi antenni on aivan samannäköinen kuin 60 euroa maksava VHF/UHF-antenni sillä erotuksella, että siitä puuttuu VHF-alue ja on sen vuoksi paljon pienempi kooltaan.

      • TyhmyysTiivistyy

        Luulisin, että log-periodinen antaa suunnilleen saman vahvistuksen, kuin mitä se antenni, josta lähetit kuvalinkin. Ainakin, jos log-periodinen on noin 1,5 - 2m pitkä. Eli noin 10 dBi. dBi tarkoittaa vertaamista isotrooppiseen, eli ympärisäteilevään antenniin, kun taas dBd tarkoittaa dipoliantenniin verrattuna. Jälkimmäinen lukema on suurempi. Sen linkkaamasi antennin ilmoitettu vahvistus on rutkasti liioiteltu, kuten kakoidästä tulevat antennit yleensä.

        Tässä ketjussa on yritetty antaa ohjeita oikeaoppisen antennivahvistimen sijoittamisesta ja muustakin antenniasioista. Jos antaa hyviä neuvoja, onkin sitten ahne antenniurakoitsija, viisastelija tai muuta negatiivista.

        Itse olen päivätyöni jo tehnyt elektroniikan parissa ja olen myös radioamatööri. Tunnen mm. antenni-/ kaapeliasiat teoriaa ja käytäntöä myöten, kuin omat taskuni. Eli ainakaan minä en ole ahne antenniurakoitsija, vaan olen eläkkeellä.

        Jos kaapeli vaimentaa 4,5dB:tä, niin sijoittamalla vahvistin antennin lähelle saadaan signaali/ kohinasuhde 4,5 dB paremmaksi. Uskon kuitenkin, että vaimennus on suurempi UHF:n ylätaajuuksilla. Se saattaa olla joskus ratkaiseva tekijä sille, palikoituuko TV-kuva vai ei.

        Kaapelin vaimennushan on taajuudesta riippuvainen. Sen takia vaimennus ilmoitetaan, millä taajuudella se on mitattu. Pelkkä dB-lukema ei kerro mitään.

        Mitään viisastelua en kenenkään neuvoissa ole huomannut tässä ketjussa. Jos ei ymmärrä sitä, ettei kohinaisen signaalin vahvistamisessa ole paljon järkeä, vaan vahvistin pitää sijoittaa antennin lähelle, jossa signaalikohinasuhde on parempi. Jolloin saadaan toivottu tulos.


      • ihmettelenpä.vain

        Entäs jos laittaisi elektrolyyttikondensaattorin antenniin. Auttaisiko se?


    • An-tenni

      Kaikissa radiokanavissa esiintyy hidasta ja nopeaa häipymistä, niin myös tv-kuvan siirrossa. Niihin verrattuna 4,5 dB:n parannus on niin pieni, että sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Se voitaisiin kompensoida nostamalla antenni muutama metri ylemmäksi katon yläpuolelle.

      Tämä antenni on hyvin paljon samannäköinen kuin ostamani, ja siinä on 13 dB:n vahvistus:

      http://www.antenni.fi/product/503/fagor-digit-25-lte-6u-uhf-antenni

      Mitä tulee vanhaa lp-antenniin, se on itse asiassa ”modifioitu”. Eräänä talvena lumikuorma mursi alemman orren, minkä vuoksi sitä piti lyhentää hieman. Poistin siitä muistaakseni neljä pisintä elementtiä, ja samalla siitä lähtivät alimmat VHF-kanavat. Se on kuitenkin edelleen vahvistukseltaan uuden antennin veroinen.

      Joka tapauksessa ehkä tässäkin pitää paikkansa vanha totuus: halvalla ei saa mitään hyvää...

      • digisignaalinilot

        Oma kokemus on että noin 5 dB heikennystä huonosta kaapeliliitoksesta tekee katsomisesta käytännössä mahdotonta. Liitoksen ollessa kunnossa kuvassa ei näy ongelmia. Tuo siis katsottuna telkkarin näkemästä signaali/kohinasuhteesta (snr).

        Jos snr:ää on tarpeeksi niin 4.5 dB huononnus ei tunnu missään. Jos sitä on sillä hilkulla niin ero on merkittävä. Kun snr laskee niin digisignaali huononee kynnyksenomaisesti, ei hiljakseen.


    • normitutkajuttuja

      Kyllä antennin saa viritettyä erittäin pienelle taajuusalueelle, mutta se on sitten aika pieni taajuus alue, ja yleensä käytetään teräslankaa ja kupoleita, kuten armeijan taajuusmittareissa suojana, sitten, jotta tuulikaan ei pysty häiritsemään...

    • eiköstävaan

      Monessa antennivahvistimessa on verkkojohdolla varustettu muuntaja sisällä virtalähteenä. Sellaisen ripustamista mastoon ei suositella, koska se vaatisi pitkän jatkotroikan ja on muutenkin tarkoitettu pääasiassa sisäkäyttöön. Siksi se yleensä sijoitetaan antennikaapelin alapäähän tv:n läheisyyteen, jolloinka saadaan vahvistimen lähdöstä puolitoistametrinen videoiden antennikaapeli kytkettyä televisioon Voisihan sen viedä vinttiinkin, jos antenni on katolla, mutta harvalla on vintissä sähköä ja tuollaisen siojoittaminen vinttiin sahanpurujen päälle voisi ukonilmalla olla riskaapelia..

      • desibeli

        Ei nuo ole oikeisia antennivahvistimia, rautakaupparihkamaa vain.
        Oikea antennivahvistin on mastossa ja siihen voi yleensä liittää uhf, vhf ja ula antennit. Alastulokoaksiaali menee virtalähteen läpi, jossa käyttöjännite ympätään koaksiaaliin. Virtalähteessä on myös lähdöt antennirasioden jakoverkolle.


      • susiaovat
        desibeli kirjoitti:

        Ei nuo ole oikeisia antennivahvistimia, rautakaupparihkamaa vain.
        Oikea antennivahvistin on mastossa ja siihen voi yleensä liittää uhf, vhf ja ula antennit. Alastulokoaksiaali menee virtalähteen läpi, jossa käyttöjännite ympätään koaksiaaliin. Virtalähteessä on myös lähdöt antennirasioden jakoverkolle.

        Mä olen nähnyt tuollaisia mastovahvistimia, mutta ne eivät kauan toimi. Niihin pääsee yleensä kosteutta sisään aina jostain raosta ja painetut kytkennät syöpyvät dc-jännitteen vallitessa piirilevyllä. Monta olen joutunut poistamaan, kun ilmankin toimii paremmin kuin homehtuneella vahvistimella.


      • niinsiinäkäy

        Oman ongelmansa ovat aiheuttaneet myös purkkiin pääsevät hämähäkit seitteineen. Tuo seitti onkin siitä vekkulia, että se johtaa sähköä ja näin monesta vahvistimesta onkin tullut vaimennin. Ne pääsevät sisään alakautta vahvistinpurkkien kaapelien koloista.


      • suo.siellä.vetelä.täällä
        niinsiinäkäy kirjoitti:

        Oman ongelmansa ovat aiheuttaneet myös purkkiin pääsevät hämähäkit seitteineen. Tuo seitti onkin siitä vekkulia, että se johtaa sähköä ja näin monesta vahvistimesta onkin tullut vaimennin. Ne pääsevät sisään alakautta vahvistinpurkkien kaapelien koloista.

        Puhumattakaan siitä että torakat menevät televisioiden sisään ja alkavat pesiä siellä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe