Näsiä karkasi puutarhasta

Jani1985

Millä keinolla saan näsiän pois alueelta, mihin se ei kuulu? Meillä on villiintynt puutarha, josta näsiä karkasi tien yli metsään.

5

79

Vastaukset

 • Siis kasvaa toisella puolella tietä? Mistä tiedät, että sen siemen on tullut omasta pihastasi? Ahvenanmaalla näsiä on rauhoitettu. Jos asut muualla Suomessa, niin kysy maanomistajalta, saako näsiän kaivaa pois.

 • Näsiä on Suomessa luonnonvarainen kasvi. Voi kasvaa luonnostaan siellä metsässä, niin annahan näsiän kasvaa.

 • Oudolta ongelmalta kyllä kuulostaa. Näsiästä ei todellakaan tule mitään riesaa. Se on vanha jäänne ajasta n.1000 vuotta sitten jolloin Suomessa oli 3-5 astetta nykyistä lämpimämpää. Siis näin todella oli vaikka nykyään vouhkataan parin kymmenyksen noususta. Jo kukintaaika aikaisin keväällä kertoo että silloin ilmastomme oli lähempänä saksan ilmastoa. Ihme on että näsiä on edes selvinnyt kun sitä pölyttäneet perhoset kuolivat nykyiseen kylmyyteen. Itsepölyttyminen ja ehkä muutamat korvaavat pitävät suvun hengissä. Säilymisen ihmettä kuvaa sekin että se jotenkin pystyy kilpailemaan muiden rehevien maiden kasvien kanssa. Ilmeisesti kasvin myrkyllisyys suojaa kilpailussa. En tiedä. Kaikenkaikkiaan näsiä on arvokas relikti lämpimistä ajoista ennen vanhaan.

  • Tuolla arvokkaalla muinaismuistolla on ihanan tuoksuiset kukat ja koreanpunaiset marjat, hyvin myrkyllisiä kuten koko kasvi. Varsinkin marjastajien ja lapsiperheiden olisi kyllä syytä tuntea tuo kasvi. Kasvi tuli minulle tutuksi lapsuuteni mökkisaaressa Kaakkois-Suomessa , siellä sitä kasvoi kivikkoisessa lehdossa ja ihan mökkitien vieressä. Jätimme marjat maistelematta, kun tiesimme kasvin myrkyllisyyden.


 • 1500-luvulla kerättiin tammitynnyriveroa Ulvlasta (Porin seutu) saakka.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  218
  3048