Puutiaisaivotulehdus

punkin_paha_purema

Siis puutiaisaivotulehdus (tick borne encephalitis, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume) on flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.
Tämä on se punkin kantama virus, jonka voi saada minuuteissa, eikä hoitoa juurikaan ole. (Rokote on).

Veljeni sai sen 8 vuotta sitten. Oli silloin uutta paikallisille lääkäreille ja meni viikko sairaalassakin ennenkuin oivalsivat taudin, sitten koomaan vaivutettuna parisen viikkoa. Sen jälkeen kaikki piti opetella uudelleen - puhumisesta ja kävelystä alkaen. Liikkumiseen palautui vain "ykkösvaihde " eli hiljaa edeten edelleen. Myös käsien vapina, kun on tarve tehdä niillä jotakin.

Kysymys: onko kenelläkään kokemuksia tai tietoa hoidosta, lääkkeestä, luontaislääkkeestä tai ravintoaineista, joilla tilanne on parantunut tai nykytilanne ainakin säilyisi.

6

4070

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ranu

      Sairastin tämän tänä kesänä. Kolme viikkoa metsästin sairastodistuksia ja apua huonoon vointiin seitsemältä eri lääkäriltä, lopulta meni puhekyky ja aivoverenvuotoepäilys vei ambulanssilla Meilahteen. Vasta siellä, pään virheettömän magneettikuvan jälkeen, todettiin selkäydinpunktiolla että tulehdus selkäydin/aivonesteessä, ja muutama päivä sen jälkeen tuli verikoevahvistus, TBE. Viikko sairaalassa ja yhteensä yli 2kk sairaslomaa, jonka jälkeen olo jo aika normaali.
      Koska en ollut liikkunut muualla kuin Espoossa niin kukaan ei edes harkinnut TBE vasta-aineiden tarkistusta. Ja jäykkää niskaa ei ollut missään vaiheessa, vaikka monen lääkärin mielestä sen pitää kuulua oireen kuvaan. Lääkitystä tähän ei ole, vain diagnoosi ja lepo.
      Paljon olen nyt jälkikäteen lukenut netistä Puutiasiaivokuumeesta, mutta en ole törmännyt mihinkään muuhun hoitoon, tai minkäänlaisiin luontaistuotteisiin tms jotka auttaisivat.

    • Anonyymi

      Tämä TBE pelottelu tulisi tutkia tarkemmin.
      Miten THL voi suositella TBE rokotetta kansalaisille? Perusteita rokotteelle ei mielestäni oikeasti ole.

      On todella outoa, että virukselle jonka vasta-aineita todetaan laboratoriotutkimuksissa alle 70kpl vuodessa koko Suomen valtakunnassa, suositellaan kansalaisten omakustanteista kallista n. 200€:n arvoista kaupallista rokotusohjelmaa.

      THL:llä ei tuskin ole edes todisteita / tutkimusta punkkien runsaammasta lukumäärästä Helsingin eri alueilla?

      Punkkein esiintymismäärään liittyvää tutkimusdataa ei ole todennäköisesti ole edes olemassa Helsingin osalta?

      Lisäksi todettakoon, että luultavimmin vain murto-osa noista todetuista TBE vasta-ainekantajista todellisuudessa sairastuu aivokuumeeseen. Sairastuneistakin vain n. 6% saa pysyviä hermosto-oireita, jolloin pysyviä oireita saisi ehkä muutama ihminen vuodessa? Tämä on erittäin pieni määrä ja ei todellakaan ole miljardiluokan rokoteohjelman suosittamisen arvoinen valtion toimesta.

      Onkohan niin että TBE-rokote itsessään aiheuttanee suuremman komplikaatioriskin kuin se, että saisi TBE-viruksen aiheuttaman komplikaation luonnosta punkin välityksellä? Miten voidaan suositella tällaista rokotetta jos näin on?

      Jos jokainen suomalainen ottaisi TBE-rokotesarjan, puhuttaisiin yli miljardin euron liikevaihdosta pelkästään rokotusten osalta (3 rokotetta). Eikö tähän TBE-rokotteeseen käytettävälle rahamäärälle olisi huomattavasti akuutimpiakin käyttökohteita yhteiskunnassamme?

      Henkirikosten tai niiden yritysten määrä on vuositasolla 6-kertainen TBE vasta-aine näytteisiin verrattuna, mutta ei ole valtion taholta tullut suositusta liikkumisrajoituksiin, luotiliivien käyttöön tai henkivartijan palkkaamiseen millekään alueelle Suomessa?

      TBE-rokotesuositus on mielestäni täysin absurdi ja turha.

      Tulee väistämättä mieleen kysymys, että kenen etu tässä on kyseessä todellisuudessa? Kansalaisen etu vai kaupallisen toimijan taloudellinen intressi?

      -Borrelioosi hoituu antibiootilla
      -TBE on käytännön tasolla erittäin, erittäin, erittäin harvinainen

      Viite: https://yle.fi/uutiset/3-11337353?origin=rss

    • Anonyymi

      Hei, olen Helsingiläinen. Punkin pureman jälkeen ( kävin vain hetkeksi Siilitien laidalla olevassa metsikössäkerämään herkkutatteja), sain TBE ja nyt oleskelen Meilahden sairaalassa. Sellaista kärsimystä en toivo kenellekaan. Kauhea kokemus. Minusta ilmainen rokotus Helsingissä asuville olisi hyvä asia

    • Anonyymi

      Terve, sain TBE punkin puremasta Helsingistä. Tauti on 2 vaiheinen. Onneksi oivalsin eka vaiheen aikana mikä on tulossa ja vaadin vasta-aine testin. Seuraavana päivänä lääkäri soitti ja kertoi että arvot on rajalla ja viikon kuluttua tulisi tehdä toinen testi. Toinen taudin vaihe oli iskenyt rajusti samana päivänä kun toinen testi vahvisti diagnoosin. Ja vain sen takia sain lähetteen sairaalaan. Hoitoa tätä vastaan ei ole olemassa, sairaalassa annettiin kuumetta alentavia lääkkeitä ja 2 viikon jälkeen olin kotiutunut. Toipumusaika oli prognosoitu n. 4 kk. Nyt 1 kk meni ohi, kävelen ilman tukea ja pystyn tekemään pitkiä matkoja. Pää silti tuntuu raskaalta. Toivon kaikille tätä kauhua kokeneelle parantamista.

    • Anonyymi

      Terveystalon työterveyslääkäri ei suostunut määräämään tbe-vasta-aineiden verikoetta. Sanoi, että kaikkien iltapäivälehtien juttujen takia ei verikoetta määrätä. Minulla oli punkki ja nyt kova päänsärky toista viikkoa. Olen nainen. Lääkäri mies. Vähättely johtunee tästä.

      • Anonyymi

        Sama juttu, terveystalo ei halunnut määrätä testiä. Piti mennä yksityiselle. Olen mies, terveystalon lääkäri oli nainen. Ehkä vaan vihasi miehiä?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe