Kääntyminen kevyenliikenteenväylältä

poropor

Yksi tilanne missä pyöräilijänä toisinaan on hankalaa on, kun lähestyy kevyenliikenteenväylää pitkin vaikka kaupan pihan tienhaaraa, jonne itse myös kääntymässä (vasemmalle). Samaan aikaan jos sinne on kääntymässä (oikealle) auto, ja samaan aikaan tulossa auto pihasta, menee arpomiseksi.

Kai sen periaatteessa pitäisi mennä siten, että pyöräilijä pysähtyy "risteyksen" eteen, ja osoittaa kääntymismerkkiä. Ja oikealle kääntyvä auto menee ensin, sitten pyöräilijä, sitten pihastatuleva.

Käytännössä se ei taas toimi oikein, kun autoilijat voivat olettaa, että pyöräilijä joko oikaisee vasemmalta (koska näyttää kädellä merkkiä), tai antaa heidän mennä ensin (siksi pysähtynyt).

En muista koskaan nähneeni kenenkään pyörällä pysähtyneen tuollaisessa tilanteessa odottamaan vain oikealle kääntyvää autoa, ja sitten mennyt kiertäen "oikealta" puolen pihasta tulevan. Saati osoittanut sellaisessa tilanteessa kääntymismerkkiä.

Kovin monimutkainen tilanne, jos ei ole ajokorttia, ja jos sellaisia tilanteita ei tule usein kohdalle.

14

900

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyöräileväautoilija

      No, eipähän tuollaisia tilanteita tule kuin kerran ihmisiässä, ja tuostakin selviytyy ihan sillä kuuluisalla "talonpoikaisjärjellä", ei tuosta kannata stressiä ottaa!
      Liikun tuolla liikenteessä sekä pyöräilijänä, että autoilijana, enkä ole juurikaan kohdannut ongelmia, joskus joutuu tinkimään oikeuksistaan, joskus taas käsimerkeillä yrittää saada kanssaliikennöitsijä jatkamaan matkaansa siten kuin laki sallii, mutta nuokaan eivät ole mitään elämää suurempia kysymyksiä!

    • turhat_merkit

      Jos yhtään tuosta sepustuksesta ymmärsin, olet pyörätiellä kadun ja kaupan pihan välissä, vasemmalla puolella tietä. Silloin sinulla on etuajo-oikeus molempiin autoihin nähden. Toinen väistää sinua kääntyvänä ja toinen pihasta tulijana. Ajat vain pyörätietä suoraan ja autojen jälkeen käännyt pihaan.

      Jos taas olit eri puolella katua kuin kauppa, silloin kääntyminen tapahtuu helpoimmin pysähtymällä ja taluttamalla fillari siinä kaupan kohdalla olevan suojatien yli.

      • poropor

        Eikö se etuajo-oikeus ole vain, jos pyöräilijä polkee suoraan, kääntymättä? Pyöräilijä on kuitenkin ajoneuvon kuljettaja, niin ei kai ne väistämissäännöt muutu, vaikka polkisi kevyenliikenteenväylällä? Oikealta tuleva kääntyy ensin?


      • Log_
        poropor kirjoitti:

        Eikö se etuajo-oikeus ole vain, jos pyöräilijä polkee suoraan, kääntymättä? Pyöräilijä on kuitenkin ajoneuvon kuljettaja, niin ei kai ne väistämissäännöt muutu, vaikka polkisi kevyenliikenteenväylällä? Oikealta tuleva kääntyy ensin?

        Nimim. turhat_merkit on aivan oikeassa. Kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää ajoneuvoa. Kuvailemassasi tilanteessa kaupan pihaan kääntyvä ajoneuvo on ainoa tässä mielessä väistämisvelvollinen. Fillaristihan ajaa ensin tienhaaran yli suoraan ja kääntyy vasta sitten. Fillaristin ajoreitillä ei siis ole risteävää tietä ylittävää liikennettä.


      • poropor

        Tarkoitin kyllä, että pyöräilijä kääntyy samaan pihaan, kuin kääntyvä auto. Pyöräilijä on myös kääntyvän ajoneuvon kuljettaja tilanteessa.


    • 286

      Aloittajalla on kuitenkin jollain tavalla järjellinen epäilys ajovuoron suhteen.

      Tässä tilanteessa ( jos ajetaan tien vasenta puolta ) ajovuoro on sama kuin pyöräilijä ajaisi suoraan eli pyöräilijä ensin, sitten autot sen mukaan kuin mahtuu.

      ***

      Tuo kädellä merkki vasemmalle ei tietenkään tarkoita, että käännyttäisiin pihasta tulevan väärältä puolen eli vasemmalta puolelta pyörästä katsoen.

    • poropor

      Johtopäätöksenä vastausten perusteella tähän mennessä olisi siis oikein, että pyöräilijä kääntyy ensin. Tuntuu hieman oudolta, että polkupyörää sanotaan ajoneuvoksi, mutta sitten sen ei tarvitsekaan seurata normaaleja väistämissääntöjä.

      Sillä käsimerkillä ja "väärältä" puolen menemisellä tarkoitin sitä, että polkupyöräilijöillä on tapana ohittaa autot väärältä puolelta (helpommalta puolelta), kun kääntyvät pihaan, jos siellä on tilaa. Ajattelen, että autoilijat ovat saattaneet enemmän tai vähemmän ehdollistua tähän käytökseen.

      • 286

        "mutta sitten sen ei tarvitsekaan seurata normaaleja väistämissääntöjä."

        Et ääneen sitä sano, mutta tarkoittanet tässä perustelunasi kääntyvän ajaa ensin, koska se on VASTAANTULIJA, niin minä sanon sen.

        Jos olisitte molemmat samalla ajoradalla ja sinä käännyt vasemmalle tuonne kaupan pihaan, niin väistäisit vastaantulijaa, joka ajaa suoraan tai kääntyy kulkusuunnassaan oikealle eli samaan kaupan pihaan kuin sinä.
        Lähtötilanne olisi, että auto jo olisi suoran ajolinjasi vasemmalla puolella.
        Aloituksessa ei ole sama tilanne. Vastaanhan se kääntyvä tulee, mutta se kääntyy pyörätien yli.
        Sen takia sanoinkin, että "jollain tavalla järjellinen epäilys ajovuoron suhteen".


      • poropor

        En nyt aivan ymmärrä tuota vastaantuleva juttua. Oma lähtökohta oli se, että koin kohdassa olevan tasa-arvoisen risteyksen, eli tilanteen normaalina risteystilanteena, koska auto ja polkupyörä ovat ajoneuvoja. Eli pyörätien ja autotien ("ajoradan", eikö pyörätiekin ole ajorata?) välisenä risteyksenä. Ilmeisesti sitä ei sitten ajatella niin liikennesäännöissä.


      • autokoululainen
        poropor kirjoitti:

        En nyt aivan ymmärrä tuota vastaantuleva juttua. Oma lähtökohta oli se, että koin kohdassa olevan tasa-arvoisen risteyksen, eli tilanteen normaalina risteystilanteena, koska auto ja polkupyörä ovat ajoneuvoja. Eli pyörätien ja autotien ("ajoradan", eikö pyörätiekin ole ajorata?) välisenä risteyksenä. Ilmeisesti sitä ei sitten ajatella niin liikennesäännöissä.

        Ei pyörätie ole ajorata eikä edes osa ajorataa. Tieliikennelain määritelmän mukaan ajoradalla tarkoitetaan "ajoneuvoliikenteelle tarkoitettua, yhden tai useamman ajokaistan käsittävää tien osaa, pyörätietä lukuun ottamatta".

        Polkupyörä on kyllä ajoneuvo, mutta se on siitä erikoinen ajoneuvo, että sillä voi kulkea useammassa paikkaa kuin muilla ajoneuvoilla. Siksi sitä koskevat väistämissäännötkin poikkeavat muista ajoneuvoista. Tosin jos polkupyörällä ajetaan ajoradalla, sitä koskevat normaalit ajoradalla kulkevia ajoneuvoja (esim. autot) koskevat väistämissäännöt. Mutta se pyörätie siis ei ole ajorata.


    • 286

      Tämähän käy mielenkiintoiseksi. Kääntyvä auto tulisi siis OIKEALTA.

      En ole moneen vuoteen ajanut autolla tai fillarilla ja mielenkiinto heräsi tarkemmin.

      A) Katselin illalla hetken aikaa lakia ja asetusta, niin silmiini ei heti noussut se minkä pykälän perusteella tässä kaupan pihaan kääntyvä auto väistää yhdistetyllä pyörää.
      Onko kaupan aukko muodostamassa risteystä ja pyöräilijä ylittää siinä risteävää tietä ja tällä perusteella väistää?

      B) Sitten tuli jatkotilanne mieleen. Kaupan/marketin parkkipaikka on tietä.
      Entä, jos tämä kaupan aukko on kahden tien risteys ja muutetaan vähän tuota paikkaa niin, että aukon kohdalla on "oikea" ajoratojen T-risteys.
      Auto tulee T:n kannasta ja ajaa suoraan yli risteyksen ja pyörätien yli marketin pihaan. Väistääkö pyöräilijä yhdistetyllä tällöin, koska tulee ajoradalle?

      Täältä teiltä varmaan löytyy vastaukset.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820182

      • 286

        Uudistan teille edelläolevat kysymykset tällekin päivälle.


      • autokoululainen

        14 $: "Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa. Samoin on kuljettajan, joka muualla kuin risteyksessä, aikoo poistua ajoradalta tai muuten ylittää sen, väistettävä tien reunaa käyttävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa. "

        Eli sen kääntyvän auton kuljettaja on joka tapauksessa poistumassa ajoradalta, jolloin hänen tulee väistää tien reunaa käyttävää kevyttä liikennettä.

        Jos ymmärsin kysymyksesi kohdassa B oikein, niin joo, silloin pyöräilijän tulee väistää suoraan ajavaa autoilijaa.


    • video-kertoo-jotain

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5790
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3667
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      227
      1921
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1772
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1222
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1177
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      290
      955
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      50
      948
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe