AUK vai RUK

tyttö_00

Kokemuksia ja mielipiteitä näistä kahdesta vaihtoehdosta? Aion suorittaa varusmiespalveluksen ja tavoitteena olisi myös johtajakoulutus. Pohdin kuitenkin vielä aliupseeri- ja reserviupseerikoulun välillä ja kaipaisin hieman neuvoa.

Ja jos jollakin on myös jotakin muuta sanottavaa/huomioitavaa/omia kokemuksia/vinkkejä ym. armeijaan liittyen, niin otan ne myös mielelläni vastaan :)

26

12163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 217Kuittaa

      Tässä 2/17 huollon alikersantti. Kotiutunut vasta pari viikkoa sitten.

      Tietenkin jokaisessa koulutushaarassa AUK ja RUK ovat vähän erilaisia.

      Mutta AUK:sta sen verran että hait sinä sitten RUK:hon tai aliupseeriksi, sinä käyt kaikkien tavoin aliupseerikurssin ensimmäisen vaiheen. Eli sinä aluksi pyrit pääsemään AUK:hon. AUK:hon pääsy ei ole mikään haaste oikein kenellekkään, ellet ole sosiaalisesti täysin onneton tapaus.

      Mutta toisin kuin AUK:n ja miehistötehtävien väliltä, AUK:n ja RUK:n väliltä valitseminen ei ole ihan noin yksinkertaista. Toisin kuin AUK:hon pääsy, RUK:ta ei vain valita, vaan sinä joudut tekemään töitä sen eteen. Monessa paikassa RUK:hon on kova kilpailu ja sinne valitaan parhaiten suoriutuneet aliupseerioppilaat. Meidän komppaniassa myös ulkonäkö vaikutti paljon valintoihin. Jos et näytttänyt upseerilta, niin sinua ennen valittiin joku joka näytti.

      Itse en RUK:hon edes pyrkinyt kun halusin tietyn koulutushaaran aliupseeriksi ja tämän koulutushaaran RUK:hon olisi vaadittu koulutus, mitä minulla ei tällä hetkellä vielä ole. En siis osaa sanoa itse RUK.sta paljoakaan. Sen tiedän että RUK:ssa ollaan paljon viikonloppuja kiinni ja että sielä on muutamia perinteisiä suorituksia, jotka ovat fyysisesti raskaita, esimerkiksi Kirkonjärven marssi.

      AUK kouluttaa sinut koulutushaaran ryhmänjohtajaksi. Sinä toimit osana ryhmää, joka usein tarkoittaa sitä että osallistut siihen tekemiseen muiden kanssa. Eli AUK:ssa koulutetaan (ainakin meillä koulutettiin) käytännönläheisiä johtajia. Eli jos pidät tekemisestä enemmän kuin ajattelusta, AUK on hyvä valinta. RUK taas kouluttaa joukkueenjohtajia, joka tarkoittaa että sinulla on henkilömääräisesti enemmän valtaa ja enemmän ajattelutyötä raa'an tekemisen sijasta (tämä on tietenkin monessa tapauksissa asejalikohtaista). Soveltuvuuden ja suoritustesi mukaan sinut voidaan myös laittaa AUK tai RUK santsariksi, eli toimit apukouluttajana uuden saapumiserän AUK:ssa tai RUK:ssa. Nämä on tunnetusti näitä "hyviä hommia".

      Mutta toivottavasti tämä vastasi kysymyksiisi, ja tietenkin aloittavalle varusmiehelle on pakko sanoa:

      AAMUJA!

      • tyttö_00

        Vastasit kysymyksiini oikein hyvin. Kiitos paljon!


    • homokapteeni

      Molemmat vaihtoehdot ok, jos ole homoseksuaali, armeija tarjoa sinulle miellyttäviä elämyksiä poikien parissa.

    • 1980-vuosimalli

      Ainakaan minun aikanani nuo eivät olleet mitään vaihtoehtoja!

      Kaikki RUK:iin haluavien täytyi käydä AUK.

      En tiedä mikä on systeemi nykyään?

      • 217Kuittaa

        Niin pitää käydä nyttenkin AUK 1. Sitten kun muut jatkavat erikoistumistan AUK 2:sella, valitut lähteävt RUK:hon. Saatoin selittää vähän epäselvästi.


    • Vanhatajat

      Ainakin ennen piti olla vähän hikari kokeisiin Auk:ssa, ja yleensä kaikessa toiminnassa Rukkiin pääsemisessä. Se paljon mainostettu Kirkis-marssi on normaalikuntoiselle läpihuutojuttu.

    • sielärukssa

      se hommoilun määrä moninkertastuu

    • Homomesta

      Kumpikin yhtä ja samaa runkkausta.

    • Aukkiinpääsee

      aika vasurilla, jos edes yrittää.

    • Kolakierroksia

      Ennen joutui Auk:n ja Ruk:n päästiin. Tosin ryhmyrinä oli paljon mielekkäämpi alokkaitten kanssa monenmoista hupia.

      • Anonyymi

        VAI että hupia.....höh


    • Zanziman

      RUK jos vaan pääsee eikä AUK santsarin pestiä ole luvattu. Santsarina ei ainakaan taannoin tarvinnut enää koskaan tetsariin pukeutua eikä pakista syödä, maastoruokailussa oli aina lautaset ja ruokailuvälineet talon puolesta. Ja viimeiset pari kuukautta palvelusta, kun oma koulutettava kurssi oli loppunut, oli silkkaa ajanvietettä. Joku joukkueen varajohtajakurssi jossa käveltiin pitkin maastoa ja sanottiin että eka ryhmä tonne, toka tänne ja kolmas reserviin.

    • VanhaRauk

      Ohoh. Vai lautaset metsässä oikein posliinia?!

      • Zanziman

        Ihan vaan silloin oli niitä muovisia. Samoja joilta kapiaisetkin maastoruokailussa einesti.


    • Viesti_alik_115

      Aukin parhaat puolet omasta mielestäni oli peruskoulutus kauden ensimmäiset muutama viikko kun pääsi kouluttamaan uusia alokkaita. Ruk:n käyneet tulivat vähän myöhemmin. Kummassakin opitaan mm. Koulutus taitoja ja ryhmän/joukkueen johtamis taidot.

      P-kaudella johtajat ovat suuressa osassa alokkaiden koulutusta(ehkä ootkin jo huomannut), mutta peruskoulutuksen jälkeen ryhmänjohtajat (alik, kers) siirtyvät usein osaksi ryhmää, jossa on vastakoulutettua miehistöä mukana ja toimii ryhmän johtavana jäsenenä. Saat toki itse päättää kuinka paljon laitat itseäsi likoon ryhmän eteen. (Kipinä/muut väijymis vuorot) Olethan kuitenkin johtavassa asemassa!
      Joissain ryhmissä voi olla myös pelkkiä johtajia ehkä kuskit.

      Joukkueen johtajat (kokelaat-tulevat vänrikit) johtavat astetta isompaa kokonaisuutta esim. komentopaikkaa. He antavat usein käskyt ryhmänjohtajille, jotka sitten toteuttavat ne ryhmänsä kanssa.
      En tiedä muualla, mutta oma näkemys on että j-johtajat joutuvat tekemään aika paljon suunnittelu töitä ja yrittämään miettiä asioita eteenpäin. Ns. Joukkueen seuraavat siirrot.
      Tässä hommassa on enemmän vastuuta ja henkisesti raskaampi, mutta hyvä johtaja osaa ajatella vähän itseäänkin ja luottaa ryhmänjohtajien osaamiseen.

      Tässä mun yö-vuoron ajatuksia aiheesta 😁

    • Ylikessu72

      Tämä on huono paikka kysellä asioita, kun sivarit ja iäkkäät "hevosvetoisen tykistön aikakauden" kokeneet heittävät välihuutoja. Vuonna 2018 armeijassa ei simputeta, siellä saa kunnon ruokaa ja lomille pääsee lähes joka viikonloppu. No asiaan. Auk:n käyneilläkin voi olla isoja eroja loppupuolen tehtävissä eri aselajeissa. Jalkaväkipuolella lähes kaikki ovat alokaskouluttajia, eli kouluttavat siitä uudesta saapumiserästä sen joukon ja sen ryhmän, jonka johtajina ovat myös kertausharjoituksissa. Teknisemmissä aselajeissa on sitten paljon muitakin tehtäviä. Armeijan koulutuksessa ei ole kyse pelkästään siitä, että oppii miten asiat hoidetaan, vaan miten ne voivat mennä pieleen. Ja mitä ei pidä sanoa ihmisille ja mitä ei pidä ainakaan tehdä. Varusmiesjohtajana näkee myös, miten ihmiset oppivat asioita ja miten erilaisia ihmiset ovat. RUK:hon valitaan hyvin menestyneitä Auk:n oppilaita. Jos kiinnostusta riittää, sinne voi hakea myös ryhmänjohtajakaudella.

    • sotilaslääninmestari

      RUK, jos pääset ja intoa riittää. AUK on tietty ihan hyvä juttu, mutta kannattaa ponnistella sen verran, että tulee valituksi RUK:n lähtevien porukkaan. Kyllä se sitten siellä varsin pian sinulle selviää, että mikä on homman nimi, en ala tarkemmin sitä enään tässä selittämään, koska nimim. 217Kuittaa antoi mielestäni heti alkuun parhaimman vastauksen.
      Väittäisin, että työmarkkinoilla RUK painaa enempi, mutta ei AUK ole välttämättä huono, sitäkin arvostetaan yhtälailla.
      Omalta kohdaltani armeijan koulutuksesta on ollut hyötyä myöhemmässä elämässä.

    • 312d3123213f

      kadun että kävin armeijan, jäi vain katkeruus ja viha omaa isänmaata kohtaan (tosin asuu suomessa muutavia mukavia henkilöitä mutta ei niiden takia kannata koko maata puolustaa)

    • Aapo2

      Kiinnitti huomiota nimimerkki 217Kuittaan mainita ulkonäön vaikutuksesta RUK-valintoihin.

      Auktoriteetti ja johtajan olemus perustuu edelleen alkukantaiseen vaistoon, jossa voimakkain pääsee johtoasemaan. Eri tutkimuksissa on toistuvasti todettu fyysisten ominaisuuksien, etenkin pituuden helpottavan merkittävästi miesten etenemistä johtotehtäviin esimerkiksi yritysmaailmassa, jossa luulisi muiden kykyjen olevan tärkeämpiä. Samalla tavalla johtajan pituus ja yleensä miehekäs olemus saa tosipaikassa miehet paljon helpommin liikkeelle kuin lyhyen ja hentorakenteisen miehen käsky. Näin miesten kohdalla, naisilla lienee hieman erilaiset säännöt.

      Myös ikä tuo mukanaan arvovaltaa. Sen huomasi omassa saapumiserässä, jossa jokunen muita varusmiehiä vanhempi DI ja maisteri veivät 3/4 tarjolla olleista RUK-paikoista. Tämä tulee tasoittumaan vuosien varrella, mutta valinnat tehdään silloin kun tehdään ja asialle ei voi mitään.

      Eri aselajien ja saapumiserien välillä on eroja RUK:iin pääsyn vaikeudessa, mutta joukkotuotantomitassa upseerikoulutukseen lähtevät pääosin ne, jotka sinne kuuluvatkin. Tähän perustuu RUK:n vieläkin osittain nauttima arvostus nuorempien työnhakijoiden kohdalla, sillä se osoittaa työnhakijan olleen muuta viiteryhmäänsä jollakin tavalla parempi. AUK:n oppilaat ovat huomattavasti epätasaisempaa joukkoa ja joskus sinne joudutaan lähettämään jopa pikkupakolla väkeä.

    • Kjhtref

      Naisten johtamisominaisuuksia ei pidä missään tapauksessa dissata. Työelämässä olen tekniselläkin alalla tavannut huipputason naispäälliköitä. Sitten kertausharjoituksissa näin sellaisen naispuolisen ylilutin, jonka luontainen auktoriteetti oli niin pelottava, että saisi luultavasti vihollisen erikoisjoukkojen komppanian antautumaan pelkästään käskyttämällä.

    • pioneeri

      RES 7 on ihan jees gonalle.

    • 1-19

      Itselleni vain RUK tulee olemaan vaihtoehto koska haluan suorittaa akateemisen tutkinnon varusmiespalveluni osana. Varusmiespalvelun ja RUK:n jälkeen voin sitten valita lähdenkö suoraan hyväpalkkaiseen johtajatyöhön siviilissä vai täydennänkö tutkintoani sotatieteen tohtoriksi sotakorkeakoulun tohtorikurssilla.

    • melkoistasäätö

      Melko "Niinistöä" on kumpikin sekä RUK sekä AUK, jos et mitään itse tee...

    • Vanhatajat

      Parempi luontainen johtaja kuin hikipinko jeesmies.

    • Resrukki

      Kannattaa hakeutua rukkiin heti alokasajan jälkeen ja jättää aukki väliin. Näin säästyy aikaakin ja pääset aikaisemmin siviiliin.

      • Ohituskaistalainen

        Jos kykenee tarpeeksi vakuuttamaan kutsunnoissa niin saattaa päästä erikoiskiintiössä suoraankin rukkiin. Kynäniskat ja pystyyn nostetut lapamadot älkööt vaivautuko, täytyy hankkia bodia ja lihaksia, pukeutua kuin rambo, ja mieluiten saapua kutsuntalautakunnan eteen rynnäköiden tuli-ja-liike -periaatteella. Pyssyjä eikä muita aseita ei tietenkään saa viedä mukaan mutta voi osoittaa näyttökokeena omaksuneensa jo alokasajan ja auk1 opit kun suorituksessa jämerästi komentaa itse itseään ja huutaa rynnäköidessään sotaäänellä laukaus-laukaus ja sarrja-sarrja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      654
      4814
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3519
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      154
      3241
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      169
      2498
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2329
    6. Mitkä kolme sanaa haluat nyt sanoa ikäväsi kohteelle?

      Niitä tässä odotan.
      Ikävä
      255
      1899
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1467
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      99
      1363
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1359
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe