Täällä kirjoittelee henkilöitä joilla ei ole ...

JeesusOnHerramme

... mitään käsitystä siitä, mistä lestadiolaisryhmästä kulloinkin puhutaan. Jos tiedot lestadiolaisuudesta on tällä tasolla, silloin ei ole mitään asiaa kirjoittaa tänne lestadiolaisuudesta mitään.

Mitä sitten lestadiolaisuus on? SE on hyvin moniin osiin hajaantunut joukko jolla pääsääntöisesti on kadotustuomio langetettuna kaikille muille kristityille kun omaan ryhmään kuuluville. Poikkeuksen tästä säännöstä tekevät ainoastaan Esikoiset ry ja Rauhan Sana joka on v. 1932 vanhoillisuudesta lähtenyt ryhmä.

Kirkkomme herätyliikkeenä kirkon piirissä toimiva toimiva Esikoiset ry sotketaan tavan takaa vapaakirkkona toimivaan Esikoislestadiolaiset ry:een.

Esikoiset ry ja Rauhan Sana ryhmä Ruotsin puolella LFF tekevät lähetys- yhteistyötä Venäjällä. Viron tilanteesta en tiedä tällä hetkellä, joko se on toiminnassa?

72

1727

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JeesusOnHerramme

      Hajaannusten yhteydessä langetetut kadotustuomiot veljille ja sisarille toivat kirouksen lestadiolaisuuden ylle. Mikäli kadotustuomiota ei julkisesti pureta ja tehdä niistä parannusta koko Suomen kansan edessä, tiedotusvälineiden kautta, niin on varmaa että sama kirous jatkuu edelleen.

      Luuk. 6:37 Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan.

      • Menkääjatehkää

        Ja mitä tuomioita sinä täällä jakelet yötä myöten..


    • ”Jos tiedot lestadiolaisuudesta on tällä tasolla, silloin ei ole mitään asiaa kirjoittaa tänne lestadiolaisuudesta mitään. ”

      On siis mielestäsi hankittava riittävät tiedot ennen kuin kirjoittaa tänne.

      Nyt katselet toisia nenänvarttasi pitkin. Tänne kirjoittamiseen ei tarvita mitään taustaopintoja. Sinä varmaan sitten ystävällisesti ja hyväntahtoisesti (et missään tapaukessa kiukkuisesti, kärsimättömästi tai alentuvasti) jaat oikeaa tietoa.

    • Jkgihh8hoj

      Ajattelin ihan samaa mitä joku toinen kirjoittaja, että avaaja itse kirjoittaa tuomioita muille!

      • KerrallaSelvää

        Miksi tämä parannuksenteko on tehty niin vaikeaksi, eikö olisi helpompi tehdä parannusta toisten synneistä ja vioista, se olisi niin helppoa ja selvää...ja nopeaa?!


      • 12345654321
        KerrallaSelvää kirjoitti:

        Miksi tämä parannuksenteko on tehty niin vaikeaksi, eikö olisi helpompi tehdä parannusta toisten synneistä ja vioista, se olisi niin helppoa ja selvää...ja nopeaa?!

        Ei se tuolla tavalla kerralla tulekaan selväksi.
        Toisten synneissä rypeminen johtaa yhä kiihtyvään rotaatioon.
        Siihen on liian helppoa uppoutua, sitä sietää varoa.


      • Kuuleminen

        on vaikeaa, kuuliaisuus vielä vaikeampaa.


    • JeesusOnHerramme

      Onko oikein nimitellä suomalaisia virolaisiksi, tai venäläisiksi? Mikäli tiedot Suomen valtiosta ovat tuolla tasolla, ei ole soveliasta kirjoitella Suomesta nettiin sanaakaan.

      Sama koskee kymmeniä hajaannuksia kokenutta lestadiolaisuutta. On törkeätä nimitella esim. Esikoiset ry:n jäseniä esikoislestadiolaisiksi ja liittää lisäksi heihin esikoislestadiolaisuudessa vallalla olevia ihmisoppeja ja paavin valtaa!

      Mikäli henkilö siis jatkossa haluaa keskustella lestadiolaisuudesta, on ennen sitä perehdyttävä lestadiolaisen liikkeen historiaan. Tietoa löytyy vaivatta esim Wikipediasta.

      Mikäli vain silmitön panettelu on tavoitteena, silloin kirjoittaja häpäisee ainoastaan itsensä tietämättömyydellään.

      • ”Onko oikein nimitellä suomalaisia virolaisiksi, tai venäläisiksi? Mikäli tiedot Suomen valtiosta ovat tuolla tasolla, ei ole soveliasta kirjoitella Suomesta nettiin sanaakaan.”

        Kyllä mainitsemiesi kansallisuuksien väliset erot ovat normisuomalaiselle selkeämpiä kuin lestadiolaisryhmien väliset erot. Mitäpä jos tyytyisimme hyväntahtoisesti jakamaan oikeaa tietoa kun sellaisen tarvetta on, sen sijaan että alamme haukkumaan ihmisiä tyhmiksi ja tietämättömiksi? Metsällä kun on tapana vastailla vähän samaan tapaan kuin sinne huudellaan.


      • älä_petä_itseäsi
        Eslest kirjoitti:

        ”Onko oikein nimitellä suomalaisia virolaisiksi, tai venäläisiksi? Mikäli tiedot Suomen valtiosta ovat tuolla tasolla, ei ole soveliasta kirjoitella Suomesta nettiin sanaakaan.”

        Kyllä mainitsemiesi kansallisuuksien väliset erot ovat normisuomalaiselle selkeämpiä kuin lestadiolaisryhmien väliset erot. Mitäpä jos tyytyisimme hyväntahtoisesti jakamaan oikeaa tietoa kun sellaisen tarvetta on, sen sijaan että alamme haukkumaan ihmisiä tyhmiksi ja tietämättömiksi? Metsällä kun on tapana vastailla vähän samaan tapaan kuin sinne huudellaan.

        Kuten sanoin! Kukaan ei ole täällä haukkunut ihmisiä tyhmiksi, turha sellaisia on valehdella. SEn sijaan tietty tieto vaaditaan lestadiolaisen liikkeen historiasta jotta osaa suunnata viestinsä oikeille yhdistyksille, eikä ala panettelemään summittain koko liikettä joidenkin ryhmien kristinuskon vastaisten opetusten ja käytänteiden vuoksi. Jos henkilöä kiinnostaa vain lestadiolaisten panettelu ja mustamaalaaminen summittain kuten muutamilla on tapana, ewi silloin asiallinen tieto kelpaa, sen asiallisen tiedon lähteet on jo ilmoitettu täällä ties kuinka monta kertaa, niitä ei kuitenkaan lueta. Niiden toistelu tänne kirjoittamalla ei siis auta. Poistumiskehoitus on ainut oieka neuvo tällaisille henkilöille.


      • tuostakopuhuja

        On teillä tekemistä kun kahdella rintamalla sotaa käytte. Kirkosta pois ajaminen menossa, ja palstalta pois ajaminen menossa . Tulee väkisin mieleen kysymys että mistähän Raamatun kohdasta moiseen joutavuuteenne tukea saatte. Koittamaan nyt väittää että teette lähetystyötä , varmasti lähetystyötä teette mutta tietyn liikkeen lähetystyötä. Olisiko aika selvittää mitä Raamatussa mahdollisesti lukee. Ajetaanko ihmiset pois vai annetaanko niiden tulla Jeesuksen tykö. Mikäli heitä asia kiinnostaa.


    • VainJeesusPelastaa

      Asiallisen arvostelun kohteina ovat nimenomaan ne lestadiolaiset käytänteet ja opetukset jotka eivät ole kristinuskoa. Nämä siksi että valheisiin totuutena uskovat heräisivät miettimään missä joukossa kulkevat ja mitä sanaa syövät hengelliseksi ravinnokseen. Jos yksikin lestadiolaisiin ihmisoppeihin ja liikkeessä julistettavaan omakehuun tympääntynyt pysähtyy, ja kääntyy kohti Kristusta ottaen HÄNELTÄ armon vastaan armosta, - lahjana ilman omia töitään -, niin vuosien työ tällä palstalla ei ole mennyt hukkaan.

    • EriseuraHuokaa

      Esikoiset sekoitetaan lestadiolaisiin siksi, että he tarkoituksella ottivat esikoislestadiolaisuuteen sekoitettavan nimen itselleen!

      Esikoiset ry tuomitsee vahvasti esikoislestadiolaiset Helvettiin. No kertoohan sen jo sekin, etteivät tahtoneet samaa taivaan tietä kulkea, vaan perustivat uuden "paremman" seurakunnan.

      • Anonyymi

        RAKAS ystävä Eriseurahuokaa !
        Me odotamme sinulta parannuksen tekoa kun kirjoitit esikoiset ry että he tuomitsevat esikoilestadiolaiset helvettiin. Tämä on kauhistavaista kirjoittelua. Me emme ahkeroi ottamaan kentältäkään jumalan työtä ja kristillisyyttä pois mutta sakramenttien omiin käsiinsä ottaminen on rikos eli kirkkolain rikkomista. Tätä me emme voi hyväksyä amen


    • JumalaNäkeeKaiken

      Lyhyesti: Puhutaan laittomasta lahkosta jotka ovat hieman "vajaita" uskonnoltaan....Suomen laki kieltää lahkot,miksi saa olla toiminnassa tälläinen raiskaustoiminta?

    • Monia on noita Ainoiden Oikeiden Uskovien joukkoja...

    • PysytäänTotuudessa

      Esikoiset ry ei tuomitse esikoislestadiolaisia. Miksi ette kuuntele saarnoja, vaan valehtelette. Eron syyhän oli selvä. Me emme ryhdy, vastoin lestadiolaista perinnettä vapaakirkkoisiksi. Lestadiolaisuus on ev.lut. kirkon piiriin luulunut aina ja kuuluu jatkossakin. Oppi Jellivaaran paavista on Joonas Purnun joukon keksimä 1800 lluvun lopulla, eikä ole luterilainen tunnustukdeltaan.

      Minunkin mielestäni Esikoiset on huono nimi yhdistyksellemme. Toivottavasti nimi Armon sana toteutuu mahdollisimman pian.

      Jumalaa leikkivä Gunnar Persäter, alias Pietiläinen Ruotsin lapista, on tämän hajaannuksen johtohahmo, kaikkitietävän paavin johtaman vapaakirkko idean isä. Hän tämän loikkeen hajoitti jo 1980 luvun loppupuolella. Kirkkoa vastaan vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, ihmisoppien viidakkoon.

      • mitäseonkysyykö

        Toivottavasti Jumalan taivaan listassa on edes nimi -luterilaisuus- mainittu että osaa laittaa teidät oikeaan parteen, kaikkien kymmenien tuhansien muiden uskonnolisten harrastelijoiden nimiluettelosta.


      • SipuilleTöitä

        Hyvä hyvä ollaankin jo tarpeeksi hävetty puolestanne Lähinnä teidän hömöjen puolesta jotka vihoissaan älläsivät esikoiset nimeä uutta eriseuraa pykäessään
        Jokkainenhan sen ymmärsi että vihollisella oli vain tarkoitus nimellänsä yrittää eksyttää niitä Herran pienempiä ei kuitenkaan onnistunut Eriseuraa työhän oli jo niin läpinäkyvää jo pitkät ajat

        Uusi nimi ehdotus teille olisi hyvä
        Ev lut esikois katollislaiset Ry sitähän te olette siellä mädänneen kirkon sisällä pyörivä pieni pieiru tuottamassa lisää mädännäisyyttä

        Jumalaa leikkivä Hönöt tuomarit ja SizPut, alias Niemisen, on tämän hajaannuksen johtohahmoja, kaikkitietävät Sivut Halmeineen johtaman esikoiset RYn idean isät. He tämän seurakunnan hajoitti jo 1996 luvun loppupuolella. Vanhimpia vastaan Vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, katolilaiseksi Ev lut ihmisoppien viidakkoon.


      • Äläenempäämätäne
        SipuilleTöitä kirjoitti:

        Hyvä hyvä ollaankin jo tarpeeksi hävetty puolestanne Lähinnä teidän hömöjen puolesta jotka vihoissaan älläsivät esikoiset nimeä uutta eriseuraa pykäessään
        Jokkainenhan sen ymmärsi että vihollisella oli vain tarkoitus nimellänsä yrittää eksyttää niitä Herran pienempiä ei kuitenkaan onnistunut Eriseuraa työhän oli jo niin läpinäkyvää jo pitkät ajat

        Uusi nimi ehdotus teille olisi hyvä
        Ev lut esikois katollislaiset Ry sitähän te olette siellä mädänneen kirkon sisällä pyörivä pieni pieiru tuottamassa lisää mädännäisyyttä

        Jumalaa leikkivä Hönöt tuomarit ja SizPut, alias Niemisen, on tämän hajaannuksen johtohahmoja, kaikkitietävät Sivut Halmeineen johtaman esikoiset RYn idean isät. He tämän seurakunnan hajoitti jo 1996 luvun loppupuolella. Vanhimpia vastaan Vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, katolilaiseksi Ev lut ihmisoppien viidakkoon.

        Voi lettas sentään ku sapettaa!!


      • 787866
        SipuilleTöitä kirjoitti:

        Hyvä hyvä ollaankin jo tarpeeksi hävetty puolestanne Lähinnä teidän hömöjen puolesta jotka vihoissaan älläsivät esikoiset nimeä uutta eriseuraa pykäessään
        Jokkainenhan sen ymmärsi että vihollisella oli vain tarkoitus nimellänsä yrittää eksyttää niitä Herran pienempiä ei kuitenkaan onnistunut Eriseuraa työhän oli jo niin läpinäkyvää jo pitkät ajat

        Uusi nimi ehdotus teille olisi hyvä
        Ev lut esikois katollislaiset Ry sitähän te olette siellä mädänneen kirkon sisällä pyörivä pieni pieiru tuottamassa lisää mädännäisyyttä

        Jumalaa leikkivä Hönöt tuomarit ja SizPut, alias Niemisen, on tämän hajaannuksen johtohahmoja, kaikkitietävät Sivut Halmeineen johtaman esikoiset RYn idean isät. He tämän seurakunnan hajoitti jo 1996 luvun loppupuolella. Vanhimpia vastaan Vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, katolilaiseksi Ev lut ihmisoppien viidakkoon.

        Vihollinen puhuu lahkolaisen kautta.


      • Totuuseipalatulessakaan1
        SipuilleTöitä kirjoitti:

        Hyvä hyvä ollaankin jo tarpeeksi hävetty puolestanne Lähinnä teidän hömöjen puolesta jotka vihoissaan älläsivät esikoiset nimeä uutta eriseuraa pykäessään
        Jokkainenhan sen ymmärsi että vihollisella oli vain tarkoitus nimellänsä yrittää eksyttää niitä Herran pienempiä ei kuitenkaan onnistunut Eriseuraa työhän oli jo niin läpinäkyvää jo pitkät ajat

        Uusi nimi ehdotus teille olisi hyvä
        Ev lut esikois katollislaiset Ry sitähän te olette siellä mädänneen kirkon sisällä pyörivä pieni pieiru tuottamassa lisää mädännäisyyttä

        Jumalaa leikkivä Hönöt tuomarit ja SizPut, alias Niemisen, on tämän hajaannuksen johtohahmoja, kaikkitietävät Sivut Halmeineen johtaman esikoiset RYn idean isät. He tämän seurakunnan hajoitti jo 1996 luvun loppupuolella. Vanhimpia vastaan Vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, katolilaiseksi Ev lut ihmisoppien viidakkoon.

        Riittää, kun edes osaisit HÄVETÄ omasta puolestasi. Suuri katkeruus paistaa kirjoitukestasi, sillä ei mitään rakenneta. Sillat on helppo rikkoa, mutta niiden rakentaminen on jo toinen tarina ja siihen eivät kaikki kykene.


      • kelekiussaa
        SipuilleTöitä kirjoitti:

        Hyvä hyvä ollaankin jo tarpeeksi hävetty puolestanne Lähinnä teidän hömöjen puolesta jotka vihoissaan älläsivät esikoiset nimeä uutta eriseuraa pykäessään
        Jokkainenhan sen ymmärsi että vihollisella oli vain tarkoitus nimellänsä yrittää eksyttää niitä Herran pienempiä ei kuitenkaan onnistunut Eriseuraa työhän oli jo niin läpinäkyvää jo pitkät ajat

        Uusi nimi ehdotus teille olisi hyvä
        Ev lut esikois katollislaiset Ry sitähän te olette siellä mädänneen kirkon sisällä pyörivä pieni pieiru tuottamassa lisää mädännäisyyttä

        Jumalaa leikkivä Hönöt tuomarit ja SizPut, alias Niemisen, on tämän hajaannuksen johtohahmoja, kaikkitietävät Sivut Halmeineen johtaman esikoiset RYn idean isät. He tämän seurakunnan hajoitti jo 1996 luvun loppupuolella. Vanhimpia vastaan Vihamieliseksi manipuloitu porukka oli helppo eksyttää pois Kristuksen opista, katolilaiseksi Ev lut ihmisoppien viidakkoon.

        Pirkkalan Kuula päätä sapettaa...... hönössäkö tääs kirjottelee


      • Jaa-ja-aamen

        Osuiko herkkään kohtaan totuus. Ööö


      • Jaa-ja-aamen
        787866 kirjoitti:

        Vihollinen puhuu lahkolaisen kautta.

        Osuiko herkkään


    • PaawiOnKowis

      Ei jäänyt vaihtoehtoja kun Jellivaaran Paavi määräsi maallikkosaarnaajat tekemään akateemisesti koulutettujen virkaan oordinoitujen pappien tehtäviä vapaakirkossaan. Me evankelisluterilaiset esikoislestadiolaiset emme ole paavin ohjailtavissa, vaan jatkamme kirkon piirissä kuten vuodesta 1844 on perinne ollut. Vaihtoehtoja ei siis jäänyt.

      • 7gigiggg

        Vieläkö sinä jaksat jauhaa tästä samasta asiasta??? Kai sulla jotain muutakin tekemistä on??


      • NähtyOn
        7gigiggg kirjoitti:

        Vieläkö sinä jaksat jauhaa tästä samasta asiasta??? Kai sulla jotain muutakin tekemistä on??

        Ei se jaksa näin kovilla helteillä muuta ajatella...muuten, vapaakirkossa on tosi iloista porukkaa haitareineen kaikkineen...!


    • tällästa

      Kuka voisi kertoa, missä kohtaa tai saarnoissaan Lestadius kielsi kanttorilta urkujen soittamisen, olihan hän rovasti, kirkkoherra ja monen seurakunnan pappi, että valta siihen olisi ollut, jos olisi sopimattomaksi katsonut.
      Itse olen ajatellut, että hänellä oli suuri huoli perheistä, jotka eli aivan jumalatonta elämää ja lapset todella kärsivät. Ei Lestadiuksella tullut varmaan mieleenkään, että tämän kaiken pahan elämän takana olisi ollut soittopelit, joilla säestettiin virsiä ja hengellisiä lauluja.
      Jos Lestadius olisi alkanut saarnaamaan huorille ja juopoille uruista, kukkasista sormuksista ja vaatteista esim., tuskin olisi parannusta tullut.

      • Anonyymi

        Ystävä tälläistä ! Jälleen tuli väärin ymmärrys
        Kristillisyydessä EI SAARNATA URKUJA TAI HORMONEJA SYNNIKSI KUN NIILLÄ JUMALAN ANTAMALLA LAULUN LAHJALLA SOITTAA PSALMEJA JUMALAN KUNNIAKSI
        Jos rietas vaikuttaa sen että soittaa uruilla ja harmooneilla iskelmiä tai huoralauluja jaksaako kristitty silloin hyvällä omalla tunnolla vaeltaa ??????


      • Anonyymi

        Ystävä tälläistä ! Jälleen tuli väärin ymmärrys
        Kristillisyydessä EI SAARNATA URKUJA TAI HORMONEJA SYNNIKSI KUN NIILLÄ JUMALAN ANTAMALLA LAULUN LAHJALLA SOITTAA PSALMEJA JUMALAN KUNNIAKSI
        Jos rietas vaikuttaa sen että soittaa uruilla ja harmooneilla iskelmiä tai huoralauluja jaksaako kristitty silloin hyvällä omalla tunnolla vaeltaa ??????


    • PaaviEiOleKristinuskoa

      Niinpä. Esikoislestadiolaisuuden suyntymisen aikoihin Lestadius oli ollut haudassa jo 40 vuotta. Joonas Purnu tykkäsi että Jellivaara on Jerusalem josta käsin koko liikettä johtaa paavin kaltainen kolleegio. Päätellen esikoislestadiolaisuuden kehityksestä ja alkuvaiheista on nimenomaan Purnu ollut hyvin lakihenkinen mies. Täällä Suomessa näet huusivat papille jo silloin (silminnäkijän kertomus nauhoitteessa) , "mitä tuollaisessa törmälössä (papin päähine) kuljet". Lippalakki on esikoislestadiolaisten miesten päähine tuolloin. Vanhoista ruotsalaisista kuvista näkee hyvin, ettei lestadiolaisuus tuollainen niuhottaja ole ollut. Tämä on paavi Purnun perintöä tämä äärimmäisen rigoristinen lakihenkisyys, ei lestadiolaisuutta. Paavi(llisen) Purnun toiminta johtikin liikkeen hajaannukseen, pian Johan Raattamaan kuoleman jäljeen.

      Lestadiolaisuuden ongelmana on kiinnittyminen Jumalan sanan ja evankeliumin sijasta hyvin tiukasti LIIKKEESEEN ITSEENSÄ. Siksi liike on sisäänlämpiävä, muut pois sulkeva, itseään ylistävä ja toimihenkilöitään jumaloiva liike. Esikoisilla on tämä oppi Jellivaaran paavista erittäin voimakkaana perinteessään. Johtajillehan tämä on mannaa Jellivaarassa. Pitää yllä sellaista valtaa, jolle Jumalan sanakaan ei mahda mitään.

      • Anonyymi

        Suuresti arvostettu ja korkeasti kunnioitettu nimimerkki Paavi Ei Ole Kristinuskoa !
        Kirjoitit merkittävän kirjoituksen ja annathan näin ymmärtämättömän ja heikon veljen kommentoida kirjoitustasi . Annamme kuitenkin kaiken kunnian taivaan Jumalalle .
        Kirjoitit että Joonas Purnu oli lakihenkinen mutta mutta ystäväin tiijätkö mitä ???
        Jokainen kristitty ovat pitäneet Purnua ja Raattaamaata kristittynä ja me pidämme myös Purnua ja Raattaamaata kristittynä ja kristityiltä on jäänyt todistus että he ovat autuaallisen kuoleman kautta nyt kiittävässä seurakunnassa . Kirjoitit myös että lestadiolaisuus kiinnittyy hyvin vahvasti itseensä
        Tämä ei tullut sinulta pyhästä hengestä . Kristityt eivät usko esikoislestadiolaisuuteen
        Vaan yksin Jeesuksen sovitus työhön ja hänen voitolliseen ylösnousemukseen .
        Veljeni Paavi ei ole kristinuskoa saamma sen käsityksen että sinä tuomitset Paavia ja katsot vain kristinuskon ainoaksi oikeaksi .
        Rovasti Laestadius on saarnannut Pyhän hengen voimassa ja ne ovat tulleet kristityiksi jotka on sovitettu Jumalan kanssa totisen katumuksen ja parannuksen kautta . Kun tekee suuria pukkeja logiikassa on hyvä että ensin lakaisee puhtaaksi oman porraspäänsä


    • PaaviEiOleKristinuskoa

      Joonas Purnu syntyi vuonna 1829 Jällivaaran Vettasjärven kylässä, jonka mukaan hän sai ensimmäisen sukunimensäkin, myöhemmin hän eli Puolalaen ja Purnun kylissä. Hänen vanhempansa olivat uudistilallisia, ja hän itse oli myöhemmin talollinen. Hän avioitui 22. kesäkuuta 1861 Anna Liisa Lassintyttären (syntynyt 1. helmikuuta 1844 Purnussa, kuoli 7. kesäkuuta 1928) kanssa. Joonas

      Purnu oli mukana lestadiolaisessa herätysliikkeessä sen alkuajoista lähtien ja toimi 1850-luvulla Lars Levi Laestadiuksen koulumiehenä muun muassa Tärännössä.
      *) Hänen asemansa Jällivaaran johtavana saarnaajana vahvistui sen jälkeen, kun hän oli yhdessä Jöns Mäntyvaaran kanssa tehnyt lähetysmatkan Yhdysvaltojen kiistelevien lestadiolaisryhmien pariin vuonna 1893, vaikkakin tuolloin tehty sovinto kesti vain lyhyen aikaa.

      Amerikan lisäksi hän teki saarnamatkoja Tornion- ja Muonionjokilaaksoissa sekä Lannavaarassa.

      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      ***) Esikoislestadiolaisen perimätiedon mukaan Juhani Raattamaa olisi vuonna 1897 siirtänyt lestadiolaisten ”vanhimman” aseman Purnulle. ***
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

      Tätä väitettä muut lestadiolaisryhmät eivät kuitenkaan hyväksy.

      ***) Purnu hyväksyi Jällivaaran, Jukkasjärven ja Vittangin saarnaajien hänelle tarjoaman aseman, mikä joudutti liikkeen hajaannusta.

      Lestadiolaisuuden suuressa hajaannuksessa 1900-luvun alussa Purnusta tuli ”länsiläisten” itseoikeutettu johtaja, ja hänen arvovaltansa tällöin muotoutuneessa esikoislestadiolaisuudessa oli kiistaton.

      Purnusta oli kuultu myös Suomessa, ja suuren hajaannuksen kynnyksellä häntä toivottiin saarnamatkalle Suomeen. Esimerkiksi vaasalainen saarnaaja Matti Kuula toivoi Purnusta apua uusheräyksen torjunnassa.

      Alkuvuodesta 1900 Tampereelta siirtyi eräitä lestadiolaisperheitä töihin Jällivaaran ja Malmivaaran kaivoksiin. Heidän kauttaan Tampereelle, Helsinkiin ja Viipuriin välittyi ihastuneita viestejä Ruotsin Lapin lestadiolaisuudesta. Halu saada Purnu vierailemaan Etelä-Suomeen kasvoi entisestään, ja Suomessakin alkoi eriytyminen vanhoillislestadiolaisten ja ”esikoisten seurakuntaa” kannattaneiden kesken.

      Joulukuussa 1901 Purnu lähetti yhdessä muiden johtomiesten kanssa kirjeen, jossa kerrottiin heidän päättäneen lähettää saarnaajia Etelä-Suomeen. Purnu itse ei kuitenkaan lähtenyt matkalle, ja hän kuoli jo kevättalvella, 15. maaliskuuta 1902. Helmikuussa 1902 matkalle lähtivät Viktor Appelqvist ja Samuel Vettasjärvi. Lähetysmatka johti Suomessa lopulliseen eroon vanhoillisten ja esikoisten välillä.

      • Ei he noin vaan lähteneet, seurakunta lähetti heidät.
        Rahaa ei ollut, ja siksi eräs leskirouva antoi lehmänsä
        matka kassaan , .
        -
        Siksi toiseksi, Suomesta tultiin Tukholmaan vastaan,
        ja ottivat maksut lunastukseen .
        -


    • PaaviEiSiedäTotuutta

      Vettasjärven historian useimmat meistä tuntevat. Lakihenkinen mies julisti lakia, kunnes kävi niin että hänen vaimonsa löysi kotoa kirjeen jossa Vettasjärven salatun aviottoman lapsen äiti vaati masamaan maksamatta jääneitä elatusmaksuja. Vaimo meni seuroihin, jossa mies jytisi lakia ja luki tuon kirjeen koko seurakunnalla. Siihen loppuim Appelqistin tarina. Anteekspyyntöä eikä ainakaan anteeksiantamusta ollut tuolle avionrikkoja seksimiehelle.

      Hurskauden kaapuun on ennen ja sen jälkeenkin pukeutunut kaikenlaista saastaa. Nyt viimeksi Pohjois Norjassa paljastui länsilestadiolaisten parissa tapahtunut laaja insestijuttu. Johtajat olivat syyttäneen siitä(kin) Rooman paavia! :)))

      • " Paavi ei siedä totuutta "
        -
        Selostuksesi alkaa Vettasjävellä , joka oli väärin
        ekan kappaleen lopussa sitten korjaat sen Appelqistiksi
        joka saattoi olla oikein .
        -


    • PaaviOnKowis

      Johtajien kunnianhimo ja valtataistelu ovat joka kerta olleet hajaannusten syynä.

      Paavin asemaan päässyt henkilö ei nöyrry tunnustamaan vallanhimoaan, eikä tottele seurakuntaa, vaan hyökkää helvetin tulen kanssa seurakunnan kimppuun, syytellen heitä, jotka tahtovat palauttaa kunnian ja vallan YKSIN JUMALALLE.

    • Auringonsäteet

      Täällä ei yksikään kirjoitus esikoislestadiolaisista ole oikein. Vain sydän voi sen sanan kautta tulla tuntemaan oikeaa autuutta joka on salattu kaikelta ihmisjärjeltä ja viisaudelta.

    • Tuolla joku arveli että yli kolmeenkymmeneen
      porukkaan . Jos kaikki lasketaan niitä on ollut
      yli 60 poppoota, joista toiset hyvin pieniä.
      -
      Ehkä nyt toimii ja elää noin 23. jotka on
      vähän yli 50 - 110 000 kpl. Pieniä jotka,
      on alle 50 useita, kaikkiaan LLL:n läisiä on
      melkein 200,000 kpl Maailmassa.
      -

      • lestadiolaisuussuomessa

        On jakaantunut yli 30:neen ryhmään toimii 7-9 Suomessa nykyään . Wikipedian mukaan.


      • lestadiolaisuussuomessa

        Google haku "lestadiolaisuuden sukupuu" löytyy tarkempaa tietoo, ajankohtineen.


    • SääliksiKäypi

      Ihan oikein on esikoislestadiolaisista kirjoitettu, sadoissa eri viesteissä. Tuppaa vaan tonkimaan edelleen esiin tuo paavin johtama erehtymätön joukko joka uskoo olevansa Kristuksen ja evankeliumin yksityisomistaja maan päällä.

      Näin typerä soopa menee lävitse kun ihminen sulkee korvansa todelliselta tiedolta ja Kristuksen evankeliumilta.

      Sinänsä kyllä turhaa vääntöä kaikki tämä eri lestadiolaisuuksista, koska mikään lestadiolaisuus ei pelasta yhtäkään ihmistä helvetistä. On vain YKSI tie, Jeesus

      • luejuuluuloosi

        On siellä joitain asioita kirjoitettu lainausmerkkejä käyttäen , mistähän tiedot peräisin. Esikoiset ry:n kannattajat ovat palstalla nolanneet uskonlahkonsa niin perusteellisesti, ettei siihen enää järeämpiä sivustoja edes tarvitse.


      • PianLoppuu

        Millloinkahan tämä ala-arvoinen väittely loppuu?


    • Eikiitosjeesus

      Kannatan uskonnonvapautta, kaikille viimein vapautta uskonnoista. Kyllä maailmankuvan pitäisi jo nykyisin perustua tietoon ja totuuteen, ei kansansatuihin. Huvittavaa edes kiistellä näiden satujen tulkinnasta.

    • älä_petä_itseäsi

      :)))) Äläppä sinä laisuuden kannattaja sekoile. Esikoiset ry:ä kukaan ei kannata esikoisia. Esikoiset uskovat Kristukseen ja ovat antaneet elämänsä kokonaan hänen käyttöönsä. Jeesus Kristus pitää meistä huolen, hän on pessyt meidät puhtaiksi pyhällä verellään.

      Kaikki syyttelyt ja valehtelut esikoisista ovat siis turhia ja myös syntiä. Tuollainen uhoaminen tuhon jo tapahduttua, estää monen esikoislestadiolaisen kohtaamasta Jeesusta Kristusta vapahtajanaan ja syntiensä sovittajana. Jumalan rauhaa ei saavuta uskomalla esikoislestadiolaisuuteen ja sitä johtaviin eksyttäjiin. Herätkää rakkaat ystävät. Jeesuksella on kaikki taivaan tavarat ja hän mielellään lahjoittaa ne teillekkin, USKON KAUTTA ILMAN TEKOJA.
      Tarvitsee vain ojentaa yyhjät kätensä ja ottaa luvattu lahja uskossa vastaan. Silloin ihmisjumalat ja yhdistysjumalat karsinoineen jäävät taakse, ja alkaa Kristuksen ylistys.

      Varoitan monin eri tavoin esikoislestadiolaisia rakentamasta autuuttaan liikkeen ihmisjumalien ja itse liikkeen varaan. Se on väärä tie!

      • luejuuluuloosi

        Millähän tavalla tuo kauniiksi toteutuisi , esikoiset:ry:n palstakäyttäytymisessä. Helppo on kirjoitella mutta jos ei tunne olevansa samalla "puhtaalla muita tuomitsevalla"uskolla muualla kuin esikoiset:ry: ssä niin itse tuomitsemiset muissa uskonnoissa olevia Jeesuksen seuraajia. Millä tuomiolla te tuomitsette sillä teidät tuomitaan. Ei Esikoislestadiolaisten tarvitse edes tuomita moisia kun sen on joku muu luvannut tehdä.


      • 289745

        Laiskuuden kannattaja nimimerkillä älä petä itseäsi , kannattaisi ottaa Jeesus elämän oppaaksi.


      • VäärnKäsittäneetMen

        Kuvaamallasi tavalla uskoneet lähtivät Esikoiset ry.een.


    • OsaatkoHävetä

      Onko JUmalan lupauksiin uskominen ja varaukseton luottaminen mielestäsi laiskuutta?
      Sori mutta sulla ei ole mitään käsitystä siitä mitä kristinusko on ja mitä usko Jeesukseen saa aikaan

      Minä olen ollut vuosikymmeniä esikoislestadiolaisessa liikkeessä ja tiedän siis tasan tarkkaan, millainen hengellisten laiskottelijoiden linnake se on. Ellei ihminen osaa hävetä esikoislestadioplaisia käytänteitä, niin hän on hengellisesti umpisokea ihminen. Tervetuloa Esikoiset.fi sivulle tutustumaan toimintaamme. Sieltä selviää kyllä äkkiä ketkä laiskureita ovat.

      Terv. nimim. ÄläPetäItseäsi
      .

      • seuraaJeesusta

        Olet ottanut oikeudeksesi puhua pahaa muista uskonnoista.


      • Miksi_petät_itseäsi
        seuraaJeesusta kirjoitti:

        Olet ottanut oikeudeksesi puhua pahaa muista uskonnoista.

        Tunnen esikoislestadiolaisuuden paremmin kuin sinä. Liike on muista kristityistä eristäytynyt, itseään ja johtajiaan kiittelevä ja ylistelevä joukko. Ikävä sanoa, mutta valehtelemaan en uskovana ryhdy. Joukossa on tietenkin tästä poikkeavia yksilöitä, mutta liikkeen virallinen status ja julistus on tämä.


      • tytytytyty

        No niitähän on nuita esikoiset ry:ssä joilla on tuo "Jumalallinen auktoriteetti" luulevat tietävänsä toisten päänsisäiset asiat.


    • Niin kirjoittelee, eikä kaikilla ole käsitystä mikä poppoo,
      kulloinkin on kyseessä , eikö voisi sopia, että virheen
      välttämiseksi sanotaan suoraan mikä poppoo.
      -

      • onkotämähämärä

        Eikö sen tunnustaminen olis paljon tärkeämpää ensin suorittaa , ettei tiedä mitä jonkun tuntemattoman pään sisällä liikkuu. Kun sitä ei tiedä edes siitä jonka tuntee. Vaikuttaa ainakin jossain tietyssä esikoiset ry liikkeessä sen opin osaaminen olevan mahdotonta. Siis ainut on Taivaallinen Isämme joka salaisimmatkin ajatuksemme tietää. Ei sitä tiedä joku nimimerkillä esiintyvä entinen miksei nykyinenkin tuttu . Niin miten voi kuvitella tietävänsä sen että jos itse on johonkin uskonut jossain ollessaan että toinen on samoin uskonut. Silloinhan sekin olisi lähtenyt jos se niin olisi. Puhutte siis vain omasta uskon polustanne , ja omasta uskostanne palstalla .


      • eiköpä_näin_ole
        onkotämähämärä kirjoitti:

        Eikö sen tunnustaminen olis paljon tärkeämpää ensin suorittaa , ettei tiedä mitä jonkun tuntemattoman pään sisällä liikkuu. Kun sitä ei tiedä edes siitä jonka tuntee. Vaikuttaa ainakin jossain tietyssä esikoiset ry liikkeessä sen opin osaaminen olevan mahdotonta. Siis ainut on Taivaallinen Isämme joka salaisimmatkin ajatuksemme tietää. Ei sitä tiedä joku nimimerkillä esiintyvä entinen miksei nykyinenkin tuttu . Niin miten voi kuvitella tietävänsä sen että jos itse on johonkin uskonut jossain ollessaan että toinen on samoin uskonut. Silloinhan sekin olisi lähtenyt jos se niin olisi. Puhutte siis vain omasta uskon polustanne , ja omasta uskostanne palstalla .

        Katso peiliin ja älä kuvittele uskovasi oikein. Uskosi voi olla väärä. Se on vain uskosi samoin kuin minun ja kaikken muidenkin.


      • onkotämähämärä
        eiköpä_näin_ole kirjoitti:

        Katso peiliin ja älä kuvittele uskovasi oikein. Uskosi voi olla väärä. Se on vain uskosi samoin kuin minun ja kaikken muidenkin.

        Tarkistan sen Raamatusta en peilistä miten se silloin on väärä kun menee Jeesuksen opetusten mukaan.


    • voihanlestantti

      "Kirkkomme herätyliikkeenä kirkon piirissä toimiva toimiva Esikoiset ry sotketaan tavan takaa vapaakirkkona toimivaan Esikoislestadiolaiset ry:een. "

      Itsekin tiedän kaikki lestadiolaisuuden eri ryhmät. Tai ainakin luulin tietäväni. Esikoislestadiolaiset ja rauhansanalaiset tunnen kyllä. Sen sijaan mistään Esikoisista en ole koskaan kuullutkaan. Sekaannuksen vaara on kyllä, jos sillä ei tarkoiteta esikoislestadiolaisia. Mitäs keksitte tällaisia.

    • virheenoikaisija

      LFF ei ole Ruotsin puolella, vaan se on Suomen ruotsinkielisten rauhansanalaisten lähetysyhdistys. Toki siihen kuuluu varmaankin myös jonkin verran suomenkielisiä rauhansanalaisia jäseniksi.

    • OtSelvääAsioista

      "Sen sijaan mistään Esikoisista en ole koskaan kuullutkaan. Sekaannuksen vaara on kyllä, jos sillä ei tarkoiteta esikoislestadiolaisia. Mitäs keksitte tällaisia."

      https://www.esikoiset.fi/

      • kbtrkf

        Voihan noita nettisivuja värkätä kuka vain tekopyhäkin saa puhtaan näköistä jälkeä. Mitä tuo siis todistaa , sen että joku on tehnyt nettisivut.


    • MiksiValehtelet

      esikoiset.fi kertoo liikkeen toiminnasta juuri niin, kun liike toimii ja opettaa.

      • kbtrkf

        Voi olla juu mutta .Mitä se kertoo sinun uskostasi ei yhtään mitään .sen joudut itse kertomaan ja suullasi tunnustamaan. Moni palstalla siinä on epäonnistunut ja tarjonnut sivustoa puolustukseksi. Tarkistappas sieltä nyt tämä osaako tekopyhät tehdä nettisivuja. Ennenkuin enempi häpeään joudut.


      • 547865

        Ei sieltä löydy sitä kuitenkaan omaan korvasyyhyyn paikkoja katseltu Raamatusta .


      • MiksiPetätteItseänne
        kbtrkf kirjoitti:

        Voi olla juu mutta .Mitä se kertoo sinun uskostasi ei yhtään mitään .sen joudut itse kertomaan ja suullasi tunnustamaan. Moni palstalla siinä on epäonnistunut ja tarjonnut sivustoa puolustukseksi. Tarkistappas sieltä nyt tämä osaako tekopyhät tehdä nettisivuja. Ennenkuin enempi häpeään joudut.

        Taidan olla ainoa kirjoittaja, joka on laittanut tänne linkin esikoiset.fi sivulle. Tämä siksi, koska täällä möykkäävät muutamat ihmiset eivät tiedä liikkeestä, eivätkä liikkeeseen kuuluvista henkilöistä mitään. Vain panettelu ja valehtelu yhdistyksestämme on kirjoittelun tarkoituksena näillä möykkääjillä.

        Ja sitten toinen tarkoitus linkillä on osoittaa hengellistä kotia etsiville mahdollisuus tutustua liikkeemme toimintaan ja opetuklseen rauhassa, kuuntelupalvelun ja seuroista tehtyjen .mp3 tallenteiden avulla.

        Netissä puhutaan vain asioista, ei siis kirjoittavista henkilöistä. Mikäli haluaa tutustua ihmisiin, se tapahtuu tulemalla seuratilaisuuksiin keskustelemaan.


      • kbtrkf
        MiksiPetätteItseänne kirjoitti:

        Taidan olla ainoa kirjoittaja, joka on laittanut tänne linkin esikoiset.fi sivulle. Tämä siksi, koska täällä möykkäävät muutamat ihmiset eivät tiedä liikkeestä, eivätkä liikkeeseen kuuluvista henkilöistä mitään. Vain panettelu ja valehtelu yhdistyksestämme on kirjoittelun tarkoituksena näillä möykkääjillä.

        Ja sitten toinen tarkoitus linkillä on osoittaa hengellistä kotia etsiville mahdollisuus tutustua liikkeemme toimintaan ja opetuklseen rauhassa, kuuntelupalvelun ja seuroista tehtyjen .mp3 tallenteiden avulla.

        Netissä puhutaan vain asioista, ei siis kirjoittavista henkilöistä. Mikäli haluaa tutustua ihmisiin, se tapahtuu tulemalla seuratilaisuuksiin keskustelemaan.

        Eli kaikki jotka ei tiedä he möykkäävät, hyvin mainostat myös liikkeen omaa panetteluoikeutta. Löytyykö hän tuohon Raamatun paikkaa mistä tuki tuollaiseen panetteluun.


      • 765487234
        MiksiPetätteItseänne kirjoitti:

        Taidan olla ainoa kirjoittaja, joka on laittanut tänne linkin esikoiset.fi sivulle. Tämä siksi, koska täällä möykkäävät muutamat ihmiset eivät tiedä liikkeestä, eivätkä liikkeeseen kuuluvista henkilöistä mitään. Vain panettelu ja valehtelu yhdistyksestämme on kirjoittelun tarkoituksena näillä möykkääjillä.

        Ja sitten toinen tarkoitus linkillä on osoittaa hengellistä kotia etsiville mahdollisuus tutustua liikkeemme toimintaan ja opetuklseen rauhassa, kuuntelupalvelun ja seuroista tehtyjen .mp3 tallenteiden avulla.

        Netissä puhutaan vain asioista, ei siis kirjoittavista henkilöistä. Mikäli haluaa tutustua ihmisiin, se tapahtuu tulemalla seuratilaisuuksiin keskustelemaan.

        "netissä puhutaan vain asioista " tarkoittanee tuo nyt sitä että voi olla kaksinaamainen uskon asioissa jos haluaa. Joudut teoistasi vastaamaan viimeisellä tuomiolla.


      • 765487234
        765487234 kirjoitti:

        "netissä puhutaan vain asioista " tarkoittanee tuo nyt sitä että voi olla kaksinaamainen uskon asioissa jos haluaa. Joudut teoistasi vastaamaan viimeisellä tuomiolla.

        Niin tää ei siis päde esikoiset ry sivusto.


    • Uudestisyntynyt

      Tjaa. Samaa satuolentoihin uskovia kaikki. Moniko teistä on kuollut ja herätetty henkiin? Minä kuolin onnettomuudessa eikä ollut mitään taivasta, enkeleitä tai edes vanhaa vihtahousua.

      Nukahdin vain rauhallisesti. Sekin johtui aivojen, kuoleman hetkellä erittämästä, huumeeksi luokiteltavasta aineesta. Se muuten aiheuttaa harhojakin. Mikä selittänee uskon kuoleman jälkeiseen eloon.

      Joka tapauksessa, lääkärit saivat elvytettyä. Muistoksi jäi aivovamma ja toispuoleinen halvaus. Halvauksesta onneksi toivuin jotenkuten. Olenko siis nyt jumalolento kun olen herännyt kuolleista?

      Ei uskoisi, että valtion johtohenkilötkin kuuluvat vastaaviin lahkolaisiin kuin te.

    • Harras.ristin.mies

      Kumpia on mukavampi paneskella, naapurinkakaroita vai omia lapsia?

    • älä_petä_ittees

      Kuinka sinä saatanan härski penikka kehtaat puhua itsestäsi hartaana ristinmiehenä?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      260
      2832
    2. 197
      2822
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      67
      2395
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      207
      1886
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1348
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      23
      1275
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      49
      1245
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      159
      1162
    Aihe